ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οθωμανική κληρονομιά οι βραχονησίδες;

Δηλώσεις που φέρεται - σύμφωνα με τη "Χουριέτ" - να είπε ο Τούρκος Πρόεδρος και που όμως αμφισβητούνται από πολιτικούς παρατηρητές

"Οθωμανική κληρονομιά", φέρεται - από την εφημερίδα ΧΟΥΡΙΕΤ να χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, τις βραχονησίδες του Αιγαίου, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ.

Αναφερόμενη στη συνάντηση που είχε χτες ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ με την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, φέρεται να είπε ότι "το Αιγαίο έχει 937 βράχους. Το καθεστώς ενός μέρους απ' αυτές τις βραχονησίδες είναι σαφές, ενώ το καθεστώς ενός άλλου, δεν είναι. Αυτές ανήκαν στους Οθωμανούς, και οι κληρονόμοι των Οθωμανών είμαστε εμείς, αλλά μέχρι σήμερα δεν προβάλλαμε διεκδικήσεις. Η Ελλάδα δεν αντιλαμβάνεται την αξία αυτής της στάσης μας".

Μακροσκελής ανακοίνωση που εξεδόθη από το γραφείο του Τούρκου Προέδρου μετά τη συνάντηση, δεν περιείχε ωστόσο αυτές τις παρατηρήσεις ή κάτι ανάλογο. Η ανακοίνωση ανέφερε ότι ο Σ. Ντεμιρέλ είπε στους βουλευτές που τον επισκέφτηκαν "ότι ενώ η Τουρκία είναι υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού με ειρηνικούς τρόπους και έχει κάνει τα απαιτούμενα ανοίγματα για την επίλυση των ελληνοτουρκικών υποθέσεων μέσω διαλόγου, η Ελλάδα αποφεύγει τις συνομιλίες και συνεχίζει να συμπεριφέρεται προς την Τουρκία με τρόπο που δεν είναι φιλικό".

Η γλώσσα που αποδίδεται από την εφημερίδα στον Πρόεδρο Ντεμιρέλ, είναι ασυνήθιστη, επισημαίνουν παρατηρητές και σημειώνουν ότι τις τελευταίες μέρες η ίδια εφημερίδα έχει αποδώσει στον Τούρκο Πρόεδρο δηλώσεις και κινήσεις που διαψεύδονται στη συνέχεια κατηγορηματικά. Οι παρατηρήσεις που αποδίδονται στον Τούρκο Πρόεδρο, δε δημοσιεύονται σε καμία άλλη εφημερίδα. Οι απόψεις που φέρεται να αναπτύσσει στους Τούρκους βουλευτές ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ, είναι οι απόψεις μέρους του τουρκικού γενικού επιτελείου και εμφανίστηκαν τις τελευταίες μέρες, σε ενημέρωση που έκανε το επιτελείο σε Αμερικανούς ανταποκριτές στην Τουρκία.

ΣΗΜΙΤΗΣ - ΣΟΛΑΝΑ
Συμφωνία κυβέρνησης στα ΝΑΤΟικά σχέδια
  • Συμπλέει με τα σχέδια για το νέο ρόλο της "συμμαχίας" και τη διεύρυνσή της προς Ανατολάς
  • Ασφυκτικές πιέσεις για την υλοποίηση των αμερικανικής έμπνευσης "μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης" στο Αιγαίο

Την πλήρη συμφωνία της κυβέρνησης για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ και τη διεύρυνσή του προς Ανατολάς εξασφάλισε ο γενικός γραμματέας του κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χτες με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Οσον αφορά τη "διευθέτηση" των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σύμφωνα βέβαια με τις αμερικανο-ΝΑΤΟικές προτάσεις, ο Χ. Σολάνα απέσπασε σοβαρές δεσμεύσεις, ενώ ταυτόχρονα "έβαλε το πιστόλι στον κρόταφο", πιέζοντας να έχει τις οριστικές απαντήσεις μέχρι την επόμενη επίσκεψή του στην Αθήνα, η οποία θα γίνει πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο, στη Μαδρίτη.

Ο επικεφαλής του ιμπεριαλιστικού οργανισμού δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης χαρακτηρίζοντας "απόλυτα θετική" τη θέση του Κ. Σημίτη, όσον αφορά την "οικοδόμηση του νέου ΝΑΤΟ". Οπως διευκρίνισε, αυτό αφορά τη "νέα στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ, τις νέες αποστολές και τους ρόλους στη συμμαχία" καθώς και τη "νέα σχέση με τη Ρωσία". Ο Χ. Σολάνα τόνισε ότι οι στόχοι αυτοί πρέπει να επιτευχθούν πριν από τη σύνοδο της Μαδρίτης, ώστε το ΝΑΤΟ να ξεπεράσει τις όποιες "δυσλειτουργίες", για να ανταποκριθεί στο νέο ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα στην υπηρεσία της "νέας τάξης".

Ο Κ. Σημίτης έσπευσε να υπερθεματίσει αναγορεύοντας το ΝΑΤΟ σε εγγυητή "της ειρήνης και της σταθερότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη". Επίσης, συμφώνησε ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για την αναμόρφωση του ΝΑΤΟ και στο στρατιωτικό και το πολιτικό επίπεδο.

Ιδιαίτερα έντονες και ασφυκτικές ήταν οι πιέσεις που άσκησε ο Χ. Σολάνα, όσον αφορά την "εξομάλυνση" των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, ώστε να συνεχίσει να μένει ανοιχτή η πληγή στη νοτιοανατολική πτέρυγα της "συμμαχίας". Συμφωνήθηκε να προχωρήσει η υλοποίηση των αμερικανικής έμπνευσης "μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης" στο Αιγαίο, αρχίζοντας από την εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ, του 1988, τα οποία, όπως είπε ο Χ. Σολάνα, θα πρέπει να υλοποιηθούν πριν τη σύνοδο της Μαδρίτης. Η κυβέρνηση συμφώνησε ήδη, όπως είπε ο πρωθυπουργός, στη μετάδοση της εικόνας των ελληνικών ραντάρ στο στρατηγείο στη Νάπολη, γιατί "πιστεύουμε ότι όσο καλύτερα ξέρουν οι άλλοι εταίροι τι συμβαίνει, τόσο και πιο αποτελεσματική θα είναι η πολιτική μας", (!). Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γγ του ΝΑΤΟ άσκησε πιέσεις για την αποδοχή ορισμένων ακόμα μέτρων, όπως η χρονική επιμήκυνση του θερινού μορατόριουμ ασκήσεων στο Αιγαίο, την εγκατάσταση ΝΑΤΟικών παρατηρητών στο Αιγαίο (είτε με πλοία είτε με ΑΒΑΚΣ), και τον αφοπλισμό των αεροπλάνων στις πτήσεις πάνω από το Αιγαίο. Στο πρώτο η κυβέρνηση δε φέρει αντιρρήσεις, εξετάζει μόνο τους μήνες που αυτό πρέπει να γίνει, ενώ ψελλίζει κάποιες αντιρρήσεις για τα άλλα δύο.

Ακόμα, η κυβέρνηση οδηγείται στην αποδοχή των ΝΑΤΟικών σχεδίων για την κατάργηση των ορίων ευθύνης των στρατηγείων, αφού πλέον ο έλεγχος περνά απευθείας στο ΝΑΤΟ.

ΒΑΝ ΝΤΕ ΜΠΡΟΥΚ
Κρίσιμος χρόνος το '97 για το Κυπριακό

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Δε θα υπάρξει απόφαση για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση πριν από τη λύση του Κυπριακού. Με την εκβιαστική αυτή προειδοποίηση ολοκλήρωσε τις επαφές του στη Λευκωσία ο επίτροπος για τις εξωτερικές υποθέσεις της ΕΕ, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, χτες το μεσημέρι.

Ο Χανς Βαν ντεν Μπρουκ μιλώντας σε κοινή διάσκεψη Τύπου Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων στο ξενοδοχείο "Λήδρα Παλάς", χτες το πρωί, είπε ότι δεν υπάρχει κοινή θέση των 15 κρατών - μελών της ΕΕ, για το τι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα κάνει όταν τεθεί για επικύρωση η απόφαση για ένταξη της Κύπρου και επανέλαβε ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη δεν υπόκειται σε όρους. Εκείνο που προσθέσαμε, είπε, είναι η δυναμική που θα δοθεί σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, όταν θα σημειωθεί πρόοδος στο Κυπριακό. Ο κοινοτικός επίτροπος είπε επίσης ότι η επίτευξη προόδου στο Κυπριακό δεν αποτελεί όρο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο Χανς Βαν ντε Μπρουκ απηύθυνε έκκληση στον Ντενκτάς να βγάλει από την απομόνωση τους Τουρκοκυπρίους τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δε θα αναγνωρίσει τη λεγόμενη "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου". Ανέφερε επίσης, ότι στη διάρκεια των επαφών του στα Κατεχόμενα με τον Ντενκτάς, τους ηγέτες των τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων και επιχειρηματίες προσπάθησε να διασκεδάσει τους φόβους των Τουρκοκυπρίων για το τι θα σημαίνει γι' αυτούς η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι δε θα επηρεαστεί η σχέση τους με την Τουρκία.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Χανς Βαν ντε Μπρουκ είπε ότι παρ' όλες τις δυσκολίες, το 1997 παραμένει κρίσιμος χρόνος για το Κυπριακό. Δήλωσε επίσης, ότι στη διάρκεια των επαφών του διαβεβαίωσε όλες τις πλευρές για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις αρχές του 1998 και επανέλαβε ότι η ΕΕ στο σύνολό της θα ήθελε να δει ότι η πρόοδος που θα επιτευχθεί για την εξεύρεση πολιτικής διευθέτησης θα επιτρέψει τη συμμετοχή όλων των Κυπρίων στις διαπραγματεύσεις ένταξης.

Ο κοινοτικός επίτροπος επανέλαβε προχτεσινή πρότασή του για προσωρινές παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο όταν θα έχει επιτευχθεί συμφωνία για λύση στο Κυπριακό.

Συναίνεση στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συνάντηση Σημίτη - Σολάνα

Η στάση της κυβέρνησης επιβεβαιώνει, ακόμα μια φορά, τη συμμετοχή της στους ιμπεριαλισμούς σχεδιασμούς, οι οποίοι έρχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της χώρας μας και με την ειρήνη στην περιοχή, τονίζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του σχετικά με τη συνάντηση του Κ. Σημίτη με τον Χ. Σολάνα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου έχει ως εξής:

"Η επίσκεψη Σολάνα εκφράζει την κλιμακούμενη προσπάθεια του ΝΑΤΟ για την παραπέρα εδραίωση της κυριαρχίας του στην περιοχή και την επίλυση των "εκκρεμοτήτων" σύμφωνα με τις αξιώσεις του ίδιου, των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης συναινεί στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς και το αναγορεύει σε εγγυητή της ειρήνης και της σταθερότητας, την ίδια στιγμή που το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο και προωθεί την επίσημη διχοτόμηση της Κύπρου, σύμφωνα με το αμερικανικό σχέδιο, το οποίο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συγκαλύπτει.

Με αυτή τη στάση της η κυβέρνηση επιβεβαιώνει, ακόμα μια φορά, τη συμμετοχή της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, οι οποίοι έρχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της χώρας μας και με την ειρήνη στην περιοχή".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ