Σάββατο 1 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οθωμανική κληρονομιά οι βραχονησίδες;

Δηλώσεις που φέρεται - σύμφωνα με τη "Χουριέτ" - να είπε ο Τούρκος Πρόεδρος και που όμως αμφισβητούνται από πολιτικούς παρατηρητές

"Οθωμανική κληρονομιά", φέρεται - από την εφημερίδα ΧΟΥΡΙΕΤ να χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, τις βραχονησίδες του Αιγαίου, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ.

Αναφερόμενη στη συνάντηση που είχε χτες ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ με την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, φέρεται να είπε ότι "το Αιγαίο έχει 937 βράχους. Το καθεστώς ενός μέρους απ' αυτές τις βραχονησίδες είναι σαφές, ενώ το καθεστώς ενός άλλου, δεν είναι. Αυτές ανήκαν στους Οθωμανούς, και οι κληρονόμοι των Οθωμανών είμαστε εμείς, αλλά μέχρι σήμερα δεν προβάλλαμε διεκδικήσεις. Η Ελλάδα δεν αντιλαμβάνεται την αξία αυτής της στάσης μας".

Μακροσκελής ανακοίνωση που εξεδόθη από το γραφείο του Τούρκου Προέδρου μετά τη συνάντηση, δεν περιείχε ωστόσο αυτές τις παρατηρήσεις ή κάτι ανάλογο. Η ανακοίνωση ανέφερε ότι ο Σ. Ντεμιρέλ είπε στους βουλευτές που τον επισκέφτηκαν "ότι ενώ η Τουρκία είναι υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού με ειρηνικούς τρόπους και έχει κάνει τα απαιτούμενα ανοίγματα για την επίλυση των ελληνοτουρκικών υποθέσεων μέσω διαλόγου, η Ελλάδα αποφεύγει τις συνομιλίες και συνεχίζει να συμπεριφέρεται προς την Τουρκία με τρόπο που δεν είναι φιλικό".

Η γλώσσα που αποδίδεται από την εφημερίδα στον Πρόεδρο Ντεμιρέλ, είναι ασυνήθιστη, επισημαίνουν παρατηρητές και σημειώνουν ότι τις τελευταίες μέρες η ίδια εφημερίδα έχει αποδώσει στον Τούρκο Πρόεδρο δηλώσεις και κινήσεις που διαψεύδονται στη συνέχεια κατηγορηματικά. Οι παρατηρήσεις που αποδίδονται στον Τούρκο Πρόεδρο, δε δημοσιεύονται σε καμία άλλη εφημερίδα. Οι απόψεις που φέρεται να αναπτύσσει στους Τούρκους βουλευτές ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ, είναι οι απόψεις μέρους του τουρκικού γενικού επιτελείου και εμφανίστηκαν τις τελευταίες μέρες, σε ενημέρωση που έκανε το επιτελείο σε Αμερικανούς ανταποκριτές στην Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ