Σάββατο 1 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λαϊκή αντίσταση, σε όλα τα μέτωπα

Αποσπάσματα από τις χτεσινές παρεμβάσεις της Αλέκας Παπαρήγα

Για "ιδεολογήματα που ξεσκεπάστηκαν" σχετικά με τη συμβολή της ΕΕ και των "συμμάχων" στην ασφάλεια της Ελλάδας, καθώς και για τις πραγματικές επιδιώξεις της εφαρμοζόμενης σήμερα κυβερνητικής πολιτικής, έκανε λόγο η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,κατά τη διάρκεια περιοδείας στο Νομό Λάρισας που ξεκίνησε χτες. Μεταξύ άλλων η Αλ. Παπαρήγα τόνισε τα εξής:

"Ο λαός σήμερα μπορεί να δει καλύτερα όχι μόνο τους οικονομικούς σκοπούς της άγριας νεοφιλελεύθερης πολιτικής που θεμελιώνεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, αλλά και τον βασικό πολιτικό σκοπό που η συνθήκη υπηρετεί.

Μόνο όταν το λαϊκό κίνημα της χώρας μας κατανοήσει, μέσα από την ίδια του την πείρα, τους συγκεκριμένους πολιτικούς σκοπούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των εγχώριων πολιτικών δυνάμεων που τη στηρίζουν, μόνο τότε μπορεί να κατακτήσει αποτελεσματικότητα στους αγώνες του και κυρίως να δώσει προοπτική σε πραγματικές και βιώσιμες λύσεις".

Ποιος δικαιώνεται;

"Τα τελευταία χρόνια, ακόμα περισσότερο τους τελευταίους μήνες, ξεσκεπάστηκαν τα ιδεολογήματα και συνθήματα που κυριαρχούν στον τόπο μας από την 10ετία του '80 και αποκορυφώθηκαν μετά το 1991. Ξεσκεπάστηκαν, κυρίως, τα επιχειρήματα του τύπου "θα φάμε με χρυσά κουτάλια λόγω ΕΟΚ" ή "αν δε λύσουμε όλα τα οικονομικά μας προβλήματα, θα λύσουμε σίγουρα πολιτικά ζητήματα, όπως ασφάλειας, εδαφικής ακεραιότητας και δημοκρατίας".

Μόνο ένα ζήτημα, καίριο και σπουδαίο να θυμίσουμε, που το έφερε στην επιφάνεια η κρίση στα Ιμια. Οι περίφημοι "συμμαχικοί οργανισμοί" στους οποίους ανήκουμε, σύμφωνα με το πατροπαράδοτο δόγμα "Ανήκομεν στη Δύση", όχι μόνο δεν έβαλαν στη θέση της την ηγεσία της Τουρκίας, αλλά της δίνουν και δίκαιο, την ανέχονται να θέτει ζήτημα συνόρων. Οσο για την Κύπρο, ανοιχτά τώρα πια γίνεται λόγος για δύο χωριστά κράτη. Ποιος λοιπόν, δικαιώθηκε; Το ΚΚΕ που προειδοποιούσε εδώ και χρόνια ή το ΠΑΣΟΚ και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις που έλεγαν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα στηρίξει την Ελλάδα; Ορισμένοι μάλιστα - όπως ο Συνασπισμός - ακόμα και τώρα ισχυρίζονται ότι αν θέλουμε να αποκοπούμε από την αμερικανική κηδεμονία, δεν έχουμε τίποτε άλλο να κάνουμε παρά να μπούμε βαθιά στην αγκαλιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οταν η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση αναγορεύει το ΝΑΤΟ σε ευρωπαϊκό αμυντικό μηχανισμό της, ποιος τελικά δικαιώνεται;".

"Αποκαλύφθηκε πόσο ψεύτικη και παραπλανητική ήταν η πρόβλεψη των άλλων πολιτικών δυνάμεων, ότι οι λαοί θα απολαύσουν την ευημερία και τη δημοκρατία μετά την κατάργηση του τείχους του Βερολίνου και τη συνένωση του κόσμου σε μια ενιαία κοινότητα. Αποδείχθηκαν φαιδρά - το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς - ότι η αθλιότητα και οι εμφύλιες αναμετρήσεις που μαστίζουν τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες είναι το "κοιλοπόνημα" της δημοκρατίας. Βεβαίως ξέρουμε ότι έχουν εύκολη απάντηση, όλα θα τα φορτώσουν στο σοσιαλισμό και στους κομμουνιστές. Ομως οι διαπιστώσεις τους δεν αντέχουν στην κοινή λογική".

Στόχος: Η λαϊκή αντίσταση

"Τα μέτρα που προωθούνται σε όλη την Ευρώπη στα πλαίσια της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς κεφαλαίων, εργασίας, εμπορευμάτων και υπηρεσιών (έτσι τώρα ονομάζεται η πιο άγρια, απάνθρωπη φάση του καπιταλισμού), δεν έχουν στενά οικονομικούς στόχους.Η κερδοφορία δεν είναι το παν, καθώς ξέρουν ότι αυτή μπορεί να έχει κοντά ποδάρια, αφού προκαλεί τεράστιες κοινωνικές ανισότητες, άρα και αντιδράσεις. Οι ρυθμίσεις έχουν βασικό στόχο το τσάκισμα της λαϊκής αντίστασης. Είναι μέτρα πρόληψης της ανόδου του λαϊκού κινήματος και πάνω απ' όλα μέτρα πρόληψης ριζικών, επαναστατικών κοινωνικών αλλαγών. Μοχλός, οι λεγόμενες νέες εργασιακές σχέσεις. Αρα η αντίσταση του λαού μας, των λαών της Ευρώπης, πρέπει να έχει ευρύτερη σκόπευση: Οχι μόνο τα οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα μέτρα, αλλά και τις πολιτικές βλέψεις και σχεδιασμούς που αυτά υπηρετούν. Με οικονομικά μόνο αιτήματα και κριτήρια δεν είναι δυνατόν να ασκηθεί ουσιαστική πίεση σήμερα".

"Η πολιτική των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως και των άλλων περιφερειακών καπιταλιστικών ενώσεων, δε θωρακίζει μόνο τα κέρδη και τα προνόμια. Πάνω απ' όλα πάνε να θωρακίσουν ένα σύστημα που σαπίζει, που έχει στα σπλάχνα του τορπίλες. Η κυβέρνηση Σημίτη διαισθάνεται - και πολύ σωστά - ότι πρέπει να πείσει πολιτικά και ιδεολογικά για τα νέα νεοφιλελεύθερα μέτρα σοκ που ετοιμάζεται να πάρει. Διαβλέπει ότι με τα οικονομικά στοιχεία και την ευημερία των αριθμών δεν μπορεί να αποσπάσει καμία συγκατάθεση. Στηριγμένη στους μηχανισμούς της άρχουσας τάξης, αλλά κυρίως στους ΕΟΚικούς μηχανισμούς, προχωρά ακάθεκτη στην προσπάθεια πλύσης εγκεφάλου του λαού ότι είναι μονόδρομος η πλήρης συμμόρφωση και υποταγή στις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΝΑΤΟ.Οτι το "ευχαριστώ" του κ. Κλίντον είναι το κλειδί για την αμερικανική εύνοια και βοήθεια. Χειραγωγώ και τρομοκρατώ,αυτό είναι το έμβλημα της κυβέρνησης. Η απάντηση των λαϊκών μαζών υποχρεωτικά, λοιπόν, αφορά όλα τα μέτωπα και της πολιτικής και της ιδεολογίας. Αλλιώς η κυβέρνηση θα μπορεί να πείθει όσους δεν έχουν πείρα και γνώση ή νομίζουν ότι δεν έχουν πείρα, πως ο αγώνας δε φέρνει αποτελέσματα".

Αντιπολίτευση και "αντιπολίτευση"...

"Ας σκεφθούν, όλοι εκείνοι που βγήκαν ή είναι στο δρόμο του αγώνα ή ετοιμάζονται να βγουν, το εξής ερώτημα: Αν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις του τόπου αντιδρούσαν στους πολιτικούς στόχους της κυβέρνησης, στον γενικό προσανατολισμό της οικονομικής της πολιτικής και όχι μόνο στην τρέχουσα διαχείριση που κάνει, τότε οι αγώνες θα είχαν θεαματικά αποτελέσματα; Εμείς απαντάμε κατηγορηματικά ΝΑΙ, έστω και με τις σημερινές ασφυκτικές δεσμεύσεις που εθελοντικά οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν υπογράψει.Δε φοβάται, δεν πιέζεται π. χ. η κυβέρνηση με τη μονόπλευρη φλύαρη κριτική περί του ποσοστού των κοινοτικών πόρων που απορρόφησε, όταν είναι γνωστό τι δεσμεύσεις έχουν αυτοί οι πόροι και τι υποθήκες απαιτούν. Το θέμα λοιπόν δεν είναι αν αντιπολιτεύεσαι, αλλά αν αντιπαλεύεις τη γενική κατεύθυνση της πολιτικής της εκάστοτε κυβέρνησης".

ΚΚΕ: Στήριγμα των συμφερόντων των λαών της Ευρώπης

"Το ΚΚΕ αντιστρατεύεται τους συνασπισμούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των δορυφόρων τους, γιατί ως κόμμα υπερασπίζεται τη συνεργασία χωρών και λαών που αποφασίζουν να συνεργασθούν για να βελτιωθεί η θέση της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και της μικρομεσαίας αγροτιάς. Παλεύει και συμβάλει να δημιουργηθούν αυτές οι προϋποθέσεις για συνασπισμούς υπέρ των λαών, της εργατικής τάξης και των κοινωνικών της συμμάχων".

"Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιστρατεύεται την πανευρωπαϊκή και παγκόσμια συνεργασία της εργατικής τάξης, των λαών. Ενισχύει και κατοχυρώνει τη συνεργασία της πλουτοκρατίας όσο γίνεται περισσότερων κρατών. Ρυθμίζει τις μεταξύ τους σχέσεις, προσπαθεί να φέρει σε κάποιο συμβιβασμό τις μεταξύ τους αντιθέσεις,ώστε να μην διαταράσσεται το πρώτο που τους ενδιαφέρει: Η συντονισμένη επίθεση κατά των λαών, η καταλήστευση των πόρων".

"Το ΚΚΕ αντιστρατεύεται την Ευρωπαϊκή Ενωση γιατί στηρίζει τα κοινά και αδιαίρετα συμφέροντα των λαών της Ευρώπης, της εργατικής τάξης, των άλλων στρωμάτων που καταπιέζονται από τα μονοπωλιακά πολυεθνικά μεγαθήρια. Οσο στην Ευρώπη υπάρχει η Ευρωπαϊκή Ενωση και η πολιτική της κυριαρχεί, η ενωμένη Ευρώπη που συμφέρει τους λαούς, θα είναι μακρινό όραμα και ουτοπία. Βεβαίως τα πράγματα δε θα μείνουν ακίνητα.Αλλωστε από το 1992 ως σήμερα κύλησε νερό στο αυλάκι, οι λαοί ξεμουδιάζουν, διαμορφώνεται μια σημαντική και αξιόμαχη πρωτοπορία στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Τα δημοψηφίσματα εκφράζουν όχι μόνο δυσαρέσκεια αλλά και ωρίμανση της συνείδησης. Εν τω μεταξύ, και με τα σημερινά δεδομένα υπάρχει έδαφος για κοινή δράση, διεθνοποίηση της πάλης των εργαζομένων.Οι σκόρπιες σε εθνικό επίπεδο δραστηριότητες δε θα έχουν τα ίδια αποτελέσματα, αν δεν περάσουν στο συντονισμό και την κοινή δράση. Το διευθυντήριο των Βρυξελλών πρέπει να νιώθει τα ενιαία και συντονισμένα χτυπήματα σε όλα τα σημεία του σώματός του".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ