Σάββατο 1 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΝ ΝΤΕ ΜΠΡΟΥΚ
Κρίσιμος χρόνος το '97 για το Κυπριακό

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Δε θα υπάρξει απόφαση για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση πριν από τη λύση του Κυπριακού. Με την εκβιαστική αυτή προειδοποίηση ολοκλήρωσε τις επαφές του στη Λευκωσία ο επίτροπος για τις εξωτερικές υποθέσεις της ΕΕ, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, χτες το μεσημέρι.

Ο Χανς Βαν ντεν Μπρουκ μιλώντας σε κοινή διάσκεψη Τύπου Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων στο ξενοδοχείο "Λήδρα Παλάς", χτες το πρωί, είπε ότι δεν υπάρχει κοινή θέση των 15 κρατών - μελών της ΕΕ, για το τι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα κάνει όταν τεθεί για επικύρωση η απόφαση για ένταξη της Κύπρου και επανέλαβε ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη δεν υπόκειται σε όρους. Εκείνο που προσθέσαμε, είπε, είναι η δυναμική που θα δοθεί σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, όταν θα σημειωθεί πρόοδος στο Κυπριακό. Ο κοινοτικός επίτροπος είπε επίσης ότι η επίτευξη προόδου στο Κυπριακό δεν αποτελεί όρο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο Χανς Βαν ντε Μπρουκ απηύθυνε έκκληση στον Ντενκτάς να βγάλει από την απομόνωση τους Τουρκοκυπρίους τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δε θα αναγνωρίσει τη λεγόμενη "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου". Ανέφερε επίσης, ότι στη διάρκεια των επαφών του στα Κατεχόμενα με τον Ντενκτάς, τους ηγέτες των τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων και επιχειρηματίες προσπάθησε να διασκεδάσει τους φόβους των Τουρκοκυπρίων για το τι θα σημαίνει γι' αυτούς η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι δε θα επηρεαστεί η σχέση τους με την Τουρκία.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Χανς Βαν ντε Μπρουκ είπε ότι παρ' όλες τις δυσκολίες, το 1997 παραμένει κρίσιμος χρόνος για το Κυπριακό. Δήλωσε επίσης, ότι στη διάρκεια των επαφών του διαβεβαίωσε όλες τις πλευρές για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις αρχές του 1998 και επανέλαβε ότι η ΕΕ στο σύνολό της θα ήθελε να δει ότι η πρόοδος που θα επιτευχθεί για την εξεύρεση πολιτικής διευθέτησης θα επιτρέψει τη συμμετοχή όλων των Κυπρίων στις διαπραγματεύσεις ένταξης.

Ο κοινοτικός επίτροπος επανέλαβε προχτεσινή πρότασή του για προσωρινές παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο όταν θα έχει επιτευχθεί συμφωνία για λύση στο Κυπριακό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ