ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οχι αυξήσεις στους βουλευτές

Δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκου

Να μην ακολουθήσουν οι αποδοχές των βουλευτών τις αυξήσεις των δικαστών, ζητά το ΚΚΕ με δήλωση του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Αντ. Σκυλλάκου. Οπως είναι γνωστό, με απόφαση του «μισθοδικείου» δίνονται μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς των δικαστών οι οποίες συμπαρασύρουν και τις αποδοχές των βουλευτών. Στη δήλωσή του ο Αντ. Σκυλλάκος αναφέρει:

«Μετά την εξέλιξη με τις αυξήσεις στις αποδοχές των δικαστών, η Βουλή δεν μπορεί να αποφασίσει ότι "συμπαρασύρονται" προς τα πάνω και οι αποζημιώσεις των βουλευτών. Αν χρειαστεί πρέπει με απόφασή της να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αυτό ανταποκρίνεται στο "κοινό περί δικαίου" αίσθημα όταν η πλειοψηφία του λαού βιώνει μια μακρόχρονη λιτότητα».

Στο μεταξύ, ανοιχτό άφησε χτες το ενδεχόμενο κατάργησης του Μισθοδικείο ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας. Σε δηλώσεις του ο Α. Παπαληγούρας, μετά τη συνάντηση με το Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, παρέπεμψε το θέμα στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση. Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «η συνταγματική αναθεώρηση είναι αυτή που θα δώσει λύση στο ζήτημα», προαναγγέλλοντας νέα πρωτοβουλία. Ωστόσο, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το Μισθοδικείο καθιερώθηκε μετά την τελευταία αναθεώρηση με τη συναίνεση των δύο κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με το αιτιολογικό ότι ή σύνθεση των δικαστηρίων που κρίνει τα μισθολογικά θέματα των δικαστών να μην αποτελείται μόνο από δικαστές αλλά να υπάρχουν δικηγόροι και πανεπιστημιακοί νομικοί.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πυγμή απέναντι στις ανάγκες του λαού

Εντιμη αντιμετώπιση(!) αποτελεί, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, το πέταγμα στο δρόμο δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων

«Εντιμη αντιμετώπιση»(!) βάφτισε η κυβέρνηση το πέταγμα στο δρόμο δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων εργαζομένων, κλιμακώνοντας ταυτόχρονα την επίδειξη πυγμής απέναντι στα αιτήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων.

Εχοντας αποκηρύξει μετά βδελυγμίας κάθε σκέψη για χαλάρωση της λιτότητας και της αντιλαϊκής επίθεσης, η κυβέρνηση προχωρά ένα ακόμα βήμα, χαρακτηρίζοντας, διά στόματος πρωθυπουργού, «σπατάλη» και «εθνικό δράμα»(!) την ικανοποίηση ακόμα και ελάχιστων αιτημάτων των εργαζομένων, ενώ την ίδια στιγμή δεν προλαβαίνει να προσφέρει νέα προνόμια και χαριστικές ρυθμίσεις στο μεγάλο κεφάλαιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν κυνικός απέναντι στους συμβασιούχους που η κυβέρνηση «ξεζούμισε» πολλαπλά: «Γνώριζαν από την αρχή - και δεν τους αιφνιδίασε κανένας - ότι θα υπογράψουν συμβάσεις έργου για δυο χρόνια. Αυτό το οποίο λέει ο νόμος, αυτό και τηρείται»(!), αποφάνθηκε ο Θ. Ρουσόπουλος, διαστρέφοντας την πραγματικότητα και ξεχνώντας ότι άλλα τους υποσχόταν προεκλογικά η ΝΔ. Μετά από αυτό δε δίστασε να υποστηρίξει ότι το λύσιμο της ομηρίας και το πέταγμα στο δρόμο των εργαζομένων είναι έντιμη αντιμετώπιση! «Υπάρχει λοιπόν, επιτέλους, μια έντιμη αντιμετώπιση των συμβασιούχων από την Πολιτεία, που δεν υπήρχε στο παρελθόν», ισχυρίστηκε και συνέχισε ακάθεκτος: «Διότι στο παρελθόν - και αυτό εννοούσαμε όταν λέγαμε για ομηρία - η πολιτική εξουσία, η κυβέρνηση, κρατούσε τις συμβάσεις, τις ανανέωνε κατά το δοκούν, ώστε ένας εργαζόμενος να είναι όμηρος. Εμείς ήρθαμε και λύσαμε αυτό το πρόβλημα. Είπαμε τέλος στην ομηρία». Κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος, κατέληξε: «Δε σας λέω ότι είναι ευχάριστο να μένει κάποιος εκτός δουλιάς. Αλλά από την άλλη πλευρά, θα αναγνωρίσετε σε αυτή την κυβέρνηση την εντιμότητα ότι έκανε ένα νόμο που έλυσε προβλήματα πολλών ετών»(!). Στο πλαίσιο αυτό ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναλάβει κάποια άλλη νομοθετική πρωτοβουλία για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των συμβασιούχων, που δημιουργήθηκε από την πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων, θεωρώντας οριστική τη λύση που έδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δε διστάζει να αξιοποιήσει το θόρυβο που έχει προκληθεί με την απόφαση του Μισθοδικείου για τις αυξήσεις των δικαστών, για να επαναφέρει το ζήτημα της αφαίρεσης από τους εργαζόμενους του δικαιώματος να προσφεύγουν στα δικαστήρια για ζητήματα εισοδηματικής πολιτικής μέσω της της αναθεώρησης του Συντάγματος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από τη μια άφησε να εννοηθεί ότι δε θα δοθούν οι αυξήσεις στους δικαστικούς, λέγοντας ότι «δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να υπάρξει σειρά αυξήσεων σε κατηγορίες ή στα ποσά τα οποία διάβασα αυτές τις ημέρες». Από την άλλη επανέφερε παλαιότερη θέση του Γ. Αλογοσκούφη, που υιοθετήθηκε αργότερα από τον πρωθυπουργό για να κοπεί το δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη για ζητήματα μισθών. Παραπέμποντας σε παλαιότερη ομιλία του Κ. Καραμανλή, είπε πως τότε «είχε χαρακτηριστικά δηλώσει ότι δεν είναι σωστό, δεν είναι επιτρεπτό να καθορίζεται η εισοδηματική πολιτική από δικαστικές αποφάσεις. Αυτό, λοιπόν, είναι ως προβληματισμός εδώ και πάρα πολύ καιρό στις σκέψεις της Νέας Δημοκρατίας».

Στα αμίμητα του κυβερνητικού εκπροσώπου πρέπει να προστεθεί η ρήση πως «δεν μπορεί να πει κανείς ότι η κυβέρνηση αυτή σπαταλά δημόσιο χρήμα αυξάνοντας αλόγιστα προϋπολογισμούς υπουργείων ή οργανισμών. Και υπ' αυτή την έννοια σεβόμαστε απολύτως τους κόπους των Ελλήνων πολιτών».


ΠΑΣΟΚ
«Κοινωνικό μοντέλο» με εργαζόμενους - λάστιχο

«Ευέλικτοι» εργαζόμενοι που θα ...«προσαρμόζονται» στις «σύγχρονες ανάγκες» της «αγοράς εργασίας» και μια «φορολογική πολιτική» που θα δίνει τη «δυνατότητα στις ιδιωτικές εταιρείες να επενδύουν στην απασχόληση και στην ανάπτυξη», είναι οι πυλώνες του «κοινωνικού μοντέλου» που επεξεργάζεται και προτείνει το ΠΑΣΟΚ, έτσι όπως τους παρουσίασε χτες ο Γ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το «Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών - Ανδρέας Παπανδρέου» (ΙΣΤΑΜΕ), με σκοπό την «αξιοποίηση» των εμπειριών του «Σουηδικού μοντέλου» και θέμα «νέες προκλήσεις για την κοινωνική πολιτική - αξιολογώντας τη διεθνή εμπειρία», υπεραμύνθηκε της προώθησης των «μεταρρυθμίσεων» στη χώρα μας, οι οποίες όπως ισχυρίστηκε θα «δώσουν μορφή στην πολιτική έννοια της δίκαιης κοινωνίας».

Στην εκδήλωση που έγινε σε συνεργασία με το Σουηδικό «Ιδρυμα Ούλοφ Πάλμε», παρουσιάστηκαν οι «κοινωνικές πολιτικές του σουηδικού μοντέλου», του οποίου ο Γ. Παπανδρέου κατά καιρούς έχει δηλώσει... θαυμαστής του. Βέβαια, πριν το καλοκαίρι η «ανάλυση» παραμέτρων του «μοντέλου» από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδη, ο οποίος είχε προτείνει να εφαρμοστεί το «μοντέλο των ελεύθερων απολύσεων» εργαζομένων από τις επιχειρήσεις, όπως ισχύει στη Σουηδία, αποτέλεσε αφορμή για την καρατόμησή του από το όργανο των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γ. Παπανδρέου, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στήριξε ακριβώς κάθε αντιδραστική πολιτική και αναδιάρθρωση, υποστηρίζοντας την ανάγκη της επέκτασης των «ευέλικτων εργασιακών σχέσεων» και της παροχής... κινήτρων στις επιχειρήσεις. Αυτές τις πολιτικές θέσεις ο Γ. Παπανδρέου τις «βάφτισε» «κοινωνική πολιτική», οι οποίες θα οδηγήσουν στη δημιουργία μιας ...«δίκαιης κοινωνίας». Μια «δίκαιη κοινωνία», η οποία όπως είπε πρέπει να προχωρήσει στον «εξορθολογισμό του συστήματος της κοινωνικής πρόνοιας», θέτοντας σαν μοναδική και πρώτιστη «υποχρέωση της πολιτείας, την εξασφάλιση ενός ελάχιστου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους πολίτες»...

Στο ίδιο κοινωνικό μοντέλο, ο Γ. Παπανδρέου φιλοδοξεί να προχωρήσει σε «ριζική αποκέντρωση πολλών υπηρεσιών προς την Αυτοδιοίκηση», δηλαδή μεταφορά κρατικών αρμοδιοτήτων στους Δήμους και τις Νομαρχίες, αφού όπως είπε πρέπει να συνδεθούν «με υπηρεσίες απασχόλησης, με υπηρεσίες κατάρτισης, με το σχολείο, αλλά και με την οικονομία και τις επιχειρήσεις». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ουσιαστικά, θέτει σαν στόχο η εφαρμογή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων να περάσει μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εξάλλου, συνεχίζοντας να εμπαίζουν τους χιλιάδες συμβασιούχους, κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ συνέχισαν και χτες την ανούσια αντιπαράθεσή τους. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης ξεχνώντας προφανώς ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν για χρόνια σε ομηρία χιλιάδες ανθρώπους, χτες ...ανακάλυψε ότι η ΝΔ που ακολουθεί την ίδια πολιτική «αθέτησε ρητές υποσχέσεις της». Η κυβέρνηση, συμπλήρωσε ο ίδιος «κρύβεται πίσω από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αρνείται να υιοθετήσει την τροπολογία που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ και που κατέθεσε ξανά χτες, για τη λύση του θέματος».

Θέμα επίσης δημιουργήθηκε με δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θ. Κολιοπάνου, ο οποίος ανέφερε ότι «δεν υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση» και ως εκ τούτου «δεν έχουν νόημα οι πρόωρες εκλογές». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο Ν. Αθανασάκης «άδειασε» το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και τον κάλεσε να «κάνει σχετική εισήγηση, για το πώς γίνεται μια ισχυρή αντιπολίτευση για να πέσει η κυβέρνηση», εκτός, πρόσθεσε «εάν έχει κάνει κάποια εισήγηση η οποία μας έχει διαφύγει»...


Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902» σήμερα Σάββατο στις 17.35 την εκπομπή «Ματιές στον κόσμο». Η Αννα Μπαλλή συζητά με την Δέσποινα Μάρκου, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Λατινικής Αμερικής της ΚΕ του ΚΚΕ, για τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ