ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΕΚΘΕΣΗ ΣΠΡΑΟΥ"
"Λεηλατούν" την κοινωνική ασφάλιση

Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων και αλλαγή υπολογισμού, περικοπή άλλων, αύξηση εισφορών είναι μερικά από τα μέτρα που προτείνονται

Η περιβόητη "έκθεση Σπράου" είναι πολύ συγκεκριμένη στα μέτρα αφαίρεσης βασικών δικαιωμάτων των ασφαλισμένων και τις αλλαγές που θεωρεί δεδομένες η κυβέρνηση, όχι μόνο για το ύψος των συντάξεων, αλλά για όλο το ασφαλιστικό σύστημα.

Αυτό που ορίζει πρώτα απ' όλα είναι το λεγόμενο σύστημα των "τριών στυλοβατών".Το μοντέλο αυτό σημαίνει ότι θα χορηγείται μια κατώτατη (εθνική) σύνταξη - βοήθημα στα πλαίσια της "κοινωνικής πρόνοιας".Η σύνταξη αυτή θα μπορεί να συμπληρώνεται με την "αναπλήρωση εισοδήματος" από τις εισφορές που θα καταβάλλει ο εργαζόμενος. Το τρίτο στοιχείο είναι η απόδοση της "κλαδικής αποταμίευσης" η οποία στηρίζεται σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα, συνήθως ιδιωτικό,όπως αναφέρεται στην έκθεση. Η πρώτη δέσμη μέτρων αφορά την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης,σε πρώτη φάση στα 65 χρόνια για όλους τους ασφαλισμένους, άνδρες και γυναίκες.Ο Π. Τήνιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μεγαλύτερης αύξησης των ορίων, λέγοντας ότι η αύξηση θα εξαρτηθεί από το τι είναι αναγκαίο για να στηριχτεί το σύστημα. Τα μέτρα που εντάσσονται σε αυτό το στόχο είναι:

Εξάλειψη "αντικινήτρων" παραμονής στην εργασία (π. χ. εργασία συνταξιούχων, να μην υπάρχουν συντάξεις άνω του 100% του μισθού). Στα πλαίσια αυτά θα επανεξεταστούν: Η συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας, η συνταξιοδότηση σε ειδικές περιπτώσεις κλάδων εργαζομένων με χαμηλά όρια ηλικίας,οι περιπτώσεις ειδικής μεταχείρισης μητέρων,θα προωθηθεί η εξίσωση ορίων ηλικίας ανδρών - γυναικών και η αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Μείωση συντάξεων, περικοπές

Μια ακόμα δέσμη μέτρων αφορά την:

  • Αύξηση εισφορών ή εσόδων.Η πρόταση δεν αποκλείει τον ιδιωτικό τομέα, αναγνωρίζοντας όμως ότι η επιβάρυνση είναι ήδη υψηλή, προτάσσεται ο δημόσιος τομέας και οι ΔΕΚΟ.
  • Μείωση της μέσης σύνταξης,είτε με νόμο, είτε με ελλιπή τιμαριθμοποίηση.
  • Περιορισμό αριθμού δικαιούχων.Προτείνεται η επιμήκυνση του εργασιακού βίου και περικόπτεται η συνταξιοδότηση επιμέρους ομάδων ασφαλισμένων, ενώ αυστηροποιούνται οι όροι συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας και τονίζεται ότι μπορεί να υπάρξει έξαρση στον ΟΓΑ! Επίσης θα επανεξεταστεί η χορήγηση συντάξεων χηρείας,επειδή είναι αναχρονιστικά τα πρότυπα εξάρτησης των γυναικών από τους άνδρες τους!

Πάνω σε αυτές τις προτάσεις οικοδομούνται μια σειρά ακόμα μέτρα, όπως η κατάργηση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών,επειδή "το σύστημα αυτό επιβραβεύει τις κακές συνθήκες εργασίας και αυξάνει το μη μισθολογικό κόστος"!

Η έκθεση επισημαίνει ακόμα ότι πρέπει να καταργηθούν τα κατώτατα όρια σύνταξης και να αντικατασταθούν με τη λεγόμενη εθνική σύνταξη.Στα πλαίσια της κατάργησης των κατώτατων ορίων που χαρακτηρίζονται "αναχρονιστικά",προτείνονται τα εξής μέτρα: Το κατώτατο όριο ΤΕΑΜ να οριστεί δραχμικά και όχι ως αριθμός Ημερομισθίων Ανειδίκευτου Εργάτη.Να μη χορηγείται ή να χορηγείται τμηματικά το κατώτατο όριο, αν η συνταξιοδότηση γίνεται οικειοθελώς πριν τη συμπλήρωση του κανονικού ορίου ηλικίας.Να επεκταθεί το ΕΚΑΣ για περιπτώσεις επιδότησης συγκεκριμένων αναγκών.

Ενοποιήσεις Ταμείων

Στο θέμα της ενοποίησης των ταμείων, η έκθεση μένει σε ορισμένες παρατηρήσεις κυρίως για τον τρόπο που πρέπει να γίνεται και όχι για το τι θα γίνει ακριβώς. Ετσι, προβάλλεται και η δυνατότητα "συμπράξεων ταμείων" και όχι η διοικητική ενοποίησή τους, με "λειτουργική ενοποίηση",δηλαδή την ενοποίηση των όρων συνταξιοδότησης,κάτι που μπορεί να συμπαρασύρει προς τα κάτω τις συντάξεις! Δεδομένη είναι η πρόταση για δημιουργία ενιαίου ασφαλιστικού φορέα των δημοσίων υπαλλήλων και ο διαχωρισμός ταμείου - επιχείρησης σε τράπεζες και ΔΕΚΟ.Επίσης προτείνεται η χρησιμοποίηση της περιουσίας των επικουρικών ταμείων για τη χορήγηση συντάξεων από τα κύρια ταμεία!

Χρηματοδότηση

Η έκθεση προτείνει τριμερή χρηματοδότηση, η οποία όμως πρέπει να εξασφαλίζεται μέσα από μια "υγιή, δημοσιονομικά, πηγή", χωρίς να αποσαφηνίζεται ποια θα είναι αυτή, αν και είναι φανερό ότι επιχειρεί να εξαιρέσει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επίσης προτείνεται η επανίδρυση του ΛΑΦΚΑ για τη χρηματοδότηση των ταμείων που αντιμετωπίζουν προβλήματα και αναφέρεται η ανάγκη επανεξέτασης του "κοινωνικού πόρου", ενώ ανοιχτό αφήνεται το ενδεχόμενο και νέου φόρου.

Από το στόχαστρο της κυβέρνησης και των τεχνοκρατών της δεν ξεφεύγουν φυσικά τα αποθεματικά των ταμείων, όπου σημειώνεται ότι απαιτείται η "ύπαρξη ενός αποτελεσματικού και ευέλικτου πλαισίου διαχείρισης των αποθεματικών".Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επείγουσα θεσμοθέτηση πλαισίου για την επαγγελματική ιδιωτική ασφάλιση.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Δεν αφήνουν τίποτα όρθιο!

Οι εμπνευστές της "έκθεσης Σπράου" για το ασφαλιστικό, παρουσίασαν χτες τις προτάσεις για την ξεθεμελίωση του ασφαλιστικού συστήματος

"Μαύρες μέρες" για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους προβλέπει η γνωστή ως "έκθεση Σπράου για το ασφαλιστικό",η οποία παρουσιάστηκε χτες επίσημα και επιβεβαιώνει την κυβερνητική πρόθεση για διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος,με καταστροφικές συνέπειες για εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Σύμφωνα με την έκθεση, το σύστημα πρέπει να αλλάξει "εκ βάθρων" σύντομα και το ανώτερο περιθώριο που έχει είναι μέχρι το 2005.Οι προτάσεις της έκθεσης έχουν παρουσιαστεί στον πρωθυπουργό επίσημα στις αρχές Οκτώβρη και θα αποτελέσουν "βοήθημα" στον περιβόητο "κοινωνικό διάλογο".

Η έκθεση προτείνει επιγραμματικά, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, επιμήκυνση εργασιακού βίου, μείωση των συντάξεων και κατάργηση των κατώτερων ορίων, αύξηση των εισφορών στο δημόσιο τομέα, περιορισμό αναπηρικών συντάξεων, καθώς πολλαπλών και συντάξεων ειδικών κατηγοριών, κατάργηση θεσμού βαρέων και ανθυγιεινών, εξίσωση ανδρών - γυναικών στα συνταξιοδοτικά "δικαιώματα", κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αντικατάσταση των κατώτατων ορίων σύνταξης με εθνική σύνταξη, αλλαγή τρόπου υπολογισμού των συντάξεων που οδηγεί στον αποδεκατισμό τους!

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στο δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο επικαλείται η έκθεση για να... δικαιολογήσει την αναγκαιότητα αλλαγών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, που θα ισοπεδώνουν τα δικαιώματα και των ασφαλισμένων και των ήδη συνταξιούχων. Ετσι, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι "ο αριθμός αυτών που θα πληρώνουν εισφορές θα περιορίζεται, ενώ ο αριθμός των συνταξιούχων που θα εισπράττουν θα αυξάνεται"...

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, ότι οι εμπνευστές αυτών των μέτρων, τόνισαν χτες ότι δεν πρέπει να κριθούν οι αλλαγές από το αποτέλεσμα που θα προκαλέσουν, αλλά από τη ζημιά που θα έχουμε αν δε γίνουν αλλαγές, υπονοώντας εκβιαστικά ότι είναι καλύτερο να περιοριστούν τα δικαιώματα παρά να μην υπάρχουν καθόλου!

Μερικές ακόμα από τις διαπιστώσεις που αναφέρονται στην έκθεση, τις οποίες επανέλαβαν ο καθηγητής Γ. Σπράος και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Π. Τήνιος,παρουσιάζοντάς την, είναι: Οτι "η υπάρχουσα γενιά είναι προνομιούχα σε σχέση με την επόμενη και δε δικαιούται να δανείζεται σε βάρος της"! Οτι το σύστημα είναι "σπάταλο" και δημιουργεί "νησίδες υπερτροφικής προστασίας"! Οτι η σύνδεση των συντάξεων με τις αυξήσεις των συλλογικών συμβάσεων είναι δυσβάστακτη!Οτι "επιμέρους αποκλίσεις από το μέσο όρο παροχών να βαρύνουν τον ενδιαφερόμενο"!Οτι υπάρχει προβληματισμός αν το ασφαλιστικό σύστημα μπορεί να συνεισφέρει δημογραφικά κίνητρα και ότι "σχήματα κοινωνικής προστασίας που υπονομεύουν την ανάπτυξη αυτοαναιρούνται".

Στην έκθεση σημειώνεται ότι υπάρχει έντονη υπογεννητικότητα, ραγδαία γήρανση του πληθυσμού και ότι οι εργαζόμενοι είναι μόνο το 37% του πληθυσμού. Επίσης διαπιστώνεται ότι "η μεταφορά εργαζομένων από αγροτικές σε αστικές δραστηριότητες θα περιορίσει τον αριθμό των εργαζομένων και θα επιδεινώσει την κατάσταση". Οτι η "αύξηση στη συμμετοχή των γυναικών θα τονώσει τα έσοδα της κοινωνικής ασφάλισης". Οτι η "μετατροπή της Ελλάδας από χώρα εξαγωγής εργατικού δυναμικού σε κοινωνία που καλείται να αφομοιώσει παλιννοστούντες και άλλους μετανάστες" θα έχει επίσης θετική επίδραση στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Εκτενής αναφορά γίνεται για τη γήρανση του πληθυσμού. Παρατηρείται πχ ότι θα χρειάζονται περισσότερα γηροκομεία από μαιευτήρια και προτείνεται τα Ταμεία να προχωρήσουν σε "παροχή υπηρεσιών στο σπίτι", ώστε να δοθεί παράταση στην αυτόνομη διαβίωση.Η αναφορά αυτή γίνεται για να στοιχειοθετηθεί η διαπίστωση ότι "η έκταση της συμμετοχής του ασφαλιστικού συστήματος στο κόστος μιας πιο επιθετικής πολιτικής δημογραφικών κινήτρων είναι σημείο στο οποίο πρέπει να υπάρχει προβληματισμός".Πρακτικά και όπως σημειώνεται παρακάτω, αυτή η διαπίστωση χρησιμοποιείται για να δικαιολογηθούν αποκλίσεις όπως η συνταξιοδότηση μητέρων στην ηλικία των 50 στο ΙΚΑ!

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος,σε δηλώσεις του χτες, σχετικά με την έκθεση έφτασε στο σημείο να πει ότι αν πρόκειται για μια πρόταση που τίθεται προς συζήτηση στον "κοινωνικό διάλογο", τότε "η Συνομοσπονδία καλοπροαίρετα θα την αντιμετωπίσει"!Ομως την απορρίπτει κατηγορηματικά αν πρόκειται για "κατευθυντήριες γραμμές για το περιεχόμενο των αποφάσεων". Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σημείωσε ακόμα ότι δεν αποδέχεται ανατροπές στα όρια συνταξιοδότησης, περικοπή ή μείωση παροχών και ότι επιμένει στην τριμερή χρηματοδότηση.

Το ΔΗΚΚΙ,σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει νέα οικονομικά δεσμά διαρρέοντας εκθέσεις τεχνοκρατών στον Τύπο και ότι "η απαράδεκτη αυτή πολιτική τακτική, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν πιστεύει ούτε η ίδια στην αδιέξοδη, οικονομικά και κοινωνικά, πολιτική της" και προσπαθεί να τη φορτώσει στους τεχνοκράτες.

ΕΕ ΤΗΣ ΕΣΑΚ
Ξεριζώνονται οι ασφαλιστικές κατακτήσεις

Η "έκθεση Σπράου" αποτελεί ουσιαστικά παρουσίαση των θέσεων της κυβέρνησης και των βιομηχάνων και των απαιτήσεών τους για ξερίζωμα των ασφαλιστικών κατακτήσεων των εργαζομένων, τονίζει σε ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΣΑΚ.

Η παράταξη επισημαίνει ότι "η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με επιχειρήματα που αναποδογυρίζουν την πραγματικότητα, αποποιείται των ευθυνών της, απαλλάσσει τους βιομήχανους και τις πολυεθνικές - που είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τα προβλήματα στην Κοινωνική Ασφάλιση - και έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή στο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης στη χώρα μας, που έχει κατακτηθεί με αγώνες, θυσίες και το αίμα των εργαζομένων".

Σημειώνει ότι η εργατική τάξη της χώρας βρίσκεται υπό την άμεση απειλή της εφαρμογής των πιο αντεργατικών μέτρων, όπως: Κατάργηση του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, με την κατάργηση της τριμερούς χρηματοδότησης. Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης σε άνδρες και γυναίκες. Ανταποδοτικότητα στις συντάξιμες αποδοχές και μετατροπή των συντάξεων σε προνοιακά βοηθήματα. Κατάργηση των βαριών και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και δραστική μείωση όλων των συντάξιμων αποδοχών, κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Δραστική περικοπή των δαπανών για την περίθαλψη.

Υπογραμμίζει τις "τεράστιες ευθύνες που φέρνουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση, που με τη συμμετοχή τους στον καταστροφικό "κοινωνικό διάλογο" έχουν συστρατευτεί με κυβέρνηση και βιομηχάνους, για να περάσουν ανώδυνα τις πιο αντεργατικές επιλογές".

Χαρακτηρίζει απαράδεκτες και προκλητικές για την εργατική τάξη, τις δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλου: "Τις προτάσεις της έκθεσης Σπράου η ΓΣΕΕ θα τις αντιμετωπίσει καλοπροαίρετα στα πλαίσια του "κοινωνικού διαλόγου"".

Υπογραμμίζει ότι "άμεσα τώρα πρέπει να αποχωρήσει η ΓΣΕΕ απ' την απάτη που την ονόμασαν "κοινωνικό διάλογο"" και τονίζει πως "η εργατική τάξη δεν τους εξουσιοδοτεί να βάλουν την υπογραφή για την κατάργηση των δικαιωμάτων της. Θα δώσει μαζική ενωτική απάντηση στην απεργία στις 23 Οκτώβρη και θα καταδικάσει τις αντεργατικές πολιτικές μέσα από μαζικούς ενωτικούς αγώνες με προοπτική, που θα ανοίγουν το δρόμο για φιλολαϊκές πολιτικές κόντρα στα μονοπώλια, τον ιμπεριαλισμό και τους πολιτικούς τους εκφραστές".

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
"Ανατριχιαστική εξέλιξη"

Την κυβέρνηση, η οποία με το δήθεν επιστημονικό πόρισμα Σπράου, προωθεί την αφαίρεση κάθε ίχνους κοινωνικής περίθαλψης και ασφάλισης, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής: "Καθ' υπαγόρευση της κυβέρνησης Σημίτη, η έκθεση Σπράου προωθεί ένα δήθεν επιστημονικό πόρισμα με το οποίο αφαιρούνται και αυτά ακόμη τα "ψίχουλα" που δίνονται ως κοινωνική ασφάλιση στον ελληνικό λαό. Συρρικνώνεται το όποιο ίχνος κοινωνικής "περίθαλψης" έχει απομείνει. Με γελοία επιχειρήματα προσπαθούν να πείσουν για την αναγκαιότητα των μέτρων. Φθάνουν στο σημείο όπως τον περασμένο αιώνα που τα φόρτωναν όλα στις πολλές γεννήσεις, τώρα να τα φορτώνουν στην υπογεννητικότητα. Πρόκειται για μια "εκσυγχρονιστική" εκδοχή της γνωστής αντιδραστικής μαλθουσιανής θεωρίας.

Μπροστά μας βρίσκεται μια ανατριχιαστική εξέλιξη - αντιγραφή των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ντόπιας πλουτοκρατίας - για τον κάθε εργαζόμενο και συνταξιούχο, για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας. Με την έκθεση αυτή η κυβέρνηση Σημίτη καλλιεργεί το έδαφος για νέα υπερπρονόμια στο μεγάλο κεφάλαιο, στην πλουτοκρατία. Με κυνικό τρόπο προετοιμάζει την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τη μείωση της κύριας και επικουρικής σύνταξης, την αύξηση των εισφορών των εργαζομένων, την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, του δικαιώματος στις χήρες να παίρνουν τη σύνταξη του συζύγου.

Η δήθεν χρεοκοπία των ασφαλιστικών ταμείων είναι χρεοκοπία της αντιλαϊκής πολιτικής. Αυτοί που τα υπερχρέωσαν έρχονται δήθεν να τα σώσουν! Οι εργαζόμενοι, οι μισθοσυντήρητοι πλήρωναν και πληρώνουν. Οι βιομήχανοι, οι πλουτοκράτες εισέπρατταν και εισπράττουν.

Οι εργαζόμενοι δεν οφείλουν ούτε δραχμή στα Ταμεία. Τα έχουν χρυσοπληρώσει για δεκαετίες όχι μόνο με τις εισφορές τους, αλλά με τα δισ. των εμμέσων φόρων, με την υπεραξία που καρπώνεται η πλουτοκρατία, με το αίμα και τον μόχθο τους. Ως αντάλλαγμα είχαν εξασφαλίσει απλά μια σχετικά υποφερτή "περίθαλψη" η οποία και αυτή συρρικνώνεται από την αντιλαϊκή λαίλαπα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να δώσουν αποφασιστική απάντηση, με τον αγώνα, τη δράση τους και την καταδίκη του λεγόμενου "κοινωνικού διαλόγου". Μια μόνο λύση υπάρχει για τη ματαίωση αυτών των επιλογών και την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Η συγκρότηση και ανάπτυξη του λαϊκού μετώπου εργατών, υπαλλήλων, μικρών και μεσαίων αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών".

Εκθέσεις κατά παραγγελία

Χτες, 13 Οκτώβρη 1997, ο πρωθυπουργικός φίλος και σύμβουλος - καθηγητής Γιάννης Σπράος - έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση της αρμόδιας επιτροπής για τη... "σωτηρία" των ασφαλιστικών ταμείων και γενικότερα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Η έκθεση αυτή, έχει τα ίδια χαρακτηριστικά, με την πρώτη έκθεση (για τα εισοδηματικά και τον πληθωρισμό), που είχε παρουσιάσει πριν 3,5 μήνες ο καθηγητής Γ. Σπράος. Κινείται δηλαδή στον αστερισμό της αντιλαϊκής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων.

***

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα σενάρια αντιλαϊκών μέτρων (αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που θα πληρώνουν οι εργαζόμενοι κλπ), ο πρόεδρος της Επιτροπής Γ. Σπράος, επικαλέστηκε τα γνωστά - μεγάλα και υπαρκτά - προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Προβλήματα, που έχουν δημιουργήσει οι πολιτικές των κυβερνήσεων των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία τα τελευταία 23 χρόνια καθώς και οι μεγαλοεπιχειρηματίες, που θεωρούνται μαέστροι στην εισφοροδιαφυγή και στην εισφοροκλοπή.

***

Σαν καλός επαγγελματίας που είναι ο καθηγητής Γ. Σπράος, ζήτησε και πήρε από τον πρωθυπουργό, τις βασικές προδιαγραφές που πρέπει να έχει το μακροχρόνιο πρόγραμμα. Με βάση τις σαφείς οδηγίες που πήρε από τον Κ. Σημίτη, για το ποιοι θα πληρώσουν το κόστος, διατύπωσε και τα σενάρια μέτρων που περιλαμβάνονται στην έκθεση. Αν τώρα τα νέα βάρη και θυσίες για τη"σωτηρία" του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος καλούνται να τα επωμιστούν και πάλι οι εργαζόμενοι - χωρίς να ευθύνονται αυτοί - την πρώτη και κύρια ευθύνη γι' αυτό την έχει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του. Καρφί δεν του καίγεται, δηλαδή, του κ. Σπράου, αν οι εργαζόμενοι πλήρωναν και πληρώνουν κανονικά και προκαταβολικά και τις ασφαλιστικές τους εισφορές και τους υπέρογκους φόρους, για να στοιχειοθετήσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης και κάποιες άλλες ισχνές ασφαλιστικές παροχές.

***

Ομως, η άποψη που διατύπωσε ο κ. Σπράος, ότι δηλαδή "οι συντάξεις αποτελούν σύστημα υποσχέσεων", αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση. Το μόνο ελαφρυντικό, που θα μπορούσε να αναγνωριστεί στον καθηγητή κ. Σπράο, για την άποψή του αυτή που αμφισβητεί το θεσμοθετημένο ΔΙΚΑΙΩΜΑ των εργαζομένων για σύνταξη και άλλες κοινωνικές παροχές, είναι ότι δεν έχει καμιά σχέση με την ελληνική πραγματικότητα, καθώς ζει εκτός Ελλάδας τα τελευταία 50 χρόνια. Ομως, η πρόκληση αυτή - για την οποία η κυβέρνηση έκανε πως δεν άκουσε τίποτε - πρέπει να απαντηθεί άμεσα, από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Λ. Τ.

Απάντηση με ένταση των αγώνων

Δήλωση του Δ. Γόντικα

Ο Δ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ,έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Ακούσαμε σήμερα τον Κ. Σημίτη και τον κατευθυνόμενο από την κυβέρνησή τους επιστήμονα κ. Σπράο να θέτει στον ελληνικό λαό το δίλημμα: Η θα δεχθεί να παραιτηθεί από θεμελιώδη δικαιώματά του, όπως είναι αυτό της σύνταξης, του 8ωρου, των σταθερών μισθών, ή θα δεχτεί να πληρώσει ακόμα περισσότερα για ν' αντιμετωπιστούν τα ναρκωτικά, αλλιώς δεν υπάρχει πρόοδος σ' αυτόν τον τόπο.

Από τις δηλώσεις αυτές, είναι φανερό ότι στον ελληνικό λαό μπαίνει πια το εξής δίλημμα: Τι χρειάζεται μια τέτοια κυβέρνηση, ένα τέτοιο κράτος, όταν κάθε μέρα, κάθε χρόνο, προσθέτει και νέα βάρη στους εργαζόμενους, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα πλούτη στους λίγους;

Κατά το ΚΚΕ, ο ελληνικός λαός πρέπει σ' αυτό το δίλημμα ν' απαντήσει με ένταση των αγώνων του, με ένταση της ενότητας των δυνάμεών του, ώστε ν' απαλλαγεί πράγματι από μια τέτοια κυβέρνηση και από ένα τέτοιο κράτος, που δεν έχει τίποτα να του προσφέρει, παρά μόνο να του αφαιρεί καθημερινά όλο και περισσότερα από τα πενιχρά δικαιώματα που έχει κατακτήσει".

"Να δοθεί η πρέπουσα απάντηση"

Δήλωση του γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκου

Σε δήλωσή του ο γγ της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος τόνισε, σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ και την "έκθεση Σπράου": "Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο σε σχόλιό του για την έκθεση του αμειβόμενου συμβούλου κυρίου Σπράου που αφορά το ασφαλιστικό. Οταν και ο τελευταίος σ' αυτόν τον τόπο αντιλαμβάνεται ότι με τις προτάσεις του κυρίου Σπράου ξεθεμελιώνονται ασφαλιστικές κατακτήσεις και δικαιώματα, η ΓΣΕΕ δεν έχει το δικαίωμα να κάνει τον τροχονόμο. Η λύση είναι μια: Αποχώρηση τώρα από το σικέ παιχνίδι του "κοινωνικού διαλόγου". Καλούμε τους εργατοϋπαλλήλους στις 23 Οκτώβρη να δώσουν την πρέπουσα απάντηση σε όλους".

Οι εργαζόμενοι καλούνται να αντιμετωπίσουν την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης

Οι συνταξιούχοι έχουν καταγγείλει έγκαιρα τα κυβερνητικά σχέδια διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ