Τρίτη 14 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Δεν αφήνουν τίποτα όρθιο!

Οι εμπνευστές της "έκθεσης Σπράου" για το ασφαλιστικό, παρουσίασαν χτες τις προτάσεις για την ξεθεμελίωση του ασφαλιστικού συστήματος

"Μαύρες μέρες" για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους προβλέπει η γνωστή ως "έκθεση Σπράου για το ασφαλιστικό",η οποία παρουσιάστηκε χτες επίσημα και επιβεβαιώνει την κυβερνητική πρόθεση για διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος,με καταστροφικές συνέπειες για εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Σύμφωνα με την έκθεση, το σύστημα πρέπει να αλλάξει "εκ βάθρων" σύντομα και το ανώτερο περιθώριο που έχει είναι μέχρι το 2005.Οι προτάσεις της έκθεσης έχουν παρουσιαστεί στον πρωθυπουργό επίσημα στις αρχές Οκτώβρη και θα αποτελέσουν "βοήθημα" στον περιβόητο "κοινωνικό διάλογο".

Η έκθεση προτείνει επιγραμματικά, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, επιμήκυνση εργασιακού βίου, μείωση των συντάξεων και κατάργηση των κατώτερων ορίων, αύξηση των εισφορών στο δημόσιο τομέα, περιορισμό αναπηρικών συντάξεων, καθώς πολλαπλών και συντάξεων ειδικών κατηγοριών, κατάργηση θεσμού βαρέων και ανθυγιεινών, εξίσωση ανδρών - γυναικών στα συνταξιοδοτικά "δικαιώματα", κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αντικατάσταση των κατώτατων ορίων σύνταξης με εθνική σύνταξη, αλλαγή τρόπου υπολογισμού των συντάξεων που οδηγεί στον αποδεκατισμό τους!

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στο δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο επικαλείται η έκθεση για να... δικαιολογήσει την αναγκαιότητα αλλαγών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, που θα ισοπεδώνουν τα δικαιώματα και των ασφαλισμένων και των ήδη συνταξιούχων. Ετσι, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι "ο αριθμός αυτών που θα πληρώνουν εισφορές θα περιορίζεται, ενώ ο αριθμός των συνταξιούχων που θα εισπράττουν θα αυξάνεται"...

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, ότι οι εμπνευστές αυτών των μέτρων, τόνισαν χτες ότι δεν πρέπει να κριθούν οι αλλαγές από το αποτέλεσμα που θα προκαλέσουν, αλλά από τη ζημιά που θα έχουμε αν δε γίνουν αλλαγές, υπονοώντας εκβιαστικά ότι είναι καλύτερο να περιοριστούν τα δικαιώματα παρά να μην υπάρχουν καθόλου!

Μερικές ακόμα από τις διαπιστώσεις που αναφέρονται στην έκθεση, τις οποίες επανέλαβαν ο καθηγητής Γ. Σπράος και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Π. Τήνιος,παρουσιάζοντάς την, είναι: Οτι "η υπάρχουσα γενιά είναι προνομιούχα σε σχέση με την επόμενη και δε δικαιούται να δανείζεται σε βάρος της"! Οτι το σύστημα είναι "σπάταλο" και δημιουργεί "νησίδες υπερτροφικής προστασίας"! Οτι η σύνδεση των συντάξεων με τις αυξήσεις των συλλογικών συμβάσεων είναι δυσβάστακτη!Οτι "επιμέρους αποκλίσεις από το μέσο όρο παροχών να βαρύνουν τον ενδιαφερόμενο"!Οτι υπάρχει προβληματισμός αν το ασφαλιστικό σύστημα μπορεί να συνεισφέρει δημογραφικά κίνητρα και ότι "σχήματα κοινωνικής προστασίας που υπονομεύουν την ανάπτυξη αυτοαναιρούνται".

Στην έκθεση σημειώνεται ότι υπάρχει έντονη υπογεννητικότητα, ραγδαία γήρανση του πληθυσμού και ότι οι εργαζόμενοι είναι μόνο το 37% του πληθυσμού. Επίσης διαπιστώνεται ότι "η μεταφορά εργαζομένων από αγροτικές σε αστικές δραστηριότητες θα περιορίσει τον αριθμό των εργαζομένων και θα επιδεινώσει την κατάσταση". Οτι η "αύξηση στη συμμετοχή των γυναικών θα τονώσει τα έσοδα της κοινωνικής ασφάλισης". Οτι η "μετατροπή της Ελλάδας από χώρα εξαγωγής εργατικού δυναμικού σε κοινωνία που καλείται να αφομοιώσει παλιννοστούντες και άλλους μετανάστες" θα έχει επίσης θετική επίδραση στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Εκτενής αναφορά γίνεται για τη γήρανση του πληθυσμού. Παρατηρείται πχ ότι θα χρειάζονται περισσότερα γηροκομεία από μαιευτήρια και προτείνεται τα Ταμεία να προχωρήσουν σε "παροχή υπηρεσιών στο σπίτι", ώστε να δοθεί παράταση στην αυτόνομη διαβίωση.Η αναφορά αυτή γίνεται για να στοιχειοθετηθεί η διαπίστωση ότι "η έκταση της συμμετοχής του ασφαλιστικού συστήματος στο κόστος μιας πιο επιθετικής πολιτικής δημογραφικών κινήτρων είναι σημείο στο οποίο πρέπει να υπάρχει προβληματισμός".Πρακτικά και όπως σημειώνεται παρακάτω, αυτή η διαπίστωση χρησιμοποιείται για να δικαιολογηθούν αποκλίσεις όπως η συνταξιοδότηση μητέρων στην ηλικία των 50 στο ΙΚΑ!

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος,σε δηλώσεις του χτες, σχετικά με την έκθεση έφτασε στο σημείο να πει ότι αν πρόκειται για μια πρόταση που τίθεται προς συζήτηση στον "κοινωνικό διάλογο", τότε "η Συνομοσπονδία καλοπροαίρετα θα την αντιμετωπίσει"!Ομως την απορρίπτει κατηγορηματικά αν πρόκειται για "κατευθυντήριες γραμμές για το περιεχόμενο των αποφάσεων". Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σημείωσε ακόμα ότι δεν αποδέχεται ανατροπές στα όρια συνταξιοδότησης, περικοπή ή μείωση παροχών και ότι επιμένει στην τριμερή χρηματοδότηση.

Το ΔΗΚΚΙ,σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει νέα οικονομικά δεσμά διαρρέοντας εκθέσεις τεχνοκρατών στον Τύπο και ότι "η απαράδεκτη αυτή πολιτική τακτική, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν πιστεύει ούτε η ίδια στην αδιέξοδη, οικονομικά και κοινωνικά, πολιτική της" και προσπαθεί να τη φορτώσει στους τεχνοκράτες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προκλήσεις (2017-12-08 00:00:00.0)
Η αποκαθήλωση του «θαύματος» της Χιλής! (2005-12-04 00:00:00.0)
Σπρώχνουν προς τα πάνω τα όρια συνταξιοδότησης (2005-06-29 00:00:00.0)
ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Η ΑΣΦΑΛΙΣΗ (1999-07-28 00:00:00.0)
"Στους δρόμους θα κριθεί το δίκιο" (1997-10-16 00:00:00.0)
...Μνημείο κοινωνικής αναλγησίας (1997-10-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ