Πέμπτη 16 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΑΥΡΟΔΟΓΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑΚΑΙ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΣΕΑ
"Στους δρόμους θα κριθεί το δίκιο"

- Σήμερα οι συνταξιούχοι προχωρούν σε παναττική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στο "φόντο" της, υπαγορευμένης απ' την κυβέρνηση, "έκθεσης Σπράου" για το ασφαλιστικό. Τι σηματοδοτούν τα μέτρα που προτείνει;

- Βρισκόμαστε μπροστά σε μια γενική επίθεση από το κεφάλαιο, και τις ελεγχόμενες απ' αυτό κυβερνήσεις, που παίρνουν πίσω όλες τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων και συνταξιούχων. Επιδιώκουν το μεγαλύτερο ξεζούμισμα της εργατικής τάξης. Οι "προτάσεις Σπράου" είναι κατευθυνόμενες και επαναλαμβάνουν πιο λεπτομερειακά τις εντολές του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ και της "Λευκής Βίβλου". Καταργούν τον κοινωνικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος και τα μετράνε όλα με λογιστικές πράξεις. Οι συνέπειες απ' την εφαρμογή των μέτρων αυτών θα είναι τρομακτικές για τους εργαζόμενους. Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης σημαίνει παραπέρα αύξηση της ανεργίας, αφού για κάθε χρόνο που παρατείνεται, χάνονται 40.000 - 50.000 νέες θέσεις εργασίας. Καταργούν τα βαρέα και ανθυγιεινά, τη σύνταξη λόγω θανάτου στις χήρες. Μιλάνε για σύνταξη εθνική, ύψους 34.000 δρχ. μια άλλη που θα είναι με βάση τις εισφορές των εργαζομένων (πλήρης ανταποδοτικότητα), και ουσιαστικά στέλνουν τον κόσμο στην ιδιωτική ασφάλιση. Πρόκειται για εκβιασμό: "Η δέχεστε αυτά που προτείνουμε, ή σε λίγο θα τα χάσετε όλα".

- Ισχυρίζονται ότι αυτά αφορούν μόνο όσους θα βγουν στη σύνταξη και όχι τους ήδη συνταξιούχους. Τι έχετε να πείτε γι' αυτό;

- Στο στόχαστρο είμαστε όλοι, συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι. Μιλάνε ξεκάθαρα για μείωση των συντάξιμων αποδοχών των ήδη συνταξιούχων. Λένε ότι δεν πρέπει να συνδέονται οι συντάξεις με τις αυξήσεις που προβλέπονται στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Είναι αίσχος να ισχυρίζονται ότι η γενιά μας δανείζεται απ' τους νεότερους, λες και δεν είναι η Κοινωνική Ασφάλιση δημιούργημά μας, λες και τόσα χρόνια δεν πληρώναμε τις ασφαλιστικές μας εισφορές. Αλλοι δεν πλήρωναν. Απορρίπτουμε με αγανάκτηση όλη αυτή την κινδυνολογία. Κανείς δε λέει την αλήθεια, πώς φτάσαμε μέχρι εδώ. Για τις ευθύνες που έχουν όλες οι μεταπολεμικές μπλε και πράσινες κυβερνήσεις, με την πολιτική που εφάρμοσαν στο ασφαλιστικό. Υπάρχουν οι προτάσεις μας που όμως δεν τις δέχονται. Το πρόβλημα είναι πολιτικό, και όχι οικονομικό. Ετσι πρέπει να το δουν οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι. Και πρέπει να πούμε εδώ, ότι δημιούργησε κακή εντύπωση η δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ, ότι η "έκθεση Σπράου" είναι συζητήσιμη στον "κοινωνικό διάλογο". Φάνηκε ότι κυβέρνηση και βιομήχανοι θέλουν μέσω του "κοινωνικού διαλόγου" με τη συγκατάθεση των συνδικαλιστών που συμμετέχουν, να περάσουν ανώδυνα τα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά μέτρα. Τους καλούμε να αποχωρήσουν απ' τον "διάλογο" γιατί αναλαμβάνουν ιστορικές ευθύνες απέναντι στη γενιά μας και τις νεότερες γενιές.

- Πώς θα αντιδράσετε;

- Η σημερινή παναττική συγκέντρωση είναι το πρώτο βήμα. Θα ακολουθήσουν συγκεντρώσεις κατά περιοχή, σε Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και κατά νομό σε Θεσσαλία και Ηπειρο. Ο χειμώνας προβλέπεται πολύ θερμός για τους συνταξιούχους. Αρνούμαστε να γίνουμε σαν τα άλογα που όταν γερνούν τα σκοτώνουν. Στους δρόμους θα κριθεί το δίκιο. Στον αγώνα αυτό πρέπει να συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι γιατί αυτοί κύρια θα υποστούν τις συνέπειες απ' τις "προτάσεις Σπράου". Δυναμική απάντηση θα πρέπει να δοθεί στην πανεργατική - απεργιακή κινητοποίηση στις 23 Οκτώβρη.

Ντ. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ