Τρίτη 14 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Αποχωρήστε ΤΩΡΑ"

Με κοινό υπόμνημά τους 17 σωματεία της Πάτρας απαιτούν από τη ΓΣΕΕ να φύγει από το "τραπέζι" του "κοινωνικού διαλόγου"

Να αποχωρήσει η ΓΣΕΕ από τον "κοινωνικό διάλογο",ζήτησαν χτες 17 Σωματεία της Πάτρας, με κοινό υπόμνημά τους, από τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Χρ. Πολυζωγόπουλο,ο οποίος συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην πόλη με πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ για την προετοιμασία της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 23 Οκτώβρη.

Πρόκειται για τα σωματεία: ΑΛΟΥΚΑΝΚΟ, "3Ε" (Κόκα - Κόλα), Θερμαστών, "Κρητικού", ΦΡΙΓΚΟΡΕΞ, Ηλεκτροτεχνιτών, "Βοσινάκη", Αρτεργατών, "Δούρου", Ιματισμού, ΕΛΛΑΣ, Μετάλλου, Πλεκτηρίων, Οικοδόμων, Τσαγκαράδων και Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ,αναφερόμενος στον "κοινωνικό διάλογο", δήλωσε ότι η όποια απόφαση άπτεται του "κοινωνικού διαλόγου" πρέπει να παρθεί από το γενικό συμβούλιο της ΓΣΕΕ, ενώ σημείωσε ότι δεν είναι σωστό να τίθενται τέτοια ζητήματα αυτή την ώρα και ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται καλοπροαίρετα μέσα από διάλογο.

Οπως επισημαίνεται στο υπόμνημα, οι προτάσεις κυβέρνησης και ΣΕΒ στο συνεχιζόμενο "κοινωνικό διάλογο" επιδιώκουν να ανατρέψουν όλες τις εργατικές κατακτήσεις. Σημειώνεται ότι στο "απόσπασμα" στήνονται το 8ωρο, η πλήρης απασχόληση, η κοινωνική ασφάλιση, οι ελεύθερες διαπραγματεύσεις, το κατώτερο μεροκάματο και το εισόδημα.

"Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη - τονίζεται - η συμμετοχή στον "κοινωνικό διάλογο" της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ δεν αποτελεί ούτε στοιχειώδη άμυνα. Αποτελεί υποταγή στις επιλογές της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αντιπρόταση της ΓΣΕΕ για το 35ωρο, χωρίς 7ωρο - 5ήμερο και αύξηση των αποδοχών, αντιπρόταση με την οποία αποδέχεται την ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας, που στην πράξη σημαίνει κατάργηση της πλήρους απασχόλησης". Σημειώνοντας ότι η ΓΣΕΕ δεν έχει καμιά εξουσιοδότηση να διαπραγματεύεται πολύχρονες κατακτήσεις των εργαζομένων, τα σωματεία ζητούν να αποχωρήσει αμέσως από τον "κοινωνικό διάλογο".

Υπογραμμίζεται ότι στην περιοχή της Πάτρας, στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας, γίνεται φανερή η επιδίωξη κυβέρνησης και ΣΕΒ μέσω των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης να επιστρέψουν οι εργασιακές σχέσεις στο σύνολό τους στο Μεσαίωνα. Επισημαίνεται πως "το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και η ΓΣΕΕ δεν έχουν το δικαίωμα να διαπραγματευτούν τέτοιου είδους κατακτήσεις και πρέπει να πάρουν όλα τα μέτρα για να μην εφαρμοστούν τα "Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης"".

Τα σωματεία τέλος τονίζουν ότι "η απεργία στις 23 Οκτώβρη αποτελεί το πρώτο βήμα αγωνιστικής - μαζικής απάντησης των εργαζομένων στην αντιλαϊκή πολιτική και επιβάλλεται να υπάρξει κλιμάκωση του αγώνα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ