ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Ολα καλά» για Σημίτη - Κληρίδη
  • Ικανοποιητική βρήκαν την εξέλιξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, μετά τη χτεσινή τους συνάντηση ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλ. Κληρίδης.
  • Τι προτείνουν τα άτυπα έγγραφα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ικανοποιημένοι, ως συνήθως, από «την απόλυτη ταύτιση θέσεων για τους χειρισμούς που ακολουθούνται στο Κυπριακό» εμφανίστηκαν μετά τη χτεσινή συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλ. Κληρίδης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε, για να γίνει η αποτίμηση του πέμπτου γύρου των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο οποίος ολοκληρώθηκε την περασμένη βδομάδα στη Γενεύη. «Είχαμε μια φιλική και εγκάρδια συνάντηση, όπου προφανώς συνομιλήσαμε για το Κυπριακό και για το τι απέδωσε ο πέμπτος γύρος των συνομιλιών», είπε ο Κ. Σημίτης μετά τη συνάντηση και μετέφερε την κοινή εκτίμηση «ότι οι συνομιλίες εξελίσσονται, σε γενικές γραμμές θετικά, και ωφελούν στην προώθηση λύσης». Αυτοί που δε θέλουν συνομιλίες, δεν επιθυμούν λύση, υποστήριξε ο Ελληνας πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «η όποια λύση για το Κυπριακό θα πρέπει να βρεθεί στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, οι οποίες προβλέπουν, ένα ενιαίο κράτος, μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, δηλαδή, μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία». Ο Κ. Σημίτης επανέλαβε, αυτό που κάθε φορά υπάρχει ανάγκη να ακουστεί μετά από τις συναντήσεις του με παράγοντες της Κύπρου, οι οποίοι προφανώς δεν αισθάνονται «βολικά» με την πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, που ακολουθεί η κυβέρνησή του. Είπε, λοιπόν, ότι «η λύση του Κυπριακού εξακολουθεί να είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ουσιαστική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων». Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Κύπρου, διαπίστωσε ο πρωθυπουργός, βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο και συνεχίζεται η συνεργασία για την προώθηση του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου. Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι με τον πρόεδρο Κληρίδη συζήτησαν επίσης και για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ, την οποία βρήκαν να κινείται με ικανοποιητική ταχύτητα.

Αναφορικά με την εταιρική σχέση της Τουρκίας με την κοινότητα, ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση υποστήριξε ότι το κείμενο που μέχρι στιγμής έχει υιοθετηθεί από τους εταίρους «εξυπηρετεί τους σκοπούς μας».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Κληρίδης ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη βοήθεια που προσφέρει στην ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου και τη συμπαράσταση που της προσφέρει σε διπλωματικό επίπεδο.

Τουρκοκύπριοι και Τούρκοι... το χαβά τους

Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλ. Κληρίδης, διέκριναν «σε γενικές γραμμές θετικές εξελίξεις στις συνομιλίες της Γενεύης», οι οποίες, όπως υποστήριξαν «ωφελούν στην προώθηση λύσης», ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ραούφ Ντενκτάς απηύθυνε έκκληση στα κράτη - μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης να του επιτρέψουν να χρησιμοποιεί από τώρα και στο εξής τον τίτλο της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Συγκεκριμένα, σε τοποθέτησή του, στην ολομέλεια της 9ης Ισλαμικής Συνόδου Κορυφής, στην Ντόχα του Κατάρ, ο Ραούφ Ντενκτάς διάβασε ολόκληρη την εναρκτήρια δήλωση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν στις 12 Σεπτεμβρίου, την οποία χαρακτήρισε «οδικό χάρτη». Σ' αυτό το σημείο αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη δήλωση του Κ. Ανάν, είχε δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στις συνομιλίες της Ν. Υόρκης και ουσιαστικά προωθούσε την επίλυση του Κυπριακού μέσω της «συνομοσπονδίας»... Κάτι, που βέβαια γνωρίζει πολύ καλά ο Ρ. Ντενκτάς και αξιοποιεί σε κάθε ευκαιρία. Ετσι και στη συγκεκριμένη του εμφάνιση, κάλεσε του Ισλαμιστές να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος, ώστε να πάψουν οι Ελληνοκύπριοι να σφετερίζονται, όπως ισχυρίστηκε, τον τίτλο της νόμιμης κυβέρνησης της Κύπρου. Παράλληλα, ο κατοχικός ηγέτης επανέλαβε, για ακόμη μια φορά την πρότασή του για λύση συνομοσπονδίας.

Με τη σειρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ, με συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα ΣΑΜΠΑΧ ανέφερε ότι η ΕΕ εξαπάτησε την Τουρκία, αφού όπως είπε: «Μας έχουν εξαπατήσει. Μας είχαν δώσει λόγο ότι το δε θα συνδεθεί το Κυπριακό με την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μας είχαν στείλει και επιστολή»... Παράλληλα ο Μ. Ετσεβίτ υποστήριξε ότι ακόμα εξετάζει το αν θα συμμετάσχει στη συνάντηση κορυφής της Νίκαιας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Είναι τουλάχιστον ατυχής». Με την... καυστική αυτή δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππα, σχολίασε τη δήλωση του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας Ι. Τζεμ, «ότι η Κύπρος μπορεί να γίνει Κοσσυφοπέδιο». Συγκεκριμένα, ο Δ. Ρέππας, όταν κλήθηκε από δημοσιογράφο να σχολιάσει τη συγκεκριμένη δήλωση, είπε: «Η Κύπρος είναι η χώρα που πρόκειται να ενταχθεί στην ΕΕ. Είναι το κράτος που έχει προσεγγίσει τα κριτήρια που θέτει η ΕΕ σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό, σε σχέση με τις άλλες χώρες που επιδιώκουν την ένταξή τους. Η Κύπρος αντιμετωπίζει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα κατοχής. Πιστεύω ότι η δήλωση αυτή του κ. Τζεμ είναι τουλάχιστον ατυχής. Προσφέρει αρνητική υπηρεσία όποιος έχει μια τέτοια στάση απέναντι στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

«Παίζεται» η συμμετοχή στον επόμενο γύρο συνομιλιών

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Τάσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι είναι πρόωρο να ληφθεί οριστική απόφαση για συμμετοχή της ελληνικής κυπριακής πλευράς στον επόμενο γύρο των συνομιλιών.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει θέσει μερικούς όρους, ώστε η συμμετοχή του στο νέο γύρο να μη θεωρείται δεδομένη.

Αναφερόμενος στο νέο έγγραφο Ντε Σότο, ο κ. Παπαδόπουλος, είπε ότι για να το δεχτεί ο πρόεδρος Κληρίδης, πρέπει αυτό να είναι διαφορετικό από το πρώτο και να εξασφαλίζει την αλλαγή της βάσης του. Το πρώτο έγγραφο, πρόσθεσε, εκτός από την εκ περιτροπής προεδρία, περιείχε και άλλα πιο βασικά και προκλητικά σημεία. Ουσιαστικά, σημείωσε, περιείχε παραδοχή της ύπαρξης δύο κρατών.

ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
«Παρελθόν» η επιφυλαχτική στάση από την Κομισιόν

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ (του ανταποκριτή μαςΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η Κομισιόν, με δηλώσεις του αρμοδίου για τη διεύρυνση, Γερμανού επιτρόπου Γκίντερ Φερχόιγκεν, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) στο Στρασβούργο, ανέτρεψε χτες την επιφυλακτική στάση που κρατά μετά το Ελσίνκι και δηλώνει ότι «η επίλυση του Κυπριακού δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για τη διαδικασία προσχώρησης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ)».

Πρόκειται για σαφή, αποκαλυπτική και δεσμευτική «θέση» της Κομισιόν, η οποία ερμηνεύει, με τις δηλώσεις του αρμοδίου επιτρόπου, όχι μόνο την πρόσφατη πρότασή της προς το Συμβούλιο για την «εταιρική σχέση προσχώρησης» της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά και τις ίδιες τις αποφάσεις του Ελσίνκι. Και αποτελεί ξεκάθαρη πρόκληση προς την ελληνική πλευρά, η οποία, εδώ και ένα χρόνο ισχυρίζεται, με διάφορες παραλλαγές, ότι η ΕΕ (...) «δεσμεύει» την Τουρκία για το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά.

Ας σημειωθεί ότι οι χτεσινές δηλώσεις Φερχόιγκεν προκάλεσαν, με την ωμή και κυνική τους αποκάλυψη. Και αυτό γιατί η Κομισιόν, ενόψει της πολυπλοκότητας του ζητήματος είχε αποφύγει μέχρι τώρα να λάβει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα των ελληνικών και τουρκικών «ερμηνειών» του Ελσίνκι. Μέχρι και χτες το πρωί, ο ίδιος ο επίτροπος στην πρωτολογία του, σχετικά με τη συζήτηση στο ΕΚ για την Τουρκία, παρουσιάστηκε γενικόλογα «αισιόδοξος» για την «πρόοδο» στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας. Δήλωσε ότι «η τουρκική κυβέρνηση αποδέχτηκε με χαρά την πρόταση εταιρικής σχέσης της Κομισιόν, ως βάση», χαρακτήρισε ως «επιτυχία, καθ' εαυτή, το γεγονός των πέντε γύρων διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό» και έκανε αναφορά «στην αισθητή βελτίωση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, όπως καταδείχνουν και οι πρόσφατες δηλώσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), και διμερώς και στο ΝΑΤΟ».

Ολα έδειχναν ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν καμιά πρόθεση να οξύνουν τους τόνους, και ενδιαφέρονται βασικά να γίνει αποδεκτή η πρόταση της «εταιρικής σχέσης», καταρχήν από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, την ερχόμενη Δευτέρα, και κατόπιν από την Αγκυρα, ώστε το ζήτημα να μην απασχολήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Νίκαιας (7-9 Δεκέμβρη). Γι' αυτό ακριβώς και η απογευματινή «τορπίλη Φερχόιγκεν» δεν μπορεί να εξηγηθεί, παρά με συσχετισμούς σε εξελίξεις αδιαφανείς που λαμβάνουν χώρα σε άλλους τόπους λήψης αποφάσεων.

Οι πρώτες, εν θερμώ, εκτιμήσεις στο Στρασβούργο κάνουν λόγο, απλά, για «υπερβολική» αντίδραση της Κομισιόν, σε μια προσπάθεια του ΕΚ να εντάξει κάποιες αναφορές στο Κυπριακό ενόψει της έκθεσης του Γάλλου ευρωβουλευτή και πρώην στρατηγού Φ. Μοριγιόν που συζητήθηκε χτες και ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια του ΕΚ, για «την πορεία της Τουρκίας προς την προσχώρηση». Ολα, όμως, δείχνουν ότι πρόκειται για «μπλόφα» της Κομισιόν, αφού οι απογευματινές δηλώσεις Φερχόιγκεν, ανατρέπουν ουσιαστικά την ελληνική υποστήριξη στο Ελσίνκι και την πρόταση «εταιρικής σχέσης» της Τουρκίας, και επιβάλλουν μια «ερμηνεία» που δεν μπορεί να γίνει φανερά αποδεκτή από την Αθήνα. Οτι δηλαδή, η αναβάθμιση της Τουρκίας στο Ελσίνκι και μετέπειτα, επιτεύχτηκε ανεξάρτητα από την πορεία των ελληνο-τουρκικών σχέσεων και το Κυπριακό. Μία άποψη που υποστηρίζεται εδώ και ένα χρόνο από την Αγκυρα, αλλά αποκρούεται σθεναρά από την Αθήνα.

Οσον αφορά τη συζήτηση στο ΕΚ για την Τουρκία, η Ολομέλεια συζήτησε χτες και αναμένεται να υπερψηφίσει σήμερα δύο «επιθέσεις» σχετικά με «την πορεία της Τουρκίας προς την προσχώρηση στην ΕΕ», και την «ειδική» κοινοτική χρηματοδότηση της Τελωνειακής Ενωσης (ΤΕ) μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, η οποία έχει τεθεί σε ισχύ από την 1/1/1996. Ο Γκ. Φερχόιγκεν στη χτεσινή πρωτολογία του, πριν την απογευματινή «έκρηξη», έκανε λόγο για «έξυπνη στάση του ΕΚ, σε θετική συγκυρία, για αποφασιστική τροχιά στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας» και είναι αλήθεια, ότι μετά την ομόφωνη απόφαση του Ελσίνκι, και το ΕΚ «προσαρμόστηκε» στη νέα κατάσταση, με πιο «ρεαλιστικές» θέσεις όσον αφορά ζητήματα εκδημοκρατισμού στην Τουρκία, το Κουρδικό, το Κυπριακό κλπ. Και είναι χαρακτηριστικό ότι όσον αφορά την «ειδική δανειοδοτική ενίσχυση» της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 450 εκατ. ευρώ μέχρι το 2004, το Συμβούλιο αποφάσισε χωρίς να θέσει καμία πολιτική «δεσμευτική ρήτρα» για την εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων από την Αγκυρα.

Διαμάχη γύρω από την «ταυτότητα» της υπογραφής

  Η προσθήκη του Χ.Ο. (Χριστιανός Ορθόδοξος) στην υπογραφή δε δημιουργεί πρόβλημα, σύμφωνα με την «προσωπική γνώμη» του Κ.Δαφέρμου, ωστόσο η κυβέρνηση επικαλείται τη γνωμοδότηση της  Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων  και προειδοποιεί με συνέπειες όποιον κάνει χρήση του Χ.Ο.

Νέος κύκλος αντιπαραθέσεων Ιεραρχίας και κυβέρνησης για το θέμα των ταυτοτήτων άνοιξε με αφορμή την εγκύκλιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης προς τα αστυνομικά τμήματα, με την οποία απαγορεύεται η αναγραφή των αρχικών Χ.Ο. (Χριστιανός Ορθόδοξος) στις νέες ταυτότητες δίπλα από την υπογραφή του πολίτη. Η εγκύκλιος εκδόθηκε μετά από σχετική γνωμάτευση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που είχε ζητηθεί από το υπουργείο. Ωστόσο όμως, ο πρόεδρος της Αρχής Κ. Δαφέρμος με χτεσινές δηλώσεις του ανέφερε σαφώς ότι δε θα υπάρχει πρόβλημα, αν η προσθήκη του Χ.Ο. στην υπογραφή συνοδεύει μόνιμα την υπογραφή του κάθε πολίτη που κάνει χρήση αυτού του διακριτικού.

Ο Κ. Δαφέρμος σε συνέντευξή του στο «MEGA» επισήμανε μεταξύ άλλων: «Η υπογραφή αποτελείται από το όνομα και το επώνυμο του υπογράφοντα. Πολλές φορές μάλιστα είναι φτιαγμένη με μη καλλιτεχνικό τρόπο. Αν υπογράψετε μόνο με Χ.Ο. θα υπάρχει πρόβλημα, αν όμως συνηθίζετε μετά την υπογραφή σας να βάζετε ένα σύμβολο, ως συνέχεια της υπογραφής σας, ως καρικατούρα, δε νομίζω να επιφέρει δυσμενή αποτελέσματα. Αν δηλαδή ο χριστιανός συνηθίζει σε όλη του τη ζωή να υπογράφει μαζί με το συγκεκριμένο σύμβολο ως συνέχεια της υπογραφής του, ως μια καρικατούρα, τότε δε θα έχει - και είναι προσωπική μου γνώμη αυτή - κανένα πρόβλημα».

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας επικαλέστηκε πάντως τη θέση της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για το θέμα αυτό. «Καθένας, είπε, έχει μια ορισμένη υπογραφή, έναν τύπο υπογραφής τον οποίο έχει καθιερώσει από τότε που άρχισε να θέτει υπογραφή». Και πρόσθεσε: «Καθένας επιλέγει την υπογραφή του. Καθένας μπορεί και έχει δικαίωμα να αλλάξει τον τύπο της υπογραφής του. Αντιλαμβάνεστε, όμως, ότι θα πρέπει να σεβαστεί ορισμένους κανόνες. Πρώτον, στον τύπο της υπογραφής του, η οποία - επαναλαμβάνω - χρησιμοποιείται για τις συναλλαγές του πολίτη με το κράτος, δεν είναι δυνατό να εμφιλοχωρούν άλλα στοιχεία τα οποία αναφέρονται σε άλλα πεδία, αφορούν τις πεποιθήσεις των πολιτών. Δεύτερον, γνωρίζετε πως όταν με αυτό τον τρόπο οδηγούμαστε σε μια καταστρατήγηση του τρόπου με τον οποίο υπογράφουμε, του τρόπου με τον οποίο έχουμε αναγνωρίσει ότι οι πολίτες θέτουν την υπογραφή τους, είναι δυνατό να αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα αυτοί οι ίδιοι οι πολίτες, συναλλασσόμενοι με τις δημόσιες υπηρεσίες, όταν πρέπει να πιστοποιείται η υπογραφή και η ταυτοπροσωπία τους. Ολα αυτά είναι θέματα τα οποία αντιμετώπισαν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης δεν έκανε τίποτα άλλο, παρά στο πλαίσιο μιας εγκυκλίου να επαναλάβει αυτά που αποφάσισε η Ανεξάρτητη Αρχή για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων».

Από την πλευρά του αρχιεπισκόπου ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής, Χ. Κονιδάρης, σε δήλωσή του χτες ανέφερε: «Είναι δικαίωμα του κάθε Ελληνα πολίτη, στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασής του και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του, να προσδιορίζει αυτός το περιεχόμενο και γενικά τον τύπο και τον τρόπο της υπογραφής του, η οποία στην πρακτική συγκροτείται από την ιδιόρρυθμη γραφή που ο ίδιος ορίζει. Το κράτος δεν επιλέγει αντ' αυτού, δεν αποφασίζει αντ' αυτού, δεν υπεισέρχεται στον πυρήνα των προσωπικών του δεδομένων και φυσικά ούτε αναλαμβάνει το ρόλο του αυτόκλητου προστάτη των συναλλαγών, ούτε τον τιμωρεί γιατί "δε συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις"».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΏΣΗ ΤΟΥ «F-16»
Στο νεκρό πιλότο η ευθύνη!

Στην εκδοχή του «ανθρώπινου σφάλματος», χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι άλλοι παράγοντες και οι πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν, προσανατολίζονται οι έρευνες που γίνονται για τη διερεύνηση των αιτίων της προχθεσινής συντριβής στον Παγασητικό κόλπο του μαχητικού αεροσκάφους τύπου «F-16» που παρέσυρε στο θάνατο τον πιλότο Κ. Κακκαβά.

Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή δήλωση του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ τα «έριξε» στον πιλότο. «Θα πρέπει, είπε, να εξεταστεί αν ο άτυχος αξιωματικός έκανε τους κατάλληλους χειρισμούς ή αν από δικούς του χειρισμούς δημιουργήθηκε αυτό το πρόβλημα, με απώλεια της ίδιας της ζωής του, δυστυχώς. Η έρευνα που εξελίσσεται θα αντιμετωπίσει όλα αυτά τα θέματα. Δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης η έρευνα αυτή». Μάλιστα επικαλέστηκε για μια ακόμα φορά ότι τέτοιου είδους ατυχήματα γίνονται σε όλες τις Πολεμικές Αεροπορίες στο πλαίσιο ασκήσεων και ότι ο δείκτης ατυχημάτων είναι σε επίπεδο ανάλογο με αυτό των άλλων χωρών». Να υπενθυμίσουμε ότι μέσα στο 2000 έχουν πέσει 7 αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας με συνέπεια τον τραγικό θάνατο 9 πιλότων.

Στο μεταξύ Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας σχετικά με την πτώση του μαχητικού «F-16» κατέθεσε χτες στη Βουλή η υπεύθυνη του τομέα Εξωτερικών και Αμυνας της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη όπου επισημαίνει ότι «υπάρχουν σημαντικά και ουσιαστικά ζητήματα, που σχετίζονται με την πραγματική κατάσταση των αεροσκαφών και την εκπαίδευση πιλότων». Συγκεκριμένα επικαλείται δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι εξομοιωτές που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των ιπτάμενων πιλότων είναι ανενεργοί εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων και ζητά από τον υπουργό να ενημερώσει για τα πορίσματα των όποιων ερευνών για τα αίτια των συχνών πτώσεων μαχητικών αεροσκαφών.

Τα άτυπα έγγραφα

Με αρνητικά και θετικά στοιχεία χαρακτηρίζεται το άτυπο έγγραφο, που παρέδωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στον Πρόεδρο Κληρίδη και στον Ρ. Ντενκτάς. Ηπιότερο από τα δύο προηγούμενα έγγραφα για την κατανομή εξουσιών, τα οποία όχι μόνο απορρίφθηκαν, αλλά ούτε καν παραλήφθηκαν, χαρακτηρίζεται το έγγραφο το οποίο παρέδωσαν τα Ηνωμένα Εθνη στον Πρόεδρο Κληρίδη με το πέρας του πέμπτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στη Γενεύη.

Οπως δήλωσε διπλωματική πηγή, αν και παραμένει ως αρνητικό εκ περιτροπής Προεδρία, δύο θητείες για Ελληνοκύπριο και μία για Τουρκοκύπριο, τα Ηνωμένα Εθνη καταβάλλουν προσπάθεια για άρση των χωριστών πλειοψηφιών στη λήψη αποφάσεων.

Ειδικότερα, για την εκτελεστική εξουσία προτείνουν, ως μία επιλογή, τη διατήρηση του προεδρικού συστήματος με υπουργικό συμβούλιο από έξι Ελληνοκυπρίους και τρεις Τουρκοκυπρίους υπουργούς. Παράλληλα, αναθέτουν ορισμένες εξουσίες στον Πρόεδρο, όπως η διεθνής εκπροσώπηση και η υπογραφή συνθηκών.

Στην εκλογή Προέδρου και αντιπροέδρου καθορίζουν ενιαίο κατάλογο, με βάση το αμερικανικό πρότυπο, για την εκλογή των οποίων απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ενός πέμπτου των Τουρκοκυπρίων.

Στο νομοθετικό σύστημα προτείνεται η καθιέρωση Ανω και Κάτω Βουλής από εξήντα μέλη η καθεμιά. Στην Κάτω Βουλή η εκπροσώπηση είναι σαράντα Ελληνοκύπριοι και είκοσι Τουρκοκύπριοι. Στην Ανω Βουλή είναι τριάντα Ελληνοκύπριοι και τριάντα Τουρκοκύπριοι.

Η ψήφιση νόμων απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη και των δύο Σωμάτων με απλή πλειοψηφία στην καθεμιά.

Σημαντική νέα καινοτομία είναι η πρόταση των Ηνωμένων Εθνών, όπως κάθε πολίτης, Ελληνοκύπριος ή Τουρκοκύπριος, ψηφίζει τα όργανα του κρατιδίου στο οποίο διαμένει και όχι της κοινότητάς του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ