ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Ιούλη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Προεκλογική ομιλία στη Λευκάδα

Σε προεκλογικούς τόνους κινήθηκε η χτεσινοβραδινή ομιλία του Κ. Καραμανλή, με κύρια χαρακτηριστικά τον εξωραϊσμό της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής και την υποστήριξη των αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων» με πρώτη αυτή για την Παιδεία.

Μιλώντας στη «γιορτή της ΟΝΝΕΔ» ο Κ. Καραμανλής προσπάθησε ανεπιτυχώς να «θολώσει τα νερά» για το εξόφθαλμο γεγονός ότι μετά από δυόμισι χρόνια γαλάζιας διακυβέρνησης δεν έχει τίποτα θετικό να δείξει για τα λαϊκά στρώματα και την περιφέρεια. Επιστράτευσε για το σκοπό αυτό ωραίες, πλην κούφιες, φράσεις, του τύπου «χτίζουμε, σήμερα, την Ελλάδα που αναπτύσσεται παντού και παράγει καρπούς για όλους. Την Ελλάδα που διασφαλίζει πραγματικά ισχυρή, ανταγωνιστική και εξωστρεφή οικονομία. Την Ελλάδα που αυξάνει το παραγόμενο προϊόν, μεγιστοποιεί το κοινωνικό μέρισμα, μοιράζει πιο δίκαια τον πλούτο που παράγει. Που προσελκύει νέες επενδύσεις, ενθαρρύνει νέες επιχειρήσεις, δημιουργεί νέες θέσεις δουλιάς»...

Στα «απτά αποτελέσματα» της πολιτικής του, παρέθεσε τη βελτίωση μιας σειράς «οικονομικών δεικτών», που όμως έχουν πληρωθεί πανάκριβα από τις «θυσίες» των εργαζόμενων λαϊκών στρωμάτων και έχουν οδηγήσει στην ιλιγγιώδη αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στη μείωση των ελλειμμάτων, τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, στη σημαντική άνοδο του τουρισμού κ.ά.

Δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα υποστήριξης των «μεταρρυθμίσεων» με αιχμή αυτή για τα Πανεπιστήμια. «Βασική προτεραιότητά μας στο διάστημα που ακολουθεί είναι η αναβάθμιση της Παιδείας, η αναβάθμιση της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης, η αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου», είπε, καλώντας τους νεολαίους του κόμματός του να απαντήσουν καταφατικά στο ερώτημα «αν χρειάζονται αλλαγές».

Επιχειρώντας να πείσει για την αναγκαιότητα των αντιδραστικών αλλαγών επανέλαβε τα γνωστά, αλλά ευάλωτα επιχειρήματα, όπως ότι «κανένα εκπαιδευτικό σύστημα δεν μπορεί να είναι ξεπερασμένο από τη διαρκή παραγωγή γνώσης, δεν μπορεί να μένει μακριά από όσα συμβαίνουν στον ευρωπαϊκό και το διεθνή χώρο».

Αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, ισχυρίστηκε ότι οι «προωθούμενες μεταρρυθμίσεις ενισχύουν τον κοινωνικό ρόλο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, εγγυώνται περισσότερες ευκαιρίες, εξασφαλίζουν πτυχία για δουλιά, επιτυχία, κοινωνική και επαγγελματική καταξίωση, πτυχία που να έχουν αναβαθμισμένη αξία, τόσο στη χώρα μας, όσο και στον ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο ανταγωνισμό».

Οχι εμπόδια στην Τουρκία

Να μην εμποδίσει το Κυπριακό την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας απαιτεί από την Αθήνα η Ουάσιγκτον

Την απαίτηση της Ουάσιγκτον για ανεμπόδιστη πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση επανέλαβε χτες στην Αθήνα ο Μάθιου Μπράιζα, βοηθός υφυπουργός αρμόδιος για τις υποθέσεις της περιοχής για το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος συναντήθηκε χτες στην Αθήνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη και στη συνέχεια αναχώρησε για τη Λευκωσία. Ο Μ. Μπράιζα έφτασε στην Αθήνα από την Αγκυρα, όπου επανέλαβε την αμερικανική θέση περί στήριξης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

Μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Βαληνάκη, ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε την ικανοποίηση της Ουάσιγκτον για τα αποτελέσματα της περιοδείας του Ι. Γκαμπάρι, απεσταλμένου του ΟΗΕ, που συνοψίζονται στην κοινή συνάντηση Παπαδόπουλου και Ταλάτ. Μέσω αυτών των επαφών οι Αμερικανοί επιχειρούν να δημιουργήσουν μια εικόνα συνομιλιών για το Κυπριακό, γεγονός που αναμένεται να αποκλιμακώσει την πίεση που δέχεται η Αγκυρα εξαιτίας της άρνησής της να αναγνωρίσει την Κύπρο.

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και μόνο που ο πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο κ. Ταλάτ συναντήθηκαν. Επίσης είμαστε ευτυχείς που συμφώνησαν να συναντώνται τακτικά, να αρχίσουν τις τεχνικές συνομιλίες και να καταρτίσουν την ατζέντα για τα θέματα ουσίας. Αυτό είναι πολύ καλό. Ποιος ξέρει, όμως, πού θα οδηγήσει; Επισήμανα ακόμη την υποστήριξή μας σε μια διαδικασία για συνολική λύση υπό την καθοδήγηση του ΓΓ. Η πολιτική μας είναι να επιδιώξουμε την επανένωση του νησιού σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και υπογράμμισα ότι κάθε βήμα που κάνουν οι ΗΠΑ για την Κύπρο στοχεύει στη διευκόλυνση της επανένωσης» δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Γιάννη Βαληνάκη ο Μ. Μπράιζα.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών παραδέχτηκε ότι με τον Μ. Μπράιζα συζητήθηκαν «οι προοπτικές για την επανεκκίνηση της διαδικασίας, εφόσον αυτή έχει σοβαρά προετοιμαστεί και μπορεί να οδηγήσει σε μια λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Εσωκομματικές αντιδράσεις για την «επανίδρυση»

Προειδοποίηση προς τον Αλ. Αλαβάνο και την ηγετική ομάδα του ΣΥΝ πως αναλαμβάνουν μεγάλες ευθύνες ως προς τη διαχείριση από μέρους τους της πρότασης της ΑΚΟΑ για «επανίδρυση της Αριστεράς», απευθύνει η «Αριστερή Ανανέωση» του ΣΥΝ με ανακοίνωση που εξέδωσε, στην οποία εκφράζει την έντονη αντίθεσή της σε κάθε προσπάθεια «διάχυσης» του ΣΥΝ σε έναν άλλο πολιτικό φορέα.

Αφορμή για τη δημόσια αυτή τοποθέτηση της τάσης στάθηκε η δημοσιοποίηση της πρότασης της ΑΚΟΑ περί «"ανασύνθεσης" και "επανίδρυσης" της Αριστεράς, πρόταση δηλαδή για "τη συνένωση σε ενιαίο πολιτικό φορέα ή ομοσπονδιακό σχήμα συγγενών ιδεολογικά και πολιτικά δυνάμεων"». Αλλά και η συνάντηση που ακολούθησε μεταξύ αντιπροσωπείας της ΑΚΟΑ, του προέδρου και της ηγετικής ομάδας του ΣΥΝ όπου «χωρίς να προηγηθούν συνεδριάσεις οργάνων και συλλογικές αποφάσεις, συμφώνησαν ο ΣΥΝ να συμμετάσχει σε όλες τις συζητήσεις που θα προκληθούν από την πρόταση της ΑΚΟΑ».

Η «Αριστερή Ανανέωση» στην ανακοίνωσή της επισημαίνει πως στην «ιδιαίτερα δύσκολη φάση που περνάει το κόμμα μας, με σαφή την κρίση των πολιτικών που υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια, μαζί και η πολιτική σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ κλπ., καθώς και οι ανάγκες για συσπείρωση και συστράτευση, όχι μόνο δεν υπηρετούνται από συζητήσεις για επανιδρύσεις της Αριστεράς και για υπέρβαση των σημερινών σχημάτων μαζί και του ΣΥΝ, αλλά αντίθετα οδηγούν σε εσωστρέφεια, εσωκομματικές συγκρούσεις, όξυνση της κρίσης και απογοήτευση».

Εκτιμά δε «ως εντελώς λανθασμένη» και διαφωνεί κατηγορηματικά «με την προαναφερθείσα τοποθέτηση του προέδρου και της ηγετικής ομάδας του ΣΥΝ, που δεσμεύει το κόμμα μας να συμμετάσχει σε συζητήσεις και διαδικασίες» καθώς «επανίδρυση στις σημερινές συνθήκες σημαίνει διάχυση του αριστερού ανανεωτικού του στίγματος, σημαίνει ακύρωση της ιστορικότητας και της αυτονομίας του».

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στην Τουρκία

Επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία θα πραγματοποιήσει από τις 26-28 Ιούλη ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας ναύαρχος Π. Χηνοφώτης, μετά από πρόσκληση του Τούρκου αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Χ. Οζκιόκ. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ελληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Τουρκία μετά το 1974 και σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν οι «δύο αρχηγοί θα ανταλλάξουν απόψεις σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και θα διερευνήσουν τρόπους για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανοήσεως». Να σημειωθεί ότι από την τουρκική πλευρά έχει προταθεί στον Ελληνα αρχηγό ΓΕΕΘΑ να παραστεί κατά την τελετή παράδοσης των ξιφών στη Σχολή Πολέμου της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη.

Η επίσκεψη αυτή σηματοδοτεί την έναρξη ελληνοτουρκικού στρατιωτικού διαλόγου κορυφής, όπου θα θιγούν τα ζήτημα τριβής που αφορούν το Αιγαίο και κυρίως αυτό των πτήσεων των μαχητικών αεροσκαφών. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή ένα ακόμα από τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αυτό της κατευθείαν επικοινωνίας των αεροπορικών επιτελείων των δύο χωρών, της Λάρισας και του Εσκί Σεχίρ αντίστοιχα.

Μια τέτοια διαδικασία θέτει στην ουσία ένα είδος ελληνοτουρκικής συνδιαχείρισης του εναέριου χώρου του Αιγαίου, πάντα υπό την υψηλή ΝΑΤΟική επικυριαρχία, αφού στις περιπτώσεις αυτές η ελληνική πλευρά αποδέχεται την πάγια τουρκική αξίωση να μην καταθέτουν τα τουρκικά μαχητικά σχέδια πτήσης όταν εισέρχονται στο χώρο ευθύνης του ελληνικού FIR.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ