ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Χωρίς ημερομηνία για Σκόπια και Τίρανα

Χωρίς να καταλήξει σε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία έγινε χτες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) της ΕΕ, που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο. Αιτία οι ενστάσεις από Γαλλία και Ολλανδία, που επέμεναν να αναθεωρηθεί πλήρως το σύστημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με υποψήφια κράτη, αλλά και ο τρόπος πιστοποίησης και παρακολούθησης «μεταρρυθμίσεων».

Γαλλία και Ολλανδία υποστήριξαν ότι πρέπει να εξεταστεί αν και κατά πόσο οι δύο χώρες όντως πληρούν τα κριτήρια του λεγόμενου «κράτους δικαίου». Υπενθυμίζεται ότι η σχετική έκθεση της Κομισιόν συνιστούσε στο Συμβούλιο το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων.

Η Tytti Tuppurainen, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας και προεδρεύουσα του ΣΓΥ, δήλωνε κατόπιν ότι το ΣΓΥ δεν μπόρεσε να καταλήξει σε ομόφωνη απόφαση, και πλέον ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ ετοιμάζεται να βάλει το θέμα για συζήτηση και απόφαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (ΕΣ), αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.

«Η αρχική μας θέση ήταν να πούμε "ναι". Κάποια μέλη όμως ήταν διστακτικά και ειδικά ένα μέλος αρνητικό. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα και μακάρι να πάρει θετική θέση και για τις δύο χώρες», είπε η προεδρεύουσα, αποφεύγοντας να απαντήσει σε ερωτήσεις αν η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε «πολιτική αστάθεια» σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Ο Γ. Χαν, απερχόμενος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, εμφανώς δυσαρεστημένος από την εξέλιξη, είπε ότι 25 χώρες ήταν υπέρ, ήδη από τον Ιούνη, για την απόδοση ημερομηνίας σε Τίρανα και Σκόπια, αλλά τελικά χτες στο ΣΓΥ δεν υπήρξε «κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Τώρα πρέπει να πάρει αποφάσεις το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν στάθηκε δυνατό να βρεθεί συμφωνία. Η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών - μελών υιοθέτησαν τις συστάσεις της Κομισιόν, αλλά είμαστε ακόμα εδώ, και λυπάμαι γι' αυτό».

Δίνοντας δε τη γενική εικόνα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, είπε ότι κάθε παραπέρα αναβολή στην απόδοση ημερομηνίας «θα μειώσει την αξιοπιστία της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια και την ικανότητά μας να σταθούμε σαν παγκόσμιος παίκτης. Αν δεν μπορούμε να βρούμε λύσεις για την επικράτειά μας, πώς θα ανοιχτούμε παραπέρα;». Προειδοποίησε επίσης τους λοιπούς της ιμπεριαλιστικής ένωσης ότι έτσι «θα δώσουμε χώρο σε άλλους παίκτες να εμφανιστούν στην ευρύτερη περιοχή».

Εξέφρασε πάντως μια ελπίδα ότι τις επόμενες δυο μέρες οι ηγέτες των κρατών - μελών «θα πάρουν τις αναγκαίες αποφάσεις για τη διεύρυνση, την επανένωση της Ευρώπης, την ολοκλήρωση της διαδικασίας που ξεκίνησε το 1989».

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Αλλαγές» για σταθερές κυβερνήσεις για νέα αντιλαϊκά μέτρα

Την πρεμούρα του να «τρέξει» αναδιαρθρώσεις για το κεφάλαιο ανέπτυξε ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας αργά το βράδυ της Δευτέρας στον «ΑΝΤ1», τις οποίες αναδιαρθρώσεις μάλιστα παρουσίασε ως απαίτηση του λαού. «Σήμερα η ελληνική κοινωνία είναι πιο ώριμη, πιο έτοιμη (...) να δεχτεί, να υποστηρίξει αλλαγές που πρέπει να κάνουμε», είπε, ενώ σε άλλο σημείο επανέλαβε τα αντιδραστικά επιχειρήματα περί της «φυσικής» ταξικής ανισότητας και τα περί τάχα «ίσων ευκαιριών» στο εκμεταλλευτικό σύστημα, λέγοντας: «Δεν γεννιόμαστε όλοι ίδιοι. Είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο. Και η δική μου δουλειά είναι να εξασφαλίσω την ισότητα των ευκαιριών». Δεν έλειψαν δε οι αντικομμουνιστικές «πινελιές»: «Σε μία κοινωνία η οποία έχει κοινωνικές ανισότητες, όλοι όσοι φαντασιώθηκαν κοινωνίες απόλυτης ισότητας κατέληξαν τελικά να προωθούν τα πιο σκληρά απολυταρχικά καθεστώτα».

Καθώς όλα αυτά απαιτούν σταθερές αστικές κυβερνήσεις, επέμεινε για αλλαγή του εκλογικού νόμου προς διασφάλιση διευρυμένων πλειοψηφιών. Επανέφερε δε τον εκβιασμό ότι «αν δεν καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τις 200 ψήφους που απαιτούνται, τότε οι επόμενες εκλογές, επειδή δεν εκτιμώ ότι με την απλή αναλογική θα σχηματιστεί κυβέρνηση, θα είναι διπλές εκλογές».

Μίλησε και για την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό, κάνοντας λόγο για «διευκόλυνσή» τους στο να ψηφίσουν. Πρόσθεσε ότι η ΝΔ είναι διατεθειμένη να κάνει «υποχωρήσεις»: «Εγώ ήθελα και την επιστολική ψήφο. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν αντιδράσεις για αυτό, είμαι διατεθειμένος να κάνω υποχώρηση και η διαδικασία να γίνεται μόνο στα προξενεία».

Αλλωστε, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, στην εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων, δίνοντας το πρόγραμμα της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα είπε ότι σήμερα το μεσημέρι ξεκινά στο υπουργείο Εσωτερικών ο σχετικός διάλογος, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων, «για την κατάρτιση νομοσχεδίου κοινής αποδοχής με το οποίο θα δίνεται στους εκτός επικρατείας Ελληνες εκλογείς η δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους».

Επαναλαμβάνοντας τον σχεδιασμό για επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημέρωσε ότι τις επόμενες βδομάδες έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή ο προϋπολογισμός, ενώ μέχρι τα τέλη Νοέμβρη θα έχει ψηφιστεί και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, με τις ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις που έχει τάξει η κυβέρνηση, «αλλά και μια συνολική παρέμβαση στο πλαίσιο της φορολογίας, με σημαντική απλοποίηση των κωδίκων και με περισσότερα επενδυτικά κίνητρα για όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα». Ανέφερε ακόμα ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έρθουν για ψήφιση στη Βουλή το νέο χτύπημα στο Ασφαλιστικό και ο νόμος για το χωρισμό της ΔΕΠΑ και την ιδιωτικοποίησή της, ενώ θα προχωρήσουν η ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης και η ενεργοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής» για τη «μείωση των κόκκινων δανείων», που σηματοδοτεί σφίξιμο στη θηλιά των εκβιασμών και πλειστηριασμών στα λαϊκά σπίτια.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Ζητά συνένοχους στην προσπάθεια νέας εξαπάτησης του λαού

«Δίχτυα» στο λαό της Πάτρας έριξε χτες βράδυ ο Αλ. Τσίπρας, ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στην Αχαΐα, απ' όπου ξεκίνησε την «πορεία στο λαό», στο πλαίσιο της προσπάθειας «μετασχηματισμού» του ΣΥΡΙΖΑ, οργανωτικής του προσαρμογής στο ρόλο ενός εκ των βασικών πυλώνων του αστικού πολιτικού συστήματος της χώρας και ανανέωσης της ικανότητας χειραγώγησης του λαού, που θα κορυφωθεί στις αρχές του επόμενου χρόνου στο τακτικό του Συνέδριο.

Ο τέως πρωθυπουργός, παρακάμπτοντας πλήρως τα κυβερνητικά του αντιλαϊκά έργα, έταξε... κοινωνική δικαιοσύνη αν ο λαός τούς ξαναδώσει εντολή διακυβέρνησης και προέτρεψε τους παρευρισκόμενους να εγγραφούν μέλη στον νέο ΣΥΡΙΖΑ και να πάρουν «ενεργό μέρος» στην προσπάθεια νέας εξαπάτησης του λαού, ενσωμάτωσής του στα προτάγματα του κεφαλαίου, που αποτελούν και την ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως πιστοποιεί η στρατηγική της σύμπλευση με τη ΝΔ που καθημερινά επιβεβαιώνεται.

Σε μια ομιλία με άρωμα παλαιοΠΑΣΟΚικό, ο Αλ. Τσίπρας απηύθυνε «πανδημοκρατικό προσκλητήριο», όπως είπε, για «να φτιαχτεί η παράταξη της νέας εποχής που θα είναι ικανή να κάνει αισθητή την παρουσία της με πρόγραμμα για ριζικές τομές και μεγάλη αλλαγή της πορείας του τόπου», ενώ στο πλαίσιο της δικομματικής κοκορομαχίας επιτέθηκε στη ΝΔ επειδή ...εφαρμόζει την πολιτική του με αιχμές τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία υπερασπίστηκε ως συμφωνία που βγάζει τη χώρα από τη διεθνή απομόνωση, τη διαχείριση του Προσφυγικού με κορωνίδα την κατάπτυστη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα και εντείνει την καταστολή στα σύνορα κ.ά. Κατηγόρησε ακόμα τη ΝΔ ότι κάνει χάρες στην ολιγαρχία και γκρεμίζει κατακτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ
Σοβαρά ερωτήματα πίσω από την ίδρυση «Σώματος Υπαξιωματικών»

Στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η ανακίνηση από πλευράς ΥΦΕΘΑ Αλκ. Στεφανή του θέματος για «ίδρυση Σώματος Υπαξιωματικών», χωρίς προηγούμενη συζήτηση με συνδικαλιστικούς φορείς των ε.ε. στρατιωτικών και των αποστράτων, αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα.

Οπως σημειώνει, «φορείς και απλοί απόστρατοι έχουν εκφράσει έντονες αντιρρήσεις για το θέμα, κυρίως από όσους προέρχονται από σχολές υπαξιωματικών. Οι ενώσεις αποστράτων (ΝΠΔΔ), πλην ΕΑΑΣ, είναι αρνητικές με την προοπτική των προωθούμενων αλλαγών, καθώς ένα σημαντικό μέρος των μελών τους αποτελείται από αξιωματικούς της συγκεκριμένης προέλευσης.

Παράλληλα, όμως, δημιουργούνται και ερωτηματικά! Αραγε δεν υπάρχουν, κατά την κυβέρνηση, άλλα θέματα που απασχολούν το προσωπικό των ΕΔ (π.χ. λειτουργία στρατιωτικών νοσοκομείων, συνθήκες εργασίας, μεταθέσεις και τόσα άλλα) και το μόνο που εκκρεμεί είναι το σοβαρότατο αυτό θέμα;

Αλλά και με την προώθησή του στην παρούσα συγκυρία άραγε πού αποβλέπει η κυβέρνηση;

Τα ερωτήματα γίνονται πιο έντονα, καθώς σχεδόν ταυτόχρονα με την έγερση του θέματος υπαξιωματικών μπήκαν και άλλα θέματα, όπως η δημιουργία Πανεπιστημίου Εθνικής Αμυνας με συγχώνευση ή κλείσιμο σχολών και επίσης διαρρέεται άλλο σχέδιο για αναβάθμιση της εθνοφυλακής και τη δημιουργία "ταγμάτων εθνοφυλακής" μέσα στις πόλεις.

Ολα δείχνουν ότι η κυβέρνηση προχωράει στη μετεξέλιξη των Ενόπλων Δυνάμεων, προφανώς στα πρότυπα των αμερικανικών, για να ταιριάζουν καλύτερα μαζί τους κατά την εκτέλεση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και πολέμων που ετοιμάζονται στο πλαίσιο και του "Στρατηγικού Διαλόγου".

Εχοντας υπόψη ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η Τουρκία γίνεται όλο και πιο επιθετική τόσο αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όσο και της Κύπρου, σε συνδυασμό με τις γενικότερες γεωπολιτικές συνθήκες στην Ανατ. Μεσόγειο, πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται από κανέναν με βιασύνη και τη λογική κοντόφθαλμων σχεδιασμών, με σκοπό προσωπικά ή κομματικά οφέλη.

Καταγγέλλουμε:

  • Την απαράδεκτη υιοθέτηση ξένων προτύπων και εισαγωγή τους στην οργανωτική δομή των ελληνικών ΕΔ.
  • Τη μεθόδευση αναδιοργάνωσης της οργανωτικής δομής των ΕΔ, με κριτήρια διαφορετικά από τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και του ίδιου του προσωπικού των ΕΔ, που μάλιστα απειλεί τη συνοχή τους.

Τελικά καμιά αλλαγή, που θα υποβαθμίσει τη σημερινή θέση των υπαξιωματικών, δεν είναι αποδεκτή.

Απαιτούμε, η κυβέρνηση:

  • Να μην προχωρήσει σε καμιά νομοθετική πρωτοβουλία για σύσταση Σώματος Υπαξιωματικών.
  • Να μεριμνήσει για την ουσιαστική αναβάθμιση του προγράμματος εκπαίδευσης των στελεχών.
  • Να εξασφαλίσει εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εν ενεργεία συναδέλφων καλύπτοντας τις σύγχρονες ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους, αξιοποιώντας θετικά τις προτάσεις των συνδικαλιστικών τους ενώσεων».
Δεκάδες παραβιάσεις και εμπλοκή

Συνεχίστηκαν και χτες οι προκλήσεις της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο. Δέκα μαχητικά και δύο κατασκοπευτικά προχώρησαν σε 44 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, ενώ σημειώθηκε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ