ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΜΕ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Συσκοτίζει την αιτία των δεινών του λαού, «εξωραΐζει» τη νέα αντιλαϊκή επίθεση

Σε μια «παρέα» από «φοροφυγάδες, λαθρέμπορους και golden boys» επιχείρησε να αποδώσει ο πρωθυπουργός όσα υποφέρει ο λαός για λογαριασμό του κεφαλαίου

Eurokinissi

Στην πεπατημένη των κομμάτων της αστικής διαχείρισης κινήθηκε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, σηκώνοντας «κουρνιαχτό» για να κρύψει το νέο κύμα επίθεσης που φέρνει η κυβέρνησή του στο λαό, προσφέροντάς του εν είδη «αντίδωρου» κάλπικες υποσχέσεις για «φως στην άκρη του τούνελ», αλλά και αστειότητες περί του δικαιώματος τάχα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τους στόχους με τα μέσα που κρίνει, αφήνοντας να εννοείται ότι μπορεί με... φιλολαϊκά μέσα να επιτευχθούν αντιλαϊκοί στόχοι.

Ο πρωθυπουργός, αφού επιχείρησε να μειώσει στα μάτια του κεφαλαίου τον έτερο διεκδικητή της διαχείρισης, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι δεν συντάσσεται με τις «εθνικές θέσεις» για το χρέος και την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης», αναλώθηκε στη σκανδαλολογία με ορολογία απ' τα παλιά, τύπου «νταβατζήδες», «golden boys» κ.λπ.

Ανέσυρε προς τούτο καθετί διαθέσιμο, τη λίστα Λαγκάρντ, τα cd του Μπόργιανς, τα «Panama papers» κ.ο.κ., προκειμένου να δώσει υπόσταση στους έωλους ισχυρισμούς του ότι για την κρίση φταίει η διαφθορά και η διαπλοκή, βγάζοντας για πολλοστή φορά «λάδι» το καπιταλιστικό σύστημα που τις γεννάει.

«Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης, κάνετε μηνύσεις για να σταματήσουμε να αναδεικνύουμε αυτά που απασχολούν το μέσο Ελληνα πολίτη, δηλαδή πώς έφτασε η χώρα ως εδώ; (...) Ποιο ήταν αυτό το σύστημα, αυτή η παρέα που λεηλάτησε τον εθνικό πλούτο και διευκόλυνε την εξαγωγή χρημάτων στο εξωτερικό» ανέκραξε υποκριτικά ο Αλ. Τσίπρας, αποδίδοντας τα βάσανα του λαού σε μια... «παρέα», στους «φοροφυγάδες, τους λαθρέμπορους, τα golden boys» και όχι φυσικά στην εξουσία της αστικής τάξης, που λυμαίνεται «νόμιμα» τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο, καταδικάζοντας στην ανέχεια το λαό.

Το γνωστό παραμύθι με το... «φως στο βάθος του τούνελ»

Συσκοτίζοντας ότι με την πολιτική της η κυβέρνησή του υπηρετεί ανάγκες και συμφέροντα του κεφαλαίου, ενάντια σε αυτά της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας, ο πρωθυπουργός σήκωσε τα λάβαρα του αγώνα κατά της διαπλοκής και ισχυρίστηκε, εμπαίζοντας απροκάλυπτα το λαό:«Θα περάσουμε τον κάβο, η οικονομία θα γυρίσει στην ανάπτυξη και ο λαός θα δει φως στο βάθος του τούνελ, με προστασία πρώτης κατοικίας, με το νόμο για ανθρωπιστική κρίση, την κάλυψη των ανασφάλιστων, το νέο Φορολογικό που ρίχνει τα βάρη στα υψηλά εισοδήματα, με το Ασφαλιστικό που είναι πρόταση δικαιοσύνης και καθιστά βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα».

Σε ό,τι αφορά αυτό καθαυτό το αντικείμενο της εξεταστικής επιτροπής, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για θαλασσοδάνεια στα κόμματα και σε επιχειρήσεις ΜΜΕ, κατά παράβαση προϋποθέσεων που ίσχυαν για όλους τους άλλους, όπως είπε, για ιδιωτική χρηματοδότηση από επιχειρηματίες που αποσκοπούσαν σε πάσης φύσεως εξυπηρετήσεις κ.ά.

Δεν έκρυψε ότι στο όνομα της πάταξης της διαφθοράς, η κυβέρνηση στοχεύει να προωθήσει ευρύτερες αλλαγές στο αστικό πολιτικό σύστημα και να θεσπίσει εργαλεία παρέμβασης στη λειτουργία των κομμάτων, ζήτημα που τίθεται εδώ και καιρό απ' την ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Οπως είπε, η χρηματοδότηση των κομμάτων «βρίσκεται στην κορυφή ατζέντας των περισσότερων προηγμένων δημοκρατιών και σειράς διεθνών οργανισμών όπως η ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης».

Προανήγγειλε ένα νέο πλαίσιο για το λεγόμενο «πολιτικό χρήμα», όπου θα αντιμετωπίζεται και το ζήτημα του τραπεζικού δανεισμού, καθιέρωση ελέγχου για χρέη και ρυθμίσεις προς τις τράπεζες και κατάργηση παρεμβάσεων όπως αυτή που παρείχε ασυλία σε στελέχη τραπεζών που χορήγησαν δάνεια στα κόμματα. Ακόμα, όπως είπε, η κυβέρνηση επεξεργάζεται πρόταση για τα πολιτικά κόμματα, «στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας στο πολιτικό σύστημα» με συνολική επανεξέταση της χρηματοδότησης των κομμάτων.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Υψηλοί τόνοι στον ανταγωνισμό για τα μάτια του κεφαλαίου

...και «αγωνία» για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αντιλαϊκής «αξιολόγησης»

Eurokinissi

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, επέμεινε στην ομιλία του ότι τα συμφέροντα της «χώρας» (βλ. της εγχώριας αστικής τάξης) δεν υπηρετούνται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εξ ου και επανέλαβε το αίτημά του να «φύγει», να παραιτηθεί, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για εκλογές, ελπίζοντας στη ΝΔ να κερδίσουν και να αναλάβουν την αστική διαχείριση.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της συμβολής της ΝΔ συνολικά στον αποπροσανατολισμό του λαού, επανέλαβε την πρόταση του κόμματός του για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για ό,τι οδήγησε στο 3ο μνημόνιο, στους κεφαλαιακούς ελέγχους κ.ο.κ., ώστε να φανεί αν ήταν «προσχεδιασμένο» από την κυβέρνηση.

Αλλωστε, έψεξε την κυβέρνηση γιατί δεν έχει κλείσει ακόμα την περιλάλητη «αξιολόγηση», που, όπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, έπρεπε να έχει κλείσει από το φθινόπωρο. Ενα κλείσιμο, βεβαίως, που προϋποθέτει ακριβώς την προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων που αυτή περιλαμβάνει, με τον πυρήνα των οποίων η ΝΔ συμφωνεί, αφού αποτελούν αναδιαρθρώσεις αναγκαίες και προϋπόθεση ώστε να ανοίξουν κρουνοί χρηματοδότησης των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων από τους εταίρους και πιστωτές τους στο εξωτερικό.

Κατήγγειλε, ωστόσο, το «μείγμα» διαχείρισης του ΣΥΡΙΖΑ, στηλιτεύοντας «πιστωτική ασφυξία», «υπερφορολόγηση» και αργοπορία στις αποκρατικοποιήσεις, όλα ζητήματα που καίνε το κεφάλαιο.

Υποστήριξε ακόμα ότι η Ελλάδα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υποβιβάζεται σε μια ψευτοδημοκρατία της μπανανίας, βάζοντας έτσι και θέμα απώλειας θέσεων της εγχώριας αστικής τάξης στους διεθνείς ενδοαστικούς ανταγωνισμούς.

Κόντρες μακριά από την ουσία της «νόμιμης» στήριξης του κεφαλαίου

Παραπέρα, και σε σχέση με αυτό καθαυτό το αντικείμενο της χτεσινής συζήτησης, ο Κυρ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε το σχέδιό του για «οικονομική εξυγίανση» του κόμματός του, με περικοπές δαπανών, εκστρατεία οικονομικής ενίσχυσης από τα μέλη του κόμματος κ.λπ. Προανήγγειλε, δε, συμπερίληψη πρόβλεψης στο νέο καταστατικό της ΝΔ - όπως θα καταληχτεί στο επερχόμενο συνέδριό της - η οποία θα απαγορεύει τον τραπεζικό δανεισμό του κόμματος.

Σε ό,τι αφορά την κόντρα του με τον ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε να μάθει από τον Αλ. Τσίπρα πώς χρηματοδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες προεκλογικές του εκστρατείες, από πού και πόσα δάνεια πήρε. Επιπλέον, έθεσε θέμα για τα οικονομικά και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες υπουργών της κυβέρνησης.

Κατήγγειλε επίσης τις περιβόητες τροπολογίες που κατέθεσαν τις τελευταίες μέρες κυβερνητικοί βουλευτές, χαρακτηρίζοντάς τις «πλυντήριο» έκνομων πράξεων επιχειρηματιών, αποσιωπώντας βέβαια το γεγονός ότι αυτή η... «φάμπρικα» έχει παρελθόν σε όλες τις προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις, όπως και το ότι στην πραγματικότητα οι εν λόγω νομοθετικές παρεμβάσεις αποτελούν δώρα συνολικά προς το εγχώριο κεφάλαιο.

Για δε την εξεταστική επιτροπή που ζήτησε χτες ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα την υπερψηφίσει, καθώς, όπως είπε, δεν έχει κάτι να φοβηθεί. Τέλος, επανέφερε την πρότασή του για συνταγματική αναθεώρηση.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Κατηγορεί την κυβέρνηση για πρόκληση εντυπώσεων... τις οποίες σιγοντάρει

Με κριτική στη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης άρχισε την ομιλία του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης.

Στη συνέχεια, αν και χαρακτήρισε προσχηματική την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, λέγοντας ότι αποσκοπεί στις εντυπώσεις, δεν απέφυγε τον πειρασμό να τις σιγοντάρει, υιοθετώντας, μεταξύ άλλων, το βολικό για το σύστημα ισχυρισμό ότι «ο αμαρτωλός εναγκαλισμός πολιτικής - μίντια - τραπεζών έχει χαράξει την οικονομική και κοινωνική εξέλιξη».

Παράλληλα, πέρα από το να στοχοποιήσει την... αφίσα ως μέσο προπαγάνδας, τα έβαλε και με τη διατήρηση γραφείων από τα κόμματα για τις ανάγκες των οργανώσεών τους ανά την Ελλάδα... «περηφανευόμενος» ότι το κόμμα του δεν κάνει ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Δέχτηκε ότι υπήρξαν θαλασσοδάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, ζητώντας να προσκομιστούν στοιχεία ποιοι τα πήραν και πού τα κατηύθυναν, αναπαράγοντας και αυτός τα περί «αμαρτωλού τριγώνου» ανάμεσα στα κόμματα, στις τράπεζες και τα ΜΜΕ. Στη βάση υπαρκτών φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής (και μακριά από την πραγματική ρίζα τους), ο Στ. Θεοδωράκης ζήτησε να επιβληθούν διαφάνεια και κανόνες στις κομματικές δαπάνες, στο λεγόμενο «πολιτικό χρήμα», στη χρηματοδότηση των ΜΜΕ, στην κρατική διαφήμιση, στα κονδύλια υπουργείων που απασχολούν δημοσιογράφους.

«Το κομματικό κράτος του χτες και του σήμερα είναι που γεννά και θα συνεχίσει αμαρτωλά τρίγωνα και αμαρτωλές χρηματοδοτήσεις», κατέληξε, συμβάλλοντας και αυτός στο να βγαίνει «λάδι» το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα...

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Αδραξε την ευκαιρία να «βγάλει λάδι» την πολιτική του ΠΑΣΟΚ

Την ευκαιρία να «ξεπλύνει» τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ για την πολιτική που εφάρμοσε, άδραξε η πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης», Φώφη Γεννηματά, κατηγορώντας για τις συνέπειες της συνέχισής της την παρούσα κυβέρνηση, σαν να μην γνωρίζει τίποτα η ίδια για το «φόνο».

«Η χώρα βυθίζεται και εσείς το βιολί σας, διαπλοκή, λάσπη, κοκορομαχία, δεν σας σώζει κανένας αντιπερισπασμός, κανένα πυροτέχνημα» ανέφερε και επέστρεψε κατηγορίες που άλλοτε πρόσαπτε στο ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντάς του ότι δεν έμαθε τίποτα απ' τα «περσινά λάθη», ότι πορεύεται «χωρίς σχέδιο, ιεράρχηση, στρατηγική» και ότι δεν... διαπραγματεύεται!

Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση με το ΔΝΤ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δημιουργεί νέους εχθρούς για να κρύψει τις αποτυχίες της και της θύμισε ότι το Ταμείο «βρίσκεται εδώ μετά από δική σας επιστολή». Προέβλεψε ότι «το κακόγουστο έργο» θα έχει τη γνωστή κατάληξη, «μετά από μια δήθεν πολιτική διαπραγμάτευση θα τα δώσετε όλα και θα στείλετε τη λυπητερή στο λαό».

Η Φ. Γεννηματά άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για το Προσφυγικό, υποστηρίζοντας ότι έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.

Σε ό,τι αφορά την Εξεταστική, επανέλαβε ότι η «Δημοκρατική Συμπαράταξη» θα την στηρίξει, ενώ πρόβαλε τον έλεγχο των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ που έχει ήδη διενεργηθεί και το πόρισμα βρίσκεται στον εισαγγελέα.

Τέλος, προέτρεψε την κυβέρνηση και τη ΝΔ να δεχτούν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής συνολικά για την οικονομία, κατηγορώντας τους ότι «σφυρίζουν αδιάφορα έως τώρα».

Β. ΛΕΒΕΝΤΗΣ
Παράθεση «εκτιμήσεων» που αντανακλούν διεργασίες

Σε σειρά «εκτιμήσεων» για το αστικό πολιτικό σύστημα - που αντανακλούν διεργασίες και ζυμώσεις - προέβη ξανά από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης. Αφού χαρακτήρισε τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής «τουφεκιές στον αέρα», στη συνέχεια εξέφρασε την αμφιβολία του «αν θα προλάβει να ολοκληρώσει τις εργασίες της». «Δεν φαντάζομαι», πρόσθεσε, «ότι αυτή η κυβέρνηση να μακροημερεύσει».

Για τη ΝΔ εκτίμησε ότι μπορεί να μιλάει για εκλογές, όμως στην πραγματικότητα δεν τις θέλει γιατί «δεν έχει σταθεροποιήσει την υπεροχή της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ». Ενώ προβληματισμό εξέφρασε και αν «θα υπάρχει ΝΔ το 2018» ή, αν θα υπάρχει, «ποια θα είναι τα ποσοστά της», φέρνοντας ως παράδειγμα το άλλοτε «κραταιό» ΠΑΣΟΚ.

Επιμένοντας όσον αφορά τις διεργασίες, εκτίμησε ότι για την ψήφιση του Ασφαλιστικού δεν είναι και τόσο «μπετόν αρμέ» η κυβερνητική πλειοψηφία. «Προσέξτε μην έχετε κανένα νέο Σακελλαρίδη», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει περίπτωση αποχωρήσεων μετά την ψήφιση του Ασφαλιστικού.

«Πιάνοντας» το επίπεδο της ...οικονομίας, σημείωσε για το Ασφαλιστικό ότι «μία κυβέρνηση που εισάγει στη Βουλή μία συμφωνία που δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν είναι σοβαρή κυβέρνηση». Είπε μάλιστα ότι η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να εκταμιευτούν τα 5 δισ. ευρώ και ότι ο ίδιος «έχω πληροφορίες 1 - 1,2 δισ. θα μας δώσουν». Πρόσθεσε μάλιστα για το ΔΝΤ ότι «στην Αμερική ζητάνε και 4ο μνημόνιο».

Τέλος, δεν παρέλειψε να επαναλάβει τις γνωστές αντιδραστικές θέσεις του κόμματός του, για τον καθορισμό των συντάξεων με βάση τα περιουσιακά στοιχεία κ.λπ.

Ν. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ
Εκκλήσεις προς την κυβέρνηση να φέρει την... κάθαρση

Τους καμπόσους έκαναν χτες στη Βουλή οι χρυσαυγίτες βγάζοντας λογύδρια ενάντια στη διαφθορά και τους κλέφτες, πεδίο βολικό για τη φασιστική δημαγωγία τους. Για να βγάλουν «λάδι» το σύστημα που υπηρετούν, απέδωσαν τα όσα βιώνει ο λαός σε κάποιους «κακούς» επιχειρηματίες, καναλάρχες που τα «παίρνουν» και διασυνδέονται με τράπεζες και πολιτικά κόμματα. Η ΧΑ για άλλη μια φορά έκανε πλάτες στην κυβέρνηση, την οποία κάλεσε να προχωρήσει στην κάθαρση, ενώ τα πυρά της εστιάστηκαν και αυτήν τη φορά κυρίως στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Οσον αφορά τη ΝΔ σημείωσε ότι «έχει επιδοθεί τελευταία σε μία προπαγανδιστική εκστρατεία εντυπώσεων που προκαλεί μόνο γέλωτα».

Δεν παρέλειψαν να επιτεθούν και στο ΚΚΕ επαναλαμβάνοντας τις γνωστές συκοφαντίες για τον «902», τα περί δήθεν πώλησης δημόσιας συχνότητας, ζήτημα που έχει βεβαίως ξεκάθαρα απαντηθεί, αφού οι συχνότητες ούτε πωλούνται ούτε αγοράζονται, αυτό που πουλήθηκε ήταν η «Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ», δηλαδή η εταιρεία στην οποία ανήκε ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός «902». Το ποιος υπηρετεί ή όχι το σύστημα, ποιος διασυνδέεται με επιχειρηματικά συμφέροντα φαίνεται από τη στάση του σε κρίσιμα στρατηγικά ζητήματα, τη στάση, για παράδειγμα, στο στόχο της ανάκαμψης και της ενίσχυσης των κερδών του κεφαλαίου, τις διευκολύνσεις προς το κεφάλαιο, με τις ιδιαίτερες μάλιστα προτιμήσεις στο εφοπλιστικό κεφάλαιο που έχει η ΧΑ. Φαίνεται από τη στάση του απέναντι στους ταξικούς αγώνες και το εργατικό κίνημα, για τα οποία το μίσος της ΧΑ είναι δεδομένο και πρακτικά εφαρμοσμένο με επιθέσεις ενάντια σε συνδικαλιστές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ