ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούλη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποκαλυπτήρια των μεθοδεύσεων

Νέες  επιστολές των Μ. Νεγρεπόντη -Δελιβάνη και Γ. Τσαπόγα για τα «παραμύθια» του ΦΛΑΣ και άλλων ΜΜΕ κατά του ΚΚΕ

Τα αποκαλυπτήρια της «είδησης», που επανειλημμένα μεταδίδεται και γράφεται τις τελευταίες μέρες, περί δήθεν «ομάδας πανεπιστημιακών που παίρνουν αποστάσεις από το ΚΚΕ» έκανε χτες με δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό «Φλας 9,61» ο Αντ. Ντρέκος. Σύμφωνα, με όσα είπε, ο ίδιος μεθόδευσε τη «φιλική συνάντηση» σε ταβέρνα με ορισμένους γνωστούς του, πανεπιστημιακούς και άλλους φίλους και ο ίδιος αποτέλεσε μετά τη δημοσιογραφική «πηγή», δίνοντας, ταυτόχρονα, στους δημοσιογράφους έναν παραπλανητικό - τουλάχιστον - χαρακτήρα για περιεχόμενο της συνάντησης αυτής. «... Την επομένη το πρωί κιόλας, ομολογεί ο Αντ. Ντρέκος, ρωτήθηκα από δημοσιογράφο αν θεωρώ αυτή τη συνάντηση ως εκδήλωση αλληλεγγύης προς το πρόσωπό μου, του Κωστόπουλου κλπ. Η αυθόρμητη απάντησή μου είναι αυτή που θα έδινα και σήμερα. Μα υπάρχει μεγαλύτερη αλληλεγγύη και ηθική στήριξη από την ανταπόκριση τόσων φίλων και συναγωνιστών στην πρόσκλησή μου και μάλιστα λίγες μόνο μέρες μετά την περιπέτειά της διαγραφής μου;».

Για όλ' αυτά, όμως, και επειδή το θέμα συνέχισε και το Σαββατοκύριακο να απασχολεί αρκετές εφημερίδες, πάντα στα πλαίσια ενός ακόμη επεισοδίου στο εντεινόμενο τελευταία αντι-ΚΚΕ σίριαλ, η καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μαρία Δελιβάνη προχώρησε σε νέα σχετική δήλωση, ενώ ο δημοσιογράφος Γιώργος Τσαπόγας απέστειλε επιστολή στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Ο «Ρ» δημοσιεύει παρακάτω τα δυο κείμενα.

Δήλωση Μ. Νεγρεπόντη - Δελιβάνη

Η χτεσινή δήλωση της Μαρίας Νεγρεπόντη - Δελιβάνη έχει ως εξής:

«Σε σχέση με την εκφώνηση του ΦΛΑΣ της 14.7.2000, επιθυμώ να διευκρινίσω τα ακόλουθα:

1. Δέχτηκα πρόσκληση σε γεύμα από τον φίλο και σε πολλές εκδηλώσεις και ημερίδες συνεργάτη κ. Αντώνη Ντρέκο, που άλλωστε δεν ήταν πρώτη φορά. Εκφράζω την έντονη δυσαρέσκειά μου για τις μεθοδεύσεις, τις επεκτάσεις και τις διαστρεβλώσεις που ακολούθησαν αυτό το γεύμα και στις οποίες υπήρξε απαράδεκτη εμπλοκή του ονόματός μου, χωρίς και να έχω προηγούμενα ερωτηθεί.

2. Μπορώ λοιπόν να σας διαβεβαιώσω ότι σε ό,τι με αφορά, βεβαιότατα και δε συμμετείχα (αλλά και δεν υπέπεσαν στην αντίληψή μου) σε συζητήσεις, διαβουλεύσεις κλπ. με στόχους που ανακοινώνονται και ερμηνεύονται στον ημερήσιο Τύπο. Συγκεκριμένα, η σχέση μου με το ΚΚΕ περιορίζεται αποκλειστικά στη στήριξη ορισμένων απόψεών του που τυχαίνει να συμπίπτουν με πάγιες δικές μου, ενώ, όπως το έχω ήδη δηλώσει, τρέφω εκτίμηση και φιλία στο πρόσωπο της κυρίας Α. Παπαρήγα. Θα ήταν, συνεπώς, αδιανόητη εκ μέρους μου η όποια πρόθεση να υπεισέλθω στα εσωτερικά αυτού του κόμματος, να του υποδείξω πώς πρέπει να πορευτεί και τι πρέπει να πράξει, και ακόμη περισσότερο, να λάβω μέρος σε κινήσεις κλπ. ανατροπής της ηγεσίας του, όπως αφήνουν να εννοηθεί ορισμένα σχετικά δημοσιεύματα.

3. Συνηθίζω να προσφέρω ηθική συμπαράσταση σε φίλους μου, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα, και ο Αντώνης Ντρέκος εμπίπτει σ' αυτήν την περίπτωση. Θα ήμουν, λοιπόν, πρόθυμη αφού αυτά τα πληροφορηθώ σε βάθος (κάτι που ακόμη δεν έγινε) να τα συζητήσω κατ' ιδίαν με την κυρία Α. Παπαρήγα και με τον ίδιο, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι θα είχε διατυπωθεί ανάλογη επιθυμία από την πλευρά τους. Θεωρώ, όμως, και εύλογα υποθέτω, ως εντελώς απαράδεκτη τη δημοσιοποίηση υποτιθέμενων απόψεων - προθέσεών μου κλπ. για τις οποίες επιπλέον και ουδέποτε ερωτήθηκα.

4. Δε γνωρίζω τους στόχους αυτής της τεραστίων διαστάσεων χιονοστιβάδας στην οποία κατόρθωσε να μετατραπεί μια απλά φιλική, τουλάχιστον κατά την κρίση μου και σχετική προηγούμενη πληροφόρησή μου, πρόσκλησή μου σε γεύμα. Οπωσδήποτε, όμως, πρέπει να είναι κατανοητή η ευχή μου περί της μη συνέχισης συμμετοχής του ονόματός μου σε όλα αυτά. Γιατί, είναι γνωστό, ότι όσοι δημοσιογράφοι επιθυμούν να έχουν τις απόψεις μου, επί θεμάτων που γνωρίζω και μπορώ να έχω γνώμη, γίνονται από μένα δεκτοί με τρόπο όχι δυσάρεστο, όπως θέλω να ελπίζω. Διερωτώμαι, λοιπόν, για ποιους λόγους, τη φορά αυτή, δεν είχα την ευχαρίστηση να ερωτηθώ από ουδέναν από τους παραπάνω, αλλά, αντίθετα, επιλέχτηκε, γενικά, η τακτική της ανακοίνωσης δήθεν δικών μου θέσεων -απόψεων - προθέσεων. Εξάλλου, είμαι, κυριολεκτικά έκπληκτη διαπιστώνοντας το ενδιαφέρον που κατόρθωσε να συγκεντρώσει το ΚΚΕ εξαιτίας αυτού του φιλικού και ανεπίσημου γεύματος, όταν πλειστάκις στο παρελθόν απόψεις και τοποθετήσεις του σε πολύ σημαντικά θέματα περνούν εντελώς απαρατήρητες

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη
Καθηγήτρια στο Παν/μιο Μακεδονίας,

Πρ. Πρύτανης».

Η επιστολή Γ. Τσαπόγα

Στην επιστολή που έστειλε προς την «Ελευθεροτυπία», ο δημοσιογράφος Γιώργος Τσαπόγας αναφέρει:

«Στην "Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" (16.7.2000) ο σχολιογράφος σας Φ. Π. αναπαράγει όσα μετέδωσε ο ΦΛΑΣ, σχετικά με ομάδα "ομοδείπνων" πανεπιστημιακών και άλλων, που δήθεν ανησυχούν για το μέλλον του ΚΚΕ και ότι: "άπαντες συμφώνησαν ότι το μέλλον φαντάζει δυσοίωνο, έγινε λόγος για κάποιες κινήσεις αφύπνισης των μελών του ΚΚΕ και το ΡΑΝΤΕΒΟΥ ανακοινώθηκε για τις αρχές του φθινοπώρου".

Αλλά το φθινόπωρο αρχίζουν τα πρωτοβρόχια για να ξεπλύνουν, πιστεύω, όσα ανήκουστα κλιμακώθηκαν χωρίς οποιαδήποτε αντικειμενική υπόσταση, πέραν όσων υποστηρίζουν, ενυπόγραφα, όσοι έχουν αντίθετες απόψεις.

Εύκολη θα ήταν, πιστεύω, η διασταύρωση της όποιας και από οπουδήποτε πληροφόρησης, έστω και με ένα απλό τηλεφώνημα. Και ο σχολιασμός βέβαια όσων συναποδέχονται όσα τους αποδίδονται.

Σε ό,τι λοιπόν με αφορά πρέπει να υπενθυμίσω ότι ασκώ επί μισό και πάνω αιώνα το δημοσιογραφικό λειτούργημα, ότι θεωρώ τιμή μου που συγκαταλέγομαι στους τακτικούς αρθρογράφους -χρονικογράφους του "Ριζοσπάστη" και ότι οι απόψεις μου υπογράφονται.

Ο τίτλος του σχολίου "Κόκκινο δείπνο" είναι καλός για ένα μυθιστόρημα φαντασίας, αλλά το συγκεκριμένο δείπνο κινήθηκε ανάμεσα σε σαρδέλες της σχάρας, σε τζατζίκι και μπεκρή -μεζέ. Σε λίγο, όπως πάνε τα πράγματα, θα αξιοποιείται, σε αντικομμουνιστική κατεύθυνση, ακόμη και η υποθετική σχέση με μια φιλενάδα που έχει διαφορετική από μας πολιτική αντίληψη!

Προσωπικά ντρέπομαι για την πρωτογενώς (από το ΦΛΑΣ) διαστροφή που επιχειρήθηκε - και πάντα παραμένει η δυνατότητα θεσμικών ελέγχων από τα πειθαρχικά συμβούλια της ΕΣΗΕΑ. Και για να μην αφήνεται καμιά απορία, να υπενθυμίσω ότι είμαι κομμουνιστής επί μισό και πάνω αιώνα, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και συμμέτοχος, διαχρονικά, και στους σημερινούς αγώνες του ΚΚΕ, όπως και στο Μέτωπο κοινωνικών δυνάμεων που προωθεί, όπως έκανε σε άλλες συνθήκες με το ΕΑΜ.

Γιώργος ΤΣΑΠΟΓΑΣ

ΥΓ. Θα παρακαλούσα για τη δημοσίευση, κατά τη συναδελφική και δημοσιογραφική δεοντολογία».

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Πιο γρήγορα η αντιδραστική «Πολιτεία»

Το «πράσινο φως» για την  επιτάχυνση των αντιλαϊκών και αντιυπαλληλικών μέτρων αποφασίζει το Υπουργικό Συμβούλιο την Παρασκευή

Το πακέτο των νεοφιλελεύθερων και αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνεται στο γνωστό πρόγραμμα «Πολιτεία» για τη δημόσια διοίκηση, προωθεί με ταχείς ρυθμούς η κυβέρνηση, παράλληλα με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Τα συγκεκριμένα βήματα και ενέργειες για την υλοποίηση των παραπάνω μέτρων αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν χτες βράδυ η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Β. Παπανδρέου, με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, ενόψει της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου την Παρασκευή που θα συζητήσει αυτό το θέμα και θα δώσει το «πράσινο φως» για την ταχύτερη υλοποίησή τους.

Τα αντιδραστικά μέτρα για τη δημόσια διοίκηση η κυβέρνηση επιχειρεί ορισμένα να τα περάσει μέσω των «συλλογικών διαπραγματεύσεων» με την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ και άλλα μονομερώς. Η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να διευκολύνει και επιταχύνει την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων επιδιώκει από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Παρασκευής να αποσπάσει απόφαση να χειριστεί «εν λευκώ» τα παραπάνω θέματα, χωρίς να απαιτείται η «συναρμοδιότητα» με άλλους υπουργούς, όπως προβλέπεται συνήθως από το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο.

Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι οι αλλαγές και η αναδιάταξη του υπαλληλικού προσωπικού, με στόχο να διαμορφωθεί μια ξεχωριστή κατηγορία υπαλλήλων δραστήριων και αφοσιωμένων στις κυβερνητικές επιλογές. Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιήσει το νέο σύστημα προσλήψεων, το οποίο προβλέπει προσλήψεις κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, πτυχιούχων ΠΕ και ΤΕ και μάλιστα με διαδικασίες ακόμα περισσότερο αδιαφανείς και διαβλητές, αφού «παραγκωνίζεται» το ΑΣΕΠ και οι προσλήψεις θα γίνονται από τους ίδιους τους φορείς. Η υπουργός επιδιώκει ο προγραμματισμός και η έγκριση των προσλήψεων να περάσει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργείου της. Επιπλέον, επιστρατεύονται οι καινούριοι οργανισμοί των υπουργείων, στους οποίους η «γραμμή» είναι ότι οι οργανικές θέσεις των υπαλλήλων ΥΕ και ΔΕ να μετατραπούν σε προσωποπαγείς(!) ώστε να καταργηθούν, τουλάχιστον οι μισές, μετά την αποχώρηση -μάλλον μέσω της «εθελούσιας εξόδου»(!)- των υπηρετούντων υπαλλήλων. Η άλλη «οδηγία» για την κατάρτιση των νέων οργανισμών είναι ότι θα περιλαμβάνουν οργανικές θέσεις μόνο για όσους υπαλλήλους υπηρετούν(!) και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αυξάνεται ούτε ο αριθμός τους ούτε να συστήνονται καινούριες υπηρεσίες.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί ένα σύστημα δεικτών μέτρησης της αποδοτικότητας μονάδων και υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2000. Για το σκοπό αυτό θα συστηθεί ειδικό Σώμα αξιολογητών και ειδικές επιτροπές αξιολόγησης σε κάθε υπουργείο. Η υλοποίηση αυτού του μέτρου θα έχει επιζήμιες επιπτώσεις τόσο στις παρεχόμενες υπηρεσίες, οι οποίες αν και υποβαθμισμένες θα κοστίζουν ακριβότερα στον «πελάτη», όσο και στις αποδοχές των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, αφού θα συνδεθούν με την «παραγωγικότητά» τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε πρόσφατα στον ΟΟΣΑ ότι τα πάντα στο δημόσιο θα κινούνται με την αρχή του «κόστους - οφέλους», με στόχο τη μείωση του κόστους λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να μείνει «απαθής» στο θέμα του ωραρίου εργασίας και κινείται σε δυο κατευθύνσεις: Από τη μια στην καθιέρωση απογευματινής εργασίας των δημοσίων υπηρεσιών και από την άλλη με την επέκταση της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο, σύμφωνα και με τις σχετικές αποφάσεις της ΕΕ (Σύνοδος Κορυφής Λισαβόνας).

Ταυτόχρονα, πέρα από την άμεση ιδιωτικοποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί έμμεσα και τις λειτουργίες της δημόσιας διοίκησης αφ' ενός με την υιοθέτηση «μοντέλων» που εφαρμόζονται στον ιδιωτικό τομέα και αφ' ετέρου με την πρόσληψη στελεχών του ιδιωτικού τομέα σε επιτροπές που συστήνονται στα υπουργεία. Τέτοιες επιτροπές είναι οι ομάδες διοίκησης έργου και η «ομάδα άμεσης παρέμβασης».

Τέλος, η υπουργός επιδιώκει να «τακτοποιήσει» με τροπολογία που θα περάσει μέσα στους επόμενους μήνες στη Βουλή το θέμα της μονιμοποίησης χιλιάδων συμβασιούχων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου, τους οποίους κρατά σε ομηρία εδώ και χρόνια. Ομως από τη ρύθμιση, την οποία ακόμα δεν έχει δημοσιοποιήσει, αποκλείει χιλιάδες συμβασιούχους, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Διαφοροποιήσεις» για εργασιακά και ελληνοτουρκικά

Αφορμή για «διαφοροποιήσεις» από την πλευρά του υπουργού Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου δίνει η συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από τα κυβερνητικά μέτρα με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας. Ευκαιρία, λοιπόν, για τον υπουργό Αμυνας να παίξει το ρόλο του «καλού», δίνοντας έτσι χέρι βοήθειας στην προσπάθεια εκτόνωσης σε ανώδυνες κατευθύνσεις της δίκαιης λαϊκής αγανάκτησης.

Σε δηλώσεις του την Κυριακή από την Πιερία επισήμανε ότι «το ζητούμενο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας δεν μπορεί να είναι η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, αλλά η δημιουργία προϋποθέσεων για τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας». Και κατέληξε ότι «θέματα όπως ευελιξία και μερική απασχόληση στην αγορά εργασίας, δεν μπορούν παρά να αποτελέσουν αντικείμενο παράλληλης διαπραγμάτευσης με την αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων, τη μείωση του χρόνου εργασίας και ελέγχους στη συμπεριφορά του κεφαλαίου». Για να ταχθεί ακολούθως υπέρ της πρότασης της ΓΣΕΕ για 35ωρο.

Ομως ο υπουργός Αμυνας «προσπάθησε» να διαφοροποιηθεί σε σχέση και με την επίσημη θέση του υπουργείου Εξωτερικών για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι, με δεδομένες τις τουρκικές διεκδικήσεις, η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε διμερή πολιτική διαπραγμάτευση. Απαντώντας σε όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, εναντίον όσων υποστηρίζουν ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να παγώσουν μετά τις τουρκικές προκλήσεις στα Στροβίλια, ο Α. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι «άμεση δυνατότητα προσέγγισης σε διμερή θέματα στο Αιγαίο, που η επίλυσή τους θα εξαρτηθεί από την ενίσχυση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, δεν προβλέπεται».

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε πως «όλοι οι κορυφαίοι υπουργοί συμμετέχουν στα κυβερνητικά και κομματικά όργανα όπου συζητούνται τα πολύ σημαντικά αυτά θέματα και οι απόψεις, οι οποίες διατυπώνονται, επιδιώκουν τον ίδιο σκοπό. Και θα έλεγα ότι είναι απόψεις που κινούνται απολύτως στην ίδια κατεύθυνση, είναι ομόρροπες. Αρα, λοιπόν, δε δικαιολογείται, είναι υπερβολή αυτή η εντύπωση, που τείνει να δημιουργηθεί ότι υπάρχει απόκλιση ή διαφορετική προσέγγιση επί των θεμάτων. Δε συμβαίνει αυτό».

Αλλάζουν τα δελτία ταυτότητας

Προχωράει η κυβέρνηση στη διαδικασία έκδοσης των νέων ταυτοτήτων καθώς χτες υπογράφτηκε η σχετική απόφαση από τους συναρμόδιους υπουργούς, ενώ από την πλευρά της Εκκλησίας η διαδικασία για τη συγκέντρωση υπογραφών παραπέμφθηκε να ξεκινήσει την 1 Σεπτέμβρη.

Ετσι λοιπόν οι αστυνομικές ταυτότητες αναπροσαρμόζονται, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψαν χτες, οι συναρμόδιοι υπουργοί Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης και Οικονομικών Γ. Δρυς.

Οι νέες ταυτότητες θα περιλαμβάνουν τα εξής στοιχεία: Επώνυμο, όνομα, όνομα και επώνυμο πατέρα, όνομα και επώνυμο μητέρας, ημερομηνία και τόπος γέννησης, ύψος, δημότης και αριθμός δημοτολογίου, φωτογραφία, υπογραφή κατόχου και ομάδα αίματος (εφόσον το επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος). Επίσης το όνομα και το επώνυμο του κατόχου καθώς και το όνομα του πατέρα θα αναγράφονται και με λατινικούς χαρακτήρες ώστε να χρησιμοποιούνται και ως ταξιδιωτικά έγγραφα (διαβατήρια) για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έτσι να απαλλάσσονται οι κάτοχοί τους από τη διαδικασία έκδοσης διαβατηρίων για τα ταξίδια στις χώρες αυτές.

Αυτά τα δελτία ταυτότητας θα χορηγούνται στους Ελληνες πολίτες που θα εφοδιάζονται για πρώτη φορά ταυτότητα καθώς και σε περιπτώσεις αντικατάστασης του δελτίου λόγω απώλειας. Τέλος, οι ταυτότητες που προβλέπονται στην απόφαση θα ισχύουν μέχρι να αποφασιστεί η έκδοση νέων δελτίων ταυτότητας που θα καθοριστούν για όλες τις χώρες της ΕΕ. Οι παραπάνω αλλαγές γίνονται σύμφωνα με την Απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Η Ιερά Σύνοδος

Αμεση ήταν η αντίδραση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας. Σε σχετική ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «με λύπη και ιδιαίτερη ανησυχία η Εκκλησία της Ελλάδος διαπιστώνει την επιμονή ορισμένων κυβερνητικών κύκλων στην εφαρμογή ενός παράλογου αντιθρησκευτικού σχεδίου με πλήρη περιφρόνηση της γνώμης του πιστού λαού μας, που μόλις πρόσφατα εκδηλώθηκε στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα». Σημειώνεται ακόμα ότι η Εκκλησία της Ελλάδας δηλώνει στον πρωθυπουργό ότι θα παραμείνει σταθερή στην πρότασή της να ερωτηθεί με δημοψήφισμα ο ελληνικός λαός για την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στα δελτία ταυτοτήτων.

ΝΔ
Μοίρασμα ρόλων στους βουλευτές

Με τη δημοσιοποίηση των ατομικών χρεώσεων σε βουλευτές, η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να δείξει, αφ' ενός, ότι δραστηριοποιείται αντιπολιτευτικά και να απαντήσει στην εσωκομματική κριτική περί «αδράνειας» και, αφ' ετέρου, να ξεπεράσει εσωκομματικές τριβές και αντιπαραθέσεις με το μοίρασμα ρόλων σε όλους.

Ο Κ. Καραμανλής έδωσε χτες στη δημοσιότητα απόφασή του με την οποία ανατίθενται συγκεκριμένοι κλάδοι ευθύνης στον κάθε βουλευτή, στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης του έκτακτου συνεδρίου. Εξαίρεση αποτέλεσε ο τομέας Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών στον οποίο υπεύθυνη είναι η Ντ. Μπακογιάννη , λόγω της «της φύσης του αντικειμένου του», αλλά και της συμμετοχής των βουλευτών στη διαρκή επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Η χρέωση στους 20 περίπου βουλευτές θα γίνεται σε συνεννόηση με την υπεύθυνη του τομέα. Από τα «αξιοσημείωτα» του κομματικού «ανασχηματισμού» είναι ότι, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, ο Κ. Καραμανλής δεν αξιοποίησε την ευκαιρία για να «διευθετήσει» το ζήτημα με τον εκπρόσωπο Τύπου, ο οποίος παραμένει στη θέση του.

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902» την Τρίτη 18/7:

- Στις 19.00 «Παρουσίες»

Ενας ξεχωριστός άνθρωπος και καλλιτέχνης στη συντροφιά μας απόψε. Ο Μιχάλης Δημητριάδης. Ενας ερμηνευτής που δεν μπήκε στον πειρασμό του εύκολου και ρηχού σημερινού «σουξέ». Εξω από τις δισκογραφικές εταιρίες 3 χρόνια τώρα, προσπαθούσε με το δικό του τρόπο, να περπατήσει τις δισκογραφικές του δουλιές.

Μας μιλάει για το ξεκίνημά του και για τη συνεργασία του σταθμό, με τον Χρήστο Νικολόπουλο το 1993.

Τις μετέπειτα συνεργασίες του με τους μεγαλύτερους ερμηνευτές, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου, η Γλυκερία και πολλοί άλλοι.

Τη συμμετοχή του - με 4 τραγούδια - στον τελευταίο δίσκο του Χρήστου Νικολόπουλου, που θα κυκλοφορήσει στο τέλος του μήνα και τον επόμενο προσωπικό του που θα είναι έτοιμος τον χειμώνα.

- Στις 22.00 στα πλαίσια της πολιτικής, ενημερωτικής εκπομπής «Προεκτάσεις» ο Κώστα Καραχάλιος φιλοξενεί τον Δήμο Κουμπούρη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «35ώρο».

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Επίσκεψη - αστραπή στη Βουλγαρία

Ταξίδι- αστραπή στη Βουλγαρία πραγματοποιεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, επιχειρώντας να δώσει ώθηση στον «πρωταγωνιστικό ρόλο» στα Βαλκάνια. Ο Κ. Σημίτης θα «πουλήσει» ακόμα μια φορά την υποστήριξη και βοήθειά του για την ένταξη της γειτονικής χώρας στις «ευρωατλαντικές δομές», ενώ θα προσπαθήσει να ενισχύσει την οικονομική και πολιτική παρέμβαση σε αυτή.

Δεν είναι τυχαίο ότι η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού συμπίπτει τόσο με τις «δυσκολίες» που συναντούν εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα με την εξαγορά επιχειρήσεων και οργανισμών που βρίσκονται υπό ιδιωτικοποίηση στη Βουλγαρία, όσο και με την επιδείνωση του κλίματος στην περιοχή των Βαλκανίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα θέματα των διμερών σχέσεων που θα συζητηθούν στη συνάντηση που θα έχει σήμερα το πρωί με τον Βούλγαρο ομόλογό του Ιβάν Κόστοφ στη Φιλιππούπολη, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται: «Η ενίσχυση της πολιτικής συνεργασίας, η βοήθεια που προσφέρει η χώρα μας προς τη Βουλγαρία για τον εκδημοκρατισμό των δομών της» (!), η διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας, η προσέλκυση και άλλων επενδύσεων ελληνικών συμφερόντων με τη δημιουργία μεικτών ελληνοβουλγαρικών επιχειρήσεων. Επίσης, με στόχο την αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών θα υπογραφεί πρωτόκολλο συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας. Στην ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ των δύο πρωθυπουργών περιλαμβάνεται ακόμη «η διαδικασία προώθησης της σταδιακής ενσωμάτωσης της Βουλγαρίας στις ευρωατλαντικές δομές», η κατάσταση στη Βαλκανική υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων και σε συνδυασμό με το Σύμφωνο Σταθερότητας, καθώς και η διαβαλκανική συνεργασία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ