Τρίτη 18 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποκαλυπτήρια των μεθοδεύσεων

Νέες  επιστολές των Μ. Νεγρεπόντη -Δελιβάνη και Γ. Τσαπόγα για τα «παραμύθια» του ΦΛΑΣ και άλλων ΜΜΕ κατά του ΚΚΕ

Τα αποκαλυπτήρια της «είδησης», που επανειλημμένα μεταδίδεται και γράφεται τις τελευταίες μέρες, περί δήθεν «ομάδας πανεπιστημιακών που παίρνουν αποστάσεις από το ΚΚΕ» έκανε χτες με δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό «Φλας 9,61» ο Αντ. Ντρέκος. Σύμφωνα, με όσα είπε, ο ίδιος μεθόδευσε τη «φιλική συνάντηση» σε ταβέρνα με ορισμένους γνωστούς του, πανεπιστημιακούς και άλλους φίλους και ο ίδιος αποτέλεσε μετά τη δημοσιογραφική «πηγή», δίνοντας, ταυτόχρονα, στους δημοσιογράφους έναν παραπλανητικό - τουλάχιστον - χαρακτήρα για περιεχόμενο της συνάντησης αυτής. «... Την επομένη το πρωί κιόλας, ομολογεί ο Αντ. Ντρέκος, ρωτήθηκα από δημοσιογράφο αν θεωρώ αυτή τη συνάντηση ως εκδήλωση αλληλεγγύης προς το πρόσωπό μου, του Κωστόπουλου κλπ. Η αυθόρμητη απάντησή μου είναι αυτή που θα έδινα και σήμερα. Μα υπάρχει μεγαλύτερη αλληλεγγύη και ηθική στήριξη από την ανταπόκριση τόσων φίλων και συναγωνιστών στην πρόσκλησή μου και μάλιστα λίγες μόνο μέρες μετά την περιπέτειά της διαγραφής μου;».

Για όλ' αυτά, όμως, και επειδή το θέμα συνέχισε και το Σαββατοκύριακο να απασχολεί αρκετές εφημερίδες, πάντα στα πλαίσια ενός ακόμη επεισοδίου στο εντεινόμενο τελευταία αντι-ΚΚΕ σίριαλ, η καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μαρία Δελιβάνη προχώρησε σε νέα σχετική δήλωση, ενώ ο δημοσιογράφος Γιώργος Τσαπόγας απέστειλε επιστολή στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Ο «Ρ» δημοσιεύει παρακάτω τα δυο κείμενα.

Δήλωση Μ. Νεγρεπόντη - Δελιβάνη

Η χτεσινή δήλωση της Μαρίας Νεγρεπόντη - Δελιβάνη έχει ως εξής:

«Σε σχέση με την εκφώνηση του ΦΛΑΣ της 14.7.2000, επιθυμώ να διευκρινίσω τα ακόλουθα:

1. Δέχτηκα πρόσκληση σε γεύμα από τον φίλο και σε πολλές εκδηλώσεις και ημερίδες συνεργάτη κ. Αντώνη Ντρέκο, που άλλωστε δεν ήταν πρώτη φορά. Εκφράζω την έντονη δυσαρέσκειά μου για τις μεθοδεύσεις, τις επεκτάσεις και τις διαστρεβλώσεις που ακολούθησαν αυτό το γεύμα και στις οποίες υπήρξε απαράδεκτη εμπλοκή του ονόματός μου, χωρίς και να έχω προηγούμενα ερωτηθεί.

2. Μπορώ λοιπόν να σας διαβεβαιώσω ότι σε ό,τι με αφορά, βεβαιότατα και δε συμμετείχα (αλλά και δεν υπέπεσαν στην αντίληψή μου) σε συζητήσεις, διαβουλεύσεις κλπ. με στόχους που ανακοινώνονται και ερμηνεύονται στον ημερήσιο Τύπο. Συγκεκριμένα, η σχέση μου με το ΚΚΕ περιορίζεται αποκλειστικά στη στήριξη ορισμένων απόψεών του που τυχαίνει να συμπίπτουν με πάγιες δικές μου, ενώ, όπως το έχω ήδη δηλώσει, τρέφω εκτίμηση και φιλία στο πρόσωπο της κυρίας Α. Παπαρήγα. Θα ήταν, συνεπώς, αδιανόητη εκ μέρους μου η όποια πρόθεση να υπεισέλθω στα εσωτερικά αυτού του κόμματος, να του υποδείξω πώς πρέπει να πορευτεί και τι πρέπει να πράξει, και ακόμη περισσότερο, να λάβω μέρος σε κινήσεις κλπ. ανατροπής της ηγεσίας του, όπως αφήνουν να εννοηθεί ορισμένα σχετικά δημοσιεύματα.

3. Συνηθίζω να προσφέρω ηθική συμπαράσταση σε φίλους μου, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα, και ο Αντώνης Ντρέκος εμπίπτει σ' αυτήν την περίπτωση. Θα ήμουν, λοιπόν, πρόθυμη αφού αυτά τα πληροφορηθώ σε βάθος (κάτι που ακόμη δεν έγινε) να τα συζητήσω κατ' ιδίαν με την κυρία Α. Παπαρήγα και με τον ίδιο, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι θα είχε διατυπωθεί ανάλογη επιθυμία από την πλευρά τους. Θεωρώ, όμως, και εύλογα υποθέτω, ως εντελώς απαράδεκτη τη δημοσιοποίηση υποτιθέμενων απόψεων - προθέσεών μου κλπ. για τις οποίες επιπλέον και ουδέποτε ερωτήθηκα.

4. Δε γνωρίζω τους στόχους αυτής της τεραστίων διαστάσεων χιονοστιβάδας στην οποία κατόρθωσε να μετατραπεί μια απλά φιλική, τουλάχιστον κατά την κρίση μου και σχετική προηγούμενη πληροφόρησή μου, πρόσκλησή μου σε γεύμα. Οπωσδήποτε, όμως, πρέπει να είναι κατανοητή η ευχή μου περί της μη συνέχισης συμμετοχής του ονόματός μου σε όλα αυτά. Γιατί, είναι γνωστό, ότι όσοι δημοσιογράφοι επιθυμούν να έχουν τις απόψεις μου, επί θεμάτων που γνωρίζω και μπορώ να έχω γνώμη, γίνονται από μένα δεκτοί με τρόπο όχι δυσάρεστο, όπως θέλω να ελπίζω. Διερωτώμαι, λοιπόν, για ποιους λόγους, τη φορά αυτή, δεν είχα την ευχαρίστηση να ερωτηθώ από ουδέναν από τους παραπάνω, αλλά, αντίθετα, επιλέχτηκε, γενικά, η τακτική της ανακοίνωσης δήθεν δικών μου θέσεων -απόψεων - προθέσεων. Εξάλλου, είμαι, κυριολεκτικά έκπληκτη διαπιστώνοντας το ενδιαφέρον που κατόρθωσε να συγκεντρώσει το ΚΚΕ εξαιτίας αυτού του φιλικού και ανεπίσημου γεύματος, όταν πλειστάκις στο παρελθόν απόψεις και τοποθετήσεις του σε πολύ σημαντικά θέματα περνούν εντελώς απαρατήρητες

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη
Καθηγήτρια στο Παν/μιο Μακεδονίας,

Πρ. Πρύτανης».

Η επιστολή Γ. Τσαπόγα

Στην επιστολή που έστειλε προς την «Ελευθεροτυπία», ο δημοσιογράφος Γιώργος Τσαπόγας αναφέρει:

«Στην "Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" (16.7.2000) ο σχολιογράφος σας Φ. Π. αναπαράγει όσα μετέδωσε ο ΦΛΑΣ, σχετικά με ομάδα "ομοδείπνων" πανεπιστημιακών και άλλων, που δήθεν ανησυχούν για το μέλλον του ΚΚΕ και ότι: "άπαντες συμφώνησαν ότι το μέλλον φαντάζει δυσοίωνο, έγινε λόγος για κάποιες κινήσεις αφύπνισης των μελών του ΚΚΕ και το ΡΑΝΤΕΒΟΥ ανακοινώθηκε για τις αρχές του φθινοπώρου".

Αλλά το φθινόπωρο αρχίζουν τα πρωτοβρόχια για να ξεπλύνουν, πιστεύω, όσα ανήκουστα κλιμακώθηκαν χωρίς οποιαδήποτε αντικειμενική υπόσταση, πέραν όσων υποστηρίζουν, ενυπόγραφα, όσοι έχουν αντίθετες απόψεις.

Εύκολη θα ήταν, πιστεύω, η διασταύρωση της όποιας και από οπουδήποτε πληροφόρησης, έστω και με ένα απλό τηλεφώνημα. Και ο σχολιασμός βέβαια όσων συναποδέχονται όσα τους αποδίδονται.

Σε ό,τι λοιπόν με αφορά πρέπει να υπενθυμίσω ότι ασκώ επί μισό και πάνω αιώνα το δημοσιογραφικό λειτούργημα, ότι θεωρώ τιμή μου που συγκαταλέγομαι στους τακτικούς αρθρογράφους -χρονικογράφους του "Ριζοσπάστη" και ότι οι απόψεις μου υπογράφονται.

Ο τίτλος του σχολίου "Κόκκινο δείπνο" είναι καλός για ένα μυθιστόρημα φαντασίας, αλλά το συγκεκριμένο δείπνο κινήθηκε ανάμεσα σε σαρδέλες της σχάρας, σε τζατζίκι και μπεκρή -μεζέ. Σε λίγο, όπως πάνε τα πράγματα, θα αξιοποιείται, σε αντικομμουνιστική κατεύθυνση, ακόμη και η υποθετική σχέση με μια φιλενάδα που έχει διαφορετική από μας πολιτική αντίληψη!

Προσωπικά ντρέπομαι για την πρωτογενώς (από το ΦΛΑΣ) διαστροφή που επιχειρήθηκε - και πάντα παραμένει η δυνατότητα θεσμικών ελέγχων από τα πειθαρχικά συμβούλια της ΕΣΗΕΑ. Και για να μην αφήνεται καμιά απορία, να υπενθυμίσω ότι είμαι κομμουνιστής επί μισό και πάνω αιώνα, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και συμμέτοχος, διαχρονικά, και στους σημερινούς αγώνες του ΚΚΕ, όπως και στο Μέτωπο κοινωνικών δυνάμεων που προωθεί, όπως έκανε σε άλλες συνθήκες με το ΕΑΜ.

Γιώργος ΤΣΑΠΟΓΑΣ

ΥΓ. Θα παρακαλούσα για τη δημοσίευση, κατά τη συναδελφική και δημοσιογραφική δεοντολογία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ