Τρίτη 18 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Να αντιταχτεί η ελληνική κυβέρνηση στις κατασχέσεις

Ο Ελληνας πρέσβης στο Βερολίνο κλήθηκε στο ΥΠΕΞ του Βερολίνου, για να του ανακοινωθεί ότι η έναρξη διαδικασίας κατάσχεσης γερμανικής περιουσίας στην Ελλάδα είναι «παράνομη». Η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα πήρε επίσης εντολή από το ίδιο ΥΠΕΞ να διαμαρτυρηθεί στον Αθήνα.

Η γερμανική κυβέρνηση, γράφει η σημερινή (12/7) «Φραγκφούρτερ Αλγκεμάιν Τσάιτουγκ», απαίτησε την Τρίτη από την ελληνική κυβέρνηση να εναντιωθεί στα προπαρασκευαστικά μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, (σ.σ. της δικαστικής απόφασης) για το Ινστιτούτο Γκαίτε. Η ενέργεια είναι «διπλά παράνομη» γιατί η αναγκαστική εκτέλεση δεν ανταποκρίνεται ούτε και στους ελληνικούς νόμους ακόμα. Ο εκπρόσωπος του (γερμανικού) ΥΠΕΞ εξήγησε ότι κατά το ελληνικό αστικό δίκαιο η αναγκαστική εκτέλεση περιουσίας ενός ξένου κράτους είναι δυνατή μόνο αν την εγκρίνει ο Ελληνας υπουργός Δικαιοσύνης. Αλλά ως τώρα δεν υπάρχει έγκριση του υπουργού αυτού, να γίνει επέμβαση στο Ινστιτούτο Γκαίτε ή σε άλλα ιδρύματα του γερμανικού κράτους, για να επιβληθούν οι απαιτήσεις των μηνυτών του Διστόμου. Στο ΥΠΕΞ (του Βερολίνου) αναφέρονταν την Τρίτη ότι δεν είναι θετικό «για τις γερμανο-ελληνικές σχέσεις αν κυρωθεί», μια τέτοια φανερή νομική παράβαση από την Ελλάδα «έστω ακόμα κι αν αυτό (σ.σ. η παράβαση) γίνεται με το ότι παραμένει αδρανής η ελληνική Δικαιοσύνη».

Η Γερμανία, συνεχίζει η εφημερίδα, παρακάλεσε την ελληνική κυβέρνηση στα τέλη του Μάη, να μην υποστηρίξει απαιτήσεις των μηνυτών του Διστόμου για αναγκαστική εκτέλεση των απαιτήσεων ή αποζημίωσης. Η Ελλάδα είχε επανειλημμένα ζητήσει από τη Γερμανία - μετά την ένωση - να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για επανορθώσεις. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τα απέρριψε, μια και το ζήτημα των επανορθώσεων έχασε την αιτιολογία τους πενήντα χρόνια μετά το τέλος του πολέμου. Αρκετές άλλες γερμανικές εφημερίδες αναφέρονται ρεπορταζιακά στο ζήτημα, χωρίς να παίρνουν θέση υπέρ των ελληνικών απαιτήσεων.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ