Τρίτη 18 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Πιο γρήγορα η αντιδραστική «Πολιτεία»

Το «πράσινο φως» για την  επιτάχυνση των αντιλαϊκών και αντιυπαλληλικών μέτρων αποφασίζει το Υπουργικό Συμβούλιο την Παρασκευή

Το πακέτο των νεοφιλελεύθερων και αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνεται στο γνωστό πρόγραμμα «Πολιτεία» για τη δημόσια διοίκηση, προωθεί με ταχείς ρυθμούς η κυβέρνηση, παράλληλα με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Τα συγκεκριμένα βήματα και ενέργειες για την υλοποίηση των παραπάνω μέτρων αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν χτες βράδυ η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Β. Παπανδρέου, με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, ενόψει της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου την Παρασκευή που θα συζητήσει αυτό το θέμα και θα δώσει το «πράσινο φως» για την ταχύτερη υλοποίησή τους.

Τα αντιδραστικά μέτρα για τη δημόσια διοίκηση η κυβέρνηση επιχειρεί ορισμένα να τα περάσει μέσω των «συλλογικών διαπραγματεύσεων» με την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ και άλλα μονομερώς. Η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να διευκολύνει και επιταχύνει την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων επιδιώκει από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Παρασκευής να αποσπάσει απόφαση να χειριστεί «εν λευκώ» τα παραπάνω θέματα, χωρίς να απαιτείται η «συναρμοδιότητα» με άλλους υπουργούς, όπως προβλέπεται συνήθως από το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο.

Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι οι αλλαγές και η αναδιάταξη του υπαλληλικού προσωπικού, με στόχο να διαμορφωθεί μια ξεχωριστή κατηγορία υπαλλήλων δραστήριων και αφοσιωμένων στις κυβερνητικές επιλογές. Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιήσει το νέο σύστημα προσλήψεων, το οποίο προβλέπει προσλήψεις κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, πτυχιούχων ΠΕ και ΤΕ και μάλιστα με διαδικασίες ακόμα περισσότερο αδιαφανείς και διαβλητές, αφού «παραγκωνίζεται» το ΑΣΕΠ και οι προσλήψεις θα γίνονται από τους ίδιους τους φορείς. Η υπουργός επιδιώκει ο προγραμματισμός και η έγκριση των προσλήψεων να περάσει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργείου της. Επιπλέον, επιστρατεύονται οι καινούριοι οργανισμοί των υπουργείων, στους οποίους η «γραμμή» είναι ότι οι οργανικές θέσεις των υπαλλήλων ΥΕ και ΔΕ να μετατραπούν σε προσωποπαγείς(!) ώστε να καταργηθούν, τουλάχιστον οι μισές, μετά την αποχώρηση -μάλλον μέσω της «εθελούσιας εξόδου»(!)- των υπηρετούντων υπαλλήλων. Η άλλη «οδηγία» για την κατάρτιση των νέων οργανισμών είναι ότι θα περιλαμβάνουν οργανικές θέσεις μόνο για όσους υπαλλήλους υπηρετούν(!) και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αυξάνεται ούτε ο αριθμός τους ούτε να συστήνονται καινούριες υπηρεσίες.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί ένα σύστημα δεικτών μέτρησης της αποδοτικότητας μονάδων και υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2000. Για το σκοπό αυτό θα συστηθεί ειδικό Σώμα αξιολογητών και ειδικές επιτροπές αξιολόγησης σε κάθε υπουργείο. Η υλοποίηση αυτού του μέτρου θα έχει επιζήμιες επιπτώσεις τόσο στις παρεχόμενες υπηρεσίες, οι οποίες αν και υποβαθμισμένες θα κοστίζουν ακριβότερα στον «πελάτη», όσο και στις αποδοχές των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, αφού θα συνδεθούν με την «παραγωγικότητά» τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε πρόσφατα στον ΟΟΣΑ ότι τα πάντα στο δημόσιο θα κινούνται με την αρχή του «κόστους - οφέλους», με στόχο τη μείωση του κόστους λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να μείνει «απαθής» στο θέμα του ωραρίου εργασίας και κινείται σε δυο κατευθύνσεις: Από τη μια στην καθιέρωση απογευματινής εργασίας των δημοσίων υπηρεσιών και από την άλλη με την επέκταση της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο, σύμφωνα και με τις σχετικές αποφάσεις της ΕΕ (Σύνοδος Κορυφής Λισαβόνας).

Ταυτόχρονα, πέρα από την άμεση ιδιωτικοποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί έμμεσα και τις λειτουργίες της δημόσιας διοίκησης αφ' ενός με την υιοθέτηση «μοντέλων» που εφαρμόζονται στον ιδιωτικό τομέα και αφ' ετέρου με την πρόσληψη στελεχών του ιδιωτικού τομέα σε επιτροπές που συστήνονται στα υπουργεία. Τέτοιες επιτροπές είναι οι ομάδες διοίκησης έργου και η «ομάδα άμεσης παρέμβασης».

Τέλος, η υπουργός επιδιώκει να «τακτοποιήσει» με τροπολογία που θα περάσει μέσα στους επόμενους μήνες στη Βουλή το θέμα της μονιμοποίησης χιλιάδων συμβασιούχων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου, τους οποίους κρατά σε ομηρία εδώ και χρόνια. Ομως από τη ρύθμιση, την οποία ακόμα δεν έχει δημοσιοποιήσει, αποκλείει χιλιάδες συμβασιούχους, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σειρά νέων μέτρων λιτότητας (2010-01-28 00:00:00.0)
Σε τροχιά ιδιωτικοποίησης οι προσλήψεις στο δημόσιο (2001-02-25 00:00:00.0)
Στο «μάτι» του νεοφιλελεύθερου κυκλώνα (2000-11-24 00:00:00.0)
Αλλοθι συναίνεσης στην αντιδραστική μεταρρύθμιση (2000-11-21 00:00:00.0)
Μπαράζ αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων (2000-05-30 00:00:00.0)
Ωρα για "ανασυγκρότηση" του κρατικού μηχανισμού (1998-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ