ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
Μαραθώνιες διαβουλεύσεις

Οι πολεμικές προετοιμασίες είναι πυρετώδεις

Associated Press

Οι πολεμικές προετοιμασίες είναι πυρετώδεις
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ - ΒΟΝΝΗ.--

Μαραθώνιο είναι το διπλωματικό παρασκήνιο των προσπαθειών ΗΠΑ - Βρετανίας να καταλήξουν σε ένα νέο κείμενο ψηφίσματος που θα ανοίγει το δρόμο στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Η βρετανική ηγεσία φέρεται να προσπαθεί να εκμαιεύσει από την Ουάσιγκτον περισσότερο χρόνο, προκειμένου να μπορέσει να χειριστεί τα αντιπολεμικά αισθήματα της βρετανικής κοινής γνώμης. Παράλληλα, συνεχιζόταν η ανοιχτή συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για το θέμα του Ιράκ, με τη συντριπτική πλειοψηφία των ομιλητών να τάσσεται ενάντια στη στρατιωτική οδό.

Ανοιχτή λεκτική «επίθεση» κατά του ΟΗΕ εξαπέλυσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, δηλώνοντας ότι «αν ο Οργανισμός δεν μπορεί να εφαρμόσει τις αποφάσεις του, εδώ και 12 χρόνια, τότε τίθεται σε αμφιβολία η ίδια η χρησιμότητά του». Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπους αμφισβητεί την «αποτελεσματικότητα» του ΟΗΕ. Εντούτοις, η ιδιαίτερα σκληρή αυτή δήλωση εκτιμάται ότι συνδέεται άμεσα με τις αντιρρήσεις που εκφράζει η πλειοψηφία των χωρών - μελών του Οργανισμού, και εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας, στον αμερικανικό σχεδιασμό για εξαπόλυση άμεσης στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράκ.

Τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και Βρετανία στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν την αναγκαία συναίνεση σε ένα νέο ψήφισμα αναγνώριζαν, χτες, Βρετανοί διπλωμάτες, που παραδέχονταν ότι στην παρούσα φάση μια αμερικανο-βρετανική πρόταση απόφασης δε μοιάζει ικανή να συγκεντρώνει τις απαραίτητες 9 ψήφους του Συμβουλίου. Ο Βρετανός πρέσβης Τζέρεμι Γκρίνστοουκ δήλωνε ότι οι διαβουλεύσεις για την εκπόνηση ψηφίσματος συνεχίζονται και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το νέο κείμενο να τεθεί προς συζήτηση τις αμέσως επόμενες ημέρες. Ο Βρετανός διπλωμάτης, επίσης, έσπευσε να εκτιμήσει ότι πιθανώς η συζήτηση για το κείμενο να διαρκέσει «για αρκετές ημέρες, ακόμη και μέχρι την 1η Μαρτίου, οπότε και οι επικεφαλής των σωμάτων ελέγχου του ιρακινού οπλοστασίου επιστρέψουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την τρίτη ενημέρωσή τους».

Associated Press

Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, ΗΠΑ - Βρετανία επιδιώκουν στο νέο ψήφισμα να συμπεριλαμβάνεται συγκεκριμένος κατάλογος «καθηκόντων» που το Ιράκ θα κληθεί να εκπληρώσει «άμεσα», όπως είναι η καταστροφή όλων των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, οι απρόσκοπτες συνεντεύξεις με Ιρακινούς επιστήμονες και η αποδοχή των πτήσεων των κατασκοπευτικών U2, χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση. Οπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, οι εμπνευστές του ψηφίσματος ευελπιστούν να φέρουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας το θέμα της συμμόρφωσης ή όχι του Ιράκ με τη συγκεκριμένη λίστα, μετά την πάροδο ενός χρονοδιαγράμματος που δε θα ξεπερνά «ορισμένες ημέρες» και στη συνέχεια να επιδιώξουν απόφαση για ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Με βάση τις υπάρχουσες διαρροές, φαίνεται ότι η βρετανική πλευρά προσπαθεί να «πείσει» την αμερικανική ηγεσία να «περιμένει για 2 - 3 εβδομάδες», έτσι ώστε να καταβληθούν προσπάθειες άμβλυνσης των διαφωνιών και να κατευναστεί η παγκόσμια κοινή γνώμη. Το Λονδίνο επιθυμεί μια δεύτερη απόφαση του ΟΗΕ διακαώς σε αντίθεση με την Ουάσιγκτον, που δε χάνει την ευκαιρία να επαναλαμβάνει ότι δε θεωρεί απαραίτητη μια δεύτερη απόφαση. Χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, δήλωνε, χτες, ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος ελπίζει «σε νέα απόφαση πολύ σύντομα και ευελπιστεί σε ανάληψη δράσης».

Αρνητική πλειοψηφία και «επίθεση» Πάουελ

Μόνο οι πρέσβεις της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας υποστήριξαν, ανοιχτά, την αμερικανική θέση για το Ιράκ, κατά τη διάρκεια της ανοιχτής συζήτησης για το θέμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που επρόκειτο να ολοκληρωθεί αργά χτες το βράδυ. Καθώς η λίστα των 56 εγγεγραμμένων ομιλητών έβαινε προς το τέλος της, η συντριπτική πλειοψηφία των πρεσβευτών που πήραν το λόγο υπεράσπισαν την παράταση των επιθεωρήσεων. Υπέρ της διπλωματικής επίλυσης της κρίσης τάχθηκαν όλοι οι πρέσβεις των αραβικών χωρών, συμπεριλαμβανομένου και του εκπροσώπου του Κουβέιτ, ο οποίος προειδοποίησε ότι «ένας πόλεμος θα οδηγήσει σε καταστροφή την περιοχή».

Για «ανυπολόγιστες συνέπειες» μίλησαν και οι Γκέρχαρντ Σρέντερ και Χόσνι Μουμπάρακ, οι οποίοι συναντήθηκαν στη Βόννη. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, πάντως, προέβλεψε ότι «οι ΗΠΑ, μάλλον, δε δίνουν παρά λίγο καιρό στο Ιράκ». Την προσήλωσή τους στην ανάγκη παράτασης των επιθεωρήσεων επαναδιατύπωσαν και ο Ρώσος Πρόεδρος που συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Κινέζο ομόλογό του. Μάλιστα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβανόφ, υποδεχόμενος τον Αμερικανό δημοκρατικό βουλευτή Τομ Λάντος, τόνιζε ότι «η προσέγγιση Ρωσίας - ΗΠΑ δε σημαίνει ότι δε θα υπάρχουν διαφωνίες» και καταδίκασε τους αλλεπάλληλους αμερικανο-βρετανικούς βομβαρδισμούς στις «μη αναγνωρισμένες από τον ΟΗΕ ζώνες απαγόρευσης πτήσεων». Ο Λάντος, πάντως, μετά τη συνάντηση εκτίμησε ότι η Μόσχα «δε θα σταθεί εμπόδιο στις ΗΠΑ όταν αρχίσει η δράση».

Στις απόψεις αυτές εξαπέλυσε επίθεση ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Ο Κόλιν Πάουελ, μιλώντας σε γαλλικό σταθμό, κατηγόρησε τις χώρες που ζητούν παράταση των επιθεωρήσεων ότι «δε θέλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους» και επανέλαβε ότι «το θέμα δεν είναι η παράταση χρόνου, αλλά η ιρακινή συμμόρφωση». Ο Πάουελ κατέληξε ότι «ο χρόνος τελειώνει για το Ιράκ και η στρατιωτική δράση μπορεί να αναληφθεί χωρίς νέο ψήφισμα». Τη θέση αυτή υπεράσπισε, για πολλοστή φορά, και η Ισπανίδα ΥΠΕΞ, που δήλωσε ότι «δε χρειάζεται επέμβαση στον εγκέφαλο ενός ανθρώπου για να αντιληφθεί ότι η παράταση του χρόνου δεν είναι λύση».

ΗΠΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ-ΙΡΑΚ
«Χάνει την υπομονή του» ο Μπους

Αμερικανοί στρατιωτικοί καταφτάνουν στην Αγκυρα για διαπραγματεύσεις

Associated Press

Αμερικανοί στρατιωτικοί καταφτάνουν στην Αγκυρα για διαπραγματεύσεις
ΑΓΚΥΡΑ.--

Από «αποτυχία» σημαδεύτηκαν και χτες οι συνεχιζόμενες αμερικανοτουρκικές εντατικές διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση της τουρκικής συμμετοχής στον επερχόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ, παρά το γεγονός ότι τα μεταγωγικά των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ με χιλιάδες πεζικάριους «έχουν ήδη αποπλεύσει» για την περιοχή. Ο Λευκός Οίκος διά στόματος του εκπροσώπου του Τζορτζ Ουόκερ Μπους ανέφερε ότι «έκανε την τελευταία του προσφορά» στην τουρκική κυβέρνηση: Οι πληροφορίες λένε ότι πρόκειται για 6 δισ. δολάρια σε άμεση βοήθεια και 10 έως 15 δισ. δολάρια σε μακροπρόθεσμα δάνεια -ωστόσο η κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης ζητεί 12 δισ. δολάρια άμεσης βοήθειας. Ο Αρι Φλάισερ εμφανίστηκε αρκούντως εκνευρισμένος: «Ο χρόνος τελειώνει», είπε. «Πρέπει να γίνουν σχέδια, να ληφθούν αποφάσεις... δεν μπορούμε να περιμένουμε επ' άπειρο».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ισχυρός άνδρας της κυβέρνησης, είπε πως δεν υπήρχαν και χτες «θετικές εξελίξεις», μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ωστόσο, Αμπντουλατίφ Σενέρ, δήλωσε πάντως πως «μερικές φορές δε χρειάζονται ημέρες αλλά πέντε λεπτά... που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες εξελίξεις».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιούλ είχε χτες τηλεφωνική συνομιλία με τον Κόλιν Πάουελ αργά την Τετάρτη, και μια λακωνική γραπτή δήλωση (ως συνηθίζεται) από το γραφείο του ανέφερε ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται».

Ο Μπους και το αμερικανικό Πεντάγωνο «χάνουν την υπομονή τους» με την Τουρκία, έγραφαν οι λονδρέζικοι Τάιμς χτες. Η δήλωση Ερντογάν ότι οι ΗΠΑ «δεν πρέπει να θεωρούν δεδομένη» την τουρκική στήριξη προς τις ΗΠΑ ώστε να ανοίξουν αυτές με χιλιάδες στρατιώτες το «βόρειο μέτωπο» του Ιράκ -που δεν αφορά μόνο την οικονομική βοήθεια, αλλά και την πιθανότητα επέκτασης του πολέμου με τους Κούρδους να εμπλέκονται σ' αυτόν-, προκάλεσε οργή σε αμερικανικούς κύκλους που, σύμφωνα με τους Τάιμς, σκέφτονται «να βγάλουν την Τουρκία από το πολεμικό σενάριο και να κρατήσουν τα 26 δισ. δολάρια». Ο Μπους είπε -αρκετά πικαρισμένος, προφανώς- ότι «σέβεται πολύ» την τουρκική κυβέρνηση, αλλά αυτή πρέπει να αντιληφθεί «ότι δεν έχει στενότερο φίλο από τις ΗΠΑ στον κόσμο».

Στην Αγκυρα βρισκόταν χτες πολυάνθρωπη αποστολή στρατιωτικών αξιωματούχων και των τριών σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ για συζητήσεις.

Πάντως, το θέμα του πολέμου τυγχάνει λαϊκιστικής πολιτικής αξιοποίησης από τα υπόλοιπα κόμματα της Τουρκίας. Είναι αν μη τι άλλο χαρακτηριστικό πως ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που κατά ειρωνικό τρόπο είναι η πολιτική κληρονομιά του Μουσταφά Κεμάλ ή Ατατούρκ, είπε πως η κυβέρνηση Γκιούλ/ Ερντογάν είναι «ανειλικρινής... μιλά για ειρήνη αλλά προετοιμάζεται για πόλεμο». Ο Ντενίζ Μπαϊκάλ δήλωσε πως «αν ήμασταν εμείς στην κυβέρνηση, δε θα γινόταν πόλεμος», πράγμα που δείχνει μάλλον τη δική του αμετροέπεια παρά ο,τιδήποτε άλλο...

Προετοιμασία κλίματος

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εκτακτη οδηγία προς τους Βρετανούς εξέδωσε, χτες, το υπουργείο Εξωτερικών καλώντας τους να εγκαταλείψουν άμεσα το Ιράκ και όλες τις γειτονικές χώρες. Παράλληλα, το ΥΠΕΞ συμβουλεύει τους Βρετανούς να αποφεύγουν τα ταξίδια στη Μέση Ανατολή και να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τις πρεσβείες τους σε περίπτωση που αποφασίσουν να μεταβούν σε κάποια από τις «επικίνδυνες» χώρες, όπως είναι όλες οι αραβικές, το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη. Ο Σαντάμ Χουσεΐν, πάντως, επαναλάμβανε χτες ότι «το Ιράκ επιθυμεί την ειρήνη αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος», ενώ οι επιθεωρητές ανακοίνωναν ότι το Ιράκ τους έχει αποκαλύψει «δεκάδες πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς».

Το επίσημο αιτιολογικό της νέας οδηγίας είναι ότι «λόγω της αυξημένης έντασης υπάρχει κίνδυνος τρομοκρατικών ενεργειών». Εντούτοις, έντονη ήταν η αίσθηση, όπως δήλωναν και Βρετανοί που βρίσκονται στο Κουβέιτ, ότι «έχει, ήδη, δρομολογηθεί το αναπόφευκτο: ο πόλεμος». Το ΥΠΕΞ καλεί τους Βρετανούς να επιστρέψουν «εντός 10 ημερών».

Παράλληλα, δημοσιογραφικές πληροφορίες υποστήριζαν ότι στο Κουβέιτ φθάνουν, διαρκώς, Βρετανοί στρατιώτες και αξιωματικοί (οι περισσότεροι από το σύνολο των 42.000), οι οποίοι θα αναλάβουν τον έλεγχο της Βασόρας σε περίπτωση που γίνει εισβολή στο Ιράκ. Τα βρετανικά στρατεύματα φέρονται να προετοιμάζονται για παραμονή ακόμη και 3 χρόνων στο ιρακινό έδαφος.

Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» υποστήριζε ότι 5.000 μέλη της ιρακινής αντιπολίτευσης, που εδρεύει στο Ιράν, πέρασαν στο βόρειο Ιράκ «για να απωθήσουν τυχόν ιρακινή επίθεση κατά του ιρανικού εδάφους». Επισήμως, η Τεχεράνη ανακοίνωσε, μόνο, ότι διέκοψε τις αυτοκινητοπομπές των πιστών που επισκέπτονται για προσκύνημα τις ιερές πόλεις των σιιτών στο νότιο Ιράκ, Ναζάφ, Καρμπάλα, Σαμάρα, Καζαμέν, για «λόγους ασφαλείας».

ΙΡΑΚ
Ηδη τα παιδιά πεθαίνουν πριν τα πέντε τους!

Ενα στα οχτώ παιδιά πεθαίνει πριν γίνει πέντε χρόνων, ένα στα τρία παιδιά υποσιτίζεται, το 1/4 των παιδιών που γεννιούνται είναι λιποβαρή, το 1/4 των παιδιών σχολικής ηλικίας δεν πηγαίνει σχολείο και δεν έχει πρόσβαση και σε καθαρό νερό.

Τα παραπάνω στοιχεία, που αποτελούν σίγουρα μια από τις χειρότερες αναλογίες στον κόσμο, αφορούν τα παιδιά του Ιράκ σήμερα. Γιατί αύριο, όταν αυτός ο πόλεμος των συμφερόντων ξεκινήσει, ίσως οι αριθμοί να αδυνατούν να περιγράψουν την πραγματικότητα που θα δημιουργηθεί. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα παιδιά στο Ιράκ είναι εξαιρετικά ευάλωτα», λέει «διακριτικά» η «Γιούνισεφ», που δίνει και τα συγκεκριμένα στοιχεία. Η διεθνής οργάνωση παραδέχεται ότι η κατάσταση των παιδιών στο Ιράκ είναι πολύ δύσκολη εδώ και 15 χρόνια και ότι «ανεξάρτητα από τη διεθνή κατάσταση και μέσα σε πλήθος περισπασμούς, πρέπει όλοι μας να κρατήσουμε τα παιδιά αυτά στο μυαλό μας και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα προστατεύσουμε».

Αφορμή για να δοθούν αυτά τα στοιχεία υπήρξε η εκστρατεία της «Γιούνισεφ» κατά της πολιομυελίτιδας, μια εκστρατεία κρίσιμης σημασίας όχι μόνο για την προστασία των παιδιών του Ιράκ, αλλά και για να προληφθούν ξεσπάσματα αυτής της ασθένειας στην ευρύτερη περιοχή, αφού πρόκειται για μια ασθένεια που περνάει εύκολα τα σύνορα. Ηδη περισσότεροι από 14.000 υγειονομικοί υπάλληλοι θα ξεχυθούν, πηγαίνοντας πόρτα - πόρτα σε όλη τη χώρα του Ιράκ - από 23 μέχρι 27 Φλεβάρη - για να εμβολιάσουν περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια παιδιά κατά της πολιομυελίτιδας. Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, ότι η «Γιούνισεφ» θεωρεί αναπόφευκτο τον πόλεμο στο Ιράκ, αφού ήδη έχει προ-τοποθετήσει εκατοντάδες τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή (φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής για παιδιά, εξοπλισμό για παροχή νερού κλπ).

Δε συνεμμορφώθη

Απλώς, είναι ένας 16χρονος στο Λύκειο της πόλης Ντίαρμπορν της πολιτείας του Μίτσιγκαν, που είχε ως εργασία της ημέρας να παρουσιάσει την υπόθεση Τζορτζ Ουόκερ Μπους κατά Σαντάμ Χουσεΐν.

Εμφανίστηκε λοιπόν στο σχολείο έχοντας την εργασία ανά χείρας, αλλά και φορώντας μία μπλούζα με τη φωτογραφία του Μπους και από κάτω την ένδειξη. «Προσοχή: Διεθνής τρομοκράτης». Δεν μπόρεσε ποτέ να φτάσει στην αίθουσα της τάξης του για να παρουσιάσει την εργασία του, αφού η διεύθυνση του σχολείου τον υποχρέωσε να βγάλει την μπλούζα «προκειμένου να μην υπάρξει ένταση μεταξύ των μαθητών σε μία περιοχή με μεγάλη αραβοαμερικανική κοινότητα»... Αρνήθηκε. Και προτίμησε να πάει σπίτι παρά «να συμμορφωθεί με τας υποδείξεις».

Είναι άγνωστο εάν το «Ασοσιέιτεντ Πρες», που μετέδωσε την είδηση, κατανόησε ότι αποκάλυψε μία ακόμη πτυχή της αντίστασης και αντίθεσης των Αμερικανών κατά της ίδιας τους της κυβέρνησης. Μία αντίθεση τόσο μαχητική ακόμη και μέσα στην καρδιά του κτήνους, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ