Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΙΡΑΚ
Ηδη τα παιδιά πεθαίνουν πριν τα πέντε τους!

Ενα στα οχτώ παιδιά πεθαίνει πριν γίνει πέντε χρόνων, ένα στα τρία παιδιά υποσιτίζεται, το 1/4 των παιδιών που γεννιούνται είναι λιποβαρή, το 1/4 των παιδιών σχολικής ηλικίας δεν πηγαίνει σχολείο και δεν έχει πρόσβαση και σε καθαρό νερό.

Τα παραπάνω στοιχεία, που αποτελούν σίγουρα μια από τις χειρότερες αναλογίες στον κόσμο, αφορούν τα παιδιά του Ιράκ σήμερα. Γιατί αύριο, όταν αυτός ο πόλεμος των συμφερόντων ξεκινήσει, ίσως οι αριθμοί να αδυνατούν να περιγράψουν την πραγματικότητα που θα δημιουργηθεί. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα παιδιά στο Ιράκ είναι εξαιρετικά ευάλωτα», λέει «διακριτικά» η «Γιούνισεφ», που δίνει και τα συγκεκριμένα στοιχεία. Η διεθνής οργάνωση παραδέχεται ότι η κατάσταση των παιδιών στο Ιράκ είναι πολύ δύσκολη εδώ και 15 χρόνια και ότι «ανεξάρτητα από τη διεθνή κατάσταση και μέσα σε πλήθος περισπασμούς, πρέπει όλοι μας να κρατήσουμε τα παιδιά αυτά στο μυαλό μας και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα προστατεύσουμε».

Αφορμή για να δοθούν αυτά τα στοιχεία υπήρξε η εκστρατεία της «Γιούνισεφ» κατά της πολιομυελίτιδας, μια εκστρατεία κρίσιμης σημασίας όχι μόνο για την προστασία των παιδιών του Ιράκ, αλλά και για να προληφθούν ξεσπάσματα αυτής της ασθένειας στην ευρύτερη περιοχή, αφού πρόκειται για μια ασθένεια που περνάει εύκολα τα σύνορα. Ηδη περισσότεροι από 14.000 υγειονομικοί υπάλληλοι θα ξεχυθούν, πηγαίνοντας πόρτα - πόρτα σε όλη τη χώρα του Ιράκ - από 23 μέχρι 27 Φλεβάρη - για να εμβολιάσουν περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια παιδιά κατά της πολιομυελίτιδας. Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, ότι η «Γιούνισεφ» θεωρεί αναπόφευκτο τον πόλεμο στο Ιράκ, αφού ήδη έχει προ-τοποθετήσει εκατοντάδες τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή (φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής για παιδιά, εξοπλισμό για παροχή νερού κλπ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ