ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Νέες «ωφέλιμες συζητήσεις» για «μια στρατηγική εταιρική σχέση»

Συνάντηση του Ντμ. Μεντβέντεβ με τον Κινέζο Πρόεδρο στο Πεκίνο

Από τη χτεσινή συνάντηση του Ντμ. Μεντβέντεφ με τον Σι Τζινπίνγκ

Xinhua

Από τη χτεσινή συνάντηση του Ντμ. Μεντβέντεφ με τον Σι Τζινπίνγκ
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ είχε χτες, στο Πεκίνο, ο πρώην Πρόεδρος της Ρωσίας Ντμ. Μεντβέντεφ, που σήμερα είναι πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» και αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Ορισμένα ΜΜΕ χαρακτήρισαν «αιφνιδιαστική» την επίσκεψη, καθώς δεν είχε γίνει γνωστή εκ των προτέρων.

Ο Μεντβέντεφ είπε ότι με τον Σι συζήτησαν για τη «χωρίς όρια στρατηγική εταιρική σχέση» Ρωσίας και Κίνας, τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες αλλά και «διεθνή ζητήματα - συμπεριλαμβανομένης βεβαίως της σύγκρουσης στην Ουκρανία».

Πρόσθεσε ότι με τον Κινέζο ηγέτη μίλησαν και για «τη συνεργασία ανάμεσα στα δύο κυβερνώντα κόμματα της Κίνας και της Ρωσίας (...) τη διμερή συνεργασία εντός της στρατηγικής εταιρικής μας σχέσης, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας και της βιομηχανικής παραγωγής», χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες «εποικοδομητικές».

Από τη μεριά του, ο Σι Τζινπίνγκ - σύμφωνα με το πρακτορείο «Σινχουά» - τόνισε ότι οι δύο δυνάμεις μπορούν «να προωθήσουν από κοινού την ανάπτυξη της παγκόσμιας διακυβέρνησης σε μια πιο δίκαιη και λογική κατεύθυνση», ενώ και εκείνος έκανε λόγο για «ωφέλιμες συζητήσεις».

Δεν παρέλειψε δε να υποστηρίξει ότι - σύμφωνα με όσα μετέδωσαν και άλλα κινεζικά ΜΜΕ - η κυβέρνησή του «προωθεί ενεργά την ειρήνη και τις συνομιλίες» για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και ότι «η Κίνα ελπίζει ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να παραμείνουν λογικά και συγκρατημένα, να διεξάγουν ολοκληρωμένες συνομιλίες και να επιλύουν τις αμοιβαίες ανησυχίες για την ασφάλεια μέσω πολιτικών μεθόδων».

Καταλήγοντας επισήμανε πως το Πεκίνο εξακολουθεί να θέλει να συνεργαστεί με τη Ρωσία για την ανάπτυξη δεσμών.

Νέα έργα για ρωσικό αέριο προς Κίνα

Στο μεταξύ, χτες εγκαινιάστηκαν οι εργασίες στο κοίτασμα αερίου Kovykta στη ρωσική Απω Ανατολή, όπου μέσω τηλεδιάσκεψης μίλησε και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, σημειώνοντας ότι το νέο έργο «θα εγγυηθεί αξιόπιστο εφοδιασμό αερίου και παραγώγων αερίου για ρωσικές εταιρείες αλλά και για ξένους εταίρους μας».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ μίλησε για «ένα μοναδικό κοίτασμα».

Αέριο από το κοίτασμα αυτό θα τροφοδοτεί τον αγωγό «Power of Siberia», που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Κίνα. Το κοίτασμα χαρακτηρίζεται το μεγαλύτερο στην ανατολική Ρωσία.

Η Ρωσία άρχισε να πουλά φυσικό αέριο στην Κίνα στα τέλη του 2019, μέσω του αγωγού «Power of Siberia», που παρείχε περίπου 10 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) αερίου το 2021 και αναμένεται να φτάσει την πλήρη δυναμικότητά του των 38 bcm το 2025.

Η Ρωσία σχεδιάζει να κατασκευάσει και τον «Power of Siberia 2», που θα προωθεί αέριο προς την ανατολική Ασία, μέσω της Μογγολίας, με προοπτική να πουλά επιπλέον 50 bcm ετησίως.

Ενίσχυση συνεργασίας Ρωσίας - Κίνας και στο Διάστημα

Την ίδια στιγμή, Ρωσία και Κίνα υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνία για την κατασκευή ενός σταθμού στη Σελήνη, όπως δήλωσε χτες ο επικεφαλής της «Roscosmos», Γιούρι Μπορίσοφ, που είπε ότι αυτή προέκυψε μετά από «λεπτομερή ανάλυση της περιοχής προσγείωσης με αυτόματους ανιχνευτές, δειγματοληψία εδάφους και έρευνες για την παρουσία νερού».

Η κρατική διαστημική εταιρεία της Ρωσίας «Roscosmos» και η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας (CNSA) παρουσίασαν έναν οδικό χάρτη ενός διεθνούς επιστημονικού σεληνιακού σταθμού στο Παγκόσμιο Συνέδριο Εξερεύνησης Διαστήματος 2021 (GLEX 2021) στην Αγία Πετρούπολη τον Ιούνη του 2021.

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, η κατασκευή του σεληνιακού σταθμού αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2035. Δύο αποστολές προγραμματίζονται το 2026-2030 για να δοκιμαστούν οι τεχνολογίες προσγείωσης και παράδοσης φορτίου και η μεταφορά δειγμάτων σεληνιακού εδάφους στη Γη.

Στο Πεκίνο η Αυστραλή ΥΠΕΞ

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η ΥΠΕΞ της Αυστραλίας Πένι Ουόνγκ συναντήθηκε χτες με τον Κινέζο ομόλογό της Γουάνγκ Γι στο Πεκίνο, δηλώνοντας ότι οι δύο πλευρές «μπορούμε να αναπτύξουμε τη διμερή μας σχέση και να διατηρήσουμε τα εθνικά συμφέροντα αμφοτέρων, αν αμφότερες οι χώρες πλοηγήσουν με σοφία τις διαφορές μας». Αναγνώρισε ότι «έχουμε διαφορετικές απόψεις για το πώς θα πρέπει να λειτουργεί το πολιτικό σύστημά μας και έχουμε διαφορετικά συμφέροντα, αλλά είναι ανάγκη να επιδιώξουμε να διαχειριστούμε αυτές τις διαφορές» και πρότεινε έναν «πιο δομημένο διάλογο». Με δεδομένο ότι και η συνάντηση εστίασε σε θέματα εμπορίου και οικονομίας, ανέφερε ότι «συμφωνήσαμε να διατηρήσουμε υψηλού επιπέδου δέσμευση και συμφωνήσαμε σε περαιτέρω διάλογο σε ένα φάσμα αυτών των τομέων».

Από τη μεριά του, ο Γουάνγκ ισχυρίστηκε ότι οι δύο χώρες «δεν έχουν ιστορικές αντιδικίες και καμία θεμελιώδη σύγκρουση συμφερόντων, και θα πρέπει και μπορούν να γίνουν εταίροι σε αμοιβαία ανάγκη».

Σημειωτέον ότι ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ έστειλε μήνυμα προς τον Αυστραλό πρωθυπουργό Αντονι Αλμπανέζι, κάνοντας λόγο για τη σημασία μιας «συνολικής στρατηγικής σύμπραξης», με τον Αλμπανέζι να ανταποκρίνεται μιλώντας για την αξία «να έχουμε καλύτερες σχέσεις με τον κύριο εμπορικό εταίρο μας στο μέλλον».

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Προειδοποιήσεις για διακοπές ρεύματος και στη Σουηδία

Μετά από αντίστοιχες προειδοποιήσεις που έχουν απευθύνει το προηγούμενο διάστημα οι αρμόδιες αρχές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Γαλλίας, η κυβέρνηση της Σουηδίας προειδοποίησε χτες για πιθανές διακοπές ρεύματος, όσο θεριεύει ο χειμώνας, εν μέσω διακοπών λειτουργίας πυρηνικών αντιδραστήρων, χαμηλών θερμοκρασιών και έλλειψης Ενέργειας στην Ευρώπη, στο φόντο της μεγάλης μείωσης των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου.

«Ο κίνδυνος διακοπών είναι υπαρκτός και οι Σουηδοί πρέπει να προετοιμαστούν για αυτό», δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Αμυνας Καρλ-Οσκαρ Μπολίν σε συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας πως η χώρα «δεν έχει βρεθεί ποτέ σε αυτήν την κατάσταση».

Στη γνωστή «συνταγή», ο Μπολίν προέτρεψε ξανά τους καταναλωτές να «εξοικονομήσουν» Ενέργεια, ενώ με μπόλικες δόσεις «ατομικής ευθύνης» πρόσθεσε πως «αυτοί που υπό κανονικές συνθήκες μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους, πρέπει επίσης να μπορούν να το κάνουν σε μια κρίση όπως μια διακοπή ρεύματος»...

Οι επίσημες συστάσεις περιλαμβάνουν τη διατήρηση ενός ραδιοφώνου με μπαταρία, φακών, εμφιαλωμένου νερού και φαγητού που είναι εύκολο στην προετοιμασία. Σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας ηλεκτροδότησης, τα νοικοκυριά θα πρέπει να ορίσουν ένα δωμάτιο στο οποίο θα μπορεί να μείνει η οικογένεια για να διατηρείται η θερμότητα για μεγαλύτερη διάρκεια, συμπλήρωσε ο υπουργός...

Η σουηδική εταιρεία κοινής ωφελείας «Vattenfall» στις 2 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ότι ανέβαλε την επανεκκίνηση του πυρηνικού αντιδραστήρα της, Ringhals 4, για τις 23 Φεβρουαρίου, μια από τις πολλές διακοπές που έπληξαν την παροχή ρεύματος στη Σκανδιναβία.

Η σουηδική κυβέρνηση ανέφερε την περασμένη βδομάδα ότι ζήτησε από τον εθνικό φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας της χώρας να εντείνουν το έργο τους για την ενίσχυση της ασφάλειας του ηλεκτρικού ρεύματος τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Παράκαμψη αντιρωσικών κυρώσεων μέσω Τουρκίας

Στο μεταξύ, στοιχεία που δημοσιοποιούνται επιβεβαιώνουν ότι οι οδικοί άξονες της Τουρκίας χρησιμοποιούνται πολύ περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά από τη Ρωσία, λειτουργώντας ως «παράκαμψη» των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ως τα τέλη Νοέμβρη τα ρωσικά φορτηγά που μετέφεραν εμπορεύματα στην Τουρκία αυξήθηκαν σε 10.950 από περίπου 3.000 που ήταν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα για χρόνια έως πέρσι.

Παράλληλα 18.804 τουρκικά φορτηγά μετέφεραν στη Ρωσία ποικιλία εμπορευμάτων προς εξαγωγή και άλλα 13.600 τουρκικά φορτηγά μετέφεραν εισαγόμενα εμπορεύματα από τη Ρωσία στην Τουρκία.

Αντίθεση της Αλγερίας με το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Η Αλγερία αποδοκίμασε χτες την απόφαση της ΕΕ για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, επισημαίνοντας πως μπορεί να βλάψει τις διεθνείς επενδύσεις σε αυτό τον τομέα.

Ο Αλγερινός υπουργός Ενέργειας Μ. Αρκαμπ τόνισε πως οι «αγορές ενέργειας πρέπει να μείνουν ελεύθερες ώστε να συνεχιστούν οι επενδύσεις». Πρόσθεσε δε πως η Αλγερία είναι από τους πιο αξιόπιστους παρόχους ενέργειας στην Ευρώπη.

Το ίδιο διάστημα ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, πρίγκηπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων τόνισε πως τα μέλη του ΟΠΕΚ+ θα πρέπει να αφήσουν την πολιτική μακριά από τις αποφάσεις που παίρνουν για ζητήματα ενέργειας. Υπεραμύνθηκε δε της πρόσφατης απόφασης για ημερησία μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής λέγοντας πως ήταν «η σωστή». Το πετρέλαιο Μπρεντ που τον περασμένο Μάρτιο (αρχές του πολέμου στην Ουκρανία) πουλιόταν προς 147 δολάρια το βαρέλι έπεσε την Τρίτη στα 80 δολάρια.

Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε στις 4 Δεκέμβρη να συνεχίσει την ημερήσια μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που ξεκίνησε το Νοέμβριο και στις αρχές του 2023.

ΗΠΑ
Πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Ρωσία η Τρέισι

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε χτες βράδυ τον διορισμό της Λιν Τρέισι στη θέση της πρέσβειρας των ΗΠΑ στη Ρωσία, με 93 ψήφους υπέρ και από τα δύο κόμματα και 2 κατά.

Η Τρέισι, νυν πρέσβειρα στην Αρμενία, θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα διατελέσει πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Ρωσία, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο όξυνσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Ρωσίας.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ αμφισβήτησε την «καταλληλότητα» της Τρέισι για να αναλάβει πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα, επειδή έχει εκφράσει σκληρή γραμμή αναφορικά με τις κυρώσεις και τη στάση κατά της Ρωσίας.

Η Τρέισι δήλωσε προς την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα πως ο «αδικαιολόγητος και απρόκλητος πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας» που εξαπέλυσε η Ρωσία θρυμμάτισε την ευρωπαϊκή ασφάλεια και πως η Ουάσιγκτον επιβάλλει οικονομικά κόστη χωρίς προηγούμενο στη Μόσχα ως απάντηση.

«Ενας πρεσβευτής πρέπει να επιδεικνύει ετοιμότητα να εργαστεί εποικοδομητικά προκειμένου να αποφευχθεί μια "ανεπανόρθωτη ζημιά στις σχέσεις με τη χώρα μας"», σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.

Η Ρωσία πρέπει να συμφωνήσει ότι δέχεται την Τρέισι, που ήταν πρεσβευτής στην Αρμενία το 2019, ώστε η τελευταία να αναλάβει τα καθήκοντά της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ