Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Προειδοποιήσεις για διακοπές ρεύματος και στη Σουηδία

Μετά από αντίστοιχες προειδοποιήσεις που έχουν απευθύνει το προηγούμενο διάστημα οι αρμόδιες αρχές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Γαλλίας, η κυβέρνηση της Σουηδίας προειδοποίησε χτες για πιθανές διακοπές ρεύματος, όσο θεριεύει ο χειμώνας, εν μέσω διακοπών λειτουργίας πυρηνικών αντιδραστήρων, χαμηλών θερμοκρασιών και έλλειψης Ενέργειας στην Ευρώπη, στο φόντο της μεγάλης μείωσης των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου.

«Ο κίνδυνος διακοπών είναι υπαρκτός και οι Σουηδοί πρέπει να προετοιμαστούν για αυτό», δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Αμυνας Καρλ-Οσκαρ Μπολίν σε συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας πως η χώρα «δεν έχει βρεθεί ποτέ σε αυτήν την κατάσταση».

Στη γνωστή «συνταγή», ο Μπολίν προέτρεψε ξανά τους καταναλωτές να «εξοικονομήσουν» Ενέργεια, ενώ με μπόλικες δόσεις «ατομικής ευθύνης» πρόσθεσε πως «αυτοί που υπό κανονικές συνθήκες μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους, πρέπει επίσης να μπορούν να το κάνουν σε μια κρίση όπως μια διακοπή ρεύματος»...

Οι επίσημες συστάσεις περιλαμβάνουν τη διατήρηση ενός ραδιοφώνου με μπαταρία, φακών, εμφιαλωμένου νερού και φαγητού που είναι εύκολο στην προετοιμασία. Σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας ηλεκτροδότησης, τα νοικοκυριά θα πρέπει να ορίσουν ένα δωμάτιο στο οποίο θα μπορεί να μείνει η οικογένεια για να διατηρείται η θερμότητα για μεγαλύτερη διάρκεια, συμπλήρωσε ο υπουργός...

Η σουηδική εταιρεία κοινής ωφελείας «Vattenfall» στις 2 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ότι ανέβαλε την επανεκκίνηση του πυρηνικού αντιδραστήρα της, Ringhals 4, για τις 23 Φεβρουαρίου, μια από τις πολλές διακοπές που έπληξαν την παροχή ρεύματος στη Σκανδιναβία.

Η σουηδική κυβέρνηση ανέφερε την περασμένη βδομάδα ότι ζήτησε από τον εθνικό φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας της χώρας να εντείνουν το έργο τους για την ενίσχυση της ασφάλειας του ηλεκτρικού ρεύματος τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Παράκαμψη αντιρωσικών κυρώσεων μέσω Τουρκίας

Στο μεταξύ, στοιχεία που δημοσιοποιούνται επιβεβαιώνουν ότι οι οδικοί άξονες της Τουρκίας χρησιμοποιούνται πολύ περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά από τη Ρωσία, λειτουργώντας ως «παράκαμψη» των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ως τα τέλη Νοέμβρη τα ρωσικά φορτηγά που μετέφεραν εμπορεύματα στην Τουρκία αυξήθηκαν σε 10.950 από περίπου 3.000 που ήταν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα για χρόνια έως πέρσι.

Παράλληλα 18.804 τουρκικά φορτηγά μετέφεραν στη Ρωσία ποικιλία εμπορευμάτων προς εξαγωγή και άλλα 13.600 τουρκικά φορτηγά μετέφεραν εισαγόμενα εμπορεύματα από τη Ρωσία στην Τουρκία.

Αντίθεση της Αλγερίας με το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Η Αλγερία αποδοκίμασε χτες την απόφαση της ΕΕ για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, επισημαίνοντας πως μπορεί να βλάψει τις διεθνείς επενδύσεις σε αυτό τον τομέα.

Ο Αλγερινός υπουργός Ενέργειας Μ. Αρκαμπ τόνισε πως οι «αγορές ενέργειας πρέπει να μείνουν ελεύθερες ώστε να συνεχιστούν οι επενδύσεις». Πρόσθεσε δε πως η Αλγερία είναι από τους πιο αξιόπιστους παρόχους ενέργειας στην Ευρώπη.

Το ίδιο διάστημα ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, πρίγκηπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων τόνισε πως τα μέλη του ΟΠΕΚ+ θα πρέπει να αφήσουν την πολιτική μακριά από τις αποφάσεις που παίρνουν για ζητήματα ενέργειας. Υπεραμύνθηκε δε της πρόσφατης απόφασης για ημερησία μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής λέγοντας πως ήταν «η σωστή». Το πετρέλαιο Μπρεντ που τον περασμένο Μάρτιο (αρχές του πολέμου στην Ουκρανία) πουλιόταν προς 147 δολάρια το βαρέλι έπεσε την Τρίτη στα 80 δολάρια.

Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε στις 4 Δεκέμβρη να συνεχίσει την ημερήσια μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που ξεκίνησε το Νοέμβριο και στις αρχές του 2023.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ