Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΟΒΟ
«Στα πρόθυρα ένοπλης σύγκρουσης», λέει το Βελιγράδι

Τη σύνδεση της όξυνσης στο Κόσοβο με τον πόλεμο στην Ουκρανία αποτυπώνει ο Σέρβος Πρόεδρος

Ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, με την πρωθυπουργό της χώρας, Αννα Μπρνάμπιτς

Copyright 2022 The Associated

Ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, με την πρωθυπουργό της χώρας, Αννα Μπρνάμπιτς
Η πρωθυπουργός της Σερβίας, Αννα Μπρνάμπιτς, κατηγόρησε το Κόσοβο για «μονομερείς κινήσεις», υποστηρίζοντας ότι εξαιτίας της Πρίστινας «βρισκόμαστε στα πρόθυμα ένοπλης σύγκρουσης».

Οι εν λόγω δηλώσεις, ενδεικτικές της μεγάλης όξυνσης και της επικίνδυνης κατάστασης που αυτή διαμορφώνει, γίνονται με φόντο την αποστολή αστυνομίας από την Πρίστινα στο βόρειο Κόσοβο σε περιοχές με σερβική πλειοψηφία, τις συλλήψεις παραιτηθέντων Σέρβων αξιωματούχων από όργανα και υπηρεσίες του προτεκτοράτου, όπως και την «αναπλήρωσή» τους από Αλβανούς Κοσοβάρους, κινήσεις στις οποίες Σέρβοι του Κοσόβου «απαντούν» διατηρώντας τα οδοφράγματα που έχουν στήσει με τις ευλογίες του Βελιγραδίου...

Μιλώντας σε συνάντηση με ΜΚΟ, η Μπρνάμπιτς ζήτησε «αντίδραση στο βασανιστήριο στο οποίο υπόκεινται οι Σέρβοι στο Κόσοβο και τα Μετόχια», αναφέροντας ότι «πρέπει να διατηρήσουμε την ειρήνη μαζί».

Επικρίνοντας τις συλλήψεις Σέρβων παραιτηθέντων αξιωματούχων και τις συνθήκες κράτησής τους αναρωτήθηκε, «πού στην ευρωπαϊκή ήπειρο είναι δυνατόν για έναν συλληφθέντα να μην υπάρχει καμία ενημέρωση για 12 μέρες;». Ανέφερε ότι ο Ντ. Πάντιτς, συλληφθείς, πρώην αστυνομικός στο βόρειο Κόσοβο, πάσχει από σοβαρή καρδιοπάθεια και είναι άγνωστο ακόμα κι αν ακολουθεί τη θεραπεία του, ενώ και η EULEX (η «δύναμη ασφαλείας» της ΕΕ για την περιοχή) λέει ότι δεν έχει πληροφορίες για την κατάστασή του.

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλ. Βούτσιτς - ο οποίος έχει καλέσει τους Σέρβους του Κοσόβου να μην υποχωρήσουν - μιλώντας στο δίκτυο «Pink TV» επιχειρηματολόγησε για τη σημασία συνέχισης των συνομιλιών. «Φυσικά θα μιλήσουμε», ανέφερε, «είναι προτιμότερο να συζητάμε για 1.000 χρόνια αντί να πολεμήσουμε έστω και μία μέρα, μέχρι βέβαια τη στιγμή που (μπορεί) η Πρίστινα να επιτεθεί. Αν επιτεθούν εκείνοι, θα λάβω αποφάσεις ως επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τα συμφέροντα του λαού μας».

Με φόντο τις εντεινόμενες πιέσεις στο Βελιγράδι από ΗΠΑ - ΕΕ για «ευθυγράμμιση» στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Ρωσία, ο Βούτσιτς πρόσθεσε ότι η κατάσταση είναι «δύσκολη για τη Σερβία» και ότι ορισμένοι θεωρούν την περίοδο κατάλληλη για «να την πιέζουν απόλυτα, γιατί δεν τους αρέσει η κατάσταση στην Ουκρανία».

Ανέφερε ακόμα ότι οι ηγέτες Γαλλίας και ΗΠΑ του έχουν πει επανειλημμένα πως ο Πούτιν επικαλείται διαρκώς την κατάσταση στο Κόσοβο και ότι τους απάντησε: «Καθώς δημιουργήσατε τετελεσμένα στο Κόσοβο, θα κάνω κι εγώ το ίδιο σε διάφορα τμήματα της Ουκρανίας».

Συμφωνία πώλησης «Bayraktar» στην Αλβανία, σχέδια για Κόσοβο

Στο μεταξύ, η Σερβία αντέδρασε έντονα στα σχέδια για πώληση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών «Bayraktar» στο Κόσοβο, με τον Βούτσιτς να λέει ότι «αυτό θα έχει συνέπειες στις σχέσεις μας με την Τουρκία» και να συμπληρώνει: «Εμείς σεβόμαστε τον Πρόεδρο Ερντογάν αλλά κάτι τέτοιο αναμφισβήτητα θα επηρεάσει τις σχέσεις των δύο χωρών (...) Η Τουρκία σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο δεν έχει δικαίωμα να εξοπλίζει κάποιον που δεν δικαιούται να έχει στρατό, όπως το Κόσοβο (...) Αλλά, όπως βλέπετε, ποιος κόπτεται για το Διεθνές Δίκαιο;».

Κατέληξε δε ότι «οφείλουμε να ενισχύσουμε την αντιαεροπορική άμυνά μας με σύγχρονα μέσα, να ενισχύσουμε την Πολεμική μας Αεροπορία (...) Από τον Μάιο θα μπορούμε πλέον να μιλάμε και για την προμήθεια σημαντικού αριθμού drones καμικάζι και άλλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Αν δεν εξοπλιστούμε κατάλληλα, θα μας καταπιούν όπως η γάτα το ποντίκι».

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Κοσοβάρου υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης, Φικρίμ Ντάμκα, ότι ήδη έχουν γίνει επαφές με την Αγκυρα για την αγορά «Bayraktar», μιλώντας για «μακροχρόνια διαδικασία» και λέγοντας ότι «κάθε χώρα θέλει να έχει τέτοια drones στο στρατιωτικό της οπλοστάσιο».

Την ίδια ώρα, η Αλβανία υπέγραψε ήδη με την «Baykar Technologies» σύμβαση αγοράς του οπλισμένου UAV «Bayraktar» TB2, όπως ανάρτησε η εταιρεία στο Twitter, αναφέροντας ότι πλέον έχουν φτάσει τις 27 οι χώρες στις οποίες εξάγεται το τουρκικό μαχητικό drone. Ο Χ. Μπαϊρακτάρ, διευθύνων σύμβουλος της «Baykar» και αδελφός του Σελτσούκ, γαμπρού του Τούρκου Προέδρου, χαρακτήρισε σε σχετική του ανάρτηση την Αλβανία «μια χώρα στην οποία περπατήσαμε για αιώνες και μοιραζόμαστε ισχυρούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και ανθρωπιστικούς δεσμούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ