Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επανέρχονται διεθνείς «ανησυχίες» για την «τρομοκρατία»

Την ανησυχία του για τη δράση «τρομοκρατικών οργανώσεων» που συνεχίζεται στο Αφγανιστάν και συνιστά «απειλή για τις γειτονικές χώρες» εξέφρασε ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, προσθέτοντας ότι υπάρχει «διεθνές αίτημα» για «να σταματήσουν όλες οι μορφές δράσης τρομοκρατικών οργανώσεων» στη χώρα.

Η δε επικεφαλής της Αποστολής Αρωγής του ΟΗΕ (UNAMA), Ρόζα Οτουνμπάγεβα, εξέφρασε επίσης ανησυχία επειδή - όπως είπε - οι Ταλιμπάν δεν είναι σε θέση να επιλύσουν το πρόβλημα των «τρομοκρατικών οργανώσεων οι οποίες δρουν στο Αφγανιστάν». Εξέφρασε ειδικά προβληματισμό για τις πρόσφατες επιθέσεις που έγιναν κοντά στις πρεσβείες Ρωσίας και Πακιστάν αλλά και ενάντια σε ξενοδοχείο όπου διέμεναν πολλοί Κινέζοι.

Και ενώ εντείνονται οι διεργασίες γύρω από την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» στο Αφγανιστάν και όλη την Κεντρική Ασία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι οι Ταλιμπάν απελευθέρωσαν δύο Αμερικανούς υπηκόους που κρατούσαν μέχρι πρόσφατα. Οι Ταλιμπάν έκαναν λόγο για «χειρονομία καλής θέλησης», όπως υποστήριξε και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Ο ίδιος είπε ότι οι δύο Αμερικανοί βρίσκονται καθ' οδόν προς την Ντόχα και ότι «συνεχίζουμε να εγείρουμε στους Ταλιμπάν την ανάγκη να αφήσουν ελεύθερο κάθε Αμερικανό που κρατείται στο Αφγανιστάν, αλλά δεν είμαι σε θέση να δώσω πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και ενώ όλα τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα διεκδικούν αναβαθμισμένη θέση στο αλισβερίσι με τους Ταλιμπάν, το σκοταδιστικό καθεστώς ανακοίνωσε ότι οι γυναίκες δεν θα επιτρέπεται στο εξής και «μέχρι νεωτέρας» να φοιτούν σε πανεπιστήμια, κλιμακώνοντας την επίθεση στα βασικά δικαιώματα της νεολαίας και εντείνοντας την καταπίεση των γυναικών. Τον Νοέμβρη είχαν ανακοινωθεί νέοι περιορισμοί για την είσοδο των γυναικών σε πάρκα, κήπους, γυμναστήρια και δημόσια λουτρά. Σημειωτέον, μεταξύ άλλων οι γυναίκες - σύμφωνα με τις οδηγίες των Ταλιμπάν - δεν έχουν δικαίωμα να ταξιδεύουν μόνες, εφόσον δεν συνοδεύονται από έναν άνδρα συγγενή τους και πρέπει να καλύπτονται με μπούρκα ή χιτζάμπ όταν βγαίνουν από το σπίτι.

«Οι Ταλιμπάν δεν μπορούν να περιμένουν ότι θα γίνουν μέλος της διεθνούς κοινότητας παρά μόνο εάν σεβαστούν τα δικαιώματα όλων των Αφγανών», είπε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, Ρ. Γουντ, ενώ ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, Στ. Ντουζαρίτς, είπε ότι η εν λόγω απόφαση είναι «σαφώς άλλη μια υπόσχεση των Ταλιμπάν που δεν τηρήθηκε» και ότι «είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς μπορεί να αναπτυχθεί η χώρα, να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις, χωρίς την ενεργό συμμετοχή των γυναικών». Ο δε Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν διαβουλεύσεις με τους συμμάχους τους σχετικά με τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκρότηση Ταμείου από τις ΗΠΑ με τα «παγωμένα» αποθεματικά (2022-09-15 00:00:00.0)
Ετοιμάζεται νέα συνάντηση ΗΠΑ - Ταλιμπάν (2021-11-26 00:00:00.0)
Αυξάνονται οι «πρόθυμοι» για συνεργασία και «θετική επίδραση» στους Ταλιμπάν (2021-08-18 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ αναζητούν πρωτοβουλία κινήσεων (2018-08-24 00:00:00.0)
Οι επιδρομές... αντιπαραγωγικές για τις ΗΠΑ! (2004-09-14 00:00:00.0)
Θολή κατάσταση (2001-09-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ