Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Νέες «ωφέλιμες συζητήσεις» για «μια στρατηγική εταιρική σχέση»

Συνάντηση του Ντμ. Μεντβέντεβ με τον Κινέζο Πρόεδρο στο Πεκίνο

Από τη χτεσινή συνάντηση του Ντμ. Μεντβέντεφ με τον Σι Τζινπίνγκ

Xinhua

Από τη χτεσινή συνάντηση του Ντμ. Μεντβέντεφ με τον Σι Τζινπίνγκ
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ είχε χτες, στο Πεκίνο, ο πρώην Πρόεδρος της Ρωσίας Ντμ. Μεντβέντεφ, που σήμερα είναι πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» και αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Ορισμένα ΜΜΕ χαρακτήρισαν «αιφνιδιαστική» την επίσκεψη, καθώς δεν είχε γίνει γνωστή εκ των προτέρων.

Ο Μεντβέντεφ είπε ότι με τον Σι συζήτησαν για τη «χωρίς όρια στρατηγική εταιρική σχέση» Ρωσίας και Κίνας, τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες αλλά και «διεθνή ζητήματα - συμπεριλαμβανομένης βεβαίως της σύγκρουσης στην Ουκρανία».

Πρόσθεσε ότι με τον Κινέζο ηγέτη μίλησαν και για «τη συνεργασία ανάμεσα στα δύο κυβερνώντα κόμματα της Κίνας και της Ρωσίας (...) τη διμερή συνεργασία εντός της στρατηγικής εταιρικής μας σχέσης, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας και της βιομηχανικής παραγωγής», χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες «εποικοδομητικές».

Από τη μεριά του, ο Σι Τζινπίνγκ - σύμφωνα με το πρακτορείο «Σινχουά» - τόνισε ότι οι δύο δυνάμεις μπορούν «να προωθήσουν από κοινού την ανάπτυξη της παγκόσμιας διακυβέρνησης σε μια πιο δίκαιη και λογική κατεύθυνση», ενώ και εκείνος έκανε λόγο για «ωφέλιμες συζητήσεις».

Δεν παρέλειψε δε να υποστηρίξει ότι - σύμφωνα με όσα μετέδωσαν και άλλα κινεζικά ΜΜΕ - η κυβέρνησή του «προωθεί ενεργά την ειρήνη και τις συνομιλίες» για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και ότι «η Κίνα ελπίζει ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να παραμείνουν λογικά και συγκρατημένα, να διεξάγουν ολοκληρωμένες συνομιλίες και να επιλύουν τις αμοιβαίες ανησυχίες για την ασφάλεια μέσω πολιτικών μεθόδων».

Καταλήγοντας επισήμανε πως το Πεκίνο εξακολουθεί να θέλει να συνεργαστεί με τη Ρωσία για την ανάπτυξη δεσμών.

Νέα έργα για ρωσικό αέριο προς Κίνα

Στο μεταξύ, χτες εγκαινιάστηκαν οι εργασίες στο κοίτασμα αερίου Kovykta στη ρωσική Απω Ανατολή, όπου μέσω τηλεδιάσκεψης μίλησε και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, σημειώνοντας ότι το νέο έργο «θα εγγυηθεί αξιόπιστο εφοδιασμό αερίου και παραγώγων αερίου για ρωσικές εταιρείες αλλά και για ξένους εταίρους μας».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ μίλησε για «ένα μοναδικό κοίτασμα».

Αέριο από το κοίτασμα αυτό θα τροφοδοτεί τον αγωγό «Power of Siberia», που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Κίνα. Το κοίτασμα χαρακτηρίζεται το μεγαλύτερο στην ανατολική Ρωσία.

Η Ρωσία άρχισε να πουλά φυσικό αέριο στην Κίνα στα τέλη του 2019, μέσω του αγωγού «Power of Siberia», που παρείχε περίπου 10 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) αερίου το 2021 και αναμένεται να φτάσει την πλήρη δυναμικότητά του των 38 bcm το 2025.

Η Ρωσία σχεδιάζει να κατασκευάσει και τον «Power of Siberia 2», που θα προωθεί αέριο προς την ανατολική Ασία, μέσω της Μογγολίας, με προοπτική να πουλά επιπλέον 50 bcm ετησίως.

Ενίσχυση συνεργασίας Ρωσίας - Κίνας και στο Διάστημα

Την ίδια στιγμή, Ρωσία και Κίνα υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνία για την κατασκευή ενός σταθμού στη Σελήνη, όπως δήλωσε χτες ο επικεφαλής της «Roscosmos», Γιούρι Μπορίσοφ, που είπε ότι αυτή προέκυψε μετά από «λεπτομερή ανάλυση της περιοχής προσγείωσης με αυτόματους ανιχνευτές, δειγματοληψία εδάφους και έρευνες για την παρουσία νερού».

Η κρατική διαστημική εταιρεία της Ρωσίας «Roscosmos» και η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας (CNSA) παρουσίασαν έναν οδικό χάρτη ενός διεθνούς επιστημονικού σεληνιακού σταθμού στο Παγκόσμιο Συνέδριο Εξερεύνησης Διαστήματος 2021 (GLEX 2021) στην Αγία Πετρούπολη τον Ιούνη του 2021.

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, η κατασκευή του σεληνιακού σταθμού αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2035. Δύο αποστολές προγραμματίζονται το 2026-2030 για να δοκιμαστούν οι τεχνολογίες προσγείωσης και παράδοσης φορτίου και η μεταφορά δειγμάτων σεληνιακού εδάφους στη Γη.

Στο Πεκίνο η Αυστραλή ΥΠΕΞ

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η ΥΠΕΞ της Αυστραλίας Πένι Ουόνγκ συναντήθηκε χτες με τον Κινέζο ομόλογό της Γουάνγκ Γι στο Πεκίνο, δηλώνοντας ότι οι δύο πλευρές «μπορούμε να αναπτύξουμε τη διμερή μας σχέση και να διατηρήσουμε τα εθνικά συμφέροντα αμφοτέρων, αν αμφότερες οι χώρες πλοηγήσουν με σοφία τις διαφορές μας». Αναγνώρισε ότι «έχουμε διαφορετικές απόψεις για το πώς θα πρέπει να λειτουργεί το πολιτικό σύστημά μας και έχουμε διαφορετικά συμφέροντα, αλλά είναι ανάγκη να επιδιώξουμε να διαχειριστούμε αυτές τις διαφορές» και πρότεινε έναν «πιο δομημένο διάλογο». Με δεδομένο ότι και η συνάντηση εστίασε σε θέματα εμπορίου και οικονομίας, ανέφερε ότι «συμφωνήσαμε να διατηρήσουμε υψηλού επιπέδου δέσμευση και συμφωνήσαμε σε περαιτέρω διάλογο σε ένα φάσμα αυτών των τομέων».

Από τη μεριά του, ο Γουάνγκ ισχυρίστηκε ότι οι δύο χώρες «δεν έχουν ιστορικές αντιδικίες και καμία θεμελιώδη σύγκρουση συμφερόντων, και θα πρέπει και μπορούν να γίνουν εταίροι σε αμοιβαία ανάγκη».

Σημειωτέον ότι ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ έστειλε μήνυμα προς τον Αυστραλό πρωθυπουργό Αντονι Αλμπανέζι, κάνοντας λόγο για τη σημασία μιας «συνολικής στρατηγικής σύμπραξης», με τον Αλμπανέζι να ανταποκρίνεται μιλώντας για την αξία «να έχουμε καλύτερες σχέσεις με τον κύριο εμπορικό εταίρο μας στο μέλλον».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ