ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Ολοι μαζί για την προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής

Οι εσωκομματικές τάσεις "παρά τω πλευρώ" της αντιλαϊκής πολιτικής

Συνεδρίασε χτες το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο το θέμα του συνεδρίου, αλλά και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η εκλογή Σημίτη στη θέση του πρωθυπουργού. Δεδομένα που, όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, καθορίζονται ουσιαστικά από την ομοθυμία όλων των τάσεων και ομάδων που λειτουργούν στο εσωτερικό του, για την προώθηση και ένταση της ήδη ακολουθούμενης αντιλαϊκής πολιτικής. Ομοθυμία, η οποία εκφράστηκε με σαφή τρόπο και κατά τις δηλώσεις των μελών του οργάνου πριν τη συνεδρίασή του. Οπως ανέφεραν οι Κ. Παπούλιας, Μ. Παπαϊωάννου, Ε. Βενιζέλος, Γ. Σουλαδάκης κ.ά., η κυβέρνηση "πρέπει να στηριχτεί", αφού συναντά "θετική αποδοχή" από το λαό και καθώς οι "γνήσιοι προεδρικοί" συμμετέχουν στη σύνθεσή της... Ακόμα χαρακτηριστικότερος ήταν ο Κ. Σκανδαλίδης, που λίγο αργότερα δήλωσε ότι "ο λαός αγκαλιάζει με σοβαρή αποδοχή την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ"... για να καταλήξει, λέγοντας πως "είμαστε σε μια συντεταγμένη πορεία και υποστήριξη της κυβέρνησης και ουσιαστικής υλοποίησης των προγραμματικών δηλώσεων που θα παρουσιάσει". Στο παραπάνω πλαίσιο κινείται, άλλωστε, και η χτεσινή απόφαση του ΕΓ να συμβάλει ως προς την κατάρτιση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Γι' αυτό το λόγο αναμένεται να υπάρξει σχετική συνάντηση μεταξύ Σημίτη - Σκανδαλίδη τις επόμενες μέρες.

Ας σημειωθεί ότι θέμα ανασύνθεσης του οργάνου τέθηκε από τον Γ. Κατσιμπάρδη, ο οποίος με επιστολή του υπέβαλε την παραίτησή του στον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, ώστε να καταλάβει τη θέση του ο Γ. Δασκαλάκης. Πρέπει να υπενθυμιστεί ότι ο τελευταίος είχε χάσει τη θέση του στο ΕΓ λόγω της υπουργοποίησής του κατά τον προηγούμενο ανασχηματισμό. Παραίτηση που, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κ. Σκανδαλίδη, έπειτα από τη συνεδρίαση, δεν έγινε αποδεκτή. Επίσης, ζήτημα έχει ανακύψει με την επιστολή Πάγκαλου προς τον Κ. Σκανδαλίδη, με την οποία ουσιαστικά αποσύρεται η παραίτησή του από τη θέση του μέλους της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, τη θέση του νυν υπουργού Εξωτερικών έχει ήδη καταλάβει στην ΚΕ του κυβερνώντος κόμματος ο Δ. Πιπεργιάς, ενώ, όπως αναφέρουν πληροφορίες, το αίτημα Πάγκαλου απορρίφτηκε ομόφωνα από το ΕΓ. Από την πλευρά του, ο Κ. Σκανδαλίδης το χαρακτήρισε εσωτερικό θέμα του ΠΑΣΟΚ.

Οσο για το θέμα του συνεδρίου, σύμφωνα με τις αποφάσεις του χτεσινού ΕΓ, η εισήγηση του οργάνου προς την ΚΕ, που θα συνεδριάσει εντός του Φλεβάρη, θα εμμένει στην άποψη να συγκληθεί μεταξύ 6 - 9 Ιούνη, καθώς θεωρείται "ειλημμένη απόφαση του οργάνου". Πάντως, ενστάσεις για το χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου διατυπώθηκαν και κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΓ, και απ' ό,τι φαίνεται, την οριστική απόφαση θα πάρει η ΚΕ. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί γύρω από αυτό το ζήτημα (καθώς οι διάφορες εσωκομματικές πλευρές θα επιδιώξουν να ισχυροποιήσουν τις θέσεις τους στο συνέδριο) είναι ότι αρκετές πλευρές εντός του ΠΑΣΟΚ χαρακτήριζαν το θέμα του χρόνου διεξαγωγής του συνεδρίου ως "πολιτικό ζήτημα, για το οποίο δεν έχει ακόμη καθοριστεί η στάση μας". Πάντως, χτες, ο Αντ. Δροσογιάννης υποστήριξε πως ο Κ. Σημίτης πρέπει να εκλεγεί και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο επόμενο συνέδριο.

Ενα από τα θέματα που τέθηκαν χτες ήταν η αναζήτηση φόρμουλας για τη συμμετοχή και του Κ. Σημίτη στο καθοδηγητικό όργανο του ΠΑΣΟΚ, ζήτημα το οποίο παρέμεινε ανοιχτό, ενώ φέρεται να ζητήθηκε κυβερνητική δέσμευση για μη αλλαγή του εκλογικού νόμου. Τέλος, αξίζει να τονιστεί ότι πληροφορίες, οι οποίες έκαναν λόγο για επίθεση, που δέχτηκε ο Κ. Λαλιώτης από διάφορες πλευρές, για την τακτική που κράτησε στις διαδικασίες εκλογής νέου πρωθυπουργού, δε διαψεύδονταν, παρά τα σχετικά ερωτήματα προς παράγοντες της Χαρ. Τρικούπη.

ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Ανακινείται θέμα αλλαγής
  • Παραμένει ανοιχτό το θέμα του εκλογικού νόμου, δηλώνει ο Παρ. Αυγερινός
  • Δεν απασχολεί την κυβέρνηση, απαντά ο Δημ. Ρέππας

Θέμα αλλαγής εκλογικού νόμου σε μια αναλογικότερη κατεύθυνση ανακινούν με δηλώσεις τους στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, με προφανή στόχο να καλλιεργήσουν κλίμα "ελπίδας" σε πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες μπορούν να συνεργαστούν με το κυβερνών κόμμα στις "νέες συνθήκες", όπως η ηγεσία του "ΣΥΝ".

Ο ευρωβουλευτής Παρ. Αυγερινός,ένας από την ομάδα εξουσίας των "4", ο οποίος φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να υποβοηθά τον πρωθυπουργό στην επεξεργασία ενός νέου εκλογικού συστήματος, όταν ρωτήθηκε χτες στον "Φλας", αν είναι πιθανό να αλλάξει επί το αναλογικότερο το εκλογικό σύστημα, απάντησε: "Δεν είναι από τα θέματα που έχουμε συζητήσει ή έχουμε σκεφτεί ακόμα, γιατί είναι λίγο μακριά οι εκλογές. Οταν έρθει η ώρα θα πω τις απόψεις μου. Δεν μπορώ να πω τίποτα τώρα. Πρέπει να μελετήσουμε και να δούμε τι σημαίνει αυτό και πόσο αυτό εγγυάται τη συνεργασία καλύτερα. Δεν μπορώ από τώρα να πω. Παραμένει ανοιχτό" (!).

Στο ίδιο μήκος κύματος ο υφυπουργός Υγείας και στενός συνεργάτης του Κ. Σημίτη, Φραγκλίνος Παπαδέλης,"υπενθύμισε" την παλιά του θέση: "Είχα ταχθεί και στο παρελθόν υπέρ ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος ως μια προσωπική θέση. Ενα δικαιότερο εκλογικό σύστημα, ένα όσο πιο αναλογικό σύστημα, το οποίο όσο ανταποκρίνεται στην πραγματική καταγραφή των δυνάμεων των κομμάτων τόσο πιο δημοκρατικό θεωρώ ότι είναι. Αλλά βεβαίως αυτό είναι ευθύνη και αρμοδιότητα άλλων και θα περιμένουμε να δούμε τις πρωτοβουλίες και αν πρόκειται να αναληφθούν από εκείνους οι οποίοι έχουν την ευθύνη του".

Κληθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας να σχολιάσει τις δηλώσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, απάντησε ότι θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου δεν απασχολεί την κυβέρνηση. "Για την ιστορία του πράγματος, πρόστεσε, πρέπει να πω ότι ο κ. Παπαδέλης έχει και παλαιότερα εκφράσει τις προσωπικές του απόψεις επί του θέματος και σήμερα δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να επαναλάβει ότι παλαιότερα είχε διατυπώσει αυτή την άποψη".

  • Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο συνεργασίας του με το ΠΑΣΟΚ ο ανεξάρτητος βουλευτής Μ. Παπακωνσταντίνου, με δηλώσεις του στον "Πλάνετ". Ο πρώην ΥΠΕΞ εκτίμησε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των οπαδών του κέντρου πήγε με το ΠΑΣΟΚ, το κέντρο βρίσκεται στο ΠΑΣΟΚ, είπε χαρακτηριστικά. Οταν ρωτήθηκε στη συνέχεια, αν αυτός είναι ο λόγος που τον κάνει να συζητά με το ΠΑΣΟΚ, απάντησε: "Να δούμε πώς θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ". Αμέσως μετά δήλωσε ότι θα παραμείνει ανεξάρτητος μέχρι τις εκλογές, για τις οποίες εξέφρασε την άποψη ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, "εκτός αν κάτι απρόοπτο συμβεί και απρόοπτα δεν αποκλείονται ποτέ στην πολιτική".
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
"Ασφαλώς είμαστε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ"

Αν και οι ισχυρές εσωκομματικές ομάδες επιδιώκουν την ύφεση στις δημόσιες αντιπαραθέσεις τους, εντείνονται οι βολές Χαραλαμπόπουλου και "κεντρογενών" κατά του Κ. Σημίτη

Εντάθηκαν χτες οι εσωκομματικές φωνές διαμαρτυρίας για τη σύνθεση της κυβέρνησης Σημίτη, με αιχμή τις αντιδράσεις των "κεντρογενών" και προσωπικά του Γ. Χαραλαμπόπουλου. Ο τελευταίος διέψευσε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, που ισχυρίστηκε ότι ο Κ. Σημίτης συνομίλησε με τον Γ. Χαραλαμπόπουλο πριν την ανακοίνωση του κυβερνητικού σχήματος, λέγοντας ότι "το ύφος και ήθος που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός δεν έχει αντίκρυσμα". Από την πλευρά της κυβέρνησης τονιζόταν ότι δεν επιθυμείται να υπάρξει καμία αντίδραση στις δηλώσεις Χαραλαμπόπουλου. Την ίδια ώρα βουλευτές προσκείμενοι στον πρώην αντιπρόεδρο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, με τον οποίο είχαν σύσκεψη χτες στο γαφείο του στη Βουλή, χαρακτήριζαν "ψευδείς" τις δηλώσεις του Δ. Ρέππα.

Ανάλογες αιχμές για το κυβερνητικό σχήμα εκτόξευσε και ο Στ. Παπαθεμελής, ο οποίος δήλωσε ότι θα μπορούσε να είναι καλύτερη η σύνθεσή της, αφού "είναι μια κυβέρνηση Σημίτη, δεν είναι μια κυβέρνηση όλου του ΠΑΣΟΚ". Από την πλευρά του ο απομακρυνθείς από το υπουργείο Εξωτερικών Γρ. Νιώτης δήλωσε ότι δεν ήταν αξιοκρατική η απόφαση για μη συμμετοχή του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Την ίδια ώρα η πλευρά Τσοχατζόπουλου (ο οποίος θα εκπροσωπήσει τον Κ. Σημίτη στη συνάντηση των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών πρωθυπουργών στη Βιέννη στις 25 του Γενάρη) συνεχίζει να κρατά προσεκτική στάση στις δημόσιες τοποθετήσεις της, αν και συνεργάτες του υπουργού Προεδρίας και Δημόσιας Διοίκησης δείχνουν ότι δεν ενοχλούνται και τόσο από τις δημόσιες βολές που δέχεται η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κ. Σημίτης, εκ μέρους των "κεντρογενών". "Διαμορφώνεται ένα κλίμα" έλεγαν, για να προσθέσουν ότι "φαίνεται πως και ο Γερ. Αρσένης θα τραβήξει το σκοινί". Πληροφορίες δε αναφέρουν πως ο υπουργός Αμυνας προτίθεται να δώσει ιδιαίτερο βάρος στα εσωκομματικά δρώμενα, ενόψει του επικείμενου Συνεδρίου και αναμένεται να προχωρήσει σε συναντήσεις με νομαρχιακές επιτροπές και κατά τόπους κομματικά όργανα, ανά την Ελλάδα.

Οσο για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Ρέππα, κατέστησε σαφές ότι "η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ", η οποία "ασφαλώς" δεσμεύεται από τις προγραμματικές δηλώσεις του Α. Παπανδρέου το 1993, ενώ για τα "περαιτέρω" παρέπεμψε στις αναμενόμενες προγραμματικές δηλώσεις Σημίτη, την ερχόμενη βδομάδα. Απαντώντας, παράλληλα, σε σχετικές ερωτήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι "ουδείς συμφωνεί ότι πρέπει να υπάρχουν σε πολιτικά κόμματα ομάδες με την έννοια των προσωποπαγών μηχανισμών", αλλά, συμπλήρωσε, πρέπει "να υπάρχει η δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης των απόψεων". Αναφερόμενος δε στις δηλώσεις του Γερ. Αρσένη για τη σύνθεση της κυβέρνησης, φρόντισε να του... υπενθυμίσει ότι "ο κ. Αρσένης μετέχει στην κυβέρνηση της οποίας πρωθυπουργός είναι ο Κ. Σημίτης"... Παράλληλα ο Δ. Ρέππας χαρακτήρισε ως κίνηση "αβροφροσύνης" την επίσκεψη Πεπονή στον Α. Παπανδρέου, την οποία ο υπουργός Υγείας δικαιολόγησε λέγοντας, ουσιαστικά, ότι ζήτησε την έγκριση του πρώην πρωθυπουργού για τη συμμετοχή του στη νέα κυβέρνηση.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
"Δυσεπίλυτο" το πρόβλημα των αντιρρησιών

Απάντηση του υφυπουργού Ν. Κουρή σε σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα και Ορ. Κολοζώφ. Ο υφυπουργός αφήνει να διαφανεί ότι η "κατάσταση γενικής επιστράτευσης" θα διαιωνιστεί

"Δυσεπίλυτο πρόβλημα" χαρακτηρίζει το υπουργείο Αμυνας διά του υφυπουργού Ν. Κουρή το θέμα της καθιέρωσης της εναλλακτικής κοινωνικής θητείας για όσους αρνούνται να φέρουν όπλα, εξαιτίας των ιδεολογικών τους πεποιθήσεων. Επίσης αφήνει να φανεί ότι θα διαιωνιστεί η κατάσταση γενικής επιστράτευσης που ισχύει από το 1974. Αυτά προκύπτουν από την απάντηση που έδωσε σε σχετική ερώτηση που είχαν καταθέσει στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας και Γερ. Αραβανής.Αναφέρει ακόμα ότι το υπουργείο Αμυνας έχει ήδη συγκροτήσει επιτροπή για τη μελέτη του θέματος των αντιρρησιών συνείδησης, "προκειμένου να επιτευχθεί η εναρμόνιση - εντός των πλαισίων του Συντάγματος - της στρατολογικής νομοθεσίας της χώρας μας, επί του συγκεκριμένου θέματος, με τις στρατολογικές νομοθεσίες των υπολοίπων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε εύθετο χρόνο θα δημοσιοποιήσει τις θέσεις του".

Ο Ν. Κουρής στην απάντησή του αναφέρεται στο ιστορικό του προβλήματος των αντιρρησιών: "Κατά το παρελθόν, λέει, έγιναν προσπάθειες νομοθετικής ρύθμισης προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά δεν είχαν αποτέλεσμα, επειδή διαπιστώθηκε ότι η καθιέρωση της κοινωνικής θητείας αντίκειται στο Σύνταγμα. Συγκεκριμένα το 1988 κατατέθηκε στη Βουλή σχέδιο νόμου για την κοινωνική θητεία, οι διατάξεις του οποίου κρίθηκαν από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή αντισυνταγματικές ως αντιβαίνουσες στις διατάξεις των άρθρων 4 παρ. 6 και 13 παρ. 4 του Συντάγματος. Ετσι το νομοσχέδιο αυτό δεν προωθήθηκε για ψήφιση.

Το έτος 1991 το ΥΕΘΑ αποφάσισε να καταρτίσει νέο νομοσχέδιο για την κοινωνική θητεία και προκάλεσε την υπ' αριθ. 669/91 γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία (γνωμοδότηση) έγινε αποδεκτή από τον τότε ΥΕΘΑ. Σύμφωνα με την ανωτέρω γνωμοδότηση "η μεν διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 13 του Συντάγματος αίρει τις θρησκευτικές αντιρρήσεις, η δε διάταξη της παρ. 6 του άρθρου 4 του Συντάγματος δεν επιτρέπει τις αντιρρήσεις ιδεολογικού ή ηθικού χαρακτήρα... επομένως οποιαδήποτε νομοθέτηση της κοινωνικής θητείας αντίκειται στο Σύνταγμα"".

Οσον αφορά την υπόθεση του αντιρρησία Ν. Καρανίκα, στην απάντηση αναφέρεται ότι έχει αποφυλακιστεί μετά την απόφαση του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου, με την οποία μειώθηκε η ποινή του από τέσσερα σε ένα χρόνο φυλακή με τριετή αναστολή.

Σχετικά με την κατάργηση του ΠΔ 506/74 "Περί γενικής επιστρατεύσεως",που ισχύει από το 1974, επισημαίνεται ότι "είναι ένα ζήτημα με πολλές και σημαντικές παραμέτρους για το ΥΕΘΑ, αλλά και γενικότερα για την άμυνα της χώρας, πράγμα που αποδεικνύεται και από την απουσία "κινητικότητας" για είκοσι ένα συνεχή χρόνια".

Και προσθέτει: "Οσον αφορά το συσχετισμό του ΠΔ 506/74 με τις αυξημένες ποινές των Στρατοδικείων, πρέπει να σημειωθεί ότι το άρθρο 6 παρ. 3 του νέου Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα προβλέπει ότι σε περίπτωση "παρατεταμένης γενικής επιστρατεύσεως" (δηλαδή γενικής επιστρατεύσεως που έχει ισχύσει πάνω από έξι μήνες) και αποκλειστικά και μόνο για τις προβλέψεις του Κώδικα αυτού ισχύουν οι διατάξεις που κανονικά προβλέπονται για την ειρηνική περίοδο (αν νόμος δεν ορίζει διαφορετικά). Η ανωτέρω νομοθετική ρύθμιση είχε άμεση επιρροή στο είδος και τα όρια των προβλεπομένων από τον Στρατιωτικό Κώδικα Ποινών. Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο μέρος των ποινών του νέου ΣΠΚ μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με τον παλιό ΣΠΚ".

Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Παραμένει απύρετος

Τη δυνατότητα επιστροφής του Α. Παπανδρέου στην κατοικία του στην Εκάλη, στις αρχές του ερχόμενου μήνα, εξετάζουν οι θεράποντες γιατροί του. Η πληροφορία αυτή ενισχύεται και από τη χτεσινή απόφαση της διοίκησης του "Ωνασείου" να ξεστηθεί η γνωστή σε όλους "τέντα", από τον περίβολο του νοσοκομείου, όπου τους τελευταίους δύο μήνες στεγάζεται το Κέντρο Τύπου.

Με ανακοίνωσή του, ο γενικός διευθυντής του ΩΚΚ Α. Κονταράτος αναφέρει ότι"δεν υπάρχει πια λόγος παραμονής ολόκληρου του δημοσιογραφικού Σώματος στο "Ωνάσειο". Προτιθέμεθα, λοιπόν - συνεχίζει - να επιστρέψουμε την προσωρινή κατασκευή φιλοξενίας σας το Σαββατοκύριακο που έρχεται (27 - 28 Γενάρη 1996). Μία ελάχιστη δύναμη δημοσιογράφων μπορεί να παραμείνει στο χώρο της εισόδου μεταξύ των δύο υάλινων εισόδων". Ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από μερίδα των ΜΜΕ, η διοίκηση ανακάλεσε την απόφασή της.

Σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό δελτίο, η κατάσταση της υγείας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κατά το προηγούμενο 24ωρο δεν παρουσίασε μεταβολές. Παραμένει απύρετος και συνεχίζεται η περιοδική υποστήριξη της αναπνευστικής και της νεφρικής λειτουργίας. Χτες βγήκαν τα αποτελέσματα της βρογχοσκόπησης και έδειξαν ότι το αιματηρό υγρό που υπάρχει κατά τόπους στο δεξιό ημιθωράκιο προέρχεται από παλιές πνευμονίες και είναι ανησυχητικό. Οι θεράποντες γιατροί του Α. Παπανδρέου εξετάζουν το ενδεχόμενο να γίνει παρακέντηση, ώστε να αφαιρεθεί το υγρό και να προχωρήσουν στη μέθοδο έγχυσης σκληρυντικής ουσίας για να μην επανασυσσωρευθεί.

Το απόγευμα επισκέφθηκαν τον πρώην πρωθυπουργό οι κ. κ. Σηφουνάκης, Χυτήρης, Κουλούρης, Κατσιφάρας, Χαραλαμπόπουλος και Κρητικός.

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Ανεβάζει τεχνητά τους τόνους

Με φραστική οξύτητα και ένταση της δημαγωγίας, χωρίς καμία αναφορά στην ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, οργανώνει την "αντεπίθεσή" του ο Αντ. Σαμαράς στις "νέες συνθήκες".

Η τακτική του κόμματος συζητήθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της Πολιτικής. Σύμφωνα με πληροφορίες από στενούς συνεργάτες του αρχηγού της Πολιτικής Ανοιξης, ο Αντ. Σαμαράς εκτιμά ότι "στις νέες συνθήκες μπορεί να γίνει πιο διακριτή η διαφοροποίηση του κόμματος από τα δύο μεγάλα κόμματα, κυρίως στην οικονομία και τα εθνικά θέματα". Με άλλα λόγια είναι προφανής η αγωνία του Αντ. Σαμαρά, προκειμένου να επιβιώσει πολιτικά, να δείξει στον κόσμο ότι διαφέρει από τα δύο μεγάλα κόμματα, όπως δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα.

Ο Αντ. Σαμαράς μετά τη χτεσινή συνεδρίαση αμφισβήτησε ότι η εκλογή του νέου πρωθυπουργού σημαίνει ότι... μπήκαμε σε καινούρια εποχή και θεωρεί ότι "η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια ρευστή, μεταβατική περίοδο". Τη νέα σελίδα της πολιτικής ιστορίας δεν μπορεί να γυρίσει ένας πρωθυπουργός που δε στηρίζεται στη λαϊκή εντολή, πρόσθεσε, χωρίς ωστόσο να φτάσει στο σημείο να ζητήσει πρόωρες εκλογές. Κατά τα λοιπά συνέχισε τις φραστικές μεγαλοστομίες, όπως "τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα είναι πάντα προϊόντα ηγετών που βγήκαν από το λαό και όχι πρωθυπουργών του "κομματικού σωλήνα"".

Εχουν δίκιο. Είναι κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ!


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ