ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απεργία στο συγκρότημα Βελλίδου

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, ενώ η εκδότρια χρηματοδοτείται απλόχερα ως πολιτιστικός... παράγοντας

Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, από την Πέμπτη 1 του Φλεβάρη με 24ωρη προειδοποιητική απεργία, αποφάσισαν να προχωρήσουν οι 384 εργαζόμενοι των καθημερινών εφημερίδων της Θεσσαλονίκης, "Μακεδονία" και "Θεσσαλονίκη",διεκδικώντας την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων, δηλαδή την εξόφληση του Δεκέμβρη και δώρου Χριστουγέννων και το μισθό του Γενάρη. Την απεργία κήρυξαν από κοινού τα σωματεία των δημοσιογράφων, τυπογράφων και του υπαλληλικού προσωπικού, ΕΣΗΕΜ - Θ, ΣΤΘ, και ΕΠΗΕΘ, μετά τη λήξη της προθεσμίας που είχε δοθεί στην εργοδότρια Κατερίνα Βελλίδου (18 του Γενάρη) να εξοφλήσει τους εργαζόμενους.

Η κατάσταση στις δύο, άλλοτε πρώτες σε κυκλοφορία στη Β. Ελλάδα, ημερήσιες εφημερίδες από τους ίδιους τους εργαζόμενους κρίνεται ζοφερή, καθώς τα συσσωρευμένα χρέη της εταιρίας ξεπερνούν τα 6,5 δισ., εκ των οποίων τα 1,5 δισ. αφορούν χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων!Η κυκλοφορία των δύο εφημερίδων, της πρωινής "Μακεδονίας" και της απογευματινής "Θεσσαλονίκης", έχει πέσει στο έσχατο σημείο.

Πριν από ένα μήνα στην Αθήνα, η διαπραγμάτευση για την πώληση των δύο εφημερίδων στον Χρήστο Λαμπράκη δε φαίνεται προς το παρόν να κατέληξε σε τελική συμφωνία, γιατί η Κατερίνα Βελλίδου απέρριψε την πρόταση να διατηρήσει η ίδια μόνο το 49%. Στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης είχε συζητηθεί και η διάλυση των τμημάτων που διατηρούν οι δύο εφημερίδες στην Αθήνα, που σημαίνει δεκάδες απολύσεις, με την προοπτική να καλύπτεται η ειδησεογραφία από δημοσιογράφους του συγκροτήματος Λαμπράκη.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, οι δύο εφημερίδες είναι βιώσιμες, αλλά λόγω κακοδιαχείρισης αλόγιστων δαπανών και ανεξέλεγκτων εξόδων κλπ., η επιχείρηση εμφανίζεται σε "αδιέξοδο". Η ίδια η εκδότρια, που να σημειωθεί ότι έχει χρηματοδοτηθεί απλόχερα με πολλά δισ. για άλλες της δραστηριότητες, όπως το Μέγαρο Μουσικής Β. Ελλάδας,σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, υποσχέθηκε πως μέχρι τις 12 του Φλεβάρη "θα καταφέρει" να καταβάλει τα δεδουλευμένα, γεγονός που αμφισβητούν οι εργαζόμενοι.

Στο μεταξύ οι εξελίξεις στον ημερήσιο Τύπο της Θεσσαλονίκης είναι ραγδαίες, μετά την απόφαση του Γ. Αλαφούζου να αναστείλει την έκδοση του εβδομαδιαίου και ημερήσιου φύλλου της "Καθημερινής" στη Β. Ελλάδα. Ετσι σε εκκρεμότητα παραμένει το εργασιακό καθεστώς για δεκάδες δημοσιογράφους και διοικητικούς υπαλλήλους, που είχαν προσληφθεί για την έκδοση του ημερήσιου φύλλου. Να σημειωθεί ότι στο συγκρότημα Αλαφούζου απασχολείται και μάλιστα σε στελεχικές θέσεις μεγάλο τμήμα της ηγεσίας της ΕΣΗΕΜ - Θ, οι αντιδράσεις της οποίας αναμένονται με αρκετό ενδιαφέρον από τους εργαζόμενους...

Ανάλογη κατάσταση και ακόμη χειρότερη επικρατεί στις δύο εφημερίδες που διατηρεί το συγκρότημα του Ταύρου στη Θεσσαλονίκη,την "Αυριανή Μακ. - Θράκης" και την "Αθλητική Β. Ελλάδας". Οι δημοσιογράφοι παραμένουν ανασφάλιστοι και απλήρωτοι για αρκετούς μήνες, όπως και οι εργαζόμενοι στο πιεστήριο, δύο Πακιστανοί και δύο Αλβανοί, που για τη σκληρή και νυχτερινή δουλιά στο τυπογραφείο αμείβονται με 70.000 δρχ. το μήνα! Σχετικά δε με τους δημοσιογράφους, οι αμοιβές που πληρώνει ο Γ. Κουρής δεν ξεπερνούν τις 50.000 δρχ. το μήνα, πράγμα για το οποίο - να σημειωθεί - δεν έχει διαμαρτυρηθεί καν η ΕΣΗΕΜ - Θ!

Κι άλλα κρούσματα μηνιγγίτιδας

Οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη

Περισσότερα απ' όσα είχαν γίνει αρχικά γνωστά είναι τα κρούσματα μηνιγγίτιδας που εκδηλώθηκαν στο κέντρο Βασικής Εκπαίδευσης των νεοσυλλέκτων της Πολεμικής Αεροπορίας στην Τρίπολη. Στους εννέα έφθασε χτες ο αριθμός των ασθενών με μηνιγγίτιδα, μάλιστα ο ένας από αυτούς, ο σμηνίας Ιωάννης Γκιουζέλης είχε εισαχθεί από τη Δευτέρα στο Νοσοκομείο της Αεροπορίας στην ΑΘήνα αλλά αποκρυπτόταν το γεγονός αυτό από την Πολεμική Αεροπορία.

Χτες επίσης διαπιστώθηκε ότι ένας ακόμα νεοσύλλεκτος, ο Ιάκωβος Φύτρος,από αυτούς που νοσηλεύονταν στην Τρίπολη με συμπτώματα γρίπης, έχει προσβληθεί από τη νόσο, αλλά δεν κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθεί στην Αθήνα. Από τους εφτά σμηνίτες που νοσηλεύονται στο 251 ΓΝΑ στην Αθήνα η κατάσταση του Φωτιάδη Παναγιώτη κρίνεται περισσότερο σοβαρή. Στο 251 ΓΝΑ πήγε χτες το μεσημέρι και ο υπουργός Αμυνας, Γερ. Αρσένης, που ενημερώθηκε για την πορεία της υγείας των σμηνιτών και συζήτησε με τους γονείς τους.

Διάχυτη είναι η άποψη στους γονείς και τους συγγενείς των σμηνιτών ότι οι συνθήκες διαβίωσης έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην εμφάνιση και εξάπλωση της επιδημίας της μηνιγγίτιδας. Η ανησυχία στην Τρίπολη βγήκε χτες και έξω από τα όρια της 124 ΠΒΕ, καθώς εκφράζονται φόβοι για εξάπλωση της επιδημίας και στην πόλη, για το λόγο αυτό γονείς ζήτησαν να κλείσουν τα σχολεία. Από την Πολεμική Αεροπορία όμως παρέχονται οι διαβεβαιώσεις ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, αφού όπως αναφέρουν από τους 200 νεοσύλλεκτους που ασθενούσαν με γρίπη και για πολλούς από αυτούς υπήρχε φόβος ν' ασθενήσουν με μηνιγγίτιδα, χτες το πρωί μόνο οι 50 είχαν πυρετό πάνω από 38,5 και στη συνέχεια μειώθηκαν στους 10.

Ο υφυπουργός Υγείας Φρ. Παπαδέλης με δηλώσεις του στον "Φλας" έσπευσε χτες να καθησυχάσει όσους ανησυχούν για εξάπλωση της επιδημίας της μηνιγγίτιδας, ωστόσο δεν απέκλεισε να εκδηλωθούν και άλλα κρούσματα εντός του στρατοπέδου, αν έχουν ήδη προσβληθεί. Πάντως, είπε, ότι υπάρχει ένα ποσοστό θνησιμότητας γύρω στο 10% από αυτούς που ασθένησαν, ποσοστό όμως που μπορεί να εκμηδενιστεί αν ληφθούν έγκαιρα μέτρα, όπως χορήγηση αντιβίωσης. Μετά τη χορήγηση του αντιβιοτικού, πρόσθεσε, γύρω στις 24 με 30 ώρες το πολύ το άτομο σταματάει να είναι μολυσματικό, δηλαδή δεν μπορεί να μεταδώσει τη νόσο.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΚΟΠΙΩΝ
Στην τελική ευθεία για το συμβιβασμό

Το επόμενο βήμα, αυτό του συμβιβασμού με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, προετοιμάζει προσεκτικά η ελληνική κυβέρνηση, καθώς μέσα στον επόμενο μήνα θα πρέπει να τοποθετηθεί επί της συμβιβαστικής πρότασης, που θα εμφανίσει ο διαμεσολαβητής Σ. Βανς, για μια σύνθετη ονομασία για το νέο κράτος.

Οι χειρισμοί σε αυτή την υπόθεση απαιτούν "λεπτότητα" καθώς, όπως είναι γνωστό, επισήμως τουλάχιστον, το κυβερνών κόμμα παραμένει στη θέση πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναγνωρίσει κράτος με το όνομα Μακεδονία ή παράγωγα του όρου. Αυτή, λοιπόν, παραμένει η επίσημη θέση της κυβέρνησης, έστω κι αν, σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ", το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ σε συνεδρίασή του μετά την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας με τα Σκόπια, αποφάσισε την αλλαγή "γραμμής" και την αποδοχή μιας σύνθετης ονομασίας ως λύση του προβλήματος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών, η νέα κυβέρνηση θα επιχειρήσει στις προγραμματικές της δηλώσεις, να καλλιεργήσει την ιδέα για την ανάγκη της πραγματοποίησης, και επισήμως, στροφής σε αυτή την υπόθεση.

Για τους επικείμενους χειρισμούς στην υπόθεση των Σκοπίων πραγματοποιήθηκαν χτες συσκέψεις στο υπουργείο Εξωτερικών υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου με τη συμμετοχή αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων. Χτες το βράδυ επίσης ο υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ και εκπρόσωπο της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις για την υπόθεση των Σκοπίων, πρέσβη Χ. Ζαχαράκι.

Μετά τις συσκέψεις, όπως σημείωναν διπλωματικές πηγές, "η υπόθεση των Σκοπίων βρίσκεται στην τελική της ευθεία", καθώς πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποδεχτεί τη συμβιβαστική λύση.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ
Κλίμα έντασης στο Αιγαίο

Τη βραχονησίδα Ιμια, που βρίσκεται ανατολικά της Καλύμνου, η οποία αποτελεί τμήμα της ελληνικής επικράτειας από τη στιγμή που αποδόθηκε μαζί με τα Δωδεκάνησα από την Ιταλία στην Ελλάδα, διεκδικεί η Τουρκία, ανοίγοντας ένα ακόμη μέτωπο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η τουρκική διπλωματία "θυμήθηκε" το νησάκι, όταν περίπου πριν από 20 μέρες προσάραξε εκεί ένα τουρκικό εμπορικό πλοίο. Στην περιοχή προσέτρεξαν οι ελληνικές αρχές, οι οποίες και βοήθησαν το τουρκικό πλήρωμα στη διάσωση του σκάφους.

Η Αγκυρα, μετά το περιστατικό, με διάβημά της "πληροφορούσε" την ελληνική κυβέρνηση πως η βραχονησίδα είναι ενταγμένη διοικητικά στην τουρκική επικράτεια.

Στο τουρκικό διάβημα απάντησε στις 16 του Γενάρη ο υπουργός Εξωτερικών, τότε, Κάρολος Παπούλιας, υπογραμμίζοντας πως το νησί Ιμια αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής επικράτειας.

Το θέμα, έκτοτε, βρίσκεται σε εκκρεμότητα και αποτελεί ένα ακόμη σημείο τριβών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κατασκευασμένο πανομοιότυπα με τον τρόπο που η τουρκική διπλωματία δημιουργεί τις "διαφορές" με την Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση, εκτός από τα διαβήματα απάντησης, έχει ασχοληθεί με το θέμα, το οποίο υπήρξε και η αφορμή μιας ξαφνικής συνάντησης των Κ. Παπούλια και Γερ. Αρσένη την περασμένη Κυριακή, στην οποία αποφασίστηκε η επισταμένη επιτήρηση της περιοχής από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

ΚΜΕ
Εκδήλωση για τον Γ. Τομπρογιάννη

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) πραγματοποιεί εκδήλωση, με θέμα "Μνήμη Γιάννη Τομπρογιάννη", αύριο Παρασκευή,στις 6 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΜΕ (Πατησίων και Τροίας 36).

Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και θα μιλήσει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Βασίλης Εφραιμίδης.

Για τη δράση και το έργο του Γ. Τομπρογιάννη, εισήγηση θα κάνει ο πολιτικός μηχανικός Γιάννης Θεοδωρίδης και θα ακολουθήσει παρέμβαση του καθηγητή του ΕΜΠ, Γιώργου Σαρηγιάννη.

Εντός του ΚΕ "Παλάσκας" οι ληστές

Εντός του ΚΕ Παλάσκας στρέφονται όλες οι έρευνες για τον εντοπισμό των ληστών των 40 εκατομμυρίων. Παρόλο το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει την υπόθεση, θεωρείται πολύ πιθανό οι ληστές να βρίσκονται ακόμα μέσα στο στρατόπεδο. Μάλιστα, σύμφωνα με μια εκδοχή, έχουν εντοπιστεί και ανακρίνονται οι ένοχοι και οι συναυτουργοί τους. Οπως επισημαίνεται, υπάρχουν πολλά ερωτήματα ιδίως προς τον μόνιμο σημαιοφόρο, ο οποίος κατήγγειλε τη ληστεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ