Πέμπτη 25 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΚΟΠΙΩΝ
Στην τελική ευθεία για το συμβιβασμό

Το επόμενο βήμα, αυτό του συμβιβασμού με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, προετοιμάζει προσεκτικά η ελληνική κυβέρνηση, καθώς μέσα στον επόμενο μήνα θα πρέπει να τοποθετηθεί επί της συμβιβαστικής πρότασης, που θα εμφανίσει ο διαμεσολαβητής Σ. Βανς, για μια σύνθετη ονομασία για το νέο κράτος.

Οι χειρισμοί σε αυτή την υπόθεση απαιτούν "λεπτότητα" καθώς, όπως είναι γνωστό, επισήμως τουλάχιστον, το κυβερνών κόμμα παραμένει στη θέση πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναγνωρίσει κράτος με το όνομα Μακεδονία ή παράγωγα του όρου. Αυτή, λοιπόν, παραμένει η επίσημη θέση της κυβέρνησης, έστω κι αν, σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ", το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ σε συνεδρίασή του μετά την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας με τα Σκόπια, αποφάσισε την αλλαγή "γραμμής" και την αποδοχή μιας σύνθετης ονομασίας ως λύση του προβλήματος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών, η νέα κυβέρνηση θα επιχειρήσει στις προγραμματικές της δηλώσεις, να καλλιεργήσει την ιδέα για την ανάγκη της πραγματοποίησης, και επισήμως, στροφής σε αυτή την υπόθεση.

Για τους επικείμενους χειρισμούς στην υπόθεση των Σκοπίων πραγματοποιήθηκαν χτες συσκέψεις στο υπουργείο Εξωτερικών υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου με τη συμμετοχή αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων. Χτες το βράδυ επίσης ο υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ και εκπρόσωπο της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις για την υπόθεση των Σκοπίων, πρέσβη Χ. Ζαχαράκι.

Μετά τις συσκέψεις, όπως σημείωναν διπλωματικές πηγές, "η υπόθεση των Σκοπίων βρίσκεται στην τελική της ευθεία", καθώς πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποδεχτεί τη συμβιβαστική λύση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ