ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Απρίλη 1997
Σελ. /30
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Ακολουθεί την τακτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών

Παρέμβαση του Στρατή Κόρακα, βουλευτή του ΚΚΕ, στη συζήτηση της Εκθεσης Δράσης του Γραφείου και της Διαρκούς Επιτροπής

Παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας,μέλος της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στη συζήτηση της Εκθεσης Δράσης του Γραφείου και της Διαρκούς Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, τόνισε τα παρακάτω: "Αναγνωρίζω ότι το Γραφείο και η Διαρκής Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης ανέπτυξαν μία σημαντική δραστηριότητα κατά τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, δεν ξέφυγαν από τον γενικό κανόνα του οργανισμού, δηλαδή από την τακτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών. Στο λίγο χρόνο που διαθέτω, θα ήθελα να κάνω μερικές παρατηρήσεις πάνω σε αυτή την Εκθεση Δράσης.

Η πρώτη είναι μία κριτική που αφορά σε σας κυρία πρόεδρε και στον εισηγητή κ. BAUMEL.

Κατά την πρόσφατη σύνοδο της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης στη Σεούλ, πήρατε το λόγο κα πρόεδρε, ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης όπως και ο κ. BAUMEL ως αντιπρόεδρός του, για να υποστηρίξετε την αποβολή της Λευκορωσικής Δημοκρατίας από τη Διακοινοβουλευτική Ενωση. Το επιχείρημα, για να μην πω το πρόσχημα, για να υποστηριχτεί αυτή η αποβολή, ήταν ότι οι εκλογές και το δημοψήφισμα στη Λευκορωσία δεν ανταποκρίνονταν στους κανόνες του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης. Υπενθυμίζω ότι οι ομιλίες σας αυτές έγιναν στη Σεούλ, πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, μιας χώρα δηλαδή όπου οι δημοκρατικές ελευθερίες και αρχές ποδοπατούνται σε μόνιμη βάση. Και εκφράστηκε στη Σύνοδο μιας Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, όπου συμμετέχουν οι εκπρόσωποι του κόμματος του Μπερίσα - ξέρουμε πώς πέτυχε εκλογική πλειοψηφία - της Εσθονίας, της Λιθουανίας και ορισμένων άλλων χωρών της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, όπου επίσης οι δημοκρατικοί κανόνες παραβιάζονται βάναυσα και κατά τις εκλογές.

Εάν είχατε κάποια γνώμη να διατυπώσετε κα πρόεδρε, πιστεύω ότι θα 'πρεπε να το είχατε κάνει προσωπικά ως βουλευτής μέλος της Εθνικής σας Αντιπροσωπείας και να μην επικαλεστείτε την ιδιότητα του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης διότι αυτό επέδρασε σημαντικά στη λήψη της απόφασης. Επίσης θα ήθελα να διευκρινίσω ότι - όπως θα θυμάστε - η Εκτελεστική Επιτροπή της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης αιφνιδίασε το συμβούλιό της και το οδήγησε σε μία εσπευσμένη απόφαση αποβολής της Λευκορωσίας.

Κουρδικό ζήτημα

Το δεύτερο θέμα, με το οποίο θα ήθελα να καταπιαστώ, αφορά στην απουσία οποιασδήποτε δράσης του Γραφείου του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά το διάστημα αυτό σχετικά με το κουρδικό ζήτημα.Ο κουρδικός λαός που υφίσταται τη γενοκτονία στην Τουρκία, αλλά διώκεται επίσης στο Ιράκ και στο Ιράν δεν έχει την πρακτική υποστήριξη του Συμβουλίου, το οποίο ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται τα δικαιώματα των λαών και τα στοιχειώδη δικαιώματα του ανθρώπου. Υπενθυμίζω επίσης ότι το Σύνταγμα και ο ποινικός κώδικας της Τουρκίας δεν έχουν ακόμα τροποποιηθεί, παρά τις δεσμεύσεις των τουρκικών αρχών και συνεχίζουν να είναι αντιδημοκρατικά. Εξάλλου αυτός είναι ο λόγος μεταξύ άλλων που έχουμε στην Τουρκία ένα μεγάλο αριθμό πολιτικών κρατουμένων. Παρ' όλα αυτά όμως, η Τουρκία συνεχίζει να συμμετέχει στο Συμβούλιο της Ευρώπης, χωρίς ουσιαστικά να της γίνεται έστω κριτική από τη συνέλευσή μας.

Αλβανία

Το τρίτο ζήτημα αφορά την Αλβανία. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι το Συμβούλιο οφείλει να υπερασπίζεται το δικαίωμα των λαών να καθορίζουν οι ίδιοι τις τύχες τους. Οφειλε, λοιπόν, να αντιδράσει κατά της αποστολής ξένων στρατευμάτων σε μία χώρα ανεξάρτητη, μέλος του ΟΗΕ, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Αυτή η αποστολή στρατευμάτων παραβιάζει κατά τη γνώμη μου την αρχή μη επέμβασης στα εσωτερικά ανεξαρτήτων κρατών ακόμα περισσότερο, όταν η επέμβαση είναι στρατιωτική όπως συμβαίνει στην περίπτωση της αποστολής στρατευμάτων στην Αλβανία. Η επίκληση της απόφασης της Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αντιστοιχεί στην πραγματικότητα με αναγνώριση της παραβίασης του Χάρτη του ΟΗΕ που θέλει τα στρατεύματα να στέλνονται αποκλειστικά και μόνο όταν έχουμε συγκρούσεις και να είναι μόνον κυανόκρανοι. Επίσης η επίκληση της απόφασης του ΟΑΣΕ αντιστοιχεί στην πραγματικότητα με κατάφωρη παραβίαση της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι, που διασφαλίζει στους λαούς να επιλέγουν μόνοι τους το κοινωνικό τους σύστημα και να ρυθμίζουν οι ίδιοι τα εσωτερικά τους προβλήματα.

Επίσης η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει κατά τη γνώμη μου καμία αρμοδιότητα να αποφασίζει αποστολή στρατευμάτων.

Να, γιατί το Γραφείο του Συμβουλίου της Ευρώπης όφειλε να αντιδράσει εναντίον κάθε ανάμειξης, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για στρατιωτική, στις εσωτερικές υποθέσεις της Αλβανίας, της οποίας ο λαός εξεγέρθηκε και πήρε τα όπλα ενάντια στο διεφθαρμένο καθεστώς Μπερίσα, το οποίο ωστόσο - δεν πρέπει να το ξεχνάμε - εγκαταστάθηκε στη χώρα αυτή με ξένη επέμβαση και με μέσα ολωσδιόλου αντιδημοκρατικά. Να θυμίσουμε ακόμα ότι ο Μπερίσα έγινε δεκτός στη Συνέλευσή μας ως πρωταθλητής των δημοκρατικών ελευθεριών.

Θα ήθελα τέλος να σημειώσω ότι αντιτασσόμενο το Γραφείο στις επεμβάσεις που μόλις κατάγγειλα, θα συνέβαλε στη διαφύλαξη του κλονισμένου κύρους οργανισμών, όπως ο ΟΗΕ, ο ΟΑΣΕ, καθώς επίσης και το δικού του κύρους. Επιπλέον, είναι αλήθεια ότι αν συνεχίσουμε το σημερινό δρόμο, θα εισέλθουμε σε μία ατελείωτη αλυσίδα αναμείξεων στα εσωτερικά των λαών και στρατιωτικών επεμβάσεων, πράγμα που θα μας οδηγούσε σε καταστάσεις εξαιρετικά επικίνδυνες και ολέθριες για την ανθρωπότητα και πριν από όλα για την Ευρώπη".

ΣΗΜΙΤΗΣ - ΚΟΛ
"Κοινή γραμμή, ίδιος στόχος"

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, προφανώς για να μη χαλάσει τη διάθεση του Γερμανού καγκελαρίου, δεν έθεσε, για δεύτερη φορά, το θέμα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων

Συμφωνία "εφ' όλης της ύλης", προφανώς στη βάση των προτάσεων των Γερμανών, διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της δίωρης συνάντησης που είχαν χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο Γερμανός καγκελάριος Χ. Κολ. "Εχουμε την ίδια γραμμή και ακολουθούμε τον ίδιο στόχο", δήλωσε αμέσως μετά, εμφανώς ικανοποιημένος, ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας φρόντισε ο Κ. Σημίτης, ο οποίος απέφυγε, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, να θέσει το θέμα του κατοχικού δανείου και των αποζημιώσεων από τη Γερμανία. "Δε συζητήσαμε διμερή θέματα", είπε ο πρωθυπουργός.

Βασικό θέμα των συνομιλιών αποτέλεσε η Διακυβερνητική Διάσκεψη, για την οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου, υπήρξε συμφωνία να τελειώσει τον Ιούνιο, στο Αμστερνταμ. Ο Κ. Σημίτης άφησε ένα περιθώριο να τελειώσει στο τέλος του χρόνου.

Ειδικότερα, συζητήθηκε το κρίσιμο ζήτημα του τρόπου λήψης των αποφάσεων. Ο πρωθυπουργός δε φάνηκε καθόλου ενθουσιασμένος για την τύχη των "μικρών" κομμάτων στην ΕΕ. Σε ό,τι αφορά τους θεσμούς, δήλωσε, "θα πρέπει να εξευρεθεί μια ρύθμιση, η οποία και στις μικρές χώρες θα δίνει ένα ρόλο και ένα δικαίωμα συμμετοχής στη λήψη των αποφάσεων" (!). Επίσης, όσον αφορά την ΟΝΕ, "είμαστε της άποψης ότι θα πρέπει να αποφευχθεί μια διαφορετική μεταχείριση των διαφόρων χωρών, θα πρέπει να ισχύσουν τα ίδια κριτήρια - όποια και αν είναι αυτά (!) - τα οποία θα εφαρμόζονται για όλες τις χώρες"!

Ο Κ. Σημίτης δήλωσε ότι δε συζητήθηκαν οι εξελίξεις στις σχέσεις με το Ιράν, μετά τη γνωστή απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου και την άρνηση της Ελλάδας να αποσύρει τον πρεσβευτή της, όπως επίσης δεν έγινε συζήτηση για τις "σχέσεις" των δύο υπουργών Εξωτερικών (Πάγκαλος - Κίνκελ).

Τα επιτεύγματα της ελληνικής κυβέρνησης στην οικονομία και τις θέσεις της για τη Διακυβερνητική, καθώς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα Βαλκάνια, παρουσίασε ο Κ. Σημίτης μιλώντας στην τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα στο πανεπιστήμιο της πόλης Μάρμπουργκ.

Απαριθμώντας τις "επιτυχίες" της κυβέρνησης στην οικονομία (πληθωρισμός, δημόσιο έλλειμμα) τις απέδωσε στις εξής αιτίες: "Στη σταθερότητα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν, βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών και της κερδοφορίας και στη μείωση των πραγματικών επιτοκίων".

Αναφερόμενος στη Διακυβερνητική, εμφανίστηκε αντίθετος με την κατανομή των ψήφων στο Συμβούλιο της ΕΕ με βάση το "πληθυσμιακό κριτήριο", αλλά αποδέχεται την αρχή της "ευελιξίας" ή "ενισχυμένης συνεργασίας", παρόλο που αναγνωρίζει ότι οδηγεί σε ΕΕ δύο κατηγοριών, με τον όρο ότι "δεν αντιστρατεύεται τους στόχους και τις αρχές της ΕΕ και θα λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα και τη βούληση όλων των κρατών - μελών της Ενωσης". Αποδέχεται επίσης και την ειδική πλειοψηφία στο πλαίσιο του Συμβουλίου, εκτός από θέματα συνταγματικού χαρακτήρα και της ΚΕΠΠΑ.

Σε σχέση με τη βαλκανική πολιτική της ΕΕ τόνισε ότι "δεν αρκεί να παρέχουμε βοήθεια με μεμονωμένα προγράμματα. Η στήριξη της διαδικασίας αναμόρφωσης του πολιτικού και οικονομικού συστήματος, με σκοπό την εδραίωση της οικονομίας της αγοράς και της δημοκρατίας, είναι η μοναδική βιώσιμη λύση με μακροπρόθεσμη προοπτική".

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Να ληφθούν άμεσα μέτρα

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Την ανάγκη λήψης άμεσων, συγκεκριμένων και αποτελεσματικών μέτρων για τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ), υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς, παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη συζήτηση σχετικά με τις ΜΜΕ.

Ο Γ. Θεωνάς τόνισε ότι "τα μεγάλα λόγια για ανάπτυξη και αντιμετώπιση της ανεργίας στην Ευρώπη δε θα έχουν αποτελέσματα, αν δεν αναληφθούν άμεσα, συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη των ΜΜΕ και ειδικότερα των πιο μικρών από αυτές, που όπως διαπιστώνει και η ίδια η επιτροπή αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των νέων θέσεων απασχόλησης". Αναφερόμενος στην πολιτική της ΕΕ στον τομέα των ΜΜΕ, ο Γ. Θεωνάς τόνισε ότι "δεν αναλαμβάνει τα αναγκαία συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση του περιβάλλοντος στο οποίο δρουν οι ΜΜΕ. Χαρακτηριστικά, η πρόταση για το πρόγραμμα ELISE παραμένει μπλοκαρισμένη στο Συμβούλιο. Φυσικά, δεν έχουμε αυταπάτες για την αποτελεσματικότητα τέτοιων μεμονωμένων προγραμμάτων. Η εμπειρία εξάλλου δείχνει τις δυνατότητές τους. Ομως, η σωστή εφαρμογή τους θα μπορούσε να έχει κάποιο θετικό αντίκτυπο στις ΜΜΕ, θα μπορούσε η επιτροπή να εφαρμόσει την πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στις ΜΜΕ, εντάσεως εργασίας, σαν κίνητρο για την ανάπτυξή τους και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Να εξετάσει συγκεκριμένα μέτρα διευκόλυνσης της πρόσβασής τους στο πιστωτικό σύστημα με όρους που να ανταποκρίνονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Στο προσχέδιο προϋπολογισμού για το 1998 θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια για δράσεις στον τομέα αυτό".

Αναφερόμενος τέλος στα αποτελέσματα των όποιων επιμέρους μέτρων, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι "δεν μπορούν να λύσουν το γενικότερο πρόβλημα που δημιουργεί η γενικότερη πολιτική της ΕΕ, η πολιτική ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων. Πώς είναι δυνατόν να περιμένουμε μακροπρόθεσμη αύξηση του αριθμού των ΜΜΕ και αύξηση των θέσεων εργασίας, όταν η κατανάλωση συμπιέζεται ασφυκτικά από τη σκληρή πολιτική λιτότητας, με πρώτο φυσικά θύμα τις ΜΜΕ, λόγω του περιορισμένου εύρους των αγορών τους; Οταν οι δυνατότητες διάθεσης και διανομής των μεγάλων αναδιαρθρωμένων μονάδων περιορίζουν τις δυνατότητες ελιγμών;".

ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περιοδεία στις λαϊκές

Στις λαϊκές αγορές Καπάνι και Μοδιάνο θα περιοδεύσει, από τις 11 το πρωί του Σαββάτου, κλιμάκιο της ΚΟΘ του ΚΚΕ. Παράλληλα, θα μοιράσει την ανακοίνωση του Κόμματος για τα προβλήματα των εμπόρων και ανακοίνωση -κάλεσμα για τον αγωνιστικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς. Στις 12.30 μπροστά στα λουλουδάδικα, ο επικεφαλής του κλιμακίου θα κάνει δηλώσεις στον Τύπο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ