ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2023 - Κυριακή 29 Οχτώβρη 2023
Σελ. /40
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ο κατοχικός στρατός πνίγει στο αίμα τη Γάζα και προετοιμάζει την «επόμενη φάση» του μακελειού

Πάνω από 7.000 νεκροί Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων 2.900 παιδιά, από τον 20ήμερο δολοφονικό βομβαρδισμό

Συντρίμμια και θάνατος στις πόλεις της Γάζας: Η πόλη Beit Hanoun πριν (αριστερά) και μετά τους βομβαρδισμούς (δεξιά)
Συντρίμμια και θάνατος στις πόλεις της Γάζας: Η πόλη Beit Hanoun πριν (αριστερά) και μετά τους βομβαρδισμούς (δεξιά)
Είκοσι μέρες δολοφονικών βομβαρδισμών εναντίον των Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας συμπλήρωσε την Πέμπτη το Ισραήλ, με τις πλάτες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και σε πλήρη συντονισμό μαζί τους για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της «επόμενης φάσης» του μακελειού, της προετοιμαζόμενης χερσαίας εισβολής του κατοχικού στρατού στη Γάζα.

Την Πέμπτη οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς ξεπέρασαν τους 7.000, εκ των οποίων 2.913 είναι παιδιά.

Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 18.500, ενώ και οι ξεριζωμένοι από τις εστίες τους εκτιμάται ότι πλησιάζουν το 50% του συνολικού πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας.

Τίποτε δεν ξεφεύγει από το στόχαστρο της ισραηλινής πολεμικής μηχανής που σκορπάει τον θάνατο και ισοπεδώνει πόλεις και χωριά: Νοσοκομεία, σχολεία, πολυκατοικίες, γραφεία ΜΜΕ και ξένων οργανώσεων αρωγής, πανεπιστήμια, τεμένη, εκκλησίες...

Μέσα στις 20 μέρες των βομβαρδισμών από τον κατοχικό στρατό, το 45% των σπιτιών στη Γάζα έχουν καταστραφεί ολικώς ή μερικώς. Εχουν χτυπηθεί 219 εκπαιδευτικές μονάδες. Τουλάχιστον 101 υγειονομικοί έχουν σκοτωθεί και πάνω από 100 έχουν τραυματιστεί, καθώς 24 νοσοκομεία βρίσκονται στη ζώνη υποχρεωτικής εκκένωσης που έχει διατάξει το Ισραήλ. Η χωρητικότητα των εναπομεινάντων νοσοκομείων ξεπερνά το 150%. Τουλάχιστον 130 νεογνά που είναι σε θερμοκοιτίδες κινδυνεύουν να πεθάνουν, λόγω της διακοπής ρεύματος.

Σχεδόν 3.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, πολύ περισσότερα έχουν τραυματιστεί και έχουν δει τα σπίτια τους να γίνονται συντρίμμια

Copyright 2023 The Associated

Σχεδόν 3.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, πολύ περισσότερα έχουν τραυματιστεί και έχουν δει τα σπίτια τους να γίνονται συντρίμμια
Στα θύματα περιλαμβάνονται πάνω από 38 εργαζόμενοι της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), καθώς επίσης πάνω από 20 δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ.

Η δε Χαμάς ανακοίνωσε ότι ανάμεσα στα θύματα είναι τουλάχιστον 50 από τους 218 ομήρους που κρατούσε η παλαιστινιακή οργάνωση στη Λωρίδα της Γάζας.

Στους βομβαρδισμούς προστίθεται ο απάνθρωπος αποκλεισμός

Ο ανελέητος βομβαρδισμός της Λωρίδας της Γάζας συνδυάζεται με τον απάνθρωπο αποκλεισμό που έχει επιβάλει η ισραηλινή κυβέρνηση, καθώς από τις 7 Οκτωβρίου έχει επιβληθεί διακοπή της υδροδότησης, της ηλεκτροδότησης και του ανεφοδιασμού του παλαιστινιακού θύλακα σε τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα, ακόμα και εμφιαλωμένο νερό!

Η ανθρωπιστική βοήθεια που ξεκίνησε να περνά μόλις το περασμένο Σάββατο από τα σύνορα της Αιγύπτου με τη Ράφα δίνεται με το σταγονόμετρο, ενώ το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει σημεία κοντά στο μεθοριακό πέρασμα. Χαρακτηριστικά, εδώ και μια βδομάδα κατάφεραν να περάσουν στη Γάζα μόλις λίγες δεκάδες φορτηγά, ενώ ακόμα και πριν τον πόλεμο ο θύλακας χρειαζόταν για τον ανεφοδιασμό του τουλάχιστον 100 φορτηγά τη μέρα...

Ολα αυτά σε συνθήκες που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να ζουν στους δρόμους, ανάμεσα σε συντρίμμια, σε σχολεία, περιβόλους νοσοκομείων ή αποθήκες της UNRWA.

Σχεδόν 600.000 εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε 150 εγκαταστάσεις της UNRWA στη Γάζα, ενώ πάνω από 40 δομές της υπηρεσίας έχουν επηρεαστεί άσχημα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Σε εγκαταστάσεις της οργάνωσης στοιβάζεται τετραπλάσιος πληθυσμός ανθρώπων από όσους μπορούν να αντέξουν τα κτίρια...

Ταυτόχρονα, οι συνέπειες από την απουσία καυσίμων είναι τραγικές. Η ανώτερη αξιωματούχος του ΟΗΕ Λιν Χέιστινγκς δήλωσε μεσοβδόμαδα ότι αν δεν υπάρχουν καύσιμα - τα οποία χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων και για τις γεννήτριες, μετά το κόψιμο της ηλεκτροδότησης - «αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία δεν λειτουργούν και δεν γίνεται αφαλάτωση του νερού».

«Πολλοί άνθρωποι πίνουν υφάλμυρα επιφανειακά ύδατα, αυξάνοντας τον κίνδυνο διάρροιας, χολέρας και άλλων προβλημάτων υγείας», πρόσθεσε, καλώντας ξανά το Ισραήλ να επιτρέψει την εισαγωγή καυσίμων στη Γάζα, κάτι που η κυβέρνηση του κράτους - δολοφόνου εξακολουθεί να αποκρούει κατηγορηματικά...

Η δε εκπρόσωπος της UNRWA, Tamara Alrifai, τόνισε ότι η υπηρεσία έχει πλέον τόσο μικρά αποθέματα καυσίμων που αναγκάζεται να κάνει επιλογές ανάμεσα σε εξίσου κρίσιμες υπηρεσίες για την υποστήριξη της ζωής, όπως για τα φορτηγά που διανέμουν βοήθεια, τους φούρνους που τροφοδοτούν τους ανθρώπους, την αφαλάτωση του νερού, τη διατήρηση των θερμοκοιτίδων σε λειτουργία...

«Δίνουμε για τις θερμοκοιτίδες ή για τα αρτοποιεία; Είναι μια βασανιστική απόφαση», ανέφερε, περιγράφοντας την τραγική κατάσταση που βιώνει ο παλαιστινιακός λαός.

Εντείνονται οι επιθέσεις και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη

Το ίδιο διάστημα εντείνονται οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης είχαν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά πάνω από 104 Παλαιστίνιοι, με τελευταία θύματα δύο εφήβους 14 και 17 ετών.

Ο κατοχικός ισραηλινός στρατός πολιορκεί με εκτεταμένες «επιχειρήσεις» και εισβολές, αλλά και με πλήγματα από αέρος - με ελικόπτερα και drones - πόλεις, χωριά και προσφυγικούς καταυλισμούς, εξαπολύοντας ταυτόχρονα μπαράζ συλλήψεων.

Σε ένα τέτοιο φόντο, παραμένει σε πλήρη εξέλιξη και το πογκρόμ επιθέσεων Εβραίων εποίκων σε βάρος Παλαιστινίων της περιοχής, με τις κλοπές σοδειάς, αυτοκινήτων, γεωργικών μηχανημάτων και τις λεηλασίες περιουσιών στην «ημερήσια διάταξη».

Προετοιμασίες για χερσαία επέμβαση του κατοχικού στρατού

Τους σφοδρούς βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας συμπληρώνουν οι λεγόμενες «χερσαίες χειρουργικές» επιχειρήσεις επίλεκτων δυνάμεων του κατοχικού ισραηλινού στρατού και μονάδων πυροβολικού, οι οποίες πυκνώνουν όσο εντείνονται οι προετοιμασίες για ακόμα μεγαλύτερο μακελειό σε βάρος των Παλαιστινίων, μέσω μιας επικείμενης χερσαίας επέμβασης.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη δυνάμεις του πραγματοποίησαν μια «σχετικά μεγάλη» εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας για να επιτεθούν σε θέσεις της Χαμάς, στο πλαίσιο «προετοιμασίας για τα επόμενα στάδια μάχης».

Την προηγούμενη μέρα, η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» ανέφερε ότι το Ισραήλ συμφώνησε να καθυστερήσει κι άλλο τη χερσαία επέμβαση στη Γάζα, μέχρι να φτάσουν στην περιοχή τα πρόσθετα συστήματα αεράμυνας των ΗΠΑ, για την προστασία των αμερικανικών βάσεων στη Μέση Ανατολή, καθώς η κλιμάκωση της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα ενδέχεται να πυροδοτήσει γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή.

Το βράδυ της Τετάρτης ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου προανήγγειλε ότι επίκειται χερσαία επέμβαση, υποστηρίζοντας πως όλα τα μέλη της Χαμάς «είναι μελλοθάνατοι».

Σε αυτό το φόντο ο ισραηλινός στρατός, που εδώ και μέρες έχει στο πλευρό του και Αμερικανούς στρατιωτικούς συμβούλους, παραμένει ανεπτυγμένος σαν «τανάλια» γύρω από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Είναι πάντως χαρακτηριστική για τα χρονοδιαγράμματα των πολεμικών επιχειρήσεων η προειδοποίηση που απηύθυνε το βράδυ της Τετάρτης ο πρώην υπουργός Αμυνας και ηγέτης του κόμματος «Εθνική Ενότητα», Μπένι Γκαντς, ο οποίος έχει ενταχθεί στο στενό πολεμικό συμβούλιο της κυβέρνησης Νετανιάχου: Απευθυνόμενος σε Ισραηλινούς που αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, ανέφερε ότι μπορεί να χρειαστεί ένας χρόνος μέχρι να επιστρέψουν.

Παράλληλα, μια σειρά ισραηλινοί σχεδιασμοί βίαιου εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας προς την Αίγυπτο και άλλες χώρες, όπως και από τη Δυτική Οχθη προς την Ιορδανία, επανέρχονται πιο έντονα στο προσκήνιο.

Χαρακτηριστικό ως προς αυτό ήταν δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Calcalist», που επικαλείται απόρρητο έγγραφο της Ισραηλινής υπουργού Πληροφοριών Γκίλα Γάμλιελ και το οποίο, αναφερόμενο σε τρία εναλλακτικά σενάρια για την «επόμενη μέρα» μετά την ολοκλήρωση της επίθεσης του Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, προκρίνει τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα στη Χερσόνησο του Σινά, αλλά και σε χώρες που θα συνεργαστούν με το Ισραήλ, κάνοντας ονομαστική αναφορά στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στον Καναδά και σε χώρες της Βόρειας Αφρικής...

Αντίστοιχα, έκθεση της «δεξαμενής σκέψης» «Misgav Institute for National Security & Zionist Strategy», του πρώην στενού συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού Νετανιάχου, Meir Ben Shabbat, αναφέρει ότι η τρέχουσα συγκυρία προσφέρει μία «στιγμή μοναδικής και σπάνιας ευκαιρίας για εκκένωση όλης της Λωρίδας της Γάζας, σε συντονισμό με την αιγυπτιακή κυβέρνηση»...

Αμέριστη στήριξη από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στο νέο έγκλημα του κράτους - τρομοκράτη

Μετά τα 3 αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ που βρίσκονται ή πλέουν στην Ανατ. Μεσόγειο, με τεράστια αεροναυτική συνοδεία, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε και την ανάπτυξη 900 επιπλέον στρατιωτών σε βάσεις της περιοχής
Μετά τα 3 αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ που βρίσκονται ή πλέουν στην Ανατ. Μεσόγειο, με τεράστια αεροναυτική συνοδεία, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε και την ανάπτυξη 900 επιπλέον στρατιωτών σε βάσεις της περιοχής
Την αμέριστη στήριξή τους στο νέο έγκλημα του κράτους - τρομοκράτη σε βάρος των Παλαιστινίων εκδηλώνουν με κάθε τρόπο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, τόσο με τις τοποθετήσεις τους όσο και με σειρά «πρακτικές» κινήσεις και προετοιμασίες για το ενδεχόμενο γενικευμένης πολεμικής κλιμάκωσης στην περιοχή.

Μεταξύ των κινήσεων αυτών ξεχωρίζει η ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων του ευρωατλαντικού μπλοκ στην ευρύτερη περιοχή, με 3 αεροπλανοφόρα από τις ΗΠΑ με μεγάλη αεροναυτική συνοδεία, άλλες ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις από ΝΑΤΟ και ΕΕ, αποστολή 12 πρόσθετων αμερικανικών συστημάτων αεράμυνας για την προστασία βάσεων των ΗΠΑ σε χώρες της περιοχής, τοποθέτηση Αμερικανών στρατιωτικών συμβούλων στον ισραηλινό στρατό κ.ά.

Την Πέμπτη το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι 900 Αμερικανοί στρατιώτες αναπτύσσονται ή έχουν ήδη αναπτυχθεί στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων χειριστών αεράμυνας. Επιπλέον, ο γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα παράσχουν το πλήρες απόθεμα του συστήματος «Iron Dome» που διαθέτουν στο Ισραήλ.

Η Βρετανία επίσης αυξάνει τις δυνάμεις της ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας από τη βάση της στο Ακρωτήρι της Κύπρου, η Γερμανία έχει στείλει στρατιωτικό υλικό στο Ισραήλ και διαθέτει μερικές εκατοντάδες κομάντος, επικαλούμενη πιθανή συμμετοχή σε επιχείρηση διάσωσης ομήρων και εγκλωβισμένων.

Ακόμα και η Αυστραλία αυξάνει με πολεμικά πλοία και αεροπλάνα τις δυνάμεις που διαθέτει στην ευρύτερη Μέση Ανατολή...

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το βράδυ της Τετάρτης, συναντώντας στην Ουάσιγκτον τον Αυστραλό πρωθυπουργό Αντ. Αλμπανίζ, ξεκαθάρισε χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει επιστροφή στο status quo πριν την 6η Οκτώβρη».

Τόνισε ότι η λύση των δύο κρατών - την οποία επαναλαμβάνει για «ξεκάρφωμα» η Ουάσιγκτον ενώ στηρίζει τη διαιώνιση της κατοχής της Παλαιστίνης - «έπεται όλων των απαραίτητων ενεργειών για να στερηθεί η Χαμάς τη δυνατότητα να εξαπολύει επιθέσεις».

Μερικές ώρες πριν ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, απέρριψε το αίτημα για γενική κατάπαυση πυρός, αναφέροντας ότι κάτι τέτοιο «θα ωφελήσει μόνο τη Χαμάς».

Αντίστοιχη στάση κράτησαν οι ΗΠΑ και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μπλοκάροντας και απορρίπτοντας οποιοδήποτε ψήφισμα θέτει θέμα για κατάπαυση του πυρός. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1945 μέχρι σήμερα, από τις συνολικά 36 φορές που έχει ασκηθεί βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε σχέδια ψηφισμάτων για το Παλαιστινιακό, οι ΗΠΑ είναι αυτές που έχουν ασκήσει βέτο στις 34...

«Παράθυρο» για άμεση στρατιωτική εμπλοκή της «Δύσης» από τον Μακρόν

Με το «δικαίωμα αυτοάμυνας» της κατοχικής δύναμης ταυτίζεται και η ΕΕ, πασπαλίζοντάς το και με λίγο περισσότερες υποκριτικές αναφορές στο «διεθνές δίκαιο» και την «προστασία των αμάχων».

Χαρακτηριστική εξάλλου ήταν η τοποθέτηση του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν, ο οποίος κατά την επίσκεψή του την Τρίτη στο Ισραήλ πρότεινε να διευρυνθούν οι στόχοι της λεγόμενης «διεθνούς συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους», του διεθνούς στρατιωτικο-πολιτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ώστε να τεθεί στο στόχαστρό της «και η Χαμάς στη Γάζα».

Η Γαλλία είναι έτοιμη ώστε «ο διεθνής συνασπισμός στον οποίο συμμετέχουμε για επιχειρήσεις σε Ιράκ και Συρία να πολεμήσει επίσης κατά της Χαμάς», είπε ο Μακρόν.

Ταυτόχρονα με την ευρωενωσιακή στήριξη του Ισραήλ, στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκίνησε την Πέμπτη, αντικατοπτρίστηκαν και οι επιμέρους διαβαθμίσεις μεταξύ των κρατών - μελών. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο καταγράφηκαν μεταξύ άλλων διαφοροποιήσεις για το αν η ΕΕ θα καλεί σε «άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων» ή σε «ανθρωπιστικές παύσεις» στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

Την πραγματοποίηση διεθνούς «ειρηνευτικής» συνόδου για την εξεύρεση «μακροπρόθεσμης λύσης» στο Παλαιστινιακό ζήτησε ο Ισπανός πρωθυπουργός Π. Σάντσεθ, ενώ η Ιταλίδα ομόλογός του Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε πως «ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους για να ηττηθεί η Χαμάς είναι να δοθεί συγκεκριμένη διάσταση, με χρονοδιάγραμμα, στο παλαιστινιακό ζήτημα».

Νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε στείλει επιστολή στους 27 ηγέτες των χωρών - μελών, επισημαίνοντας πως οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή «απαιτούν την άμεση προσοχή χωρίς αντιπερισπασμούς από τη συνέχιση της στήριξής μας στην Ουκρανία».

«Ενόχληση» του Ισραήλ ακόμα και από τοποθετήσεις «ίσων αποστάσεων»

Από την πλευρά του, ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, σε συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας επανέφερε το αίτημά του για μια «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», προσθέτοντας ότι «κανένα μέρος σε μια ένοπλη σύγκρουση δεν είναι πάνω από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Ακόμα ωστόσο και η κλασική τοποθέτηση «ίσων αποστάσεων» του Γκουτέρες ανάμεσα στον θύτη και το θύμα της κατοχής της Παλαιστίνης, στην οποία περιλαμβάνονταν και «ανησυχίες» για τις «ξεκάθαρες παραβιάσεις» του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα, όπως και η παραδοχή ότι «οι επιθέσεις της Χαμάς δεν συνέβησαν από το πουθενά», αλλά μετά από 56 χρόνια κατοχής, προκάλεσαν την οργή του Ισραήλ, που απαίτησε την παραίτησή του και απείλησε να σταματήσει να χορηγεί βίζα σε αξιωματούχους του ΟΗΕ.

Ο Γκουτέρες έσπευσε να προβεί σε «διευκρινιστική» δήλωση, κάνοντας λόγο για «παραποίηση» όσων είπε με την ακόλουθη επισήμανση: «Δεν δικαιολογούσα τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς. Αυτό είναι λάθος. Είπα το αντίθετο».

Παρεμβάσεις από Ρωσία και Κίνα

Την ίδια ώρα, Ρωσία και Κίνα τοποθετούνται με βάση τα δικά τους συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή, επιδιώκοντας και «διαμεσολαβητικό» ρόλο.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν προειδοποίησε ότι η σύγκρουση στη Γάζα μπορεί να ξεφύγει και να επεκταθεί «μακρύτερα από τη Μέση Ανατολή». Εμφανίστηκε να καταδικάζει τους βομβαρδισμούς κατά των Παλαιστίνιων αμάχων, την ίδια ώρα βέβαια που παραμένει σε πλήρη εξέλιξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Πούτιν εκτίμησε πως μπορεί να προκληθεί «κύμα χάους και αμοιβαίου μίσους» εντός και εκτός Μέσης Ανατολής, θεωρώντας πως για τον σκοπό αυτόν, μεταξύ άλλων, κάποιοι «προσπαθούν να χειραγωγήσουν εθνικά και θρησκευτικά αισθήματα εκατομμυρίων ανθρώπων».

Η δε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι βρίσκονται στη Μόσχα για συνομιλίες αντιπροσωπείες της Χαμάς και του Ιράν, με τη συμμετοχή και του Ιρανού υφυπουργού Εξωτερικών Αλί Μπαγερί Κανί.

Η Κίνα το ίδιο διάστημα εντείνει τη διπλωματική κινητικότητα, στέλνοντας τον ειδικό επιτετραμμένο για τη Μέση Ανατολή, Τζάι Τζουν, να συναντήσει αξιωματούχους χωρών με ρόλο - κλειδί (μεταξύ των οποίων και το Κατάρ). Στις αρχές της βδομάδας ο Τζάι Τζουν τόνισε πως η Κίνα κρίνει «πολύ σοβαρή» την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, εκτιμώντας πως η προοπτική «είναι ανησυχητική» με την ένταση των εχθροπραξιών του ισραηλινού στρατού σε χώρες όπως ο Λίβανος και η Συρία.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ στη Νέα Υόρκη

Από την πλευρά του, ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπ. Ραϊσί δήλωσε την Τετάρτη ότι «η ενιαία στάση του μουσουλμανικού κόσμου θα μπορούσε να αποτρέψει την επιθετικότητα του σιωνιστικού καθεστώτος και τις ακρότητες των Δυτικών υποστηρικτών του». Ζήτησε «να ενισχυθεί η συνεργασία» των χωρών της περιοχής ώστε «να επιλυθούν τα προβλήματα» χωρίς την παρέμβαση «ξένων χωρών».

Την Πέμπτη, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Κατά δήλωσή του, μετέβη εκεί για να ενθαρρύνει τις προσπάθειες Ρωσίας και Κίνας να προωθήσουν σχέδια απόφασης για εκεχειρία στη Γάζα, αλλά και για να συμμετάσχει στην έκτακτη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους του πρακτορείου IRNA, εξήγησε ότι ο ρόλος του Ιράν αφορά «την εξασφάλιση πως το σχέδιο απόφασης για επιβεβαίωση του "δικαιώματος του Ισραήλ σε αυτοάμυνα"», που προώθησαν την Τετάρτη το βράδυ οι ΗΠΑ, θα αποτύγχανε. «Η δουλειά του εκπροσώπου του Ιράν στον ΟΗΕ εξασφάλισε το βέτο από Ρωσία και Κίνα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι είχαν προηγηθεί στενές διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των δύο χωρών.

Μιλώντας αργότερα στη Γενική Συνέλευση, ο Ιρανός υπουργός κατακεραύνωσε τη στάση «χωρών της Δύσης». Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να αποκλείονται περαιτέρω επαφές του Αμίρ Αμπντολαχιάν στη Νέα Υόρκη, και με άλλους αξιωματούχους (ακόμα και Αμερικανούς), στο πλαίσιο παρασκηνιακών παζαριών.

Κοινή δήλωση από αραβικές χώρες

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών μιας σειράς αραβικών χωρών προχώρησαν την Πέμπτη σε κοινή δήλωση καταδίκης των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, ξεκαθαρίζοντας ότι το «δικαίωμα στην αυτοάμυνα» «δεν δικαιολογεί την κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου», ούτε τη «σκόπιμη παράβλεψη των νόμιμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού».

Επιβεβαίωσαν επίσης την υποστήριξή τους στην ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Την κοινή ανακοίνωση υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ιορδανίας, του Μπαχρέιν, της Σαουδικής Αραβίας, του Ομάν, του Κατάρ, του Κουβέιτ, της Αιγύπτου και του Μαρόκου, δηλαδή και από χώρες που έχουν υπογράψει «Συμφωνίες του Αβραάμ» με το Ισραήλ (ΗΑΕ, Μπαχρέιν, Μαρόκο).

Με φόντο τις δραματικές εξελίξεις στη Γάζα, η Τουρκία επιδιώκει ξανά να παίξει αναβαθμισμένο «ρόλο» στην περιοχή, όχι μόνο στη διάρκεια του πολέμου αλλά και μετά, επιδιώκοντας να αναλάβει θέση «εγγυήτριας δύναμης» για τους Παλαιστινίους.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν ασκεί σκληρή κριτική στο Ισραήλ, επιλέγοντας στην παρούσα φάση να «παγώσει» τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών και να βάλει προσωρινά στο «ράφι» τα σχέδια ισραηλινο-τουρκικής ενεργειακής συνεργασίας.

Επιχειρώντας ξανά να εμφανιστεί σαν «προστάτης» των μουσουλμάνων της περιοχής, χαρακτήρισε τις επιθέσεις της Πέμπτης στη Γάζα «βαρβαρικές» και τόνισε πως οι δυτικές χώρες τις υποστηρίζουν άνευ όρων γιατί «το αίμα που χύνεται είναι αίμα μουσουλμάνων», ενώ τις επέκρινε επειδή δεν ασκούν πιέσεις στο Ισραήλ για «αυτοσυγκράτηση».

ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ
Νέες ισραηλινές επιθέσεις φουντώνουν τους κινδύνους ανάφλεξης

Με τις πλάτες των ΗΠΑ και των άλλων συμμάχων του, το Ισραήλ αυξάνει τις επιθέσεις σε χώρες της περιοχής, με το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης πολεμικής κλιμάκωσης να κρέμεται από μία κλωστή...

Και αυτή τη βδομάδα ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τις εχθροπραξίες στα σύνορα του Λιβάνου, με δυνάμεις της λιβανέζικης Χεζμπολάχ και μαχητές παλαιστινιακών οργανώσεων.

Σύμφωνα με το λιβανέζικο δίκτυο «Naharnet», από τις 8 Οκτωβρίου που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες στην μεθόριο με το Ισραήλ, έχουν σκοτωθεί συνολικά 52 Λιβανέζοι, εκ των οποίων 4 άμαχοι και τουλάχιστον 6 Παλαιστίνιοι μαχητές. Οι περισσότεροι νεκροί Λιβανέζοι θεωρούνται μέλη ή μαχητές της Χεζμπολάχ.

Τις τελευταίες μέρες μάλιστα, οι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο προκάλεσαν πυρκαγιές σε μεθοριακές περιοχές, όπως τα περίχωρα των πόλεων Αλμα αλ Σαάμπ, Αϊτα αλ Σαάμπ, Ντχάιρα, Μαρουαχίν, Γιαρούν, Σιμπά και Μπλίντα.

Την καταγγελία αυτή έκανε την Πέμπτη ο πρόεδρος της βουλής του Λιβάνου, Ναμπίχ Μπέρι, καταδικάζοντας τη χρήση όπλων απαγορευμένων όπως οι βόμβες λευκού φωσφόρου σε πόλεις και δάση της χώρας του από το Ισραήλ.

Σε ένα τέτοιο φόντο, στα μέσα της βδομάδας ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χ. Νασράλα, συναντήθηκε με τον αναπληρωτή επικεφαλής της Χαμάς, Σάλεχ Αλ Αρούρι, και τον επικεφαλής της «Ισλαμικής Τζιχάντ», Ζιάντ Αλ Ναχάλα, αξιολογώντας (σύμφωνα με λιβανέζικα δίκτυα) τι πρέπει να κάνει η συμμαχία τους για «να επιτύχει μια πραγματική νίκη για την αντίσταση» στη Γάζα.

Το ίδιο διάστημα το Ισραήλ σφυροκόπησε για μία ακόμη φορά περιοχές της Συρίας, προκαλώντας την Τρίτη στην επαρχία Νταράα τον θάνατο τουλάχιστον 8 Σύρων στρατιωτικών και τον τραυματισμό άλλων 7. Το ίδιο 24ωρο βομβάρδισε ξανά το διεθνές αεροδρόμιο του Χαλεπίου, το οποίο είχε πλήξει μία μέρα νωρίτερα μαζί με εκείνο της πρωτεύουσας, Δαμασκού. Στις 22 Οκτωβρίου ισραηλινές πυραυλικές επιθέσεις είχαν θέσει εκτός λειτουργίας και τα δύο αεροδρόμια, όπως είχαν κάνει και στις 12/10...

Το βράδυ της Πέμπτης ακολούθησε ισραηλινή επίθεση στην πόλη Χάμα της κεντρικής Συρίας, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 3 ατόμων και τον τραυματισμό ισάριθμων άλλων.

Την ίδια ώρα, παράλληλα με τις ισραηλινές επιθέσεις σε χώρες της περιοχής, αυξάνονται επιθέσεις σε βάσεις αμερικανικών στρατευμάτων, οι οποίες αποδίδονται σε δυνάμεις που σχετίζονται με το Ιράν.

Συγκεκριμένα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι μέσα στις τελευταίες τρεις βδομάδες πραγματοποιήθηκαν 12 επιθέσεις εναντίον αμερικανικών θέσεων στη Συρία και 4 σε αμερικανικές θέσεις στο Ιράκ, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 24 Αμερικανών στρατιωτικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ