ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάη 2024
Σελ. /32
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ»

Το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» επισκέφτηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε με το Σωματείο Εργαζομένων και συζήτησε με τους εκπροσώπους τους για τα πολλά, σοβαρά και χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχαν επίσης τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ Λουίζα Ράζου και Θοδωρής Χιώνης.

Τον Δ. Κουτσούμπα καλωσόρισε σε αυτήν την ανοιχτή συνάντηση η Τατιάνα Ευαγγελοπούλου, γενική γραμματέας του Σωματείου.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Γιώργος Φερεντίνος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά τα κύρια προβλήματα που απασχολούν το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του νοσοκομείου.

Τη ζοφερή για υγειονομικούς και ασθενείς πραγματικότητα επιβεβαίωσαν εργαζόμενοι στο νοσοκομείο με τις παρεμβάσεις τους που ακολούθησαν, ενώ παρέθεσαν και τα αιτήματά τους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΣ
Το νοσοκομείο μας ξέρει καλά το ΚΚΕ, είναι πάντα δίπλα μας

RIZOSPASTIS

Ο Γιώργος Φερεντίνος, πρόεδρος του Σωματείου (ΣΕΝΕ), παρουσίασε στη συνάντηση με τον Δ.Κουτσούμπα τα οξυμένα προβλήματα αλλά και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις στον «Ευαγγελισμό», «ένα νοσοκομείο που ξέρει καλά το ΚΚΕ, όχι μόνο επειδή είναι παρόν σε όλους τους αγώνες που δίνουμε διαχρονικά, αλλά και επειδή ιδιαίτερα ζητήματα του "Ευαγγελισμού" έχουν αναδειχθεί κατά καιρούς μέσα στη Βουλή με δεκάδες Επερωτήσεις των βουλευτών του Κόμματος, μέσα σε κλίμα αγώνων με συμπαράσταση στην πύλη του νοσοκομείου», όπως είπε.

Αναφέρθηκε με συγκεκριμένα στοιχεία στις ελλείψεις προσωπικού και στην εργολαβοποίηση υπηρεσιών, τονίζοντας τα αποτελέσματα, όπως η γιγαντοποίηση της εντατικοποίησης και οι ελλιπείς συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, «σε ένα νοσοκομείο που δεν διαθέτει γιατρό Εργασίας, τεχνικό Ασφαλείας». Στο σημείο αυτό ξεχώρισε το δίκαιο αίτημα για ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ, αίτημα που διαχρονικά στηρίζει το ΚΚΕ αλλά καμία κυβέρνηση δεν το νομοθετεί.

Ανέδειξε ακόμα την προσπάθεια του προσωπικού να παρακολουθήσει και να αξιοποιήσει τελευταίες εξελίξεις της επιστήμης, να τις εντάξει δωρεάν στην υπηρεσία των ασθενών. Ωστόσο πολλές υποδομές παραμένουν αναξιοποίητες: 33 κρεβάτια στη ΜΕΘ παραμένουν κλειστά εδώ και 2 χρόνια, 4 κρεβάτια παραμένουν κλειστά στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων και ανοσοκατεσταλμένοι αναγκάζονται να διαμένουν σε κοινούς θαλάμους, με κίνδυνο λοιμώξεων, ενώ από τους 3 αξονικούς που εγκαινίασαν πρόσφατα διάφοροι υπουργοί της ΝΔ λειτουργεί μόνο ο ένας σε επίπεδο Επειγόντων, καθώς δεν υπάρχει προσωπικό. Οι εμβολιασμοί - το είχε αναδείξει με Ερώτηση το ΚΚΕ - που επιτέλους το νοσοκομείο πήρε την άδεια, λειτουργούν μόνο 10 μέρες τον μήνα, όσες δηλαδή καλύπτει ο ένας εφημερεύων γιατρός.

Αναδεικνύοντας δε την παράδοση υπηρεσιών σε ιδιώτες, ξεχώρισε το γεγονός ότι στην καθαριότητα έχουν μείνει 111 από τους 320 εργαζόμενους, οι οποίοι από χθες βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με στάσεις εργασίας καθημερινά.

«Το νοσοκομείο πλέον λειτουργεί ως επιχείρηση, μετά και την είσοδο των απογευματινών χειρουργείων, με "δωρεές" για ό,τι βλέπετε να αναπτύσσεται στα δημόσια νοσοκομεία», πρόσθεσε, ενώ παρουσιάζοντας πλευρές της δράσης του Σωματείου ανέφερε: «Για όλα αυτά το ΣΕΝΕ μπαίνει πρωτοπόρο στην οργάνωση του αγώνα, γιατί ο καθένας που υπηρετεί από το πόστο του αποτελεί έναν κρίκο στην αλυσίδα για την Υγεία του λαού. Είναι το πρώτο Σωματείο που το 2009, και μετά από δικαστικούς αγώνες, κατάφερε να εγγράφονται και οι συμβασιούχοι στο Σωματείο, να έχουν τα ίδια δικαιώματα. Μια κατάκτηση που άνοιξε τον δρόμο για το συνδικαλιστικό κίνημα».

Ο Γ.Φερεντίνος αναφέρθηκε και στο ντροπιαστικό μέτρο της «τριήμερης ετοιμότητας» για τους VIP που ξεκινάει από σήμερα, θυμίζοντας πως «το σύνολο του προσωπικού έχει δηλώσει ότι εδώ κάθε ασθενής αντιμετωπίζεται ισότιμα, και έτσι θα αντιμετωπιστεί και τις επόμενες 3 μέρες, χωρίς να κοιτάζουμε αξιώματα, την τσέπη ή την αναγνωρισιμότητα».

Τέλος, αναφέρθηκε στη συκοφάντηση των αγώνων των υγειονομικών και στις διώξεις από κυβέρνηση και διοίκηση, αφού «πρωτοπόροι συνδικαλιστές του Σωματείου βρίσκονται σε ένδικη κατάσταση με τη διοίκηση του νοσοκομείου, καθώς έχουμε υποστεί ΕΔΕ και μηνύσεις». Ομως «με τη συμπαράσταση του συνόλου των εργαζομένων θα βγούμε πιο δυνατοί, θα τρίψουμε στα μούτρα τους την καταστολή και την τρομοκρατία στον χώρο δουλειάς».

ΑΝΝΑ ΚΑΛΟΥΡΗ
Φροντίζοντας, μετ' εμποδίων, να επιστρέψουν οι ασθενείς ασφαλείς

RIZOSPASTIS

Για τους νοσηλευτές, που «αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά του ΕΣΥ», μίλησε η Αννα Καλούρη, νοσηλεύτρια και εκλεγμένη στο ΔΣ του ΣΕΝΕ. Οπως ενημέρωσε, «στην πλειοψηφία τους είναι συμβασιούχοι, με τον αριθμό των μόνιμων ολοένα και να λιγοστεύει, αλλά οι κυβερνήσεις αρνούνται πεισματικά να υλοποιήσουν το αίτημα για τη μονιμοποίησή τους. Εργαζόμαστε σε συνθήκες υπερεντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες, με δεκάδες ακόμα και εκατοντάδες χρωστούμενες μέρες ανάπαυσης ή/και κανονικής άδειας, χωρίς τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και ασφάλειας της ζωής μας. Οι κυβερνήσεις αρνούνται και την ένταξή μας στα ΒΑΕ, σε ένα γυναικοκρατούμενο επάγγελμα χωρίς μέτρα προστασίας της γυναίκας και της μητρότητας. Με κουτσουρεμένους μισθούς ενώ η ακρίβεια καλπάζει, με καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων υπερωριών, Κυριακής, αργίας και νυχτερινών, παρά την αναγνώριση της υπερπροσπάθειάς μας».

Πιο συγκεκριμένα, η αναλογία έχει δύο νοσηλευτές (κυρίως απόγευμα και νύχτα) για 40 - 60 ασθενείς, ένας νοσηλευτής για 4 βαρέως πάσχοντες, διασωληνωμένους στη ΜΕΘ, όταν ο ΠΟΥ ορίζει 2 νοσηλευτές ανά έναν βαρέως πάσχοντα.

«Οι νοσηλευτές είμαστε άγρυπνοι φρουροί της υγείας του κόσμου, φροντίζοντας οι ασθενείς να επιστρέφουν στους οικείους τους ασφαλείς. Για αυτό τον λόγο παλεύουμε μαζί με το Σωματείο μας, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, στο ύψος της επιστήμης και των αναγκών του 21ου αιώνα, απαλλαγμένη από κάθε επιχειρηματική δράση. Σ' αυτόν τον δρόμο ζητάμε τη στήριξη του ΚΚΕ, για να βρει η Υγεία την υγειά της», κατέληξε.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ
Μόνο το ΚΚΕ μιλάει «πρόσωπο με πρόσωπο» με τους εργαζόμενους

RIZOSPASTIS

«Εσείς συζητάτε πρόσωπο με πρόσωπο με τους εργαζόμενους. Οι περισσότεροι αρχηγοί κομμάτων έρχονται και βλέπουν μόνο τη Διοίκηση και ίσως τους ημέτερους. Οχι εμάς...»: Με αυτά τα λόγια αναγνώρισης της δράσης του Κόμματος απευθύνθηκε στον Δ. Κουτσούμπα η Αλεξάνδρα Τσιρογιάννη, διευθύντρια του Εργαστηριακού Τομέα.

Και, αναδεικνύοντας την κατάντια στην οποία έχει περιέλθει το δημόσιο σύστημα Υγείας με ευθύνη των κυβερνήσεων, πρόσθεσε ότι «αντί να σκεφτόμαστε στις σημερινές συνθήκες και εξελίξεις ό,τι το νεότερο στην τεχνολογία, ό,τι το καλύτερο στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση, εμείς ασχολούμαστε για το αν θα έχουμε μία καθαρίστρια όλο το ωράριο. Αντί να ασχολούμαστε για το πόσο θα μειώσουμε τον κόπο των συναδέλφων και να αποδώσουμε τον κόπο σε κάτι άλλο, όπως περισσότερο χρόνο δίπλα στον ασθενή, εμείς ταλανιζόμαστε και διασπειρόμαστε κάνοντας πολλές δουλειές, οι οποίες δεν είναι καν στην αρμοδιότητά μας».

Ανέδειξε ως πρόβλημα που όλοι οι εργαζόμενοι εστιάζουν την τεράστια εντατικοποίηση, αφού πρόκειται για νοσοκομείο που καλύπτει όλο τον ελλαδικό πληθυσμό, με τα περισσότερα εργαστήριά του να είναι τμήματα αναφοράς ανά την Ελλάδα.

Σημείωσε ότι «ούτε οι ΣΔΙΤ ξεκίνησαν τώρα, ΣΔΙΤ ήταν τα απογευματινά παθολογικά ιατρεία, τα εργαστήρια που δουλεύουν με διαγωνισμούς και μηχανήματα από εταιρείες. Είναι διαχρονικά».

Τόνισε ακόμα ως «κορυφαίο θέμα» το γεγονός ότι το παραϊατρικό προσωπικό πραγματικά εξαντλείται και ποσοτικά και ποιοτικά, «δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που καλείται καθημερινά να καλύψει και απαξιώνεται».

«Οι δικοί μας, καθημερινοί αγώνες, με το ΣΕΝΕ που είναι πάντα δίπλα μας, να γίνουν και κριτήριο ψήφου. Καλώ να ψηφίσουμε όπως αγωνιζόμαστε. Με πυγμή, θάρρος, εντιμότητα. Ετσι παλεύουμε και στην καθημερινή μας ζωή και στον χώρο δουλειάς μας», κατέληξε.

ΔΑΝΑΗ ΣΑΡΡΗ
Σε καθημερινή εξάντληση και κίνδυνο, χωρίς μόνιμη και σταθερή δουλειά

RIZOSPASTIS

Στις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του «Ευαγγελισμού», με καθημερινές στάσεις εργασίας, διεκδικώντας τη μονιμοποίησή τους, αναφέρθηκε η Δανάη Σαρρή, εκλεγμένη στο ΔΣ του Σωματείου Καθαριστριών.

Οπως είπε, «ζούμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Εχει παραιτηθεί το 1/3 του προσωπικού, δουλεύουμε σε πολλά τμήματα καθημερινά, χωρίς ρεπό και άδειες. Θέτουμε τον εαυτό μας σε καθημερινή εξάντληση και κίνδυνο, αλλά και τους ασθενείς, γιατί δεν μπορεί να τηρηθεί το πρωτόκολλο καθαριότητας. Θέλουμε να είστε δίπλα μας στον αγώνα μας. Απαιτούμε μόνιμο προσωπικό με πλήρη απασχόληση και εργασιακά δικαιώματα. Την περίοδο της πανδημίας βγάλαμε ασπροπρόσωπο το δημόσιο σύστημα Υγείας και εισπράξαμε μόνο χειροκροτήματα, τίποτα άλλο...».

ΕΛΕΝΗ ΚΥΡΓΙΟΥ
Η αθλιότητα της ΕΕ και η υπεροχή του σοσιαλισμού

RIZOSPASTIS

«Κάθε πέρσι και καλύτερα, γιατί τα πράγματα γίνονται κάθε μέρα και χειρότερα. Είμαι αναισθησιολόγος πάνω από 30 χρόνια και από την εμπειρία μου βλέπω ότι η κατάσταση χειροτερεύει»: Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε να περιγράφει τη ζοφερή κατάσταση στο νοσοκομείο η Ελένη Κύργιου, διευθύντρια Αναισθησιολογίας.

Μετέφερε την εικόνα των ελλείψεων, με το 1/3 των θέσεων αναισθησιολόγων να μένουν κενές και με την κυβέρνηση να αναγκάζει το προσωπικό σε μετακινήσεις για την κάλυψη άλλων νοσοκομείων και μάλιστα με «εντέλλεσθε».

«Εχουμε πέντε καινούριες χειρουργικές αίθουσες, οι οποίες είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, εδώ και πέντε χρόνια. Αν λειτουργούσαν οι 5 αίθουσες, θα εκτελούνταν επιπλέον 200 επεμβάσεις μηνιαίως. Αν λειτουργούσαν σε όλα τα νοσοκομεία πανελλαδικά όλες οι χειρουργικές αίθουσες, δεν θα είχαμε λίστες αναμονής», ανέφερε χαρακτηριστικά απαντώντας στα επιχειρήματα της κυβέρνησης για τα επί πληρωμή χειρουργεία, με τα οποία «οι ασθενείς θα πληρώνουν περισσότερα και εμείς θα δουλεύουμε περισσότερες ώρες».

Η Ελένη Κύργιου μετέφερε την πείρα της, από την «τύχη» που - όπως είπε - είχε να σπουδάσει στη Σοβιετική Ενωση, πριν 40 χρόνια, όταν οικοδομούνταν ο σοσιαλισμός: «Δωρεάν. Τα πάντα δωρεάν. Για όλους τους φοιτητές, όχι μόνο της ΕΣΣΔ, αλλά και τους εκατοντάδες χιλιάδες απ' όλο τον κόσμο που πήγαν να σπουδάσουν εκεί. Σ' αυτή τη χώρα, όπως και σε άλλες σοσιαλιστικές χώρες, παρόλο που ήταν πρώτη φορά στην Ιστορία κράτη με εργατική εξουσία και τις αδυναμίες που είχαν, κερδίσαμε πράγματα που στην εποχή μας δεν μπορούμε ούτε να τα φανταστούμε. Παρείχαν σε όλους τους ασθενείς δωρεάν Υγεία σε όλα τα επίπεδα: Πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση. Κι όχι μόνο δωρεάν, ήταν πολύ υψηλού επιπέδου και πρωτοποριακές θεραπείες.

Σε αυτή την εποχή που ζούμε, με τόσα δισ. κέρδη οι ασθενείς δεν έχουν τα βασικά: Το φάρμακο. Που ψάχνουν να βρουν φάρμακα και είναι πανάκριβα.

Προληπτικές εξετάσεις, των οποίων η πλειοψηφία γίνεται στον ιδιωτικό τομέα.

Το δημόσιο νοσοκομείο, που καταρρέει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ