ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
Κοινή γραμμή «κουκουλώματος» του σκοτεινού θεσμικού πλαισίου

Συνεχίζοντας να προστατεύουν ως «ιερό και όσιο» τον βούρκο του άθλιου θεσμικού πλαισίου, που από κοινού έχουν διαμορφώσει, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ χτες επιδόθηκαν σε έναν ακόμα γύρο μιας «βολικής αντιπαράθεσης» στην υπόθεση των υποκλοπών, επικεντρώνοντας αποκλειστικά στο αν ήταν νόμιμη ή όχι η παρακολούθηση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη, και στον εκσυγχρονισμό που χρειάζεται το θεσμικό πλαίσιο της ΕΥΠ με βάση τα πρότυπα της ΕΕ...

Ο εισηγητής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης στη βάση του κυβερνητικού μοτίβου είπε ότι «η παρακολούθηση έγινε εντός ενός συγκεκριμένου νομικού πλαισίου», ότι «ήταν σίγουρα λάθος» και πως πρόκειται για «σοβαρή δυσλειτουργία που το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο επέτρεψε». Ετσι «στη βάση αυτή - σημείωσε - το ζητούμενο είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε τη δυσλειτουργία, επιτρέποντας φίλτρα που θα ενισχύσουν τη λογοδοσία χωρίς να βλάπτουν την ΕΥΠ», προσθέτοντας ότι υπάρχει «πλούσια διεθνής εμπειρία», υποστηρίζοντας και προετοιμάζοντας το έδαφος για την ενίσχυση του άθλιου αυτού πλέγματος των κανονισμών, Οδηγιών της ΕΕ και διακρατικών συμφωνιών που μόνο το ΚΚΕ έχει καταγγείλει από την αρχή. Μάλιστα, ο Δ. Καιρίδης ζήτησε τη συναίνεση και των άλλων αστικών κομμάτων «για να λύσουμε αυτή την παθογένεια», λέγοντας «ας μην τη σπαταλήσουμε αυτή την ευκαιρία». Οσον αφορά την πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ανέφερε ότι η ΝΔ θα ψηφίσει «παρών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον εισηγητή του Γ. Κατρούγκαλο απογείωσε τον εμπαιγμό και την υποκρισία και κάλεσε τη ΝΔ, «αν θέλει, να καταθέσει τη δική της πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής, για οποιαδήποτε περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης», γιατί «καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται». Και αυτό όταν από το 2016 που ξεκίνησαν οι «συνακροάσεις» - υποκλοπές στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό και για τρία ακόμα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπό παρακολούθηση το ΚΚΕ, δηλαδή ένα ολόκληρο κόμμα. Και επιπλέον, ως κυβέρνηση συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση του επικίνδυνου πλαισίου (από τη μετατροπή του αδικήματος της παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών από κακούργημα σε πλημμέλημα και την ανάθεση της αρμοδιότητας άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών αποκλειστικά στον εισαγγελέα της ΕΥΠ μέχρι την πρόταση προς την ΕΕ για σύσταση Ακαδημίας Κατασκόπων κ.ο.κ.). Ηταν δε χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της ομιλίας του ο Γ. Κατρούγκαλος δεν έβγαλε άχνα για τις συνακροάσεις - παρακολουθήσεις του ΚΚΕ, γεγονός που επισήμανε και ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος στην τοποθέτησή του, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ραγκούση να προσπαθεί στη συνέχεια να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, λέγοντας ότι «έχουμε διευκρινίσει ότι εμείς υπερψηφίζουμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, εντός της οποίας ρητώς περιλαμβάνεται και η υπόθεση των υποκλοπών που έχουν καταγγελθεί ότι έχουν πραγματοποιηθεί στην έδρα του ΚΚΕ».

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Χ. Καστανίδης ανέφερε ότι υπάρχουν «πολλαπλά ερωτηματικά και ένας σκοτεινός ορίζοντας για το τι συμβαίνει στον τόπο», κάνοντας λόγο για «θεσμική εκτροπή». Εθεσε ερωτήματα όπως αν «ήταν νόμιμη η επισύνδεση», ποιος ο λόγος αυτής της ενέργειας και αν ο πρωθυπουργός, όπως είπε στη συνεδρίαση της Βουλής της περασμένης Παρασκευής, δεν επιτρεπόταν να γνωρίζει για την παρακολούθηση, γιατί απέπεμψε τον τότε διοικητή της ΕΥΠ.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Μ. Κατρίνης ανέφερε για την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να αφήσει στο απυρόβλητο την εταιρεία που έχει αγοράσει και λειτουργεί το λογισμικό «Predator» και την κάλεσε να απαντήσει εάν υπάρχουν σχέσεις της εταιρείας με στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο εισηγητής της Ελ. Λύσης Αντ. Μυλωνάκης επαναλαμβάνοντας το κυβερνητικό αφήγημα είπε ότι ήταν «νόμιμη παρακολούθηση αλλά εσφαλμένη» και αναφερόμενος προς το ΠΑΣΟΚ, είπε ότι διαμαρτύρεται για μία τροπολογία - αυτή δηλαδή που επιτρέπει στην ΑΔΑΕ να μην ενημερώνει αυτούς που παρακολουθούνται - την οποία υπερψήφισε. Η Ελ. Λύση τάχθηκε υπέρ της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, όπως και το ΜέΡΑ25, με την εισηγήτριά του Μ. Σακοράφα να υποστηρίζει πως πρέπει να ερευνηθούν οι καταγγελίες του ΚΚΕ, οι ενέργειες της ΕΥΠ από το 2005 και μετά σχετικά με παρακολουθήσεις της αμερικανικής NSA στην Ελλάδα, ο ρόλος της ΑΔΑΕ κ.ά.


Οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ για την Εξεταστική

Eurokinissi

«

Το ΚΚΕ στηρίζει τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής και καλεί και τα άλλα κόμματα διά των εκπροσώπων τους να δεσμευτούν κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης ότι οι εργασίες της Επιτροπής θα ασχοληθούν χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις με τα περιστατικά των υποκλοπών σε βάρος του Ν. Ανδρουλάκη, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ και σε βάρος δημοσιογράφων». Τα παραπάνω ανέφερε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και γενικός εισηγητής του Κόμματος στη διαδικασία της συζήτησης, επισημαίνοντας ότι η πρόταση της ΝΔ για χρονική διεύρυνση της Επιτροπής «πετάει την μπάλα στην εξέδρα».

Οπως επεσήμανε ο Ν. Καραθανασόπουλος, αυτό που καλύπτουν όλοι μαζί είναι ένα θεσμικό πλαίσιο «το οποίο έχει ενσωματώσει το σύνολο των αντίστοιχων ευρωενωσιακών Οδηγιών, τις κοινοτικές Οδηγίες οι οποίες διασφαλίζουν την προληπτική και μαζική παρακολούθηση όλων των πολιτών». Και συμπλήρωσε: «Διευκολύνουν την εμπορία και διακίνηση των διαφόρων κατασκοπευτικών λογισμικών, με αποτέλεσμα μια σειρά κυβερνήσεις της ΕΕ να έχουν προμηθευτεί αυτά τα κατασκοπευτικά λογισμικά. Δεν είναι τυχαίο που έχει αποκαλυφθεί ότι στην Ισπανία η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του κ. Σάντσεθ, που είναι πρότυπο για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για το ΠΑΣΟΚ, παρακολουθούσε μέσω τέτοιων λογισμικών 65 πολιτικούς και ακαδημαϊκούς από την Καταλονία».

«Εχουμε να κάνουμε με ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο βάζει στην "προκρούστεια κλίνη" το σύνολο των λαϊκών δικαιωμάτων, είτε αυτά είναι ατομικά είτε είναι συλλογικά», τόνισε, για να προσθέσει: «Μάλιστα, στις σημερινές συνθήκες όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και μετατροπής της Ελλάδας σε προκεχωρημένο φυλάκιο των αμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, η χώρα μας έχει μετατραπεί σε ξέφραγο αμπέλι, στο οποίο αλωνίζουν οι ξένες μυστικές υπηρεσίες». Ανέδειξε ακόμα ότι η υπόθεση παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη αξιοποιείται και «στο πλαίσιο των διεργασιών του αστικού πολιτικού συστήματος για την επόμενη μέρα», που έχουν ζητούμενο «τη σταθερότητα του συστήματος, για τον εγκλωβισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας στην παγίδα της κυβερνητικής εναλλαγής», επισημαίνοντας ότι «αποτελούν παγίδα για τον λαό αυτά τα οποία λέγονται περί δημοκρατικού πλαισίου λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών ή περί διαφάνειας στη λειτουργία τους».

Παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία και παραδείγματα από τις ευρωενωσιακές Οδηγίες και κατευθύνσεις, τις οποίες έχουν αποδεχθεί όλα τα αστικά κόμματα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης ανέδειξε ότι το πρόβλημα των υποκλοπών - παρακολουθήσεων πηγάζει από το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο. Είναι το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, που έχει δημιουργήσει έναν ατσάλινο φράχτη «για να προστατεύσει το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα, την εξουσία των μονοπωλίων». Οπως εξήγησε, η ίδια η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περιέχει έννοιες - λάστιχο για τις οποίες επιτρέπονται οι παρακολουθήσεις, όπως λόγους «εθνικής ασφάλειας», «δημόσιας τάξης», «κοινωνικής ευημερίας» κ.ά. Οι δε «αντιτρομοκρατικοί» νόμοι της ΕΕ προσδιορίζουν ως «τρομοκρατία» τη ριζοσπαστικοποίηση, στην οποία συγκαταλέγουν την «ακροαριστερά»», ενώ θεωρούν «τρομοκράτες» αυτούς που θέλουν να καταργήσουν τις κοινωνικές ανισότητες και αντιδρούν στις ιδιωτικοποιήσεις. Επιπλέον, συνέχισε, η ΕΕ έχει δημιουργήσει ένα τερατώδες σύστημα φακελώματος, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Συνθήκη Σένγκεν. «Αυτά έχετε συμφωνήσει όλοι, δεν άκουσα κουβέντα», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, επισημαίνοντας πως τα άλλα κόμματα επιδίδονται σε μια βολική αντιπαράθεση. Εδωσε ακόμα την κατάλληλη απάντηση στον «ανεξάρτητο» βουλευτή Κ. Μπογδάνο, ο οποίος κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια επιδόθηκε σε ένα ακόμα εμετικό αντικομμουνιστικό παραλήρημα, κάνοντας λόγο ανάμεσα σε άλλα για «κομμουνιστοσυμμορίτες» του ΔΣΕ κ.ά. «Η Χρυσή Αυγή βρήκε κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον Κ. Μπογδάνο», σχολίασε ο Θ. Παφίλης.

Επιλεκτική ευαισθησία

Η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα τόνισε ότι δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση αν η παρακολούθηση ενός αρχηγού πολιτικού κόμματος, πόσο μάλλον ενός ολόκληρου κόμματος, όπως το ΚΚΕ, είναι νόμιμη ή παράνομη. Εκανε λόγο για επιλεκτική ευαισθησία συνολικά, τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, καθώς την ώρα που αντιπαρατίθενται για τις υποκλοπές «δεν βγάζετε τσιμουδιά για το τρομακτικό θεσμικό πλαίσιο όπου ο καθένας είναι στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών». Θεσμικό πλαίσιο το οποίο είναι «δικό σας δημιούργημα» και επιτρέπει να βαφτίζεται ο καθένας επικίνδυνος στα ευρύτατα όρια της «εθνικής ασφάλειας», τόνισε, ενώ αναφέρθηκε στις 15.000 εισαγγελικές παραγγελίες για την άρση του απορρήτου.

Αλλωστε αυτό το θεσμικό πλαίσιο - συνέχισε - κάθε άλλο παρά ατελές είναι, όπως λένε τα αστικά κόμματα. Αντίθετα, είναι «αποτελεσματικότατο για τον λόγο που δημιουργήθηκε» και ο οποίος είναι η προστασία του αστικού κράτους, η «καταπολέμηση της τρομοκρατίας ή του εξτρεμισμού», έννοιες - λάστιχο, που συμπεριλαμβάνουν και τους αγώνες του λαού και «δίνουν τη δυνατότητα στο κράτος και στις μυστικές υπηρεσίες, χωρίς αιτιολόγηση και με συνοπτικές διαδικασίες, να παρακολουθούν ακόμα και προληπτικά».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης επεσήμανε ότι «είναι τουλάχιστον αφέλεια, αν όχι σκόπιμος αποπροσανατολισμός, να πιστεύει κανείς ότι το ίδιο το κράτος, οι κυβερνήσεις και οι συμμαχίες τους, που εμπλέκονται σε τέτοιες δουλειές, θα έβαζαν ή θα βάλουν ποτέ φρένο στα επίσημα και ανεπίσημα κέντρα παρακολούθησης που δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερο στην Ελλάδα, λόγω και του ιδιαίτερου ρόλου που έχει αναλάβει ως "προκεχωρημένο φυλάκιο" του ΝΑΤΟ στην περιοχή».

Ως προς αυτό εξάλλου ήταν σαφής ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, που έκανε καθαρό ότι «ουδείς ξεφεύγει από τις παρακολουθήσεις», τόνισε ο Μ. Συντυχάκης και πρόσθεσε: «Ο καβγάς μεταξύ σας είναι ακριβώς για να αποφεύγετε να μιλήσετε για την ταμπακέρα, για την ουσία της υπόθεσης, που δεν είναι άλλη από το σάπιο και επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο σε Ελλάδα και ΕΕ, το οποίο θωρακίζει τις παρακολουθήσεις και τις παραβιάσεις των προσωπικών δεδομένων, αλλά διευρύνει σκόπιμα και το πεδίο εφαρμογής τους, ώστε να μην εξαιρείται ουσιαστικά κανένας από την "τσιμπίδα" των μυστικών υπηρεσιών, όπως άλλωστε ομολόγησε ο νέος διοικητής της ΕΥΠ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ