ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Γενάρη 2000
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα βρετανικά αρχεία για τη χούντα στην Ελλάδα

«Γόνιμες» σχέσεις με τους δικτάτορες, η μετεγκατάσταση του Πατριαρχείου, η αντιμετώπιση των αντιστασιακών, η απόπειρα κατά του Παπαδόπουλου

Νοέμβρης 1973. Τα χουντικά τανκς αιματοκυλούν την εξέγερση στο Πολυτεχνείο
Νοέμβρης 1973. Τα χουντικά τανκς αιματοκυλούν την εξέγερση στο Πολυτεχνείο
Δόθηκαν, όπως ορίζει ο βρετανικός νόμος, τα αρχεία του Φόρεϊν Οφις, του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας, που καλύπτουν την περίοδο 1968 - 1969. Στο τμήμα των αρχείων που αφορούν στην Ελλάδα, οι Βρετανοί διπλωμάτες παρουσιάζουν την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, μετά την επιβολή της στρατιωτικοφασιστικής δικτατορίας και την πολιτική της χούντας. Από τις αναφορές των Βρετανών διπλωματών, προκύπτει ότι η στάση της βρετανικής κυβέρνησης χαρακτηριζόταν αρχικά από επιφυλακτικότητα, στη συνέχεια, όμως, και όταν διαπιστώθηκε η απόκτηση του ελέγχου από τη χούντα, η στάση αυτή μεταβάλλεται και γίνεται «γόνιμη».

Εντύπωση προκαλεί η ακριβής εκτίμηση του Βρετανού πρεσβευτή στην Αθήνα, σερ Μάικλ Στιούαρτ, σχετικά με τη διάρκεια ζωής του καθεστώτος των συνταγματαρχών. «Η πρόσφατη εξουσία - κυβέρνηση, τονίζει στην έκθεσή του, θα επιβιώσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, περίπου για άλλα πέντε χρόνια».

Στις 17 Δεκεμβρίου 1969, ο Βρετανός πρεσβευτής, στην έκθεσή του, αποτυπώνει τη βελτίωση των σχέσεων της κυβέρνησής του με τη χούντα. «Με επικεφαλής τον Παπαδόπουλο, γράφει, η κυβέρνηση ελέγχει απόλυτα την κατάσταση και από τη δική μας πλευρά πρέπει να ομολογήσω ότι τα πράγματα εξελίχθηκαν περισσότερο θετικά απ' ό,τι υπολογίζαμε»...

Ενα θέμα για το οποίο η βρετανική κυβέρνηση έδειξε ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη περίοδο ήταν η συζήτηση για το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης στην Ελλάδα, στη Νέα Υόρκη, ή τη Γενεύη. Σε τηλεγραφήματα και εκθέσεις απ' την Αθήνα, την Αγκυρα και το Βουκουρέστι, αποκαλύπτεται ότι η χούντα άνοιξε συζήτηση με το τουρκικό καθεστώς για το Πατριαρχείο, η οποία, όμως, έκλεισε το Νοέμβριο του 1969, όταν από κοινού οι δυο πλευρές αποφάσισαν για την παραμονή του Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, αφού οποιαδήποτε άλλη λύση θα δημιουργούσε ένταση στις σχέσεις των δυο κοινοτήτων, αλλά και γιατί θα άνοιγε δρόμο στο Πατριαρχείο της Μόσχας να διεκδικήσει τον τίτλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το τμήμα των αρχείων, που αναφέρεται στην πολιτική της χούντας απέναντι στους Ελληνες αντιστασιακούς, οι οποίοι δρούσαν στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Την περίοδο εκείνη, οι βρετανικές εφημερίδες αποκάλυψαν επιστολή του τότε διοικητή της ΚΥΠ, αρχιπραξικοπηματία Δ. Ρουφογάλη, ο οποίος ζητούσε από τις ελληνικές πρεσβείες στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης να αναλάβουν δράση κατά των Ελλήνων που θεωρούνταν ύποπτοι για αντιστασιακή δράση. Από τα έγγραφα του Φόρεϊν Οφις, προκύπτει ότι οι βρετανικές διπλωματικές υπηρεσίες πραγματοποίησαν έρευνα, σύμφωνα με την οποία το έγγραφο Ρουφογάλη ήταν πλαστό. Ετσι, έβγαλαν «λάδι» τη χούντα.

Οπως ήταν φυσικό, οι Βρετανοί έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για οτιδήποτε αφορούσε στην Κύπρο και το Κυπριακό. Παρακολουθούσαν, λοιπόν, στενά τις σχέσεις που διαμορφώνονταν μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας. Εκδηλώνουν, λοιπόν, την ανησυχία τους, όταν από τη χούντα κατηγορείται η κυπριακή κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Πολύβιος Γεωρκάτζης για ανάμειξη στην απόπειρα δολοφονίας του Παπαδόπουλου από τον Αλ. Παναγούλη. Πολύ περισσότερο, οι Βρετανοί ενδιαφέρονται για την υπόθεση, αφού ο Γεωρκάτζης κατηγορείται ότι έδρασε ως πράκτορας των βρετανικών υπηρεσιών.

Τέλος, σε άλλα σημεία των αρχείων, γίνονται αναφορές για τις επαφές Ελλήνων πολιτικών που βρίσκονταν στο εξωτερικό με τη βρετανική κυβέρνηση. Στις αναφορές αυτές, ο Αν. Παπανδρέου χαρακτηρίζεται «πολιτικός χωρίς ήθος» και συνιστάται, οι επαφές μαζί του να γίνουν στο κατώτερο δυνατόν επίπεδο, ενώ για τον Κ. Καραμανλή σημειώνεται ότι «ανοιχτό το πεδίο για επαναφορά της δημοκρατίας στην Ελλάδα πρέπει να μείνει για τον Καραμανλή και όχι για τον Ανδρέα».

Η ΝΔ «δεν πουλάει πιά»

Ηαπόφαση του Κώστα Καραμανλή (Κ.Κ.) να ψηφίσει για πρόεδρο Δημοκρατίας τον Κ. Στεφανόπουλο, αποτέλεσε «έκπληξη» πρώτου μεγέθους. Ενώ αρκετό καιρό έψαχνε να βρει θέματα, υπαρκτά και ανύπαρκτα, για να κάνει αντιπολίτευση, ξαφνικά θυμήθηκε ότι ο Κ. Στεφανόπουλος «ανήκει στην παράταξή του και δεν τον χαρίζει στο ΠΑΣΟΚ».

Πρέπει να εξηγούμαστε: Είναι πολιτική απάτη, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να κατανέμουν ρόλους συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης και να υφαρπάζουν την ψήφο του λαού. Δεν υπάρχουν διαφορές στα προγράμματά τους. Ούτε στα ζητήματα εθνικής ανεξαρτησίας ούτε στην πολιτική της καταλήστευσης του εισοδήματος των εργαζομένων, ούτε στα ζητήματα του αυταρχισμού και της τηλεχειραγώγησης του λαού.

Αλλά αφού υπάρχει κατανομή ρόλου αντιπολίτευσης στη Ν.Δ., δεν μπορεί να ψηφίζει στην εκλογή προέδρου τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ. Το ζήτημα είναι κεφαλαιώδες και δεν μπορεί να δίνει ουσιαστικά η ΝΔ ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η ρύθμιση του Συντάγματος για πλειοψηφία τριών πέμπτων των βουλευτών, για να εκλέγεται ο πρόεδρος δε συνεπάγεται συναινετική διαδικασία. Αλλωστε 25 χρόνια ποτέ δεν ψήφισαν τον ίδιο πρόεδρο, τα δυο μεγαλύτερα κόμματα. Τώρα θυμήθηκαν τη συναινετική διαδικασία;

Μα, θα μου πείτε ότι, τα γκάλοπ δείχνουν ότι ο Κ.Κ. θα χάσει τις εκλογές. Αυτό όμως, σημαίνει ότι πρέπει να οξύνει την αντιπολίτευση και όχι να τη χαλαρώσει. Αν θα έχανε μια φορά η ΝΔ τις εκλογές τον Μάρτη θα χάσει δύο φορές τον Ιούνιο μιας και θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ. Για να σε ψηφίσει ο λαός πρέπει να προσφέρεις κάποια υπηρεσία σε μια κρίσιμη περίοδο. Η ΝΔ είχε δυνατότητα να ανατρέψει την κυβέρνηση αν δεν ψήφιζε τον πρόεδρο. Τώρα εκμηδένισε τον ρόλο της και από αντιπολίτευση έγινε και τυπικά συμπολίτευση. Γιατί να την ψηφίσει ο λαός; Δεν υπάρχει ούτε τυπικά λόγος ύπαρξης της ΝΔ.

***

Μα θα μου πείτε γιατί ο Κ.Κ. ψηφίζει ΠΑΣΟΚ; Γιατί όπως φαίνεται και το υποδηλώνει δημοσίευμα του "Βήματος" στις 1/1/2000 απέτυχε στις εξετάσεις που έδωσε στην Ουάσιγκτον. Ετσι εξηγείται και η ρήση του Ι. Λούλη που ακόμα συμβουλεύει τον Κ.Κ. ότι η ΝΔ "δεν πουλάει πια"

Κώστας ΚΑΠΠΟΣ

3/1/200

Υ.Γ. 1. Ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου (Π.Π.) στην "Καθημερινή" 1/1/2000 υποστηρίζει ότι «επί τρεις δεκαετίες η Ευρωπαϊκή Ηπειρος που γέννησε την αρχαία και τη σύγχρονη δημοκρατία, καταδυναστεύεται από τις παράλληλες απειλές του Κομμουνισμού και του Φασισμού». Θα μας επιτρέψει να τον ρωτήσουμε α) ποια είναι η σύγχρονη δημοκρατία που γέννησε η Ευρώπη και β) είναι το ίδιο ο Κομμουνισμός και ο Φασισμός;

Παραπέρα ο Π.Π. επικαλείται τη ρήση του Αλ. Σολζενίτσιν: «ο μεγάλος κόκκινος ανεμοστρόβιλος ίσως επανεμφανιστεί».

Δεν καταλάβαμε γιατί την επικαλείται; Μήπως φοβάται και ο ίδιος τον κόκκινο ανεμοστρόβιλο;

Υ.Γ. 2. Προσπαθώ να μάθω, αν με την ευκαιρία του νέου χρόνου έγινε ευχέλαιο στο χρηματιστήριο. Αλλά αν δεν έγινε, πρέπει να γίνει. Και όταν τελειώσουν οι παπάδες, πρέπει να 'ρθουνε και σε μας για να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε;

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΒΕΑ
Ολοι «προσκύνησαν» την ΟΝΕ

«Ζήτω η ΟΝΕ». Αυτό αναφώνησαν χτες Κ. Σημίτης - Γ. Παπαντωνίου - Κ. Μητσοτάκης και Κ. Καραμανλής, ο καθένας με το δικό του τρόπο, αξιοποιώντας την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ). Ο Ν. Κωνσταντόπουλος από την άλλη μεριά μεταφέροντας τις ψευδαισθήσεις του κόμματός του, έκανε λόγο για μακρά περίοδο άνισων θυσιών που, όπως είπε, είναι καιρός να θίξει και να αρχίσει η δίκαιη κατανομή των βαρών.

Ειδικότερα, φτάνοντας στην ετήσια εκδήλωση του ΕΒΕΑ, όπου παρευρέθηκε η «αφρόκρεμα» των μεγαλοεπιχειρηματιών, ο πρωθυπουργός υποστήριξε στο γνωστό μοτίβο ότι το χρόνο που πέρασε η ελληνική οικονομία πέτυχε τις καλύτερες επιδόσεις μετά από πολλές δεκαετίες και ότι το 2000 θα επιβεβαιωθεί η «τομή» στην οικονομία.

Ο ίδιος, για αυτονόητους λόγους, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα ελλείμματα που δημιουργεί η ασκούμενη πολιτική στην απασχόληση, την υγεία, την αγροτιά, λέγοντας ότι αυτά είναι θέματα που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση αυτό το χρόνο με περισσότερα μέσα.

Ερωτηθείς σχετικά με τις εκλογές ο Κ. Σημίτης απάντησε ότι την κυβέρνηση δεν την απασχολούν οι εκλογές, αλλά να συνεχιστούν οι επιδόσεις της οικονομίας, που σημειώθηκαν την προηγούμενη χρονιά, επιδόσεις που, βέβαια, ταυτίζονται με τη μεγιστοποίηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου και τη συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, υποστήριξε ότι η καλή πορεία της οικονομίας είναι γεγονός που θα προσδιοριστεί από την ένταξη στην ΟΝΕ, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Ιούνη.

Ο ίδιος είπε ότι την κυβέρνηση δεν την απασχολούν οι πρόωρες εκλογές, αλλά η λαϊκή εντολή για ισότιμη ένταξη στην ΟΝΕ.

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, έδωσε εύσημα στην «αρκετά καλή» πορεία της οικονομίας, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξή του στην ΟΝΕ. Πρόσθεσε, όμως, ότι «καλό είναι οι εκλογές να γίνουν το γρηγορότερο».

Από τη μεριά του ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε και αυτός με τη σειρά του τη σταθερή προσήλωση της ΝΔ στην ΟΝΕ, δίνοντας έμφαση στις «θαρραλέες τομές» που, όπως είπε, πρέπει να γίνουν, κάνοντας λόγο για «διαρθρωτικές αλλαγές, ιδιωτικοποιήσεις, τόνωση της επιχειρηματικότητας».

Τέλος, ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Θ. Καρατζάς, επισήμανε ότι σε ένα χρόνο θα γιορτάζουμε την ένταξη στην ΟΝΕ.

Αυτοκτονία στρατιώτη στον Εβρο

Σε αυτοκτονία αποδίδει το Γενικό Επιτελείο Στρατού το θανάσιμο τραυματισμό του στρατιώτη Πυροβολικού Σ.Χ., 25 ετών, κατοίκου Πειραιά (τελευταία το ΓΕΣ σε αυτές τις περιπτώσεις δίνει στη δημοσιότητα μόνο τα αρχικά του ονόματος). Το γεγονός συνέβη την Κυριακή το βράδυ στις 10.30 σε μονάδα του Εβρου, όπου ο άτυχος στρατιώτης εκτελούσε υπηρεσία σκοπού.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Προσφυγή κατά Γαλλίας για το εμπάρκο στο βρετανικό βοδινό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προσφύγει σήμερα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου εναντίον της Γαλλίας, σχετικά με το εμπάργκο που η χώρα αυτή συνεχίζει να επιβάλλει στο βρετανικό βοδινό, λόγω της ασθένειας των «τρελών αγελάδων», ανακοίνωσε χθες Ευρωπαίος εκπρόσωπος. Η προσφυγή θα είναι το τρίτο και τελευταίο στάδιο της διαδικασίας κατά της Γαλλίας που ξεκίνησε στις 16 Νοέμβρη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω της άρνησης της χώρας αυτής να άρει το ευρωπαϊκό εμπάργκο που είχε επιβληθεί στις εξαγωγές βρετανικού βοδινού. Η εκδίκαση προσφυγών στο δικαστήριο του Λουξεμβούργου απαιτεί κατά μέσο όρο δύο χρόνια και γι' αυτό ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Επιτροπή θα αποφασίσει μέσα σε λίγες ημέρες αν θα ζητήσει την έκδοση μιας προσωρινής δικαστικής απόφασης, ώστε να επιταχυνθεί η νομική διαδικασία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ