ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βραδυφλεγές ελληνοαλβανικό πρόβλημα
  • Λήξαν θεωρεί η Αθήνα το επεισόδιο, που ανέκυψε με την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αλβανία
  • Τις προθέσεις των Τιράνων, σχετικά με τους Τσάμηδες, διερευνά η Αθήνα

H Αθήνα αναμένει «δείγμα γραφής», σχετικά με τον τρόπο που τα Τίρανα θα χειριστούν στο κοντινό μέλλον την υπόθεση των Τσάμηδων. Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση χαμηλώνει τους τόνους και διαμηνύει ότι για την Ελλάδα το θέμα, που ανέκυψε με την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στην Αλβανία, θεωρείται λήξαν.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, επανέλαβε τη σταθερή ελληνική βούληση για συνεχή βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, σημειώνοντας «κομψά» πως η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας εξαρτάται και από την Ελλάδα. «Νομίζουμε ότι αυτή είναι η βούληση και της αλβανικής πλευράς, ειδικά την ώρα που η γειτονική χώρα προσβλέπει στην εντατικοποίηση των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ενωση», επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου και τόνισε ότι «οι διμερείς σχέσεις των χωρών δεν μπορεί να υπαγορεύονται από πράξεις ακραίων στοιχείων».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις συνθήκες που οδήγησαν στην αποχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας από την Αλβανία, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «ο σεβασμός των δημοκρατικών αξιών και της ελεύθερης έκφρασης είναι θεμελιώδης αρχή της δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών (...)όταν σκοπός δύο πλευρών είναι να κάνουν ουσιαστικά θετικά βήματα στις σχέσεις τους, αυτές οι προσπάθειες πρέπει να προασπίζονται και από τον έναν και από τον άλλον. Πρέπει οι συναντήσεις, οι διαβουλεύσεις και οι επικοινωνίες να γίνονται σε ένα πλαίσιο που βοηθά σε αυτή την επιδίωξη. Οταν αυτό δεν μπορεί να διασφαλιστεί, υπάρχουν επιπτώσεις».

Αναφορικά με τα γεγονότα της περασμένης Δευτέρας στους Αγίους Σαράντα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι από ελληνικής πλευράς η συνάντηση Παπούλια - Μοϊσίου είχε προετοιμαστεί με τον καλύτερο τρόπο, ενώ είχαν ενημερωθεί και οι αλβανικές Αρχές για την περιφρούρησή της και είχαν δοθεί οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, όταν ρωτήθηκε γιατί αποφασίστηκε η αναχώρηση του Ελληνα Προέδρου της Δημοκρατίας, υποστήριξε ότι «δεν υπήρξε ανταπόκριση από τις αλβανικές Αρχές στο να προστατευτεί και να γίνει χωρίς κανένα πρόβλημα η συνάντηση των δύο Προέδρων, γι' αυτό και ελήφθη η γνωστή απόφαση».

«ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ»
Οι ΗΠΑ εγγυητές της ΠΓΔΜ

Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχε με την ηγεσία των ΗΠΑ, την περασμένη βδομάδα, εξέφρασε χτες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Βλάντο Μπούτσκοφσκι, ο οποίος επέστρεψε στα Σκόπια.

Ο Βλ. Μπούτσκοφσκι, σε συνέντευξη Τύπου, σημείωσε ότι στις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, την υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, τον υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ και στελέχη της διοίκησης στην Ουάσιγκτον έλαβε υποστήριξη για τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα του προς την κατεύθυνση οικοδόμησης μιας δημοκρατικής, πολυεθνοτικής και πολυπολιτισμικής κοινωνίας, καθώς και για την ευρωατλαντική της πορεία της και τον «εποικοδομητικό ρόλο» που διαδραματίζει η χώρα στην περιοχή. Ο Βλ. Μπούτσκοφσκι συμπλήρωσε ότι η υποστήριξη που έλαβε από τη διοίκηση των ΗΠΑ για την πολιτική αυτή που ακολουθεί η κυβέρνησή του, «επιβεβαιώνει ότι η Μακεδονία δεν έχει να ανησυχεί για τίποτε αναφορικά με τη σταθερότητά της, καθώς και για την εδαφική της κυριαρχία, ενόψει και κατά τη διαδικασία για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσόβου».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σε μερικές μέρες (9 Νοέμβρη), η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα του θα είναι θετική, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, «θα επιταχύνει τη διαδικασία ενσωμάτωσης της Μακεδονίας στην ΕΕ».

Οι δύο αυτές εξελίξεις (υποστήριξη από την Ουάσιγκτον και από Βρυξέλλες προς την ΠΓΔΜ), σύμφωνα με τον Βλ. Μπούτσκοφσκι, θα πρέπει να αποτελέσουν επαρκή λόγο για την αντιστροφή του κλίματος στο εσωτερικό και να αξιοποιηθούν καταλλήλως για την υλοποίηση των δύο στρατηγικών στόχων της χώρας, της ένταξής της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Σε ερώτηση αν κατά τις συναντήσεις του με την ηγεσία των ΗΠΑ, ζήτησε υποστήριξη για τη διαφορά που έχει η ΠΓΔΜ με την Ελλάδα σχετικά με το θέμα της ονομασίας, ο Βλ. Μπούτσκοφσκι ανέφερε ότι δε ζήτησε καμία υποστήριξη, σημειώνοντας ότι δεν έχει να ζητήσει από τις ΗΠΑ κάτι επί αυτού, αφού οι ΗΠΑ το Νοέμβρη του 2004 αναγνώρισαν τη χώρα του με το συνταγματικό της όνομα (Δημοκρατία της Μακεδονίας).

ΚΟΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Καλύπτουν το σοσιαλδημοκρατικό... κενό

Αλλο ένα δείγμα της διαχειριστικής πρότασης του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς έρχεται από την ομιλία του προέδρου του, Φ. Μπερτινότι, στο συνέδριο του ΚΕΑ. Μια ομιλία στην οποία για ακόμα μια φορά ο πρόεδρος των «Ευρωπαίων αριστερών» καταπιάστηκε με το ρόλο του ΚΕΑ, την άλλη Ευρώπη (την εφικτή) και τα καθήκοντα του κόμματος.

Ετσι, αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του σε εκείνο που απασχολεί περισσότερο τους μετέχοντες του ευρωπαϊκού μορφώματος: τη σοσιαλδημοκρατία και τη σχέση της με το ΚΕΑ. Και ξεκαθάρισε ότι πάνε μαζί, ως οι δύο «αριστερές» στην Ευρώπη. Απλά η μια, η σοσιαλδημοκρατία, αποσκίρτησε και έχασε την αριστερή της προοπτική!

Οπως λέει ο Φ. Μπερτινότι, «η εναλλακτική Αριστερά για πρώτη φορά μπορεί πραγματικά να ελπίζει να πετύχει κάτι συγκεκριμένο: να πάψει να είναι μειοψηφία και να γίνει μια πολιτική δύναμη ικανή πραγματικά να επηρεάσει την οικονομική, πολιτική, πολιτιστική και θεσμική κοινωνική δυναμική σε ολόκληρη την Ευρώπη». Λόγο στην άσκηση της εξουσίας, δηλαδή, ζητάει το ΚΕΑ, δε διεκδικεί κάτι διαφορετικό, ανατρεπτικό, ριζοσπαστικό. Απλά να μετέχει στους θεσμούς, να παίζει ρόλο στα ευρωπαϊκά όργανα λήψης αποφάσεων. Και αυτό είναι και το συγκεκριμένο που «για πρώτη φορά» ελπίζει να πετύχει η εναλλακτική Αριστερά!

Στην ίδια ομιλία καθορίζει τα καθήκοντα του ΚΕΑ ως εξής: «το πρώτο καθήκον, χωρίς το οποίο δεν υπάρχει μέλλον, είναι να αποκτήσουμε μια συστηματική, ισχυρή και συνεχή παρουσία ανάμεσα στα κινήματα που υπάρχουν στην ευρωπαϊκή κοινωνία». Προφανώς επειδή αυτός είναι ο μόνος τρόπος να προσεταιριστεί τη δυναμική ορισμένων κινημάτων και να κερδίσει «πόντους» προσφέροντας ομπρέλα σε άλλα κινήματα. Για πολιτικό όραμα, σύνδεση των κινημάτων με το εργατικό και λαϊκό κίνημα, για διεύρυνση των μετώπων πάλης, βέβαια, ούτε λόγος.

«

Το δεύτερο καθήκον έχει να κάνει με την ικανότητά μας να χρησιμοποιήσουμε την παρουσία μας για να παρέμβουμε στην κρίση που υπαγορεύεται από την έλλειψη προοπτικών για τη σοσιαλδημοκρατία, ακριβώς όταν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές έχουν αποδειχτεί παταγώδης αποτυχία εφαρμοζόμενες με διάφορους τρόπους σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες». Είδαν και απόειδαν στη... μια «Αριστερά» - την ώρα που η άλλη «Αριστερά», η σοσιαλδημοκρατία, ως διαχειριστική πρόταση, χάνει τη δυναμική της στην ΕΕ - και αισθάνθηκαν ότι χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους. Γιατί μέχρι στιγμής, οι σοσιαλδημοκράτες όλο και συνεργάζονταν με την «εναλλακτική Αριστερά», όλο και κάποιο καίριο πόστο τους έδιναν. Τώρα όμως δε βρίσκουν τέτοια διέξοδο και για το λόγο αυτό αναλαμβάνουν δράση. Και το κενό πάνε να το καλύψουν επαναλαμβάνοντας όσα και η σοσιαλδημοκρατία έλεγε και εξακολουθεί σε πολλές περιπτώσεις να λέει. Ετσι, αξιοποιώντας την πορεία των σοσιαλδημοκρατών, που αποκαλύφτηκε στα μάτια των λαών μέσα από τη διαχείριση της εξουσίας, από τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφάρμοσαν, προσπαθεί να πάρει τη θέση της. Να πείσει ότι δε φταίει η σοσιαλδημοκρατία αλλά αυτοί που τη... χειρίστηκαν και απέτυχαν. Να γίνει σοσιαλδημοκρατία στη θέση της σοσιαλδημοκρατίας. Για να βλέπουμε τώρα τους «αριστερούς» να δεσμεύονται ότι θα εφαρμόσουν ό,τι διακήρυττε και δεν εφάρμοσε η σοσιαλδημοκρατία. Και προφανώς βαδίζοντας στα χνάρια της σοσιαλδημοκρατίας, ελπίζουν να επαναληφτεί η ιστορία και να πετύχουν αυτό που σημείωσε ο Φ. Μπερτινότι στην ομιλία του: «την εποικοδομητική διαχείριση των συγκρούσεων» και «τον κοινωνικό και δημοκρατικό συμβιβασμό».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Για τα δημοκρατικά δικαιώματα

Μια, όπως αναμένεται, ενδιαφέρουσα εκδήλωση - συζήτηση διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Κορυδαλλού (Παράρτημα ΕΕΔΥΕ) τη Δευτέρα 7 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα «Πλειάδες» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κορυδαλλού (Καρυταίνης και Γρ. Λαμπράκη).

Θέμα της εκδήλωσης, όπως αναγράφεται στη σχετική πρόσκληση, είναι «τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού, με πρόσχημα την "καταπολέμηση της τρομοκρατίας"» και οι «"νέες" μορφές επέμβασης (αξιοποίηση των λεγόμενων "μη κυβερνητικών οργανώσεων", οικονομική - στρατιωτική εξάρτηση χωρών)». Εισηγητές θα είναι οι Δημήτρης Καλτσώνης και Αντώνης Αντανασιώτης, μέλη της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ