Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βραδυφλεγές ελληνοαλβανικό πρόβλημα
  • Λήξαν θεωρεί η Αθήνα το επεισόδιο, που ανέκυψε με την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αλβανία
  • Τις προθέσεις των Τιράνων, σχετικά με τους Τσάμηδες, διερευνά η Αθήνα

H Αθήνα αναμένει «δείγμα γραφής», σχετικά με τον τρόπο που τα Τίρανα θα χειριστούν στο κοντινό μέλλον την υπόθεση των Τσάμηδων. Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση χαμηλώνει τους τόνους και διαμηνύει ότι για την Ελλάδα το θέμα, που ανέκυψε με την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στην Αλβανία, θεωρείται λήξαν.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, επανέλαβε τη σταθερή ελληνική βούληση για συνεχή βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, σημειώνοντας «κομψά» πως η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας εξαρτάται και από την Ελλάδα. «Νομίζουμε ότι αυτή είναι η βούληση και της αλβανικής πλευράς, ειδικά την ώρα που η γειτονική χώρα προσβλέπει στην εντατικοποίηση των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ενωση», επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου και τόνισε ότι «οι διμερείς σχέσεις των χωρών δεν μπορεί να υπαγορεύονται από πράξεις ακραίων στοιχείων».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις συνθήκες που οδήγησαν στην αποχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας από την Αλβανία, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «ο σεβασμός των δημοκρατικών αξιών και της ελεύθερης έκφρασης είναι θεμελιώδης αρχή της δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών (...)όταν σκοπός δύο πλευρών είναι να κάνουν ουσιαστικά θετικά βήματα στις σχέσεις τους, αυτές οι προσπάθειες πρέπει να προασπίζονται και από τον έναν και από τον άλλον. Πρέπει οι συναντήσεις, οι διαβουλεύσεις και οι επικοινωνίες να γίνονται σε ένα πλαίσιο που βοηθά σε αυτή την επιδίωξη. Οταν αυτό δεν μπορεί να διασφαλιστεί, υπάρχουν επιπτώσεις».

Αναφορικά με τα γεγονότα της περασμένης Δευτέρας στους Αγίους Σαράντα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι από ελληνικής πλευράς η συνάντηση Παπούλια - Μοϊσίου είχε προετοιμαστεί με τον καλύτερο τρόπο, ενώ είχαν ενημερωθεί και οι αλβανικές Αρχές για την περιφρούρησή της και είχαν δοθεί οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, όταν ρωτήθηκε γιατί αποφασίστηκε η αναχώρηση του Ελληνα Προέδρου της Δημοκρατίας, υποστήριξε ότι «δεν υπήρξε ανταπόκριση από τις αλβανικές Αρχές στο να προστατευτεί και να γίνει χωρίς κανένα πρόβλημα η συνάντηση των δύο Προέδρων, γι' αυτό και ελήφθη η γνωστή απόφαση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ