Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ
Εκτός δικαστικού σώματος η Α. Κοροβέση

Ενώπιον των ευθυνών τους θέτει ο ανακριτής Ι. Σίδερης τις αρμόδιες τραπεζικές αρχές, που κωλυσιεργούν στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του Π. Μαντούβαλου και των συνεργατών του

Οριστικά εκτός του δικαστικού σώματος έθεσε, με ομόφωνη απόφαση, χτες, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, λόγω ηθικής και υπηρεσιακής ανεπάρκειας, την πρωτοδίκη Αννα Κοροβέση, η οποία είναι η ένατη δικαστική λειτουργός που τιμωρείται με οριστική παύση.

Ακόμη, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου με μειοψηφία δυο μόνο ψήφων έκρινε ότι η Α. Κοροβέση δεν είναι επαρκής για να εργαστεί στο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Α. Κοροβέση «μετά από συνδυασμένες, δόλιες και ανήθικες μεθοδεύσεις» μαζί με τις συναδέλφους της Αντ. Ηλία και Π. Τσέβη, οι οποίες ήδη έχουν απολυθεί από το δικαστικό σώμα, «έστησαν συνθέσεις δικαστηρίων», προκειμένου να ευνοήσουν τον προφυλακισμένο αρχιμανδρίτη Ι. Γιοσάκη στη διένεξή του με τον καθηγητή Θεολογίας Ξεν. Παπαχαραλάμπους.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες για το παραδικαστικό κύκλωμα, ενώ η ηγεσία του Αρείου Πάγου διέψευσε χτες δημοσιεύματα εφημερίδων και ρεπορτάζ τηλεοπτικών σταθμών, σχετικά με το παραδικαστικό κύκλωμα. Ανώτατες δικαστικές πηγές του Αρείου Πάγου χαρακτήρισαν ως «εντελώς αναληθές» δημοσίευμα της εφημερίδας «Ποντίκι», σύμφωνα με το οποίο έξι αρεοπαγίτες εμπλέκονται στο παραδικαστικό κύκλωμα. Οι ίδιες πηγές είπαν με κατηγορηματικό τρόπο, όπως χαρακτηριστικά δήλωναν, ότι «δεν ελέγχεται κανείς πλην του κ. Ζήση».

Σχετικά με τις «αποκλειστικές» πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha» για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών της πρώην ανακρίτριας Κ. Μπουρμπούλια, ανώτατος δικαστικός λειτουργός διερωτάτο «πώς είναι δυνατόν να έχουν ανοιχτεί λογαριασμοί, όταν μόλις προχθές το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε για το διορισμό Ελληνα δικηγόρου, ο οποίος θα αναλάβει να αντικρούσει τις αιτιάσεις των δικηγόρων της πρώην ανακρίτριας, που μέχρι σήμερα μπλοκάρουν το άνοιγμα των λογαριασμών της».

Ο Π. Μαντούβαλος

Απαράδεκτες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις διαπιστώνουν οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές σε τράπεζες, όσον αφορά το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή Π. Μαντούβαλου και των συνεργατών του. Ο ειδικός εφέτης ανακριτής Ι. Σίδερης, που χειρίζεται την ανάκριση για το παραδικαστικό κύκλωμα, θέτει προ των ευθυνών τους μερίδα των τραπεζών, οι οποίες μέχρι τώρα δεν έχουν δώσει στοιχεία για τον Π. Μαντούβαλο.

Ειδικότερα, ο Ι. Σίδερης απέστειλε έγγραφο στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), όπου ζητάει να απαντήσουν άμεσα στο αίτημα των εισαγγελικών αρχών που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούνη. Ο ειδικός εφέτης ανακριτής, σύμφωνα με πληροφορίες, με το έγγραφό του στην ΕΕΤ, με ημερομηνία 2/11/2005, το οποίο κοινοποίησε και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Λινό, διαμαρτύρεται σε έντονο ύφος για το γεγονός ότι κάποιες τράπεζες δεν έχουν στείλει μέχρι σήμερα στοιχεία που έχουν ζητηθεί για τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Π. Μαντούβαλου, της συζύγου του Παρασκευής και οκτώ ακόμη συνεργατών του. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο έγγραφο επισημαίνεται ο κίνδυνος παραγραφής, σε περίπτωση που διαπιστωθούν ποινικά αδικήματα στους αρμόδιους υπαλλήλους των τραπεζών, ενώ καλούνται να απαντήσουν στο αίτημα για να μην τους καταλογιστούν ευθύνες στο μέλλον.

Πάντως, το ανακριτικό έργο σχετικά με το άνοιγμα των λογαριασμών είναι αρκετά δύσκολο και γι' αυτό η ηγεσία του Αρείου Πάγου ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης τη συνδρομή δύο έμπειρων τραπεζικών υπαλλήλων, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάκριση. Το αίτημα έγινε δεκτό και σύντομα θα αποσπαστούν στο Εφετείο οι δύο υπάλληλοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ