Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ»
Οι ΗΠΑ εγγυητές της ΠΓΔΜ

Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχε με την ηγεσία των ΗΠΑ, την περασμένη βδομάδα, εξέφρασε χτες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Βλάντο Μπούτσκοφσκι, ο οποίος επέστρεψε στα Σκόπια.

Ο Βλ. Μπούτσκοφσκι, σε συνέντευξη Τύπου, σημείωσε ότι στις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, την υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, τον υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ και στελέχη της διοίκησης στην Ουάσιγκτον έλαβε υποστήριξη για τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα του προς την κατεύθυνση οικοδόμησης μιας δημοκρατικής, πολυεθνοτικής και πολυπολιτισμικής κοινωνίας, καθώς και για την ευρωατλαντική της πορεία της και τον «εποικοδομητικό ρόλο» που διαδραματίζει η χώρα στην περιοχή. Ο Βλ. Μπούτσκοφσκι συμπλήρωσε ότι η υποστήριξη που έλαβε από τη διοίκηση των ΗΠΑ για την πολιτική αυτή που ακολουθεί η κυβέρνησή του, «επιβεβαιώνει ότι η Μακεδονία δεν έχει να ανησυχεί για τίποτε αναφορικά με τη σταθερότητά της, καθώς και για την εδαφική της κυριαρχία, ενόψει και κατά τη διαδικασία για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσόβου».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σε μερικές μέρες (9 Νοέμβρη), η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα του θα είναι θετική, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, «θα επιταχύνει τη διαδικασία ενσωμάτωσης της Μακεδονίας στην ΕΕ».

Οι δύο αυτές εξελίξεις (υποστήριξη από την Ουάσιγκτον και από Βρυξέλλες προς την ΠΓΔΜ), σύμφωνα με τον Βλ. Μπούτσκοφσκι, θα πρέπει να αποτελέσουν επαρκή λόγο για την αντιστροφή του κλίματος στο εσωτερικό και να αξιοποιηθούν καταλλήλως για την υλοποίηση των δύο στρατηγικών στόχων της χώρας, της ένταξής της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Σε ερώτηση αν κατά τις συναντήσεις του με την ηγεσία των ΗΠΑ, ζήτησε υποστήριξη για τη διαφορά που έχει η ΠΓΔΜ με την Ελλάδα σχετικά με το θέμα της ονομασίας, ο Βλ. Μπούτσκοφσκι ανέφερε ότι δε ζήτησε καμία υποστήριξη, σημειώνοντας ότι δεν έχει να ζητήσει από τις ΗΠΑ κάτι επί αυτού, αφού οι ΗΠΑ το Νοέμβρη του 2004 αναγνώρισαν τη χώρα του με το συνταγματικό της όνομα (Δημοκρατία της Μακεδονίας).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οχημα» υλοποίησης σχεδίων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή (2018-08-03 00:00:00.0)
Φτιάχνουν «κλίμα» ανεξαρτητοποίησης του Κοσσόβου (2005-10-27 00:00:00.0)
Βοήθεια από τις ΗΠΑ για ΕΕ και ΝΑΤΟ (2005-10-26 00:00:00.0)
Αμετακίνητη στη «διπλή ονομασία» (2005-04-16 00:00:00.0)
«Ειρήνη» με μηχανική υποστήριξη... (2001-07-26 00:00:00.0)
Στο Τέτοβο μεταφέρθηκε το θέατρο των συγκρούσεων... (2001-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ