Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Ανοχύρωτη Αττική στο έλεος των πλημμυρών

Η εκτροπή του Ποδονίφτη θα οδηγεί διπλάσιες ποσότητες νερού στο μέγα ρέμα της Ραφήνας (φωτογραφία) αυξάνοντας τις πιθανότητες πλημμύρας, σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ
Η εκτροπή του Ποδονίφτη θα οδηγεί διπλάσιες ποσότητες νερού στο μέγα ρέμα της Ραφήνας (φωτογραφία) αυξάνοντας τις πιθανότητες πλημμύρας, σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ
Την ανάγκη κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων στο Λεκανοπέδιο, που παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ παραμένει ανοχύρωτο και κινδυνεύει κάθε χρόνο να πλημμυρίσει με την πρώτη δυνατή βροχή, φέρνουν με τέσσερις Ερωτήσεις τους στη Βουλή προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος, Ελπ. Παντελάκη και Λ. Κανέλλη.

Η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων στην Αττική οδό, η ανοχύρωτη από τις πλημμύρες περιοχή του Θριασίου, η έλλειψη συνολικής αντιπλημμυρικής προστασίας στην Ανατολική Αττική, καθώς και η ανύπαρκτη αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου Γλυφάδας είναι τα ζητήματα που θέτουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνουν σε μια από τις παραπάνω Ερωτήσεις, «κάθε χρόνο με την πρώτη έντονη βροχόπτωση, πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου πλημμυρίζουν, αφού απουσιάζει η απαραίτητη υποδομή προστασίας και είναι εμφανής η απουσία ολοκληρωμένου ενιαίου σχεδιασμού και ενός φορέα που θα εκπονεί και θα διαχειρίζεται τα αναγκαία έργα. Τα όποια αντιπλημμυρικά, εκτελούνται μέχρι τώρα εντελώς αποσπασματικά και με βάση όχι τις ανάγκες του λαού, αλλά τα συμφέροντα των εργολάβων».

Τα ζητήματα αυτά, που άπτονται της συνολικής αντιπλημμυρικής προστασίας στην Αττική, είχε αναδείξει ο «Ρ» με την αναλυτική έρευνα που πραγματοποίησε για το θέμα. Σε αυτή ανέδειξε το μέγεθος των προβλημάτων και την έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, καθώς και τις πολιτικές εκείνες επιλογές που προωθούν λύσεις όχι προς όφελος του λαού, αλλά υπέρ των συμφερόντων των εργολάβων...

Αττική Οδός


Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πολιτικής είναι η Αττική Οδός, «όπου η σημαντική ποσότητα ομβρίων που συλλέγει, εκτρέπεται χωρίς μελέτη στις γύρω περιοχές και χωρίς πρόβλεψη ασφαλούς παροχέτευσής τους» σημειώνουν οι βουλευτές. Ρέματα όπως Σουρές, Φυλής, Αχαρνών κλπ., που συναντά η Αττική Οδός, «δε συνοδεύτηκαν από τις αναγκαίες ευρύτερες διευθετήσεις, με αποτέλεσμα να προκαλούν αυτά και νέες πλημμύρες».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν «σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση και πότε, ώστε να κατασκευαστούν όλα τα απαραίτητα έργα υποδομής εκατέρωθεν της Αττικής Οδού, ώστε να υπάρξει ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών και των κατοίκων, σε όλο το μήκος της διαδρομής της».

Θριάσιο

Η περιοχή του Θριασίου - σημειώνεται στην Ερώτηση - συχνά πλημμυρίζει με τραγικές συνέπειες για τους κατοίκους και τις περιουσίες τους. Με βάση τα παραπάνω, ρωτούν τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ «ποια μέτρα θα πάρει και πότε, ώστε να ενισχυθεί ολοκληρωμένα και ουσιαστικά η αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής του Θριασίου και να πραγματοποιηθούν τα έργα στο σημείο της "Χαλυβουργικής", σύμφωνα με τη μελέτη, τον προϋπολογισμό και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί».

Ανατολική Αττική

Την ανάγκη η κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένα μέτρα, για τα οξυμένα προβλήματα αντιπλημμυρικής θωράκισης που αντιμετωπίζει η Ανατολική Αττική, σημειώνουν στην Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ. «Στην περιοχή κυλούν τα 2/3 των ρεμάτων της Αττικής», τονίζουν, «πολλά από τα οποία είναι σήμερα μπαζωμένα και τσιμεντοποιημένα, με συνέπεια οι δίοδοι του νερού προς τη θάλασσα να είναι από ανεπαρκείς έως ανύπαρκτοι», με αποτέλεσμα η Ανατ. Αττική να βρίσκεται μπροστά σε έναν διαρκή κίνδυνο πλημμυρών.

Γλυφάδα

Η Γλυφάδα, σημειώνουν οι βουλευτές, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτικής που υπηρετεί «την αλόγιστη επέκταση των πόλεων σε όφελος των κερδοσκόπων, την καταπάτηση και το κτίσιμο των ρεμάτων και τη νομιμοποίηση της αυθαίρετης δόμησης». Σύμφωνα, λοιπόν, με τα παραπάνω, οι βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς «ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πάρουν και πότε, ώστε να πραγματοποιηθούν όλα τα απαραίτητα έργα υποδομής που θα διασφαλίζουν την αντιπλημμυρική προστασία της Γλυφάδας και της ευρύτερης περιοχής».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμα κινδύνου για ενδεχόμενες πλημμύρες σε πολλές περιοχές(2017-11-26 00:00:00.0)
Επικίνδυνη πολιτική θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές(2013-02-24 00:00:00.0)
Στο έλεος των πλημμυρών(2007-07-04 00:00:00.0)
Ανοχύρωτο το Λεκανοπέδιο(2005-10-30 00:00:00.0)
Εμειναν πάλι από ...κονδύλια!(2004-11-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ