Τετάρτη 4 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ
Στο έλεος των πλημμυρών

Η πυρκαγιά της Πάρνηθας, σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, μπορεί να προκαλέσει μεγάλες πλημμύρες στην περιοχή, επισημαίνουν οι δασολόγοι

Μια από τις μεγαλύτερες πλημμύρες στην Αττική ήταν επί ημερών ΠΑΣΟΚ, με την υπερχείλιση του Κηφισού στο Μοσχάτο

Eurokinissi

Μια από τις μεγαλύτερες πλημμύρες στην Αττική ήταν επί ημερών ΠΑΣΟΚ, με την υπερχείλιση του Κηφισού στο Μοσχάτο
Ανοχύρωτη και στο έλεος των πλημμυρών μένει η Δυτική Αττική μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Πάρνηθα. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις περιοχές του Ασπροπύργου, της Μάνδρας, της Ελευσίνας, του Μενιδίου, των Ανω Λιοσίων, του Ζεφυρίου, αφού - όπως λένε - εκεί αναμένεται να παρουσιαστεί το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις πρώτες βροχές.

Δασολόγοι επισημαίνουν ότι αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα για να συγκρατηθούν τα χώματα, οι επιπτώσεις από την πρώτη δυνατή καταιγίδα θα είναι τραγικές για όλους τους δήμους από Μενίδι μέχρι Μάνδρα, αλλά και στην πίσω πλευρά στον Αυλώνα. Οπως σημειώνουν, αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα από την 1η Σεπτέμβρη είναι να τοποθετηθούν στο βουνό «κορμοπλέγματα» στις κοίτες των ρεμάτων και «κλαδοπλέγματα» στις πλαγιές.

Επιπλέον, τα ήδη υπάρχοντα αντιπλημμυρικά έργα είναι, στην ουσία, ανύπαρκτα. Γεγονός που επιβεβαιωνόταν, με τραγικές συνέπειες, ακόμη και όσο υπήρχε το δάσος της Πάρνηθας. Ρέματα μπαζωμένα, έλλειψη αγωγών ομβρίων, καμιά διευθέτηση των ρεμάτων είναι μόνο μερικά στοιχεία απ' την κατάσταση που επικρατεί στην αντιπλημμυρική προστασία στην περιοχή. Οι κίνδυνοι, σήμερα, μετά το κάψιμο της Πάρνηθας, πολλαπλασιάζονται.

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ: Πλημμύρες ...υποσχέσεων


Ολα αυτά, όταν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά από κάθε μεγάλη πλημμύρα, υπόσχονται μέτρα και εξαγγέλλουν έργα που ποτέ δε γίνονται. Αμέσως μετά έρχονται οι πλημμύρες που τους διαψεύδουν. Τα αντιπλημμυρικά έργα βρίσκονται τελευταία στις προτεραιότητες και των δύο κομμάτων...

  • Το 2005 ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς είχε δεσμευτεί ότι θα παρουσίαζε ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιπλημμυρικών έργων. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, δεν έχει παρουσιαστεί τίποτα.
  • Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ επί μακρόν υπόσχονταν αντιπλημμυρικά έργα. Μετά τη μεγάλη πλημμύρα του 2002 στον Κηφισό, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου παρουσίασε, σε κυβερνητική επιτροπή, το πρόγραμμα των απαραίτητων εργασιών για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής με χρονικό ορίζοντα το 2008, συνολικού κόστους 800 δισ. δραχμών. Διευθετήθηκε μόνο το ρέμα Αγ. Ιωάννη, στη «Χαλυβουργική».
  • Ενδεικτικό της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ είναι ότι για αντιπλημμυρικά έργα στο Δ΄ ΚΠΣ προτείνει να μπουν μόνον η διευθέτηση της λεκάνης απορροής Ραφήνας, Ερασίνου και η διευθέτηση των ρεμάτων Εσχατιάς και Ποδονίφτη.
Μπαζωμένα ρέματα

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί σήμερα είναι ότι μόλις πριν από ένα μήνα, στα τέλη Μάη, το Μενίδι, το Καματερό, οι Θρακομακεδόνες, το Ζεφύρι και τα Α. Λιόσια «πνίγηκαν», μετά από βροχοπτώσεις. Κι αυτό, διότι το ρέμα της Εσχατιάς, που διασχίζει όλους αυτούς τους δήμους, παραμένει μέχρι και σήμερα, στο μεγαλύτερο μέρος του, μπαζωμένο, ενώ η διευθέτησή του είναι ακόμη στα χαρτιά.

Τα... αντιπλημμυρικά έργα επί ΝΔ πλημμύρισαν, μόλις τον περασμένο μήνα το Μενίδι...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΠΠΑΣ

Τα... αντιπλημμυρικά έργα επί ΝΔ πλημμύρισαν, μόλις τον περασμένο μήνα το Μενίδι...
Ταυτόχρονα, η συνεχής οικοδόμηση μειώνει τις εκτάσεις γης που απορροφούν τα νερά της βροχής και την ίδια στιγμή οι υπάρχοντες αγωγοί ομβρίων υδάτων είναι ελάχιστοι και ανεπαρκείς. Το ρέμα της Καναπίτσας υποτίθεται ότι παίρνει τα νερά Αν. Αττικής και τα μεταφέρει στον Κηφισό. Ωστόσο, στο ξεκίνημα, η πηγή του ποταμού έχει μπαζωθεί, με αποτέλεσμα οι περιοχές βόρεια της κοίτης (Μονοπάτι, Λαφέα, Αγ. Παρασκευή) να κινδυνεύουν με πλημμύρες, ανά πάσα στιγμή.

«Τεράστιοι είναι κίνδυνοι από εδώ και πέρα, μετά την καταστροφή της Πάρνηθας», τονίζει με δήλωσή του στο «Ρ», ο Θάνος Τραβασάρος, δημοτικός σύμβουλος Μενιδίου με την παράταξη «Πανδημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση Μενιδίου». Οπως σημειώνει, στο δήμο υπάρχει ένα «ελάχιστο έως ανύπαρκτο δίκτυο ομβρίων, με αποτέλεσμα με την παραμικρή βροχή τα όμβρια να πλημμυρίζουν δρόμους, σπίτια και μαγαζιά, όπως έγινε πρόσφατα». Επιπλέον, μας λέει ότι ο κίνδυνος μεγαλώνει απ' τη στιγμή που «στα δύο ρέματα της περιοχής (σ.σ.: Εσχατιάς και Καναπίτσας) δεν έχει γίνει ούτε οριοθέτηση, ούτε διευθέτηση».

Χωρίς αγωγούς ομβρίων

Το σύνολο του Θριάσιου Πεδίου αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, απ' τη στιγμή που ούτε στη Μάνδρα, ούτε και στην Ελευσίνα, δύο απ' τους μεγαλύτερους δήμους, δεν υπάρχουν καν αγωγοί ομβρίων υδάτων.

Η Μάνδρα είναι κυριολεκτικά χτισμένη πάνω σε ρέματα και κύρια σε αυτό της Αγ. Αικατερίνης. Το ρέμα που αποστραγγίζει τεράστιες ποσότητες ομβρίων υδάτων από τα γύρω βουνά είναι, σχεδόν στο σύνολό του, μπαζωμένο.

Το ρέμα του Αγίου Γεωργίου ρέει στην περιοχή του Ασπροπύργου και καταλήγει στη θάλασσα μπροστά από τα διυλιστήρια. Υπερχειλίζει σε πολλά του σημεία, σε άλλα συναντά βιοτεχνίες, δρόμους, ακόμη και κτίρια, που το παρεμποδίζουν να φτάσει στη θάλασσα. Η κοίτη, αν και χρειάζεται συχνούς καθαρισμούς - το ρέμα «μεταφέρει» λύματα και απόβλητα εργοστασίων της βιομηχανικά επιβαρυμένης περιοχής - αυτό δε συμβαίνει. Δύο ακόμη μικρότερα ρέματα είναι αυτό της Γουρούνας στον Ασπρόπυργο και το Κουλουριώτικο, στα Μέγαρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ