Τετάρτη 4 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ
Ούτε 1 ευρώ!

Αποκαλυπτικά στοιχεία δείχνουν ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην κυριολεξία κατάργησαν τη χρηματοδότηση για σημαντικές δραστηριότητες στον τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών

Ούτε ένα ευρώ! Αναγκαία έργα, βασικές παρεμβάσεις και αναγκαίες μελέτες για την προστασία των δασών της χώρας έμειναν χωρίς ένα ευρώ χρηματοδότηση. Και από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και από αυτή του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, η χρηματοδότηση σημαντικού μέρους του τομέα «πρόληψη των πυρκαγιών» είχε «παγώσει». Στο απόλυτο μηδέν!

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα ο «Ρ» αποδεικνύουν ότι δραστηριότητες όπως: Κτηματολόγιο Δασών, Απογραφή και Χαρτογράφηση Δασών, Δασικές Ερευνες, Ταξινόμηση Γαιών (χρησιμεύει για τις αναδασώσεις και τη βελτίωση των εδαφών), αλλά και άλλες παρεμβάσεις δεν πήραν ούτε ένα ευρώ από το 2001 - σε πολλές περιπτώσεις από το 1993 - έως και το 2005, είτε από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Μέχρι το Μάρτη του 2004 όταν ήταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, αλλά και μετά, η κυβέρνηση της ΝΔ στην κυριολεξία «έσβησαν» από τα κιτάπια τους ολόκληρους κωδικούς και κατάργησαν τα όποια πενιχρά κονδύλια δίνονταν για αυτούς τους τομείς.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Απολογισμό Δραστηριοτήτων Δασικών Υπηρεσιών έτους 2005 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η σύνταξη του οποίου ολοκληρώθηκε τον Οκτώβρη του 2006, προκύπτουν τα εξής:

  • Ούτε ένα ευρώ δε δόθηκε για το Κτηματολόγιο Δασών από το 1998 μέχρι και σήμερα! Επτά χρόνια ΠΑΣΟΚ, 3,5 χρόνια ΝΔ. Κανένα κονδύλι από καμία πηγή χρηματοδότησης... Τώρα, μέσω της εταιρείας «Κτηματολόγιο ΑΕ», προκηρύσσουν το έργο οριοθέτηση δασών και δασικών εκτάσεων, οι προδιαγραφές του οποίου, σύμφωνα και με τις αρμόδιες υπηρεσίες, είναι αντιεπιστημονικές και επικίνδυνες καθώς προβλέπουν παρεκκλίσεις από την πραγματικότητα έως και 30%, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος εκτεταμένων αποχαρακτηρισμών δασών και δασικών εκτάσεων.
  • Ούτε ένα ευρώ δεν εκταμιεύτηκε για δασικές έρευνες από το 2000 έως το 2005 ούτε από τον Τακτικό Προϋπολογισμό ούτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Τέσσερα χρόνια ΠΑΣΟΚ, δύο χρόνια ΝΔ.
  • Ούτε ένα ευρώ δε δόθηκε για την ταξινόμηση γαιών, δηλαδή τη μελέτη των εδαφών και το διαχωρισμό τους με βάση την ποιότητά τους, ώστε να υπάρξει καλύτερος σχεδιασμός για τη βελτίωση των εδαφών και την αναδάσωση όπου χρειάζεται, από το 1995 έως το 2005. Εννιά χρόνια ΠΑΣΟΚ, δύο χρόνια ΝΔ.
  • Ούτε ένα ευρώ δε δόθηκε για το Κεντρικό Ταμείο Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών από το 1998 μέχρι το 2005. Το συγκεκριμένο Ταμείο είχε έσοδα από φόρους που εισέπραττε το κράτος από δασικές εργασίες (υλοτομία, μελίσσια κ.ά.) Μόνο που από το 1998, ενώ οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ συνέχιζαν να εισπράττουν αυτούς τους φόρους, δεν τους αποδίδουν για την προστασία των δασών, αλλά σε ...άλλες δραστηριότητες.
  • Ούτε ένα ευρώ δε δόθηκε για την απογραφή και χαρτογράφηση δασών από το 2001 έως και το 2005. Η απογραφή και η χαρτογράφηση των δασών διεξάγονταν από μια υπηρεσία που παρακολουθούσε την πορεία των δασικών εκτάσεων (ποιότητα εδάφους, ανάγκη για έργα αναζωογόνησης και προστασίας κλπ.). Αυτή την υπηρεσία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ την κατάργησαν.
Μειωμένα κονδύλια
  • Ούτε ένα ευρώ δε δόθηκε για τη διευθέτηση χειμάρρων το 2001, το 2002, το 2004 και το 2005 για έργα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ενώ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό το 1999 δόθηκαν 200.000 δρχ., το 2000 1,23 εκατ. δρχ., το 2001 ούτε μία δραχμή. Το περιεχόμενο των συγκεκριμένων έργων είναι η αποτροπή πλημμυρών με παρεμβάσεις σε περιοχές όπου χρειάζεται να ενισχυθούν τα εδάφη, σε χειμάρρους στα όρια των πόλεων. Το 2003 για τέτοιες παρεμβάσεις δόθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το εξωφρενικό ποσό των ...1.000 ευρώ. Η υποχρηματοδότηση αυτών των έργων είχε ως αποτέλεσμα όλα αυτά τα χρόνια να υπάρχουν μεγάλες πλημμύρες σε όλη τη χώρα και κυρίως στη Δυτική Αθήνα, το Θριάσιο, την Ανατολική Αττική κ.α.
  • Ούτε ένα ευρώ δε δόθηκε για την προστασία δασών το 2005 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Δηλαδή, τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, τη συντήρηση δασικών δρόμων, τον καθαρισμό δασών, την κατασκευή παρατηρητηρίων. Ενώ η μείωση της συνολικής χρηματοδότησης από το 2003 έως το 2005 φτάνει το 30%.

Η εμπρηστική πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτεται και από τα στοιχεία που φέρνει ο «Ρ» στη δημοσιότητα

Eurokinissi

Η εμπρηστική πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτεται και από τα στοιχεία που φέρνει ο «Ρ» στη δημοσιότητα
Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο τομέας της πρόληψης των πυρκαγιών δεν ήταν ποτέ στις πρώτες προτεραιότητες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Και πως στις υποσχέσεις και στα σχέδια που παρουσιάζουν τώρα, ο λαός δεν μπορεί να έχει καμία εμπιστοσύνη.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι στον προϋπολογισμό για το 2007 το συνολικό ποσό που έχει προβλεφτεί για τον τομέα της πρόληψης είναι 0,38% επί του συνόλου. Ποσό που αντιστοιχεί στο κόστος για την κατασκευή ενός χιλιομέτρου της Αττικής Οδού. Το αντίστοιχο ποσοστό στον προϋπολογισμό του 2002 ήταν 0,4%, ενώ το 1997 ήταν 0,48%.



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ