Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Ξεκίνησαν πάλι τα παζάρια

Νέο γύρο παζαριών προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο για τον προϋπολογισμό της ΕΕ 2007-2013 ξεκινά η βρετανική προεδρία.

Στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη στις Βρυξέλλες, στη βάση ενός συμβιβασμού, τον οποίο σε κάθε περίπτωση θα κληθούν να πληρώσουν οι λαοί της ΕΕ, καθώς τα «μικρά» κράτη θα μοιραστούν λιγότερα κονδύλια, ενώ θα υπάρξει και ανακατανομή τους σε βάρος των αγροτικών επιδοτήσεων.

Το θέμα συζητήθηκε χτες στην Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων και θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις, που σηματοδοτούν την ουσιαστική επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, μετά το αδιέξοδο που σημειώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Ιούνη, θα διεξαχθούν στη βάση εγγράφου εργασίας που κοινοποίησε στις 28 Οκτώβρη η βρετανική προεδρία στις υπόλοιπες κοινοτικές πρωτεύουσες. Επιδίωξη της προεδρίας είναι, μετά τις δύο αυτές συνεδριάσεις, στις οποίες θα γίνει μια λεπτομερής καταγραφή των θέσεων των κρατών μελών, να υποβληθεί στους «25» ένα πρώτο κείμενο συμβιβαστικής πρότασης επί του οποίου θα κληθούν να τοποθετηθούν στη συνέχεια οι κοινοτικές πρωτεύουσες σε μια προσπάθεια συγκερασμού των διαφορών και άρσης του αδιεξόδου.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το έγγραφο εργασίας που υπέβαλε το Λονδίνο στους υπόλοιπους εταίρους, προκύπτει ότι η βρετανική προεδρία θεωρεί πως προκειμένου να υπάρξει συναίνεση μεταξύ των «25» για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, είναι αναγκαίο να επικεντρωθούν οι προσπάθειες και να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος σε τρεις τομείς - κλειδιά:

1) Δομή και ύψος των κοινοτικών δαπανών: Η βρετανική προεδρία εκτιμά ότι η πρόταση πέντε σημείων που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στις 20 Οκτώβρη για την ανάγκη εκσυγχρονισμού και μεταρρύθμισης των ευρωπαϊκών πολιτικών, αποτελεί «καλή βάση». Υπενθυμίζεται ότι τα βασικά σημεία της πρότασης αυτής αφορούν τη νέα ώθηση που θα πρέπει να δοθεί στην πολιτική ανταγωνιστικότητας, τη δημιουργία ενός ταμείου αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την παγκοσμιοποίηση, την ανακατανομή των αγροτικών δαπανών σε κοινοτικό επίπεδο προς όφελος της ενίσχυσης της αγροτικής ανάπτυξης, την επανεξέταση και τον εκσυγχρονισμό του κοινοτικού προϋπολογισμού και την ενίσχυση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της ΕΕ.

2) Ανάγκη «προσαρμογής του κοινοτικού προϋπολογισμού έναντι των προκλήσεων της παγκοσμιοποίησης»: Το Λονδίνο υποστηρίζει συγκεκριμένα ότι θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός στους τομείς των εσόδων και των δαπανών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να παρουσιάσει στις αρχές του 2009 μια Λευκή Βίβλο για τον εκσυγχρονισμό των δαπανών και των εσόδων του προϋπολογισμού της ΕΕ ως βάση συζήτησης μεταξύ των χωρών μελών με έμφαση στην ανακατανομή (διάβαζε δραστική περικοπή) των αγροτικών δαπανών.

3) Ανάγκη συναίνεσης μεταξύ των «25» στο θέμα των ιδίων πόρων: Σύμφωνα με το έγγραφο εργασίας, πρόθεση της προεδρίας είναι να υποβάλλει προσεχώς προτάσεις με σεβασμό στην αρχή «της ίσης μεταχείρισης των κρατών μελών που εμφανίζουν πανομοιότυπα επίπεδα οικονομικής ευμάρειας». Η αναφορά αυτή βρίσκεται κοντά στη θέση που υποστηρίζουν ορισμένα κράτη μέλη που είναι «χρηματοδότες» στον κοινοτικό προϋπολογισμό, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία και τα οποία επιθυμούν τη μείωση της συνεισφοράς τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κόβονται 567 εκατ. ευρώ (2012-03-02 00:00:00.0)
Ανατολίτικο παζάρι... (2005-12-07 00:00:00.0)
Στο έλεος της αγοράς αγροτικά προϊόντα και νοικοκυριά (2000-10-11 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1998-12-03 00:00:00.0)
Οριστικοποιήθηκαν οι αποφάσεις για την αναμόρφωσή του (1998-07-22 00:00:00.0)
Λιτότητα και στον κοινοτικό προϋπολογισμό (1996-05-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ