Σάββατο 16 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ
Αμετακίνητη στη «διπλή ονομασία»

Στη «διπλή ονομασία» επιμένει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, εκφράζοντας μάλιστα την πεποίθηση ότι στο τέλος η χώρα του θα νικήσει!

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο αγώνας με την Ελλάδα σχετικά με το θέμα του ονόματος θα είναι δύσκολος, όμως στο τέλος θα νικήσουμε εμείς», δήλωσε χαρακτηριστικά χτες στα Σκόπια ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι.

Σχολιάζοντας την τροπολογία ομάδας ευρωβουλευτών, οι οποίοι με αυτή ζητούσαν την αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα (Δημοκρατία της Μακεδονίας) και η οποία χτες απορρίφθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από το Ευρωκοινοβούλιο, ο Βλ. Μπούτσκοφσκι ανέφερε ότι «πρόκειται για μία ακόμη προσπάθεια και πρωτοβουλία των φίλων και υποστηρικτών της Μακεδονίας» και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να απογοητευόμαστε με την απόρριψη της τροπολογίας. Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, όλο και συχνότερα, θα έρχονται αντιμέτωποι με παρόμοιες πρωτοβουλίες».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι «εάν εισερχόμαστε στην τελευταία φάση για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας, τότε η Μακεδονία είναι έτοιμη να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της και να προτείνει περισσότερες λύσεις για την εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης, αποκλειστικά και μόνο για το όνομα που θα χρησιμοποιεί η Ελλάδα στις διμερείς σχέσεις με τη Μακεδονία». Σχολιάζοντας δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, ότι στα Σκόπια ασκούνται «πιέσεις» από την ΕΕ να αποδεχτούν την πρόταση του ειδικού μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς ως βάση διαπραγματεύσεων, ανέφερε πως δεν υπάρχουν «πιέσεις» προς τη χώρα του και πρόσθεσε ότι ούτε και ο επικεφαλής ΚΕΠΠΑ της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, άσκησε κάποια πίεση, κατά την τελευταία συνάντηση των δύο ανδρών, την Τρίτη, στις Βρυξέλλες.

Ο Βλ. Μπούτσκοφσκι, τέλος, τάχθηκε κατά μίας πιθανολογούμενης ανάμειξης της ΕΕ στη διαφορά που υπάρχει μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας για το όνομα. «Την παρούσα στιγμή δεν είναι απαραίτητη η ανάμειξη της ΕΕ. Είναι γνωστό ότι για την εκκρεμότητα της ονομασίας διεξάγουμε συνομιλίες στα Ηνωμένα Εθνη», δήλωσε.

Στις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, αναφέρθηκε ο αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενταξης (DUI), Αλί Αχμέτι, ο οποίος μιλώντας στο Τέτοβο, εξέφρασε την υποστήριξη του κόμματός του στη συνταγματική, όπως αποκαλείται, ονομασία της ΠΓΔΜ. «Το DUI αποδέχεται και υπερασπίζεται το συνταγματικό όνομα της χώρας, υποστηρίζει όλες τις διπλωματικές και πολιτικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Αχμέτι. Σε αντίθεση με τον Αλί Αχμέτι, ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA) της αντιπολίτευσης, Αρμπεν Τζαφέρι, δήλωσε πως το κόμμα του υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε λύση στο θέμα του ονόματος πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τον πολυεθνικό χαρακτήρα του κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ