Σάββατο 16 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δικομματικές ... φούσκες στη Βουλή

Την εξωτερική πολιτική επέλεξαν χτες ως πεδίο αντιπαράθεσης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να «καλύψουν» τη συμφωνία τους στην υιοθέτηση της Συνθήκης για το «ευρωσύνταγμα». Μάλιστα, ο πρωθυπουργός αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας-ΠΓΔΜ προανήγγειλε τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Ο Κ. Καραμανλής δήλωσε: «Επιδιώξαμε και επιτύχαμε να γίνει αποδεκτή σε διεθνές επίπεδο η θέση μας για κοινά αποδεκτή λύση μέσα από ουσιαστικό διάλογο. Επιδιώξαμε και επιτύχαμε την ενεργοποίηση της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η κατάθεση αυτού του πλαισίου νέας πρότασης από τον ειδικό εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ». Παράλληλα, πρόσθεσε: «Εμείς είμαστε εκείνοι που προκαλέσαμε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με άπλετη ενημέρωση για το Κυπριακό. Θα το κάνουμε και στο ζήτημα των Σκοπίων». Επίσης, σχετικά με την πρόταση Νίμιτς σημείωσε: «Το έγγραφο το οποίο δόθηκε τελικά είχε μία έννοια εμπιστευτικότητας. Δεν είχε καμία έννοια να αποκρυβεί από οποιονδήποτε. Αλλωστε κανείς δε δέχτηκε αυτό ότι είναι προϊόν ή αποτέλεσμα τελικής συμφωνίας. Πριν πάμε σε οποιοδήποτε επόμενο βήμα, βεβαίως και θα διαβουλευτούμε με τους πολιτικούς αρχηγούς και με πλήρη ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών». Κατέληξε τονίζοντας: «Θα ήμασταν έτοιμοι να προσέλθουμε με εποικοδομητικό πνεύμα σε μια τελική φάση διαπραγματεύσεων, για να φθάσουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση».

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Κ. Καραμανλής σημείωσε: «Η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά την προώθηση και την πιστή εφαρμογή μέτρων που συμβάλλουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης (...) Δε βοηθούν τη γειτονική χώρα οι δραστηριότητες και τα γεγονότα που προκαλούν ένταση».

Ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «έλλειμμα πληροφόρησης που είχα από τον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος δε μας είχε συνηθίσει σε τέτοιες συμπεριφορές» αναφορικά με το θέμα της ΠΓΔΜ. Συνολικότερα σημείωσε: «Το εθνικό μας συμφέρον είναι να λύσουμε ειρηνικά τα προβλήματα στην περιοχή, και το θέμα του ονόματος και το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδιασμού λέγοντας: «Εμείς σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε την πολιτική μας πάνω σε σχέδιο, τη στρατηγική του Ελσίνκι, που είχε τα σκέλη και της ένταξης της Κύπρου και της επίλυσης του Κυπριακού και βεβαίως της παραπομπής της Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αξιοποιώντας το ευρωπαϊκό πλαίσιο γι' αυτές τις υποθέσεις και για τα Βαλκάνια (...) Η σημερινή κυβέρνηση άλλαξε προοδευτικά και ριζικά αυτήν την πολιτική. Αντικατέστησαν μία υπεύθυνη οραματική πολιτική με το κενό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ