Σάββατο 16 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Εργαζόμαστε χωρίς τυμπανοκρουσίες για την επίλυση του Κυπριακού

Αποσπάσματα από τη διακαναλική συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος

Eurokinissi

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος
Η ελληνοκυπριακή πλευρά ασχολείται εδώ και αρκετό καιρό χωρίς τυμπανοκρουσίες και δημοσιότητα με το θέμα της προετοιμασίας των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, στη διάρκεια διακαναλικής συνέντευξης Τύπου για τα δύο χρόνια διακυβέρνησής του.

Οπως είπε, επιθυμία των Ελληνοκυπρίων είναι η έναρξη του διαλόγου, που θα οδηγήσει σε λύση του Κυπριακού, το συντομότερο δυνατό, αλλά χωρίς επιδιαιτησίες και χρονοδιαγράμματα.

Ο Τ. Παπαδόπουλος, αφού επισήμανε πως «θα συνιστούσε μεγάλη οπισθοδρόμηση για το Κυπριακό αν ένας νέος γύρος συνομιλιών οδηγείτο σε αποτυχία», πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατό να καθοριστεί ο χρόνος έναρξης ενός νέου διαλόγου.

Επιπλέον, εξέφρασε την άποψη πως δεν είναι σωστή τακτική η ελληνοκυπριακή πλευρά να απαριθμήσει στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών τις διαπραγματευτικές της θέσεις, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθούν οι «περιοχές ανησυχίας», δηλαδή τα θέματα που θα αποτελέσουν αντικείμενο συνομιλιών, «νοουμένου πως θα δημιουργηθούν συνθήκες για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων».

Σχολιάζοντας τη θέση μερικών κομμάτων ότι «πρέπει να επιδιωχτεί ευρωπαϊκή λύση», ο Τ. Παπαδόπουλος είπε πως «ο όρος αυτός δεν έχει ξεκαθαριστεί», αλλά πρόσθεσε ότι «η λύση, η οποία θα βρεθεί, δεν πρέπει να μας φέρνει σε διάσταση με υποχρεώσεις, που έχουμε προς την ΕΕ, να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», για να τονίσει: «Πολλά σημεία της διαφωνίας μας με το σχέδιο Ανάν άπτονται ακριβώς αυτής της πτυχής».

«Πρέπει να είναι στόχος μας η λύση που θα βρεθεί να τύχει μιας εξέτασης, αναθεώρησης, συμβουλής, γνωμοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση», παρατήρησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας: «Οι αλλαγές, που ζητούνται στο σχέδιο Ανάν, δε θα επηρεάζουν κατ' ανάγκη πλεονεκτήματα, που έχουν αποκτήσει οι Τουρκοκύπριοι».

Οταν ρωτήθηκε, γιατί η ελληνική πλευρά εμμένει στο σχέδιο Ανάν ως βάση για διαπραγμάτευση, αφού περιέχει νομική πρόνοια ότι σε περίπτωση απόρριψης θα θεωρείται νεκρό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: «Το έγγραφο αυτό δεν ήρθε από το πουθενά, αλλά καταρτίστηκε ύστερα από συνομιλίες και δεν είναι δυνατόν να εξαφανιστεί».

Εξάλλου, διαφώνησε με όσους υποστηρίζουν ότι το σχέδιο είναι νεκρό, λέγοντας: «Ελάχιστη, αν όχι καθόλου, υποστήριξη θα βρούμε στο εξωτερικό αν εκληφθεί ότι η θέση μας είναι πως είναι εντελώς πεθαμένο και θαμμένο το σχέδιο Ανάν».

Στο σημείο αυτό ο Τ. Παπαδόπουλος, αφού διευκρίνισε πως «υπάρχει παρανόηση της πρόνοιας του σχεδίου ότι το σχέδιο Ανάν θα ήταν νομικά άκυρο, από τη στιγμή που καταψηφιζόταν», ανέφερε πως «αυτό που σημαίνει η πρόνοια είναι ότι δε θα αποτελούσε είτε παραδοχή είτε δεδομένο για το μέλλον». Πρόσθεσε δε πως, αν το αναλύσει κανείς, θα διαπιστώσει ότι αναπαράγει στην ουσία πολλές από τις ιδέες που προϋπήρξαν στα προηγούμενα σχέδια.

Αναφερόμενος στη σύνοψη των θέσεων για τις επιδιωκόμενες αλλαγές στο «σχέδιο Ανάν», στην οποία έχει προβεί στο Εθνικό Συμβούλιο, παρατήρησε πως πρόκειται για τις απόψεις των κομμάτων, οι οποίες κρίνει ότι τυγχάνουν της ευρύτερης δυνατής αποδοχής.

Επίσης, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι την πρώτη φορά στο Εθνικό Συμβούλιο ανέφερε συνοπτικά τι είπαν τα κόμματα και τη δεύτερη αναφέρθηκε σε όσα ο ίδιος κρίνει ότι αποτελούν το μέσο όρο των θέσεων, που τυγχάνουν της ευρύτερης αποδοχής των κομμάτων.

Επισήμανε, μάλιστα, πως «το Εθνικό Συμβούλιο είναι ένα συμβουλευτικό όργανο, αλλά κανένας που προεδρεύει του Συμβουλίου δε θα παραγνώριζε μια ευρύτερη γενικότερη συναίνεση, σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων του τόπου που αντιπροσωπεύονται στο Εθνικό Συμβούλιο».

Ο Τ. Παπαδόπουλος, αφού εξέφρασε διαφωνία με τη θέση ότι είναι αδύνατο η διεθνής κοινότητα να δεχτεί τις αλλαγές που επιθυμεί η ελληνοκυπριακή πλευρά, πρόσθεσε πως «ακόμη και αν ήταν έτσι, έχουμε χρέος να προσπαθήσουμε» και πως αν ο κυπριακός λαός έκρινε ότι αυτό το σχέδιο ως έχει είναι απαράδεκτο και είναι αποδεκτό ότι η απόφαση ήταν δημοκρατική και ελεύθερη, τότε πρέπει «να επιφέρουμε τις αλλαγές, οι οποίες, κατά την εκτίμηση πολλών και σίγουρα αυτών που εκπροσωπούν το λαό και είναι δυνατόν να πείσουμε το λαό ότι αυτό το διαφοροποιημένο σχέδιο θα αντιμετωπίσει τις ανησυχίες, που οδήγησαν το λαό να καταψηφίσει το σχέδιο».

Ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και ανέφερε πως κάθε μέρα έχει μία ή δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ