Σάββατο 16 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι απόψεις των κυπριακών κομμάτων

Σχεδόν διαμετρικά αντίθετες απόψεις εξέφρασαν συμπολίτευση και αντιπολίτευση για τις δηλώσεις του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου σε σχέση με το Κυπριακό στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου.

Τα κόμματα της συμπολίτευσης εξέφρασαν απόλυτη ικανοποίηση, ενώ η αντιπολίτευση διαπίστωσε αντιφάσεις και έλλειψη κινητικότητας για λύση του προβλήματος.

Ο πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήρισε «πειστικές, σωστές και ολοκληρωμένες» τις τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό.

«Πρόκειται για πειστικές τοποθετήσεις, οι οποίες βρίσκουν σύμφωνο το ΑΚΕΛ, αφού καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση δεν είναι αδρανής, αλλά πολύ δραστήρια στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο για ανάληψη νέων πρωτοβουλιών».

Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ο πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε με εμβρίθεια στα όσα ερωτήθηκε και έδωσε «το στίγμα των προθέσεων και της ετοιμότητας της ελληνοκυπριακής πλευράς, να δώσει τους τίτλους των κεφαλαίων επί των αλλαγών που επιδιώκει στο σχέδιο Ανάν».

Το Δημοκρατικό Κόμμα, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «απευθύνθηκε με σοβαρό και υπεύθυνο πολιτικό λόγο στον κυπριακό λαό και παρουσίασε με σαφήνεια το όραμά του, τους στόχους της πολιτικής του, το έργο της κυβέρνησης στην πρώτη διετία, καθώς και τους γενικότερους σχεδιασμούς για τη συνέχεια».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο Πρόεδρος έδωσε με αποφασιστικότητα και με τεκμηριωμένες πολιτικές θέσεις σε γενικές γραμμές τη στρατηγική και τους στόχους της πολικής του στο κυπριακό πρόβλημα.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι ο κ. Παπαδόπουλος «έδωσε το στίγμα μιας σταθερής στρατηγικής διαχείρισης του Κυπριακού». Είπε ακόμη ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας «έδωσε το στίγμα της εθνικής συναντίληψης και του σεβασμού των απόψεων των κομμάτων», αλλά κάνοντας σαφές ότι ο ίδιος έχει την ευθύνη των τελικών χειρισμών στο Κυπριακό.

Αντίθετα, η αντιπολίτευση διαπίστωσε αντιφάσεις και καθυστέρηση στις προσπάθειες για λύση, με μόνο θετικό τη δήλωση ότι είναι δυνατό να κατατεθούν, υπό προϋποθέσεις, οι θέσεις της ελληνικής πλευράς για αλλαγές στο «σχέδιο Ανάν».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι επισήμανε τέσσερις αντιφάσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου.

- Η πρώτη είναι ότι ενώ ο πρόεδρος απορρίπτει τον μακροχρόνιο αγώνα, λέει ότι η Τουρκία στη μακρά πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα βρίσκει συνεχώς μπροστά της το Κυπριακό.

- Η δεύτερη είναι ότι ενώ υποστηρίζει πως δε δέχεται επιδιαιτησία, την αποδέχτηκε στη συμφωνία της Νέας Υόρκης.

- Η τρίτη αντίφαση αφορά στην άσκηση «βέτο», γιατί ενώ ο Πρόεδρος δηλώνει ότι το «βέτο» είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, αφήνει συνεχώς ανοιχτό το ενδεχόμενο της άσκησης «μικρών βέτο» στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

- Η τέταρτη αντίφαση αφορά στη θέση του ΔΗΚΟ ότι ο πρόεδρος θα έπρεπε να ασκήσει «βέτο» στον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία και ότι ο Πρόεδρος δήλωσε πως «είναι σε καλύτερη θέση από τους δημοσιογράφους να γνωρίζει» τι εννοούσε το κόμμα του.

Ο Γενικός Γραμματέας των ΕΔΗ Κώστας Θεμιστοκλέους δήλωσε πως από τις δηλώσεις του Προέδρου προκύπτει ότι συνεχίζεται το αδιέξοδο, ως προς τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, καθώς και το «τσιμέντωμα» της διχοτόμησης της Κύπρου. Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι με τους μέχρι τώρα χειρισμούς της κυβέρνησης βρίσκεται στο «ψυγείο» η διαδικασία που θα οδηγούσε σε λύση.

Χαρακτήρισε, ωστόσο, θετικό το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος άφησε να νοηθεί πως είναι δυνατόν να καταθέσει στα Ηνωμένα Εθνη γραπτώς τις αλλαγές που επιθυμεί η ελληνοκυπριακή πλευρά στο «σχέδιο Ανάν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ