Σάββατο 16 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δε θα γίνει η ΝΑΤΟική άσκηση στο Πράσινο Ακρωτήρι

Λόγω ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών

Δε θα γίνει τελικά στα ανοιχτά των νησιών του Πράσινου Ακρωτηρίου (Capo Verde), στις αφρικανικές ακτές του Ατλαντικού, η προγραμματισμένη για τον Οκτώβρη του 2006 ΝΑΤΟική άσκηση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης.

Η διεξαγωγή της άσκησης είχε ανακοινωθεί από την έδρα του ΝΑΤΟ και θα ήταν η πρώτη της υπό συγκρότηση δύναμης 18.000 ΝΑΤΟικών στρατιωτών, όπως και η πρώτη τέτοιας κλίμακας στην Αφρική. Η συγκεκριμένη άσκηση δε θα διεξαχθεί τελικά στην Αφρική, λόγω αντιδράσεων της Γαλλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ελληνική συμμετοχή δεν προβλεπόταν στην άσκηση.

Πάντως, τα ιμπεριαλιστικά σχέδια δε ματαιώνονται και αναμένεται ο ορισμός άλλης περιοχής για να ασκηθεί η νέα ΝΑΤΟική δύναμη. Εξάλλου, οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής τον Ιούνη του 2004 στην Κωνσταντινούπολη, που καθόρισαν το πλαίσιο για επέκταση της δράσης στην Αφρική και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, είναι ενεργοί, με στόχο την εδραίωση του ρόλου του ΝΑΤΟ ως παγκόσμια κατασταλτική δύναμη, ως ο στρατιωτικός βραχίονας της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης. Υπενθυμίζεται η αρχική ματαίωση των φετινών ασκήσεων στη Μαυριτανία, μετά από παρέμβαση και πάλι της Γαλλίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ