Σάββατο 16 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Είμαστε πιο ... Ευρωπαίοι από σας

ICON

Εγκωμιαστικός ως προς το «ευρωσύνταγμα» εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Διεκδίκησε για το κόμμα του τα ...εύσημα του πλέον φιλοευρωενωσιακού πολιτικού σχηματισμού, κατηγορώντας μάλιστα τη ΝΔ για ...έλλειψη ευρωπαϊκής νοοτροπίας και προσανατολισμού.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι «είναι μια μέρα ιστορική για όλους μας, αν και εμείς θεωρούμε ότι η διαδικασία δεν έχει τελειώσει, αφού ζητούμε δημοψήφισμα», σημειώνοντας επίσης ότι ήταν «ιστορικής σημασίας η απόφαση Καραμανλή» για την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ.

Αναφερόμενος στο κείμενο της συνθήκης για την κατάρτιση ευρωπαϊκού συντάγματος δήλωσε ότι «το Ευρωσύνταγμα μας δίνει ένα εργαλείο» προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα κερδίζει με το Ευρωσύνταγμα». Παράλληλα υποστήριξε ότι η υπερψήφισή του «είναι μόνο η αρχή, μια δύσκολη επίπονη πορεία για την οικοδόμηση της Ευρώπης που εμείς θέλουμε», μιλώντας για «μια Ευρώπη που μπορεί να ανταγωνιστεί σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία», τονίζοντας ότι «ψηφίζουμε το ευρωσύνταγμα έτοιμοι να παλέψουμε με νέες ευθύνες»!

Εντονη κριτική στη ΝΔ άσκησε ο Γιώργος Παπανδρέου, κατηγορώντας τη για αποχή από τις ευρωπαϊκές διαδικασίες αναφορικά με την εξωτερική πολιτική, λέγοντας πως «ο πατριωτισμός είναι του θάρρους, της τόλμης και της συμμετοχής», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση, σημειώνοντας πως «αντικατέστησε μια οραματική πολιτική με το κενό». Συνολικά έκανε λόγο για «ευρωφοβική κουτοπονηριά της ΝΔ».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα της Βουλής έκανε ...ιστορική αναδρομή στην αντιμετώπιση της ΕΕ από το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως «το επικριτικό για την ΕΟΚ ΠΑΣΟΚ έγινε η πιο αποτελεσματική προοδευτική δύναμη της Ελλάδας για την Ευρωπαϊκή της Πορεία», μια «δύναμη διεκδικήσεων, αλλαγών και μεταρρυθμίσεων», προσθέτοντας ότι «εμείς κάναμε αγώνες για να αλλάξουμε αυτή την πραγματικότητα» και «παλέψαμε για την Ευρώπη των λαών και των πολιτών». Παράλληλα υποστήριξε ότι η δημιουργία «ευρωσυντάγματος» θα οδηγήσει σε «μια Ευρώπη της Ειρήνης, μια Ευρώπη κοινωνική, που θα εστιάζεται σε βασικές αρχές και αξίες δημοκρατίας», τονίζοντας ότι με τις προσπάθειες των Ευρωπαίων σοσιαλιστών «εισήχθη η κοινωνική ρήτρα οριζόντιας προσαρμογής για τον κοινωνικό αποκλεισμό και την αντιμετώπιση της ανεργίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ