Σάββατο 16 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Είναι κοινή επιτυχία της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ

Eurokinissi

Σημαντικό βήμα για την πολιτική και θεσμική ολοκλήρωση της ΕΕ αποτελεί η Συνθήκη για το «ευρωσύνταγμα», τόνισε χτες ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, αιτιολογώντας την υπερψήφισή της από τη Νέα Δημοκρατία. Υποστήριξε παράλληλα ότι η Συνθήκη διασφαλίζει την κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ, ορίζοντας αρχές που διασφαλίζουν τις απαραίτητες ισορροπίες.

«Είναι κοινή επιτυχία η υπόθεση του ευρωσυντάγματος», τόνισε ο πρωθυπουργός συγχαίροντας και μνημονεύοντας τους εκπροσώπους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ που συμμετείχαν στη διαδικασία για τη δημιουργία της Συνθήκης. Μάλιστα, επιχείρησε να δώσει επίφαση δημοκρατικότητας στις διαδικασίες, λέγοντας πως «για πρώτη φορά μια Συνθήκη ετοιμάστηκε όχι μόνο από τις κυβερνήσεις αλλά και από εκπροσώπους των Κοινοβουλίων». Ο Κ. Καραμανλής άσκησε παράλληλα κριτική στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως το αίτημά του για δημοψήφισμα αποτελεί «άσκηση αντιπολίτευσης για την αντιπολίτευση», αφού, όπως είπε, «τέτοιο δημοψήφισμα δεν έγινε ποτέ από το ΠΑΣΟΚ» για τις Συνθήκες που κυρώθηκαν στο παρελθόν και «υποστήριζε τα ακριβώς αντίθετα», αφού «το 1998 ρητά και κατηγορηματικά απέκλειε κάθε ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι πάγια στην Ελλάδα οι Συνθήκες δεν κυρώνονται με δημοψήφισμα».

Σχολιάζοντας συνολικά τη Συνταγματική Συνθήκη ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «από τη μια οδηγεί στην πολιτική ενοποίηση και από την άλλη επισημαίνει την κυριαρχία των κρατών-μελών της Ενωσης», μιλώντας για θεσμοθέτηση δράσεων που «λειτουργούν επικουρικά με τη δράση των κρατών-μελών της» καθώς και για λειτουργίες που αφορούν συνολικά στην πολιτική της ΕΕ. Επισήμανε πάντως πως «οι αρχές του ευρωσυντάγματος υπόκεινται στον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου». Επίσης, ο Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στο κείμενο τονίζοντας ότι «η Συνθήκη ανοίγει την πόρτα για την ομοσπονδιακή μετεξέλιξη της ΕΕ», για «μια Ευρώπη που θα προωθεί την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία των λαών της». Είπε ακόμα πως «δεν έγιναν όλα όπως τα θέλαμε εμείς». Πάντως, αναφέρθηκε σε σειρά θετικών στοιχείων της Συνθήκης υποστηρίζοντας ότι «η ΕΕ γίνεται πιο δημοκρατική», «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναβαθμίζεται» και «τα εθνικά Κοινοβούλια ενισχύουν το ρόλο τους», ενώ «ο Ευρωπαίος πολίτης αναγνωρίζεται ως μέλος ενός ευρύτερου συνόλου» και ταυτόχρονα «καθιερώνεται η αρχή της δημοκρατικής ισότητας και θεσπίζεται η έννοια της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας (...) Η ΕΕ κάνει ένα σημαντικό βήμα που υπηρετεί τον άνθρωπο, την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια για τη σταδιακή μετεξέλιξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ