ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Ούτε τους κυβερνητικούς βουλευτές δεν πείθουν τα «ευρωτρομομέτρα»

Υπό αμφισβήτηση τίθενται τα κοινωνικά δικαιώματα, οι ατομικές ελευθερίες, η δράση κινημάτων και κομμάτων, αλλά και οι αγώνες ολόκληρων λαών με τα αντιδημοκρατικά μέτρα του «ευρωτρομονόμου», τον οποίο επεξεργάζονται τα όργανα της ΕΕ.

Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, όπου μετά από αίτημα του ΚΚΕ ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος ενημέρωσε τα μέλη της για την επικείμενη (μεθαύριο) συζήτηση των υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ και τις «αντιτρομοκρατικές αποφάσεις» με πρόσχημα το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Ο υπουργός προσπάθησε να πείσει τα μέλη της επιτροπής ότι μετά από παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης έχουν αλλάξει οι αρχικές «σκληρές» προτάσεις της Κομισιόν, κάτι όμως που δεν έπεισε ούτε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι στις ομιλίες τους στον ένα ή τον άλλο βαθμό εξέφρασαν επιφυλάξεις ή αντιρρήσεις για τα προωθούμενα αντιδημοκρατικά μέτρα.

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος τόνισε πως ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού εκτιμά ότι τα τρομοκρατικά χτυπήματα χρησιμοποιούνται ως αφορμή για την πραγματοποίηση πολέμων και επεμβάσεων σε άλλες χώρες ή για τη λήψη μέτρων στο εσωτερικό των κρατών, προκειμένου να θωρακιστούν τα καθεστώτα από εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα ή από τα αντίστοιχα κοινωνικά.

Για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τόνισε, δεν έλειψε η ποινική νομοθεσία, κάτω από την πίεση των ΗΠΑ θεσπίστηκαν τρομονόμοι χωρίς όμως μέχρι στιγμής αποτέλεσμα, αφού ή δε θέλουν να τους πιάσουν ή δεν τους αφήνουν οι «προστάτες τους».

Οι σημερινές προτάσεις περιορισμού των δικαιωμάτων, συνέχισε ο Αντ. Σκυλλάκος ήταν έτοιμες από τη Σύνοδο Κορυφής του Γκέτεμποργκ, ενόψει των διαδηλώσεων της Γένοβας και μόνο ως πρόσχημα χρησιμοποιήθηκε το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ. Ο ευρωτρομονόμος και το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, είπε, δε συμβιβάζονται με την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών, ενώ ο ορισμός της τρομοκρατίας είναι επικίνδυνος, αφού σε αυτόν περιλαμβάνονται και όσοι «αποσταθεροποιούν τις οικονομικές και κοινωνικές δομές» μιας χώρας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ παρατήρησε ότι με τον παραπάνω ορισμό ως τρομοκρατικά θα μπορούν πλέον να θεωρούνται τα κινήματα και τα κόμματα που θέλουν ριζοσπαστικές αλλαγές στις κοινωνίες και αναρωτήθηκε: «Εάν ένα κόμμα ή κίνημα θέλει να αλλάξει τις δομές ακόμα και τις συνταγματικές μιας κοινωνίας θα θεωρείται παράνομο»;

Ολα αυτά είπε στρέφονται ενάντια στα κινήματα και ο ελληνικός τρομονόμος ωχριά μπροστά στα «ευρωμέτρα». Είναι χαρακτηριστικό ότι προστίθενται στην τρομοκρατία έξι νέα αδικήματα όπως καταλήψεις σε δημόσια κτίρια ή σε υποδομές νερού και ρεύματος κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι μια απεργία στη ΔΕΗ ή την ΕΥΔΑΠ που θα διακόπτει τις παροχές θα εμπίπτει στις τρομοκρατικές πράξεις και θα διώκεται ανάλογα. Επίση,ς θεσπίζεται η συλλογική ποινική ευθύνη ενός σωματείου, ενώ ποινικοποιείται και η ψυχική συνεργία αλλά και η «ενθάρρυνση» μιας τρομοκρατικής πράξης.

Ο Αντ. Σκυλλάκος κατήγγειλε ότι στο θέμα της έκδοσης Ελλήνων υπηκόων παρακάμπτεται το ελληνικό σύνταγμα, που αποτρέπει κάτι τέτοιο και είπε ότι μπορεί να εκδοθεί κάποιος Ελληνας στην Αγγλία και στη συνέχεια να προωθηθεί στις ΗΠΑ και να δικαστεί στα εκεί μυστικά στρατοδικεία.

Την υπεράσπιση των διατάξεων του «ευρωτρομονόμου» ανέλαβε και ο εισηγητής της ΝΔ Β. Πολύδωρας, λέγοντας μάλιστα ότι η χώρα μας δεν πρέπει να εμφανίζει την εικόνα επιφυλακτικότητας για τις διατάξεις.

Τη διαφωνία του εξέφρασε ο εισηγητής του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης, κάνοντας λόγο για επικίνδυνες ερμηνείες και για εν δυνάμει απειλή στα ατομικά δικαιώματα.

Επιφυλακτικός ήταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Γούσκος, ο οποίος αναρωτήθηκε: «Τι να την κάνουμε την ασφάλεια αν δεν έχουμε δημοκρατία»; Για επικίνδυνη ευρωπαϊκή νομοθεσία που θεσπίζεται κάτω από την πίεση των ΗΠΑ έκανε λόγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φ. Ιωαννίδης, ενώ ο Γ. Τσεκούρας παρατήρησε ότι με τις διατάξεις αυτές δεν ξέρουμε τι θα μας προκύψει στο μέλλον, αφού έρχονται δυσκολίες. Ακόμα και ο πρώην υφυπουργός Αμυνας Δ. Αποστολάκης παρατήρησε μήπως με όλα αυτά τα μέτρα εξυπηρετούνται «ίδια συμφέροντα» χωρών για την ιδεολογική τους επικράτηση ενώ ο επίσης πρώην υπουργός Μ. Παπαϊωάννου είπε ότι περιορίζονται τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις έχουν μπει σε αμφισβήτηση, εκτίμηση με την οποία συμφώνησε ο πρώην υπουργός Λ. Τζαννής.

Ο Φ. Πετσάλνικος ανακοίνωσε ότι η προσαρμογή του ελληνικού δίκαιου με τα ευρωτρομομέτρα θα γίνει μέχρι το τέλος του 2003 και ισχυρίστηκε ότι με την παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης άλλαξαν οι αρχικές επιδιώξεις της Κομισιόν και μεθαύριο στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ θα προωθηθούν μέτρα που δε θίγουν τις ελευθερίες και τα δικαιώματα.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ρητώς ορίζεται πως στις τρομοκρατικές ενέργειες δε θα περιλαμβάνεται το δικαίωμα στην απεργία, τη διαδήλωση και την ελεύθερη έκφραση. Επίσης, θα εξαιρείται κάθε ενέργεια κατά δικτατορικού καθεστώτος, ενώ είπε στους βουλευτές της επιτροπής ότι από τον προωθούμενο ευρωτρομονόμο δεν κινδυνεύουν κόμματα και κοινωνικά κινήματα. Απέδωσε δε την κριτική που εκφράστηκε στο γεγονός ότι τα μέλη της επιτροπής δεν είναι ενημερωμένα για τις πρόσφατες αλλαγές αλλά έχουν μείνει στο αρχικό κείμενο της Κομισιόν.

ΣΥΝΘΗΚΗ ΣΕΝΓΚΕΝ
Ζοφερή πραγματικότητα

Οταν πριν τέσσερα χρόνια η Συνθήκη Σένγκεν επικυρωνόταν απ' την ελληνική Βουλή, υπήρξαν κάποιες φωνές - αυτές των κομμουνιστών - που προειδοποιούσαν ότι η συγκεκριμένη συμφωνία «ανοίγει το παράθυρο» για περιστολή των ατομικών ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Η προειδοποίηση αυτή σήμερα, πλέον, είναι πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που τείνει να γίνει ακόμα πιο τραγική, μετά την πρόθεση των 15 κυβερνήσεων της ΕΕ να δημιουργήσουν δύο νέες ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων: Μία για τους «ύποπτους» διαδηλωτές και μία για τους «ξένους». Δύο κατηγορίες, που, απ' ό,τι φαίνεται, αντιμετωπίζονται σαν πρωταρχικές «απειλές» για την εσωτερική ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης...

Η είδηση για το ότι το σύστημα πληροφοριών Σένγκεν προτίθεται να «εμπλουτιστεί» με στοιχεία διαδηλωτών και ξένων προέρχεται απ' τη «Statewatch», μια μη κερδοσκοπική εθελοντική ομάδα, που απ' το 1991 ασχολείται με τον έλεγχο της κρατικής εξουσίας και την υπεράσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στην ΕΕ. Σύμφωνα, λοιπόν, με την «Statewatch», η ΕΕ σκοπεύει να δημιουργήσει: Πρώτον, μια βάση δεδομένων με στοιχεία «ύποπτων» διαδηλωτών, στους οποίους θα απαγορεύεται η είσοδος σε χώρα - μέλος, όπου προγραμματίζεται οποιαδήποτε διαδήλωση. Δεύτερον, μια βάση δεδομένων με στοιχεία «ξένων», έτσι ώστε να απομακρύνονται τα άτομα «μη - Σένγκεν» εθνικότητας, που έχουν ξεπεράσει τον «προκαθορισμένο χρόνο διαμονής».

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, η πρώτη βάση δεδομένων θα έχει ως αντικείμενο «την τήρηση της τάξης και της διαδήλωσης» και ως συνέπεια «την απαγόρευση της συμμετοχής, εν δυνάμει επικίνδυνων ατόμων σε συγκεκριμένες εκδηλώσεις, γνωστά από τις εθνικές αστυνομίες για την αποδεδειγμένη συμμετοχή τους σε πράξεις διατάραξης της δημόσιας τάξης». Οι «στοχοποιημένοι» ύποπτοι διαδηλωτές θα επισημαίνονται με ένα σήμα συναγερμού στο δίκτυο Σένγκεν και θα τους απαγορεύεται η είσοδος σε χώρα - μέλος που διεξάγεται η διαδήλωση.

Η δεύτερη βάση δεδομένων έχει να κάνει με την καταγραφή όλων των «τρίτης χώρας» εθνικότητας ατόμων της ΕΕ, που θα επισημαίνονται επίσης με συναγερμό, αν η διαμονή τους υπερβεί το χρονικό όριο της βίζας ή της άδειας παραμονής τους. Η εξέλιξη αυτή - σημειώνει η «Statewatch» - ακολουθεί έκκληση της γερμανικής κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός «κεντρικού μητρώου». Τέλος, και οι δύο βάσεις δεδομένων προωθούνται κάτω απ' την ταμπέλα - άλλοθι: «11 Σεπτέμβρη: Αντιτρομοκρατικός μπούσουλας»!

Αξίζει, ωστόσο, εδώ να υπενθυμίσουμε πως τα ίδια τα άρθρα της Σένγκεν - όταν δημιουργήθηκε κι όταν υπογράφτηκε απ' τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ - άνοιγαν τις πόρτες διάπλατα για την παραβίαση των ατομικών ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα το άρθρο 99, πάνω στο οποίο «πατά» η πρώτη βάση δεδομένων με στοιχεία «ύποπτων» διαδηλωτών, λέει: «Καταχώριση μπορεί να πραγματοποιείται για την καταστολή ποινικών παραβιάσεων και την πρόληψη απειλών της δημόσιας ασφάλειας:

α) Στις περιπτώσεις που υπάρχουν πραγματικές ενδείξεις που δημιουργούν υπόνοιες ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο προτίθεται να διαπράξει ή διαπράττει πολυάριθμες και εξαιρετικά σοβαρές αξιόποινες πράξεις, και

β) Στις περιπτώσεις που η συνολική εκτίμηση για το συγκεκριμένο άτομο επιτρέπει να υποτεθεί ότι το υπόψη πρόσωπο θα διαπράξει και στο μέλλον εξαιρετικά σοβαρές αξιόποινες πράξεις».

Οσον αφορά τους αλλοδαπούς, το άρθρο 96 της Σένγκεν εντελώς ξεκάθαρα λέει: «Οι αποφάσεις μπορούν να στηρίζονται επίσης στο γεγονός ότι ο αλλοδαπός αποτέλεσε αντικείμενο ενός μέτρου άμεσου και χωρίς αναστολή απομακρύνσεως, αποπομπής ή απελάσεως που περιλαμβάνει ή συνοδεύεται και από απαγόρευση εισόδου, ή, κατά περίπτωση διαμονής, και στηρίζεται στη μη τήρηση των εθνικών ρυθμίσεων όσον αφορά την είσοδο ή τη διαμονή αλλοδαπών».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΝΑΙ στον ευρωστρατό και στις τουρκικές απαιτήσεις

Η Αθήνα συνεχίζει τη... ρεαλιστική της πολιτική απέναντι στην Τουρκία, ακολουθώντας κατά γράμμα τις αμερικανικές υποδείξεις

«Το κείμενο της συμφωνίας της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία στο ζήτημα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Πολιτικής Ασφάλειας διαμορφώθηκε μετά από διαβουλεύσεις με όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δε νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα ως προς την έγκρισή του στην Ενωση». Αυτό υπογράμμισε η Ανεμί Νέιτς, αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα υπουργός του Βελγίου μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk.

Η υπουργός, που έφτασε χτες στην Αγκυρα, μιλώντας στο τουρκικό κανάλι είπε πως «η στάση της Τουρκίας στο θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας ήταν πολύ σημαντική» και απαντώντας σε ερώτηση αν τίθεται θέμα ελληνικού «βέτο» επί του κειμένου της συμφωνίας αυτής, είπε: «δε νομίζω».

Η εικόνα της Βελγίδας υπουργού Εξωτερικών συμπίπτει απόλυτα με τις πληροφορίες που διακινούν παράγοντες του ελληνικού ΥΠΕΞ στην Αθήνα. Σύμφωνα με αυτούς, το κείμενο που περιγράφει τις αμερικανοβρετανικές προτάσεις και θα αποτελέσει το αντικείμενο της τελικής διαπραγμάτευσης την ερχόμενη Δευτέρα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων των ΥΠΕΞ της ΕΕ και μια βδομάδα αργότερα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, «είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιητικό» για τις ελληνικές θέσεις.

Η ίδια ικανοποίηση φαίνεται ότι επικρατεί και στην Τουρκία. Ο Πρόεδρος Σεζέρ χαρακτήρισε επαρκείς τις εγγυήσεις του ΝΑΤΟ για να άρει το «βέτο» η Τουρκία.

«H Τουρκία δεν άλλαξε την απόφασή της, συνέχισε να ακολουθεί την πολιτική που ακολουθούσε από την αρχή», είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ, απαντώντας χτες σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας στο θέμα της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Πολιτικής Αμυνας. Σε ερώτηση για το αν οι «εγγυήσεις» που λέγεται ότι δόθηκαν στην Αγκυρα για να άρει το «βέτο» της στη χρησιμοποίηση των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ από τον ευρωστρατό είναι επαρκείς ή όχι, ο Ν. Σεζέρ απάντησε ότι «είναι επαρκείς».

Για την ίδια υπόθεση ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, αρνήθηκε ότι υπάρχει «εμπλοκή», αλλά αρνήθηκε και να απαντήσει επί της ουσίας, λέγοντας ότι το κείμενο, που συμφωνήθηκε μεταξύ ΗΠΑ-Βρετανίας-Τουρκίας και που εξαιρεί την Κύπρο και το Αιγαίο από την «ευρωπαϊκή άμυνα», το «εξετάζει» το υπουργείο Εξωτερικών και η ελληνική στάση θα δοθεί στο επόμενο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ... Παράλληλα, επανέλαβε την κυβερνητική εμμονή στις αποφάσεις του Ελσίνκι, δηλώνοντας για μια ακόμα φορά την πρόθεσή του να συζητήσει τις διεκδικήσεις της Τουρκίας εφόσον η Αγκυρα τις μεταφέρει στο Δικαστήριο της Χάγης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», η συμβιβαστική φόρμουλα, προϊόν της αμερικανοβρετανικής διπλωματικής προσπάθειας, σε γενικές γραμμές προβλέπει:

Η Τουρκία θα παράσχει στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Αμυνας και Πολιτική Ασφάλειας πρόσβαση στις δυνατότητες σχεδιασμού των υποδομών του ΝΑΤΟ. Οι Ευρωπαίοι θα έχουν μόνο κατά περίπτωση πρόσβαση σε άλλες δυνατότητες των υποδομών του ΝΑΤο, πέραν αυτών που απαιτούνται για το σχεδιασμό των επιχειρήσεων. Η Τουρκία ήρε την απαίτησή της να μετέχει σε όλες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στις οποίες δε θα γίνεται χρήση των ΝΑΤΟικών υποδομών. Θα μετέχει όμως σε κάθε διαβούλευση που γίνεται αν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ΝΑΤΟικές υποδομές.

ΝΔ: Ανησυχία και ερωτηματικά

Για απόκρυψη κειμένου συμφωνίας για τον ευρωστρατό κατηγόρησε την κυβέρνηση η ΝΔ, γεγονός που προκαλεί «βαθύτατη ανησυχία και ερωτηματικά». Η συντονίστρια Αμυνας και Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, σε δήλωσή της, επικαλούμενη δημοσιεύματα του Τύπου και την ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης, ανέφερε: «Φαίνεται ότι τελικώς υπάρχει κείμενο συμφωνίας, για τους όρους και τις προϋποθέσεις ενεργοποίησης της δύναμης του ευρωστρατού». Προσθέτει ότι το υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να της δώσει το κείμενο, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να το δώσει στη δημοσιότητα και να διατυπώσει επίσημα τη θέση της πάνω σε αυτό.

Από την πλευρά του ο Μ. Εβερτ διαπιστώνει την ύπαρξη κινδύνου: «Η Τουρκία θα μπορεί να αμφισβητεί τη δυνατότητα του ευρωπαϊκού στρατού να υπερασπίζεται και ζωτικές περιοχές της χώρας μας, όπως είναι τα νησιά του Αιγαίου και η Κύπρος».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Σημαντικές παρεμβάσεις στην Πανελλαδική Συνάντηση

Στην Πανελλαδική Συνάντηση των επιτροπών της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το περασμένο Σάββατο, ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις που έγιναν. Σε αυτές τονίστηκε η ανάγκη του καλύτερου συντονισμού των επιτροπών, αλλά και η στενή συνεργασία με τα συνδικάτα, όπως και η αναγκαιότητα καλύτερης ενημέρωσης του λαού.

Ο Γ. Κατσιμπάρδης

Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Κατσιμπάρδης είπε ότι «πολλά από αυτά που γίνονται τα είχαμε προβλέψει. Αποκαλύπτεται ένα αυταρχικό παγκόσμιο πρόσωπο. Οι επιθέσεις σε ατομικά και συλλογικά δικαιώματα είχαν αρχίσει νωρίτερα από το τρομοκρατικό χτύπημα. Η επίθεση της 11/9 αποτελεί πρόσχημα και άλλοθι. Γιατί οι παγκόσμιοι εκμεταλλευτές θέλουν και τον παγκόσμιο χωροφύλακα. Η προετοιμασία αυτών των μέτρων έχει αρχίσει πολύ πιο πριν».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό που του είχε συμβεί πριν ένα χρόνο την οδό Αχαρνών. «Τα πληρώματα τεσσάρων περιπολικών είχαν πιάσει τρεις αλλοδαπούς και τους προπηλάκιζαν. Παρέμβηκα επικαλούμενος τις ιδιότητες μου ως πρώην βουλευτή και υφυπουργού, και προπηλακίστηκα κι εγώ. Κόντεψα να βρεθώ στη θέση επιτιθέμενου». Πρόσθεσε δε ότι «μετά τις 11/9 θα περίμενε κανείς οι ΗΠΑ να κάνουν μιαν αυτοκριτική. Γιατί σε μας; Μήπως είναι πιο βαθιά τα αίτια, μήπως είναι εκείνα που έχουμε κάνει κατά καιρούς στους λαούς; Αντί γι' αυτό οργάνωσαν μιαν εκστρατεία παραβίασης ηθικών και άλλων νόμων. Παραβίασαν τον ηθικό νόμο συνεργαζόμενες με δικτάτορες, όπως του Πακιστάν. Κατήργησαν το δίκαιο του πολέμου των αιχμαλώτων. Καταργούν τα δικαιώματα που έχει ο κατηγορούμενος στην ανάκριση. Καταργούν δικαιώματα και βασικές ανθρώπινες ελευθερίες». Κλείνοντας τόνισε ότι κινήσεις σαν κι αυτές, όπως είναι η «Δημοκρατική Συσπείρωση», έχουν να παίξουν ιστορικό ρόλο σε ένα κίνημα αντίστασης.

Ο Γ. Ρόκκος

Στη συνέχεια ο πρώην βουλευτής του ΔΗΚΚΙ και μέλος της συντονιστικής επιτροπής της Θεσσαλονίκης, Γ. Ρόκκος αναρωτήθηκε: «Μήπως ζούμε στον Γ` Παγκόσμιο Πόλεμο; Οι πόλεμοι δε γίνονται μόνο με τουφέκια. Είναι πόλεμος εναντίον όλων των λαών του κόσμου. Επιτιθέμενοι είναι οι ηγεσίες όλων των κρατών. Καθημερινά θύματα οι ίδιοι οι πολίτες της Γης, που χάνουν τις ελευθερίες τους. Δε χάνουν μόνο τη ζωή τους, αλλά και την ψυχή τους». Τόνισε ότι όλα αυτά εκφράζονται με μια... αντιτρομοκρατική νομολογία, ότι είναι ανάγκη να συσπειρωθούν όλα τα κινήματα σε μια κοινή δράση, ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η στρατηγική καθήλωσης των κινημάτων αντίστασης. Χρειάζεται παγκοσμιοποίηση της αντίστασης. «Να γίνει παγκόσμια υπόθεση η αντίσταση» πρόσθεσε. «Η δράση, πια, μετράει και σε αυτήν πρέπει να ελεγχθούμε όλοι. Χρειάζεται να μαζικοποιηθεί αυτή η αντίσταση».

Η Μ. Φραγκιαδάκη

Την αγωνία της για την πολυδιάστατη έκφραση της τρομοκρατίας εξέφρασε η Μ. Φραγκιαδάκη, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ. «Σε λίγο τα γραπτά μας θα αποτελούν στοιχείο τρομοκρατικής ενέργειας» υπογράμμισε. Αναφέρθηκε στη δίκη των Κουτλού και Σαργκίν που είχε γίνει πριν μερικά χρόνια στην Τουρκία, όπου το όλο κατηγορητήριο, που είχαν απευθύνει οι αρχές σε αυτούς τους αγωνιστές, ήταν τα γραπτά τους.

«Αυτοί που έχουν την εξουσία επιδιώκουν να χτυπηθούν οι ιδέες, οι απόψεις, η συμπεριφορά, να χτυπηθεί, ιδιαίτερα, η διαφορετικότητα απέναντι στην πολιτική που θέλει να εφαρμόσει η κυρίαρχη εξουσία του κεφαλαίου» ανέφερε. «Προσπαθούν μέσα από τον έλεγχο της ενημέρωσης και τη διοχέτευση κατάλληλων πληροφοριών να διαμορφώσουν μια κοινωνία στα μέτρα τους και να αποδείξουν ότι είναι κυρίαρχοι. Σημαντικό είναι να βρούμε τρόπους συντονισμού, ενημέρωσης και οργάνωσης. Να ενισχυθεί η παρέμβασή μας στην περιφέρεια».

Καταλήγοντας αναφέρθηκε στην τρομοκρατία στα συνδικάτα. Υπογράμμισε ότι οι εκλογές δεν είναι δημοκρατικές και ελεύθερες σε πολλά από αυτά, στου ευρύτερου δημόσιου τομέα υπάρχουν σημαδεμένα ψηφοδέλτια, ενώ στον ιδιωτικό τομέα κάτω από την απειλή της απόλυσης κανείς δεν μπορεί να συνδικαλιστεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ