ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ζητά συναίνεση για τις «μεταρρυθμίσεις»

Στο συνέδριο του «Εκόνομιστ» μίλησε χτες το βράδυ ο πρωθυπουργός

Τη βούληση της κυβέρνησής του να προχωρήσει με αμείωτη ένταση στις αντιδραστικές «αλλαγές και μεταρρυθμίσεις» εξέφρασε ακόμα μια φορά ο Κ. Καραμανλής, εκφράζοντας μάλιστα την ικανοποίησή του για την υπογραφή της απαράδεκτης συλλογικής σύμβασης από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Μιλώντας χθες το βράδυ στο συνέδριο του «Εκόνομιστ», καθησύχασε το εκλεκτό ακροατήριο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία «χαλάρωση» στην υλοποίηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, καθώς, όπως επανειλημμένα τόνισε, αποτελεί μονόδρομο «για να βρει η χώρα τη θέση που της αξίζει στο σύγχρονο κόσμο».

«Σ' ένα κόσμο ραγδαίων και δομικών αλλαγών (...) χρειάζονται τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, σε όλους τους τομείς. Αυτή τη στρατηγική επιλέξαμε και αυτήν ακολουθούμε», τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι «οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται, με τόλμη και αποφασιστικότητα». «Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις είναι οι κεντρικές προτεραιότητές μας», συνέχισε. Σε αυτό το μονόδρομο ζήτησε τη συναίνεση όλων: «πολιτικών δυνάμεων, κοινωνικών εταίρων, επιχειρήσεων, εργαζομένων». Στο σημείο αυτό τόνισε ότι «θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή του και να συγχαρώ θερμά τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των παραγωγικών δυνάμεων - τη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις - για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν χθες. Επέδειξαν ευθύνη και απέδειξαν κοινωνική ευαισθησία».

Παράλληλα ευλόγησε, αν και απέφυγε την ονομαστική αναφορά, την εξαγορά τουρκικής τράπεζας από την Εθνική, λέγοντας ότι «σ' ένα κόσμο έντονα ανταγωνιστικό, ένα κόσμο γεμάτο προκλήσεις, απαιτούνται διεθνείς συνεργασίες, συμπράξεις και συνέργειες στον επιχειρηματικό τομέα, εξωστρέφεια της οικονομίας και ενίσχυση της οικονομικής διπλωματίας». Επισήμανε, μάλιστα, το δρόμο που έχει ανοίξει η κυβέρνησή του για λογαριασμό των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, κάνοντας αναφορά στα «σημαντικά και επιτυχημένα ανοίγματα στην ευρύτερη περιοχή μας αλλά και στην Ασία», καθώς και «στην υποστήριξη του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας». Στόχος μας, συνέχισε, είναι η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πώς θα γίνει αυτό.

Επανέφερε για μια ακόμα φορά το όραμά του για μετατροπή της χώρας σε «πύλη για την είσοδο (σ.σ. πολυεθνικών) των χωρών της Μ. Ανατολής και της Ασίας στην Ευρώπη», αλλά και «κέντρο στο οποίο θα εγκαθιστούν την έδρα των στρατηγείων τους, ευρωπαϊκές εταιρίες που θέλουν να επεκταθούν στις χώρες της ευρύτερης γειτονιάς μας».

Στο μεταξύ, όπως σημείωσε, «ο γεωστρατηγικός χάρτης έχει προσλάβει μια νέα μορφή και τα σύνορα στην ευρύτερη περιοχή μας έχουν αλλάξει. Εκεί που κυριαρχούσε άλλοτε ο υπαρκτός σοσιαλισμός, λειτουργούν ήδη φιλελεύθερες Δημοκρατίες και αναπτύσσονται δυναμικές οικονομίες. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε πύλη εξόδου και εισόδου από και προς τη ΝΑ Ευρώπη».

Επανέλαβε τη στοχοπροσήλωσή του στη στρατηγική της Λισαβόνας, ζητώντας η ΕΕ «να προσαρμόζεται έγκαιρα στις ραγδαίες εξελίξεις, ώστε να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της παγκοσμιότητας». Ο δρόμος που διαλέξαμε, είπε σε άλλο σημείο, είναι ξεκάθαρος: Παραγωγικότητα, ποιότητα, ανταγωνιστικότητα. Για του λόγου το αληθές, παρουσίασε με καμάρι τα επιτεύγματα της κυβέρνησης: Τη μείωση - έως και δέκα ποσοστιαίες μονάδες - των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, τα αυξημένα - έως και το 55% της επένδυσης - κίνητρα του νέου αναπτυξιακού νόμου, την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, το ενιαίο πλαίσιο για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τις διαδικασίες κατάρτισης ειδικών Χωροταξικών Σχεδίων για τις ΑΠΕ, τον Τουρισμό, τη Βιομηχανία. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στο σχέδιο εξυγίανσης των ΔΕΚΟ, «που συνιστά μια κομβικής σημασίας μεταρρύθμιση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με μεγάλα οφέλη για το κράτος, την οικονομία, το φορολογούμενο πολίτη»...

ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ
Πρόταση για να σταλεί ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Να σταλεί ερώτημα στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) σχετικά με το βασικό μέτοχο θα εισηγηθεί στη μεθαυριανή Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ο σύμβουλος επικρατείας Χ. Ράμμος. Με το ερώτημα θα ζητούνται διευκρινίσεις για το αν είναι συμβατό το άρθρο 24 του ελληνικού Συντάγματος με το κοινοτικό δίκαιο. Στην ίδια εισήγηση, ο Χ. Ράμμος θα υποστηρίξει ότι οι απαγορεύσεις για το βασικό μέτοχο με το παλαιό νομοθετικό πλαίσιο είναι ευθέως αντίθετες στην κοινοτική νομολογία.

Ετσι, ένα τόσο σοβαρό θέμα, που αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τα μέσα χρηματοδότησης των ΜΜΕ στη χώρα μας, επαφίεται στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εξάλλου, σύμφωνα με τη νομολογία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Οδηγία 93/37/ΕΟΚ, «τα κράτη μέλη δεν μπορούν να προβλέψουν άλλους λόγους αποκλεισμού εργοληπτών από τους διαγωνισμούς δημοσίων έργων», παρά μόνο «για λόγους που ανάγονται στην επαγγελματική εντιμότητα, τη φερεγγυότητα ή την αξιοπιστία τους».

Κατά τη μεθαυριανή συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ, ο εισηγητής θα αναφέρει ότι αν δε σταλεί ερώτημα στο ΔΕΚ, τότε η χώρα μας θα έχει αστικές ευθύνες και θα υποχρεωθεί να καταβάλλει υψηλές αποζημιώσεις. Ειδικότερα, ο Χ. Ράμμος θα υποστηρίξει ότι η διάταξη του άρθρου 14, παράγραφος 9 του Συντάγματος, κατά το μέρος που προβλέπει ότι η ιδιότητα του ιδιοκτήτη, βασικού μετόχου και στελέχους της διοίκησης των επιχειρήσεων που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις είναι ασυμβίβαστη με το να κατέχει μέσα ενημέρωσης, αντίκειται στο κοινοτικό δίκαιο και συγκεκριμένα στην Οδηγία 93/37/ΕΟΚ.

Σχετικά με το νέο νομοθετικό πλαίσιο (νόμοι 3310/2005 και 3414/2005) ο εισηγητής δεν παίρνει θέση, αν είναι αντίθετο στο κοινοτικό δίκαιο, αλλά προτείνει να σταλεί ερώτημα στη ΔΕΚ. Ειδικότερα, ο Χ. Ράμμος θα προτείνει στο ερώτημα να αναφέρεται αν οι λόγοι αποκλεισμού από τους δημόσιους διαγωνισμούς είναι περιοριστικοί και αν μια «εθνική απαγόρευση είναι ανάλογη προς τη διατήρηση της πολυφωνίας του Τύπου». Δηλαδή, στο όνομα της πολυφωνίας του Τύπου επιτρέπεται στους εργολήπτες μεγάλων έργων να αλωνίζουν στα μέσα ενημέρωσης.

Στη μεθαυριανή Ολομέλεια του ΣτΕ συζητιούνται αιτήσεις των εταιριών («Ακτωρ», «Μηχανική», «Εκδόσεις Λυμπέρη», και «Αλέκτωρ»), που στρέφονται κατά του ΕΣΡ και του υπουργού Ανάπτυξης.

Ειρήνη και Pax Americana

Μπορεί η ειρήνη να στεριώσει πάνω στα κέρδη, τις μπίζνες και τις «αρπαχτές» των πολυεθνικών; Κι όμως αυτή είναι η περίεργη αντίληψη που συνοδεύει επικοινωνιακά την εξαγορά τουρκικής τράπεζας από την Εθνική. «Η περαιτέρω ενδυνάμωση των οικονομικών σχέσεων μπορεί να φέρει τους δυο λαούς, τις δυο χώρες πιο κοντά», αποφάνθηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκφράζοντας ευθέως την υποστήριξή του στο εγχείρημα το οποίο η κυβέρνηση «ενθαρρύνει».

Η πραγματικότητα δε συμφωνεί καθόλου με την ειδυλλιακή εικόνα που κατασκευάζει η κυβέρνηση, πανηγυρίζοντας για λογαριασμό των ισχυρών τραπεζικών και επιχειρηματικών ομίλων. Η διείσδυση των πολυεθνικών σε ξένες αγορές των γειτονικών χωρών γίνεται με προφανή στόχο τη γρήγορη μεγιστοποίηση των κερδών, μέσω της έντασης της άγριας εκμετάλλευσης των λαών και της αρπαγής των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Το παράδειγμα της «εφόδου» στη βαλκανική αγορά 3.500 ελληνικών επιχειρήσεων μιλά από μόνο του. Συνέβαλε μήπως στην ειρήνη και τη φιλία μεταξύ των λαών; Κάθε άλλο. Αντίθετα, προκάλεσε τη συμμετοχή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στη διατήρηση στρατιωτικών μονάδων στα ΝΑΤΟικά τάγματα κατοχής σε διάφορες χώρες των Βαλκανίων...

Η περίπτωση της διείσδυσης «ελληνικών» πολυεθνικών στην «αχανή» τουρκική αγορά παρουσιάζει μια άλλη ιδιομορφία, με δεδομένο ότι η τουρκική κυβέρνηση επιμένει να διατηρεί την απειλή πολέμου σε βάρος της χώρας μας (casus belli), συνεχίζει την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, ενώ δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Το ερώτημα είναι εύλογο: Γνωρίζει κάτι παραπάνω η κυβέρνηση, ότι, δηλαδή, σε κάποια στιγμή στο ορατό μέλλον θα υπάρξει αλλαγή πλεύσης από την τουρκική κυβέρνηση και θα εκλείψουν όλα τα παραπάνω και άρα «η ενδυνάμωση των οικονομικών σχέσεων θα φέρει τους δύο λαούς πιο κοντά»;.

Το πιθανότερο όμως είναι άλλο. Στο όνομα της διαφύλαξης του «καλού κλίματος των επενδύσεων», η κυβέρνηση να δικαιολογεί συνεχώς την πολιτική της στα Ελληνοτουρκικά, που υπαγορεύεται πρώτα και κύρια από τα σχέδια και τις επιδιώξεις των ΗΠΑ και της ΕΕ. Αλλά αυτό δεν είναι ειρήνη, είναι η Pax Americana...


Π. Κ.

Εκδηλώσεις Επιτροπών Ειρήνης

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ηρακλείου, σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών και το παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων, διοργανώνει εκδήλωση για τα ναρκωτικά, σήμερα Τετάρτη 5 Απρίλη, στις 5.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου «Ηλέκτρα Αποστόλου» (οδός Κουντουριώτου).

-- Εκδήλωση με θέμα «Βαλκάνια: Στο κατώφλι των εξελίξεων», διοργανώνει την Τρίτη 11 Απρίλη στις 7 μ.μ., η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας. Στην εκδήλωση που θα γίνει στο «Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο», στη Λάρισα, ομιλητές θα είναι οι Θέμος Στοφορόπουλος, πρέσβης επί τιμή, Γεώργιος Ροΐδης, υποναύαρχος εν αποστρατεία και Αντώνης Κακαράς, αρχιπλοίαρχος εν αποστρατεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ