Τετάρτη 5 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ζητά συναίνεση για τις «μεταρρυθμίσεις»

Στο συνέδριο του «Εκόνομιστ» μίλησε χτες το βράδυ ο πρωθυπουργός

Τη βούληση της κυβέρνησής του να προχωρήσει με αμείωτη ένταση στις αντιδραστικές «αλλαγές και μεταρρυθμίσεις» εξέφρασε ακόμα μια φορά ο Κ. Καραμανλής, εκφράζοντας μάλιστα την ικανοποίησή του για την υπογραφή της απαράδεκτης συλλογικής σύμβασης από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Μιλώντας χθες το βράδυ στο συνέδριο του «Εκόνομιστ», καθησύχασε το εκλεκτό ακροατήριο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία «χαλάρωση» στην υλοποίηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, καθώς, όπως επανειλημμένα τόνισε, αποτελεί μονόδρομο «για να βρει η χώρα τη θέση που της αξίζει στο σύγχρονο κόσμο».

«Σ' ένα κόσμο ραγδαίων και δομικών αλλαγών (...) χρειάζονται τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, σε όλους τους τομείς. Αυτή τη στρατηγική επιλέξαμε και αυτήν ακολουθούμε», τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι «οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται, με τόλμη και αποφασιστικότητα». «Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις είναι οι κεντρικές προτεραιότητές μας», συνέχισε. Σε αυτό το μονόδρομο ζήτησε τη συναίνεση όλων: «πολιτικών δυνάμεων, κοινωνικών εταίρων, επιχειρήσεων, εργαζομένων». Στο σημείο αυτό τόνισε ότι «θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή του και να συγχαρώ θερμά τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των παραγωγικών δυνάμεων - τη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις - για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν χθες. Επέδειξαν ευθύνη και απέδειξαν κοινωνική ευαισθησία».

Παράλληλα ευλόγησε, αν και απέφυγε την ονομαστική αναφορά, την εξαγορά τουρκικής τράπεζας από την Εθνική, λέγοντας ότι «σ' ένα κόσμο έντονα ανταγωνιστικό, ένα κόσμο γεμάτο προκλήσεις, απαιτούνται διεθνείς συνεργασίες, συμπράξεις και συνέργειες στον επιχειρηματικό τομέα, εξωστρέφεια της οικονομίας και ενίσχυση της οικονομικής διπλωματίας». Επισήμανε, μάλιστα, το δρόμο που έχει ανοίξει η κυβέρνησή του για λογαριασμό των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, κάνοντας αναφορά στα «σημαντικά και επιτυχημένα ανοίγματα στην ευρύτερη περιοχή μας αλλά και στην Ασία», καθώς και «στην υποστήριξη του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας». Στόχος μας, συνέχισε, είναι η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πώς θα γίνει αυτό.

Επανέφερε για μια ακόμα φορά το όραμά του για μετατροπή της χώρας σε «πύλη για την είσοδο (σ.σ. πολυεθνικών) των χωρών της Μ. Ανατολής και της Ασίας στην Ευρώπη», αλλά και «κέντρο στο οποίο θα εγκαθιστούν την έδρα των στρατηγείων τους, ευρωπαϊκές εταιρίες που θέλουν να επεκταθούν στις χώρες της ευρύτερης γειτονιάς μας».

Στο μεταξύ, όπως σημείωσε, «ο γεωστρατηγικός χάρτης έχει προσλάβει μια νέα μορφή και τα σύνορα στην ευρύτερη περιοχή μας έχουν αλλάξει. Εκεί που κυριαρχούσε άλλοτε ο υπαρκτός σοσιαλισμός, λειτουργούν ήδη φιλελεύθερες Δημοκρατίες και αναπτύσσονται δυναμικές οικονομίες. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε πύλη εξόδου και εισόδου από και προς τη ΝΑ Ευρώπη».

Επανέλαβε τη στοχοπροσήλωσή του στη στρατηγική της Λισαβόνας, ζητώντας η ΕΕ «να προσαρμόζεται έγκαιρα στις ραγδαίες εξελίξεις, ώστε να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της παγκοσμιότητας». Ο δρόμος που διαλέξαμε, είπε σε άλλο σημείο, είναι ξεκάθαρος: Παραγωγικότητα, ποιότητα, ανταγωνιστικότητα. Για του λόγου το αληθές, παρουσίασε με καμάρι τα επιτεύγματα της κυβέρνησης: Τη μείωση - έως και δέκα ποσοστιαίες μονάδες - των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, τα αυξημένα - έως και το 55% της επένδυσης - κίνητρα του νέου αναπτυξιακού νόμου, την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, το ενιαίο πλαίσιο για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τις διαδικασίες κατάρτισης ειδικών Χωροταξικών Σχεδίων για τις ΑΠΕ, τον Τουρισμό, τη Βιομηχανία. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στο σχέδιο εξυγίανσης των ΔΕΚΟ, «που συνιστά μια κομβικής σημασίας μεταρρύθμιση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με μεγάλα οφέλη για το κράτος, την οικονομία, το φορολογούμενο πολίτη»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ